((شَهرُ رَمَضَان الّذي أُنزِلَ فيهِ القُرآنُ هُدىً لِلنّاسِ وبَيِنت مِنَ الهُدى والفُرقَانِ)) (البقرة / 185)
(ماه رمضان، ماهى كه قرآن، براى هدايت مردان، و نشانه هاى هدايت وفرق بين حق وباطل، در آن نازل شده است)
در روايت آمده است كه امير مؤمنان حضرت على (عليه السلام) فرمود:
روزى رسول اكرم (صلى الله عليه وآله وسلّم) خطبه اى ايراد كردند و فرمودند:
«هان اى مردمان ! به راستى ماه خدا، با بركت، رحمت ومغفرت به سوى شما روى آورده است. ما هى كه در نزد خداوند برترين ماهها مى باشد. روزهاى آن برترين روزها، شبهاى آن بهترين شبها وساعتهاى آن بهترين ساعتهاست.
ماهى كه در آن به مهمانى خداوند دعوت شده، در زمره كسانى كه شايستگى عنايت خداوند را دارند، قرار گرفته ايد.
نفسهاى شما در اين ماه تسبيح، خواب شما در آن عبادت، عملهاى شما در آن قبول ودعاهاى شما در آن مستجاب مى باشد.
بانيّتهاى راستين ودلهاى پاك از خداوند منّان بخواهيد كه شما را به روزه اين ماه وتلاوت قرآن در آن، توفيق دهد، كه شقا وتمند كسى است كه از آمرزش خداوند در اين ماه بزرگ محروم بماند.
با گرسنگى وتشنگى خود در اين ماه، گرسنگى وتشنگى روز قيامت را به ياد آوريد، پس به مستمندان وبنيوايان تصدّق نماييد، بزرگترها را احترام بگذاريد، كوچكترها را ترحّم نماييد، خويشاوندان را صله كنيد، مواظب زبانهاى خود باشيد، ديدگان خودرا از آنچه نگاه كردن به آن حرام است نگهداريد، گوشهاى خود را از آنچه شنيدنش حرام است ببنديد.
بر يتيمان ديگران دلسوزى نماييد، تا بر يتيمان شما دلسوزى كنند، أز گناهان خود به سوى خداوند توبه كنيد، در اوقات نماز دست نيايش به سوى خداوند بر افرازيد، كه آن ساعتها بهترين ساعتها مى باشد، خداوند در آن ساعتها با ديده رحمت به سوى بندگانش مى نگرد، به مناجاتهاى آنها گوش فرا مى دهد، به نداهاى آنها پاسخ مى دهد، خواسته هاى آنها را عنايت مى كند و دعاهاى آنان را اجابت مى فرمايد».
اينك ما در آستانه ماه اطاعت، مغفرت و رضوان پروردگار قرار گرفته ايم. خوشوقتيم كه فرارسيدن اين ماه بزرگ را به همه امّت اسلامى تبريك گفته، توفيق همگان را به روزه اين ماه، تلاوت قرآن كريم و اداى حقوق اين ماه مسئلت نموده، از خداوند بخواهيم كه اين ماه را بر همه مسلمانان جهان مبارك وپر ميمنت بگرداند.
از اين فرصت استفاده نموده، همه ملل اسلامى را بر كارهاى خير سفارش نموده، از گر دانندگان، بافضيلت مساجد ومراكز اسلامى مى خواهيم كه به تنظيم برنامه هاى آموزنده، مطابق با روح صفا ومعنويّتي كه لازمه اين ماه سرشار از صفا وروحانيّت است، همّت بگمارند وبه ابعاد گوناگونى كه در زير اشاره مى شود عنايت كنند:
1ـ ابعاد روحى ومعنوى، از رهگذر خواندن قرآن كريم وتدبّر در آيات آن، كه در حديثى از امام محمد باقر (عليه السلام) روايت شده است: «براى هر چيزى بهارى هست وبهار قرآن ماه مبارك رمضان است».
واز رهگذر دعاها، نمازهاى مستحبى، توبه وبازگشت به سوى پروردگار، كه امام صادق (عليه السلام) از مولاى متقيان على (عليه السلام) روايت كرده كه فرمود : «بر شما باد در ماه رمضان به كثرت دعا واستغفار، كه به وسيله دعا بلاها از شما دفع مى شود وبه وسيله استغفار گناهان شما محو مى گردد».
2ـ ابعاد رفتارى واجتماعى، چه از رهگذر پرهيز از گناهان، كه از رسول اكرم (صلى الله عليه وآله وسلّم) روايت شده است كه فرمود: «بر ترين اعمال در اين ماه پرهيز از محرّمات پروردگاراست».
واز رهگذر رفتار شايسته، روابط پسنديده، ايجاد زمينه مناسب در ميان افراد خانواده وبيرون از خانواده، در ميان برادران ايمانى، كه رسول گرامى اسلام فرمود: «هر كس اخلاق خود را در اين ماه نيكو سازد، خداوند او را مورد آمرزش قرار مى دهد».
از دانشمندان با فضيلت وافراد برجسته با درايت مى خواهيم كه نهايت كوشش خود را در اين ماه به كار ببندند تا نابه سامانيها را سامان دهند، صفوف مؤمنان را فشرده ترسازند وعواطف ايمانى آنان را استحكام بيشترى ببخشند.
3ـ بُعد عاطفى، از رهگذر مواسات فقيران ومستمندان، از طريق بر آوردن نيازها وبازگردانيدن سرور ونشاط به خانواده هاى نياز مند، كه تعداد بى شمارى از خانواده ها با مشكلات حانكاهى دست وبنجه نرم مى كنند. وظيفه ايمانى ايجاب مى كند كه هر مسلمانى در حدّ توان به رفع مشكلات آنها، به ويژه در اين ماه مبارك، اقدام نمايد.
4ـ بُعد فرهنگى، از رهگذر بالا بردن سطح معلومات جوانان، در عقايد، احكام، تفسير، حديث، سيره، تاريخ و غيره. بسيار به جامى باشد كه كلاسهاى فشرده اى در اين ماه ترتيب داده شود ودر ترتيب دادن واداره كردن آنها با علماى محل ومسئولين مراكز اسلامى هماهنگى لازم به عمل آيد، تا گامهاى اساسى به سوى اهداف والاى اسلامى برداشته شود.
5 ـ پيشنهاد مى شود كه با تكيه بر دعاهاى ماه مبارك رمضان، موقعيّت حج خانه خدا گوشزد شود، تا زمينه سازى لازم براى هر چه بهتر بر گزار كردن اين عبادت بزرگ، در ميان افرادى كه در تحت شرايط حادّ زندكى از ابعاد روحى ومعنوى آن غافل شده اند.
6 ـ از علماى محل ومسئولين مراكز اسلامى مى خواهيم كه به اهميّت تربيت جوانان ونوجوانان توجّه فرمايند، برنامه هاى آموزشى متنوّعى براى آنها ترتيب دهند، تا رشته ارتباط آنان را با مبانى دين مقدس اسلام محكمتر بسازند.
دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى آقاى حاج سيد محمد سعيد حكيم (مدظله) بر اساس توصيه هاى معظّم له، آمادگى خود را براى همكارى، به ويژه براى پاسخگوئى به مسائل عقيدتى جوانان، اعلام مى دارد.
در پايان برادران ايمانى را به مراجعه روايات وارده پيرامون عظمت وفضيلت ماه رمضان، به ويژه خطبه رسول اكرم (صلى الله عليه وآله وسلّم) ، و دقت در فرازهاى بسيار والاى آن فرامى خوانيم، كه نقش عجيبى در اداى حقوق آن دارد. از خداوند سبحان مى خواهيم كه همگان را به جلب رضايت خود موفّق بدارد كه او شنوا واجابتگر مى باشد.