سرطان نوعی بیماری است که درآن سلولها توانایی تقسیم و رشد عادی خود را ازدست میدهند و سلولها بطور بی رویه و کنترل نشده تقسیم و تکثیر میشوند. از اجتماع این سلولها، توده ای به نام تومور ایجاد میشود. اگر تومور به منطقه ای محدود ختم شود و قابلیت تهاجم به سایر بافتها و ارگانهای مجاور را نداشته باشد تومور خوش خیم (غیرسرطانی) و اگر گسترده شده و یا بطور بالقوه قابلیت تهاجم و سرایت به سایر بافتها وارگانها را داشته باشد بدخیم(سرطانی) نامیده میشود. تومورهای سرطانی گاهی حالت تهاجمی پیدا کرده و به سایر بافتهای بدن، عمدتا ازطریق خون سرایت میکند و تومور های جدید را ایجاد میکند.
این بیماری منفرد نیست و شامل بسیاری از بیماریها میشود بهطوری که بیش از 100 نوع متفاوت دارد بیماری که عواملی مانند کمتحرکی، تغذیه نامناسب و عوامل محیطی در ابتلا به آن نقش مؤثری دارند. پیشبینی میشود این بیماری در جهان تا سال 2015 سالانه 15 میلیون قربانی بگیرد.
آخرین بررسیهای انجام شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان میدهد که سالانه بیش از 30 هزار نفرایرانی بر اثر سرطان جان خود را از دست میدهند واین در حالی است که پیشبینی میشود به دلیل افزایش امید به زندگی و سالمند شدن جمعیت و دور شدن از محیط پاک و بدون آلایندههای صنعتی، موارد بروز سرطان در 2 دهه آینده 2 برابر شود.
بررسیهای انجام شده نشان میدهد، در حال حاضر در دنیا هر سال 2.8 میلیون تن به خاطر ابتلا به سرطانهای مختلف جان خود را از دست میدهند این در حالی است که سرطان در صورت تشخیص اولیه سریع میتواند به آسانی درمان شود. کارشناسان این سازمان برخی سرطانها بین زنان و برخی دیگر را میان مردان شایع دانسته و هشدار میدهند که در صورت عدم تشخیص زود هنگام این سرطانها علاوه بر درد و رنج ناشی از درمان، هزینههای سرسامآوری را متحمل خانواده فرد میکند. این کارشناسان سرطانهایی مانند دهان، حنجره، روده و سرطان پوست را از جمله سرطانهای شایع معرفی کردهاند. بررسیهای انجام شده توسط انستیتو کانسر ایران نشان میدهد که سرطان معده، مری، پوست و سینه از شایعترین سرطانها در کشور هستند.