توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : زندگي نامه حضرت امام حسين عليه السلام
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:24 PM
زندگي نامه حضرت امام حسين عليه السلام
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:25 PM
نام: حسين علیه السلام
پدر و مادر: امام على بن ابيطالب و حضرت فاطمه زهراء سلام الله علیهما
شهرت: سيد الشّهداء
كُنيه: ابا عبداللَّه
زمان و محلّ تولّد: سوّم شعبان سال 3 هجرت در مدينه
زمان و محل شهادت: روز عاشوراى سال 61 هجری قمری در كربلاء در سن 57 سالگى.
مرقد شريف: در كربلاء مقدّس.
دوران زندگى: در چهار بخش:
1 _ عصر رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم (حدود 6 سال)
2 _ دوران ملازمت با پدر (حدود 30 سال)
3 _ ملازمت با بردارش امام حسن علیه السلام (حدود ده سال)
4 _ مدت امامت: ده سال
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:25 PM
مولود خجسته
پگاه روز سوّم شعبان از سال سوّم هجرت يكى از درخشانترين و زيباترين سحرگاهان به شمار مىرود. چرا او كه در اين روز با انگشتانى از نور مولودى مبارک و بزرگ را به نوازش گرفت.
در سوّم شعبان نورى پاک و درخشان، منزلگاه رسالت را در خود فرو برد. مولودى فرخنده پا به عرصه وجود گذاشت در واقع خداوند او را برگزيد تا تداوم بخش رسالت و مقتداى امّت باشد و انسانها را از تاريكيهاى جهل و بندگى برهاند.
بى گمان دچار شگفتى خواهيم شد، هنگامى كه مىبينيم منزلگاه رسالت با شادى و افتخار به استقبال اين مولود مىشتابد. خانه كوچك و ساده اى كه در بلنداى آن پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم، جدّى مهربان و پدرى پر محبّت جاى دارد.
به پيامبر خبر داده شد كه فاطمه زهرا پسرى زاده است، حالتى آميخته از سرور و اندوه آن حضرت را فرا گرفت و با حسرت و رغبت خواستار كودک شد. مگر چه حادثه اى رخ داده است اى رسول خدا! پدرم و مادرم فدايت باد آيا مگر اين نوزاد عيب و نقصى دارد؟!
هرگز... كه انديشه طلايه دار رسالت بسى گسترده تر و دورتر از افكارى است كه ديگران بدان مىانديشند. مسئوليّت و وظيفه او بزرگتر از مسئوليّت یک پدر يا وظايف یک پدر بزرگ يا وظايف یک رهبر است. او در حقيقت سازنده یک امّت و یک تاريخ است و پيامبرى است كه براى بيم دادن جهانيان از سوى خداوند مأموريت يافته است.
او در انديشه صواب خود بسى دورتر مىرود و مىگويد: گريزى از مرگ نيست و به ناچار بايد در يكى از روزها بار سفر آخرت را بست و بايد براى آينده راهى گسترده تر از آنچه كه امروز هست باز كرد و در آن آينده امّتى خواهد بود كه خود را (امت اسلامى) می خواند و شخص پيامبر خدا را نمونه و راهبر واقعى خود تلقى مىكند.
بايد اين امّت از وجود هدايتگران پاک و رهبرانى معصوم برخوردار باشد تا مردم را به راه راست و به سوى خداوند بزرگ هدايت كنند.
اين پيشوايان، چنان كه وحى بارها پيامبر را بدان آگهى داده بود، كسانى جز خاندان وى يعنى حضرت على پسر عمويش و دو فرزند او و سپس نسل پاک آن دو، نبودند.
امّا آيا كارها در آينده، همان گونه كه پيامبر اكرم مىخواهد، پيش خواهد رفت؟! در واقع وجود عناصر منحرف در ميان مسلمانان، هشدارى آشكار به پيامبر در مورد آينده امّت به شمار مىآمد.
وحى بارها به آن حضرت آگهى داده بود كه سرنوشت حقّى كه در وجود شخص پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم تجلّى يافته همان سرنوشت حقى است كه خداوند آن را در وجود خاندان پاک وى متبلور مىبيند، عناصرى هم كه در روزگار پيامبر در برابر دعوت او جبهه گرفتند همان كسانى هستند كه بعداً با زور و پافشارى در مقابل خاندان پاک آن حضرت موضع مىگيرند.
موج عناد و مخالفت دشمنان در آينده به نقطه جوش خود خواهد رسيد، وصف يارى دهندگان حق و باطل در روزگار امام حسين علیه السلام همين كودک شير خواره اى كه اكنون ديده بر جمال پاک پيامبر دوخته و بردستان مبارک او در حال جنب و جوش است، از هم جدا خواهد شد.
پيامبر نيز به آينده اى دور مىنگرد و در انديشه هاى خود غوطه مىخورد. دگر بار نگاهى به اين كودک خجسته شيرخواره مىافكند. گاه شادمانى او را در خود فرو مىگيرد و زمانى حزن و اندوه در دلش راه مىيابد. او مدتى را در اين حالت به سر مىبرد تا آنكه قطرات اشکاز چشمان درخشان و پرمهرش باريدن مىگيرد.
شگفتا!! پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم با آن همه دليرى و شجاعت مىگريد!! حال آنكه او همان كسى است كه حضرت على بن ابى طالب عليه السلام شجاع ترين و دلاورترين مرد قريش در دشوارترين و بحرانى ترين شرايط بدو پناه مىبرد. كسى كه به قول امام على علیه السلام در ميدان جنگ از ديگران به دشمن نزديكتر بود و سختى نبرد هيچ گاه در عزم واراده پولادينش خللى وارد نمىكرد. امّا او اینک در ميان زنانى كه در مراسم تولد اين كودک گرد آمده اند، مىگريد!!
اسماء خدمتكار اهل بيت مىگويد از آن حضرت پرسيدم: پدر و مادرم به فدايت چرا مىگريى؟!
پيامبر خدا پاسخ مىدهد:
بر اين فرزندم مىگريم.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:25 PM
گفتم: او همين ساعت به دنيا آمد اى رسول خدا؟!
فرمود: مردمان سركش پس از من او را خواهند كشت. خداوند آنان را از شفاعت من بىبهره كند.(1)
مسأله اى كه در دل رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم خلجان مىكرد، عاطفه اى انسانى يا تمايلى بشرى نبود تا او را به حفظ نام و نشانش در خاندانش تحریک كند. بلكه اين مسأله پيامبرى بود كه خداوند او را برگزيده و با علم به عزم و اراده، راستى و ايمانش او را انتخاب كرده بود.
مسأله كسى بود كه مسئووليتى بر دوش داشت كه كوه هاى سترگ و آسمانها و زمين تاب برداشتن آن را نداشتند. مسئوليّت او رساندن پيام مكتب به گوش همه جهانيان بود.
امام حسين عليه السلام نيز فقط پسر او نبود بلكه او مقتدا و پيشواى كسانى بود كه پس از وى بيم دهنده آنان بود. بنابراين خبر كشته شدن وى طبعاً خبر نبرد حق با باطل و راست با دروغ و عدالت با ظلم و... به شمار مىآمد. ازاين رو پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم بر اين مولود مىگريست كه واقعاً سزاوار گريستن هم بود.
جشن تولد عجيبى در خانه رسالت بر پا بود. شادمانى با اشک و خنده با اندوه و درد توأم بود. آرى كه جشن صالحان همواره ميان ترس و اميد، خنده و گريه جريان مىيابد. اینک اندكى گوش فرا دهيم و بشنويم كه آيا كروبيان نيز در جشن ساكنان اين كانون گرم و ساده نيز شركت دارند يا نه؟
آرى اینک نجوايى آهسته مىشنويم كه اندک اندک نزدیک مىشود. گويى اين نجواى كروبيان است. آنان فضاى خانه را از عطر حضور خود در آكنده اند.
جبرئيل عليه السلام پيش مىآيد و مىگويد:
اى محمّد! خداوند تو را سلام مىرساند و مىفرمايد: على براى تو به منزله هارون است براى موسى. جز آنكه پيامبرى پس از تو نيست. پس اين فرزندت را به نام پسر هارون بخوان.
پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم مىفرمايد: فرزند هارون چه نام داشت؟
جبرئيل پاسخ مىدهد: شبير.
پيامبر مىفرمايد: امّا زبان من عربى است!
پس پيامبر وى را حسين مىنامد.(2)
فطرس نيز پيش مىآيد.
او فرشته اى است، شكسته بال كه اینک ديگر فرشتگان او را بدين محفل آورده اند.
فطرس از درگاه خداوند رانده شده بود و همواره در زندان مورد شكنجه قرار داشت، تا آنكه افواج ملائكه را ديد. از آنان پرسيد: چه شده كه شما را چنين مىبينم پياپى بالا مىرويد و فرود مىآييد، آيا قيامت برپا شده است؟ جبرئيل پاسخ داد: هرگز، بلكه پيامبر خاتم، صاحب فرزندى شده كه اینک ما براى گفتن شاد باش به نزدش روانه ايم. فطرس پرسيد: آيا مىتوانيد مرا نيز با خود نزد او ببريد، باشد كه او از من شفاعت كند و شفاعتش مورد قبول قرار گيرد. آنگاه جبرئيل او را با خود آورد.
فطرس نزد پيامبر خدا آمد و به او متوسّل شد. آن حضرت به گهواره حسين اشاره كرد. حسين در ميان گهواره آرميده بود. فطرس به طرف گهواره رفت و بالهاى شكسته اش را به كناره هاى آن ماليد. پس خداوند به خاطر حسين بن على علیهما السلام، سلامت بالهاى فطرس را بدو باز گردانيد.
جشن پايان مىيابد و پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم اين كودک شيرخوار و مبارک را مىگيرد و در آغوشش مىفشارد، در یک گوشش اذان و در گوش ديگرش اقامه مىگويد و آنگاه زبانش را در دهان كودک مىگذارد و از آب دهان خود، كودک را تا آنجا كه مىخواهد، تغذيه مىكند.
پس از دو هفته دو گوسفند براى او عقيقه مىكند و موهاى سرش را مىتراشد و به اندازه وزن آنها صدقه مىدهد و سپس به اسماء اشاره مىكند و می فرمايد:
« خون از رسوم جاهليّت است».
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:26 PM
بدين سان اين جد مهربان به صورت نمونه و الگويى مناسب براى مسلمانان جلوه مىكند. او تنها به اجراى آداب اسلامى بسنده نمىكرد، اگرچه در آن هنگام آداب و رسوم اسلامى در منتهاى اوج و شكوفايى خود بود. با اين وصف پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم علاوه بر نسخ عملى آداب جاهلى، در گفتارخود نيز به آنها فرمان مىداد.
بد نيست بدانيد كه در بين اعراب روزگار جاهليّت مرسوم آن بود كه چون كودكى در ميانشان متولّد مىشد سر او را به خون مىآلودند تا بدين وسيله توحش خود را نمايان سازند و به او اجازه ميراث خواهى دهند.
اين كودک در آغوش مكتب و تحت نظر پيامبر اكرم و امير مؤمنان رشد و پرورش مىيافت تا آنكه دو سال از عمرش گذشت. امّا با اين وجود هنوز زبان به گفتار نگشوده بود! شگفتا! خطوط چهره كودک بر هوش وافر و اراده پولادين او دلالت دارد پس چرا حرف نمىزند؟ آيا ممكن است در زبانش عارضه اى پديد آمده باشد؟
یک روز، مسلمانان براى اقامه نماز جماعت در پشت رسول گرامى اسلام به صف ايستاده بودند و امام حسين علیه السلام نيز در كنار پيامبر جاى گرفته بود. حاضران براى گفتن تكبيرة الاحرام آماده مىشدند. خضوع و خشوع بر دلها سايه گسترده و سكوت بر همه جا حكمفرما بود. همه در انتظار آن بودند كه پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم تكبير گويد تا آنان در پى وى تكبير گويند. ناگهان صدايى با وقار و سنگين سكوت را در هم شكست و گفت: اللَّه اكبر و درپى آن صدايى نازک و آهسته كه تمام حركات و سكنات آن مطابق با صداى پيامبر بود، به گوش رسيد كه در كمال خشوع و آرامش نغمه « اللَّه اكبر» را سر داد. اين، صداى حضرت حسين بن على علیهما السلام بود.
پيامبر اكرم دوباره تكبير گفت و حسين نيز زبان به تكبير گشود. نمازگزاران كه شاهد اين صحنه بودند، مىشنيدند و تكبير مىگفتند و تعجب مىكردند!! پيامبر هفت بار تكبير گفت و حسين نيز هفت بار پاسخ تكبير پيامبر را داد. آنگاه پيامبر خدا به نماز ايستاد و حسين نيز آنچه را كه مىشنيد، تكرار مىكرد.
بدين ترتيب نخستين كلمه اى كه امام حسين علیه السلام بر زبان آورد، كلمه توحيد يعنى اللَّه اكبر بود. هنگامى كه با تاريخ همگام مىشويم، مى بينيم اين كودكى كه نخستين گفتارش در دو سالگى اللَّه اكبر بود پس از پنجاه و پنج سال، در حالى كه آخرين گام هاى جهاد مقدّس خويش را برمىداشت و واپسين لحظات درد و اندوه خويش را در مىنورد و در حالىكه پيكر پاكش بر شن هاى داغ صحرا و زير تابش خورشيد افتاده و جگرش از سوزش تشنگى پاره پاره شده بود و گرمى شمشيرهاى انبوه او را در خود گرفته بودند، لبهايش را كه با لبهاى پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم بسيار تماس يافته بود، از هم گشود و با زارى به درگاه پروردگار عرض كرد:
« معبودا من به خشنودى تو خشنودم و هيچ معبودى جز تو نيست!»
لبهاى او تا زمانى كه روح پاک و بزرگوارش به آسمان پر كشد، همچنان بدين نغمه مترنّم بود.
از آنجا كه دانش جديد ثابت كرده است كه وراثت داراى آثار شگرفى است و تربيت سهم عمده اى در رشد اخلاق كودک و شكل گيرى صفات و خصايص او دارد، جاى ترديد باقى نمىماند كه شيوه تربيتى پدر و جدّامام حسين علیه السلام كه از خوش خلق ترين و گرامى نسب ترين مردمان بوده اند، بهترين و والاترين شيوه ها بوده و آنان با اين شيوه به خوبى مىتوانسته اند فضايل اخلاقى و صفات پسنديده را در درون انسان رشد و پرورش دهند.
بنابراين آيا مىتوان درباره دست پرورده شخص رسول اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم، (امام حسين عليه السلام) و نيز پدر و مادر ایشان كه آنان هم از دست پروردگان پيامبر بوده اند به گمان و ترديد افتاد؟
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:26 PM
آيا نبايد به اين سخن خداوند در قرآن قانع شد كه فرموده است:
« بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لاَ يَبْغِيَانِ * فَبِأَيِّ آلاَءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ * يَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجَانُ(3)».
« اوست كه دو دريا را به هم آميخت و ميان آن دو دريا برزخ و فاصله اى است كه تجاوز به حدود يكديگر نمىكنند. الا اى جن و انس كدامين نعمتهاى خدايتان را انكار مىكنيد. از آن دو دريا، لؤلؤ و مرجان بيرون آيد.»
مقصود از دو دريا، يكى درياى نبوّت است كه منبع آن از جانب پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم، حضرت فاطمه زهرا عليها السلام مىباشد و ديگرى درياى وصايت است كه از طرف حضرت على عليه السلام نشأت مىگيرد. اين دو دريا چون با يكديگر درآميزند، بديهى است كه لؤلؤ (امام حسن علیه السلام) و مرجان (امام حسين علیه السلام) از آن بيرون خواهند آمد.
اين وراثت پاكتر و برتر از آن چيزى است كه تصور مىشود هيچ گاه نمىتوان آن را از تربيت جدا دانست. تربيت امام حسين علیه السلام با تربيت ديگر مردمان تفاوت بسيار داشت. شخص پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت به تربيت امام حسين علیه السلام اهتمام جدى نشان مىداد و مستقيماً در اين مهم عمل مىكرد.
براى نشان دادن ميزان توجّه پيامبر اكرم نسبت به تربيت سيّدالشّهداء مىتوان به دو حديث زير استناد كرد. اين احاديث بر اين تأكيد مىكنند كه امام حسين علیه السلام تنها پرورده حضرت امیرالمومنین على علیه السلام و حضرت فاطمه زهرا عليها السلام نبود بلكه علاوه بر تربيت آن دو زير نظر پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم هم پرورش مى يافت.
1 _ از يعلى عامرى نقل شده است كه رسول خدا براى رفتن به ميهمانى بيرون آمد. ناگهان با امام حسين علیه السلام رو برو شد كه با كودكان سرگرم بازى بود، حسين با ديدن پيامبر به استقبال آن حضرت آمد... آنگاه پيامبر دستان مبارکشان را دراز كردند امّا كودک جست و خيز مىكرد و اين سو و آن سو مىرفت و پيامبر خدا به حركات او مىخنديد تا آنكه بالاخره او را گرفت آنگاه يكى از دستهايش را زير چانه و دست ديگرش را پشت گردن او گذارد و دهانش را در دهان او قرار داد و بوسيدش.(4)
2 _ حضرت امام حسن بن على علیهما السلام، آب خواست. پيامبر اكرم برخاست و براى او آب آورد. امام حسين علیه السلام نيز گفت: « پدر من هم آب مىخواهم» امّا پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم نخست آب را به امام حسن علیه السلام داد و آنگاه براى امام حسين علیه السلام نيز آب آورد.
حضرت فاطمه علیها السلام كه شاهد اين صحنه بود، گفت: گويا حسن را بيش از حسين دوست مىدارید؟ پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم پاسخ داد: حسن پيش از وى آب خواسته بود و بدان كه من و تو و اين دو و آن خوابيده (به حضرت على عليه السلام اشاره كردند) در جايى از بهشت جاى داريم.(5)
اين كودک هوشمند تحت نظر پيامبر و در زير سايه پدر و مادر پاكش رشد مىكرد و بزرگ مىشد. پيامبر در حق او چنان توجّه و اهتمام نشان مىداد كه صحابه را متحيّر ساخته بود. بسيار اتفاق مىافتاد كه پيامبر اكرم با سخنان روشنايى بخش خود به صدها تن از مسلمانان گوشزد مىكرد كه: «حسن و حسين سرور جوانان بهشتى هستند». و يا مىفرمود: «حسن و حسين هر دو امامند چه قيام كنند و چه بنشينند.» و نيز مىفرمود: «حسين از من و من از حسينم».
آن به مردم خطاب مىفرمود: « اى مردم اين حسين پسر على است او را بشناسيد».
آنگاه در ادامه گفتار خود مىافزود:
« سوگند به كسى كه جانم به دست اوست او بهشتى است و دوستدارانش نيز با اويند».
گاه نيز پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم، او را در دامن خود مىنشاند و مىفرمود:
« خداوندا، من حسين را دوست دارم تو هم او را دوست بدار» و بسيارى از اوقات آن دو را (امام حسن و امام حسين علیهما السلام) بر دوش مبارک خود مىنشاند و در برابر چشمان مسلمانان به اين طرف و آن طرف مىبرد.
بدين سان اين مولود گرامى در سايه رسالت و در كنف تربيت پيامبر پرورش يافت و از اين طريق از مجد و بزرگى بهره اى كامل بُرد.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:27 PM
حضرت امام حسين عليه السلام پس از پيامبر صلی الله عليه و آله و سلم
پس از رحلت پيامبر اكرم، پيشامدهاى بزرگى به وقوع پيوست. صداهاى تفرقه انگيز و چند دستگى از هر گوشه و كنارى برمىخاست. امّا در اين اوضاع حضرت حسين عليه السلام را مىبينيم كه دوش به دوش پدر بزرگوارش در كنار حق ايستاده است و با روشن ترين دلايل به اعلان و تبليغ آن مىپردازد. بار ديگر او را مىبينيم، جوانى كه سيمايش شمايل پر هيبت پدرش را به ياد مىآورد، او فرماندهى سپاهيان خروشان پدرش بر ضدّطاغوت شام، معاويه بن ابى سفيان، را بر عهده داشت.
آن حضرت با عزم و اراده پولادين و شمشير بران و تدبير استوار و نقشه هاى دقيق خود پيروزی هاى بزرگ و درخشانى بر ضد طغيان بنىاميّه، كه مىخواستند امّت اسلامى را به دوران جاهليّت باز گردانند، به دست آورد.
نقشه ی پليد قتل حضرت اميرمؤمنان على عليه السلام به اجرا درآمد و منجر به شهادت دردناک آن امام شد. با شهادت آن حضرت مسئووليتهاى حسّاس و خطير امّت بر دوش امام حسن عليه السلام افتاد. در اين ميان امام حسين علیه السلام نيز به جهاد مقدّس خويش در اداى امانت حق و مسئوليّت امّت ادامه مىداد و امّت اسلامى را بر ضدّباطلى كه تمام قواى خود را در شام گرد آورده بود، مىشورانيد و مردم را از حوادث و فجايعى كه در صورت دسترسى معاويه لعنة الله علیه به خلافت به وقوع مىپيوست؛ بيم مىداد.
دوران زندگى امام حسن علیه السلام نيز به پايان مىرسد و آن امام با زهرى كه به دستور معاويه لعنة الله علیه در غذايش مىريزند، مسموم و شهيد مىشوند.
پس از شهادت امام حسن علیه السلام سكان خلافت الهى به دست امام حسين علیه السلام مىافتد و مسلمانان راستينى كه جز ستمگرى چيزى از بنى اميّه نديده بودند، به پيروى از او گردن مىنهند. در واقع تمام همّت بنى اميّه، در نابود ساختن احساسات و مقدّسات اسلامى امّت خلاصه مىشد.
در اوايل سال پنجاهم هجرى، امام حسين عليه السلام پيشوايى و امامت مسلمانان را عهده دار شد. اینک بجاست كه نگاهى گذرا به اوضاع حاكم به آن روزگار در كشور اسلامى بيفكنيم.
در سال 51 هجرى معاويه لعنة الله علیه به حج رفت تا از نزدیک اوضاع سياسى در مركز حركت مخالفان خود را مشاهده كند. زيرا مكّه و مدينه همواره آشيانه صحابه و مهاجران محسوب مىشد، و اينان خود دشمن ترين و مخالف ترين كسان با معاويه لعنة الله علیه بودند.
چون معاويه لعنة الله علیه از مكّه و مدينه ديدار كرد، دريافت كه انصار به گونه اى خاص با وى دشمنى مىكنند و شديداً از خلافت وى ناخشنودند.
روزى از اطرافيان خويش پرسيد: چرا انصار به استقبال من نيامدند؟
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:27 PM
يكى پاسخ داد: انصار آن قدر شتر نداشتند كه بر آنها سوار شوند و به استقبال تو آيند.
معاويه كه خود علّت برخورد سرد انصار را مىدانست، چون اين پاسخ نيشدار را شنيد، زبان به طعنه گشود و گفت: شتران آبكش را چه كردند؟(6)
در ميان حاضران، برخى از سران انصار نيز حضور داشتند. يكى از آنها به نام قيس بن سعد بن عباده، پاسخ داد:
آنها، آن شتران را در جنگ بدر و احد و نبردهاى ديگرى كه در ركاب رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بودند از دست دادند تا تو و پدرت را به اسلام وادارند تا آنكه فرمان الهى چيره شد در حالى كه شما آن را ناخوش مىداشتيد.
آنگاه سينه قيس به جوش و خروش درآمد و اخگرى از آن جهيد كه خاطرات درخشان روزهاى گذشته و طوفانهاى سياه امروز را با خود به همراه داشت. او گفت: آرى رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم با ما عهد كرده بود كه در آينده، شاهد تبعيض خواهيم بود.
معاويه لعنة الله علیه انصار را توبيخ مىكند و مقدّسات را به ريشخند مىگيرد. آنگاه قيس به روشنگرى، درباره سوابق بنى اميّه و اطرافيان او پرداخت و مواضع دشمنانه آنها را از روز آغاز در برابر دعوت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و انكار حق حضرت على عليه السلام پس از وى، دقيقاً تشريح كرد و به خصوص از دشمنى معاويه لعنة الله علیه با امام زمانش یعنی حضرت على بن ابيطالب علیهما السلام، پرده برداشت و احاديثى از پيامبر در باره امام على علیه السلام كه از نظر معاويه لعنة الله علیه، يگانه دشمن او براى رسيدن به حكومت به شمار مىآمد، به وى ياد آور گرديد.
قيس در آن روز ندانست كه اين دشمنى و مخالفتى كه معاويه لعنة الله علیه اعمال مىكرد، به چه فرجام شومى خواهد انجاميد!
معاويه لعنة الله علیه از سفر حج بازگشت در حالى كه نقشه اى براى درهم شكستن مخالفت انصار و مهاجران در سر مىپروراند. نخستين نقشه اى كه معاويه در اين خصوص طرح ريزى كرد، چنين بود.
معاويه لعنة الله علیه پى برده بود كه هوشياران و انديشمندان بسيارى در كشور اسلامى زندگى مىكنند. كسانى از گذشته هاى نزدیک، تجربه هايى بسيار اندوخته و حقيقت حزب حاكم اموى را به خوبى لمس كرده اند. اينان همچنين به قداست حق و وجوب پيروى از آن و نيز دفاع از حرمت هاى والاى آن با تمام مشكلات و دشواريهايى كه ممكن بود براى آنان رخ نمايد، ايمان آورده بودند.
او همچنين مىدانست كه در مركز حركت اين مخالفان در درجه اوّل حضرت امام على علیه السلام و سپس امام حسن علیه السلام و پس از او امام حسين علیه السلام جاى دارند. او از پايگاهاى استوار حضرت على عليه السلام و پيروانش و نيز آمادگيهاى لازم و كافى آنها كه تخت سلطنت بنىاميّه را هر لحظه به لرزه درمىآورد، به خوبى آگاهى داشت.
معاويه لعنة الله علیه با شناخت و آگاهى از تمام اين امور، نقشه منفور و خائنانه خويش را طراحى كرد.
او انديشيد كه دوستداران حضرت على عليه السلام و خاندان او، از حكومت بنىاميّه ناخشنود و گريزانند. پس مىبايست در گام اوّل دوستى حضرت على علیه السلام را از دل دوستدارانش بيرون كند و ملاک ها و معيارهاى مسلمانان را كه بدانها حق را از باطل جدا مىساختند، به استيصال بكشاند. اين ملاكها چيزى جز اسلام راستين كه در خاندان پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم تبلور مىيافت، نبود.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:28 PM
بنابراين، معاويه لعنة الله علیه به واليان خود در چهار گوشه كشور نامه اى نگاشت كه نص آن چنين بود: امّا بعد، در كار كسانى كه با دليل دوستى آنان به على و خاندانش ثابت مىشود دّقت روا داريد و آنان را از امور ديوانى بركنار كنيد و سهم و رزق آنان را از بيت المال قطع كنيد و از هيچ یک از شيعيان على و خاندانش گواهى نپذيريد.
اين نخستين توطئه اى بود كه در راه ياران حضرت على عليه السلام كه جبهه مخالفان حزب اموى را تشكيل مىدادند، نمودار شد.
سپس معاويه لعنة الله علیه در ظلمت، جهل و كفر خود، نقشه ديگرى طرح ريزى كرد كه به مراتب از نقشه نخست، بسيار دشوارتر و سخت تر بود. او به واليانش نوشت: به مجردى كه به آنان گمان و شک برديد بگيريدشان و به صرف تهمت بكشيدشان!!
در عبارت «به صرف تهمت بكشيدشان» بنگريد. آيا واقعاً در قاموس جنايتكاران قانونى از اين بدتر و ظالمانه تر مىتوان يافت؟! امام حسين عليه السلام در چنين فضاى دهشت بارى زندگى مىكرد. او منصب خلافت الهى را به دوش مىكشيد و بىگمان اجراى اين دستور معاويه لعنة الله علیه در مورد ياران و دوستدارانش، دل او را به درد مىآورد.
امّا شرايطى كه آن حضرت با آن رو برو بود، به وى اجازه اقدام مسلحانه بر ضد حكومت احمقانه امويّان را نمىداد. چرا كه معاويه در تمام امور به حيله و نيرنگ چنگ مىآويخت و با بخشش اموال هنگفت از طريق بيت المال، امّت را به خواب عميق فرو مىبرد و اگر آنان در مقابل وى سر تسليم فرو نمىآوردند با چيزى كه آن را سربازان عسل ناميده بود، از پاى درمىآورد. در واقع او از طريق مسموم ساختن آب يا خوراک مخالفانش، آنان را از صحنه مبارزه بيرون مىراند. چنان كه همين حيله را بر ضدّامام حسن عليه السلام نيز به كار بست و از طريق همسر جنايتكار آن حضرت، وى را مسموم و شهيد كرد. معاويه از به كار بستن حيله و نيرنگ بر ضدّبزرگ مردانى كه سر تسليم در برابر مال و منصب فرو نمىآوردند هيچ گاه كوتاهى نمىكرد.
وى با توسّل به همين مكر و نيرنگ يكى از سران بزرگ شيعى، يعنىحجر بن عدّى، صحابى بزرگ پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم را از پاى درآورد. او حجر و يارانش را به شام فرا خواند و پيش از آنكه پاى آنان به پايتخت برسد، گروهى از سپاهيان خود را به مقابله آنان فرستاد و ايشان را تنها به جرم اينكه پيرو حضرت على عليه السلام و فرمانده لشكر وى بودند، به خاک و خون كشاند.
شهادت حجر، عامل مهمى در بيدارى امّت اسلامى بود. به طورى كه حتى برخى از اصحاب بنىاميّه، همچون والى خراسان، ربيع بن زياد حارثى سر به شورش و عصيان برداشتند. نوشته اند چون حجر شهيد شد، ربيع بن زياد به مسجد آمد و از مردم خواست كه در مسجد گرد آيند. چون مسلمانان جمع شدند، خود به سخنرانى ايستاد و فاجعه شهادت حجر را به تفصيل بيان كرد و گفت: اگر در ضمير مسلمانان اندک غيرتى باشد بايد به خونخواهى حجر شهيد بپا خيزند. حتى عايشه لعنة الله علیها، كه تا ديروز در صف مخالفان حضرت على عليه السلام جاى داشت، با شنيدن خبر شهادت حجر گفت: هشداريد كه حجر براى مهتران عرب سرفرازى، و ثبات قدم بود. آنگاه اين بيت را خواند: رفتند كسانى كه مردم در سايه هاى آنها مىزيستند و اینک كسانى كه هيچ سايه ندارند، از پس آنها مانده اند.
شهادت حجر در محافل سياسى لرزه اى بزرگ پديد آورد و پيامدهايى نيز به همراه داشت به طورى كه معاويه براى نخستين بار از كردار ناپسندش پشيمان شد.
امّا شهادت حجر، نخستين جنايت معاويه لعنة الله علیه در اين خصوص به حساب نمىآمد. او پيش از اين نيز عمرو بن حمق، يكى از ياران پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم را كه در نزد تمام مسلمانان از ارج و احترام بسيار برخوردار بود، به قتل رسانيد. آنان پس از كشتن عمرو سر او را بر نوک نيزه ها كردند. بدين ترتيب عمرو بن حمق نخستين كسى بود كه پس از اسلام سرش را بر فراز نيزه بالا مىبردند. چنين كارى پيش از وى در حق هيچ مسلمانى انجام نپذيرفته بود.
اين دو فاجعه، پيامدهاى بسيار رعب آورى به همراه خود داشت كه ابرهاى تيرگى و اضطراب را بر جهان مسلمانان حاكم مىكرد.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:28 PM
مىتوان به عنوان يكى از نشانه هاى تيرگى به مطلب ذيل اشاره كرد:
زياد بن ابيه بر كوفه و بصره مسلط شد. او پيش از آنكه معاويه لعنة الله علیه او را به واسطه نسبش به خود ملحق سازد، جزو شيعيان و از هواداران حضرت على عليه السلام و خاندان ایشان علیهم السلام بود و به همين سبب از تمام اسرار آنها آگاه بود و سران و رهبران آنان را مىشناخت. چون زياد به حكومت بصره و كوفه رسيد، به تعقيب شيعيان در هر گوشه و كنارى پرداخت و بسيارى از آنان را كشت و يا زير شكنجه گرفت. تا آنجا كه اگر كسى مىگفت: من كافرم و به هيچ پيامبرى ايمان ندارم براى او به مراتب بهتر از آن بود كه بگويد: من شيعه ام و به قداست حق ايمان دارم و نسبت به جبت و طاغوت كفر مىورزم.
همين كه زياد توانست با ايجاد جوّ قتل و خونريزى، كنترل كوفه و بصره را به دست گيرد، نامه اى به كاخ سلطنتى نوشت و در آن گفت:
« من عراق را به دست چپم خاموش و آرام كرده ام و اینک دست راستم آزاد است. پس ولايت حجاز را به من بسپار تا دست راست خويش را نيز بدان مشغول دارم.»
چون خبر اين نامه در مدينه منوره منتشر شد مسلمانان در مسجد پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم گرد آمدند و با زارى دست به درگاه خداوند برداشته گفتند:
خداوندا! ما را از شرّ دست راست زياد در امان دار!
ما اكنون در صدد آن نيستيم كه بيان كنيم خداوند چگونه آنان را از شرّ دست راست زياد در امان داشت. چرا كه به بيمارى طاعون دچار شد و با خوارى و ذلّت از دنيا رفت. هدف ما از نقل اين قسمت تنها نشان دادن گوشه اى از ترس و وحشتى بود كه بر محافل سياسى سايه افكنده بود. بدان گونه كه مردم براى دفع شرّ حاكمى ستم پيشه و ظالم دست به دعا برمىداشتند!
موضع حضرت امام حسين عليه السلام
آنچه تا كنون درباره اوضاع سياسى روزگار معاويه لعنة الله علیه، به صورت فشرده و گذرا ديديد تنها براى آن بود كه موضع امام حسين عليه السلام در قبال اين اوضاع نابهنجار شناخته و دانسته شود.
ما مىتوانيم به موضع امام حسين علیه السلام اجمالاً پى ببريم. به شرط آنكه در اين سه موردى كه اكنون به شرح و تبيين آن مىپردازيم، دقت و انديشه كنيم:
1 _ خبرهاى پياپى حاكى از ظلم ها و فجايع معاويه لعنة الله علیه در حق مسلمانان به خاطر هوادارى آنان از حضرت على عليه السلام و خاندان آن حضرت، پس از صدور اين فرمان ظالمانه و قاطعانه معاويه لعنة الله علیه، به مدينه مىرسد:
« هر كس فضليتى از على نقل كند، تأمين جانى و مالى از او برداشته شود». صدور اين قانون در آغاز سال 51 هجرى بود. امام حسين عليه السلام در برابر اين قانون، نقشه اى دليرانه كشيد و خود به اجراى آن پرداخت. او مردم را به مجلسى كه در آن گروهى از زنان و مردان بنى هاشم و نيز عده اى از اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و بيش از هفتصد تن از شيعيانش و نيز دويست تن از تابعان حضور داشتند، دعوت كرد. امام علیه السلام در اين مجلس به ايراد سخن پرداخت. خداى را ستود و آنگاه فرمود:
« امّا بعد، اين طاغيه (معاويه بن ابى سفيان لعنة الله علیه) بر ما و شيعيانمان آن كرده كه خود مىدانيد و مىبينيد. من خواسته اى از شما دارم اگر راست گفتم پس تصديقم كنيد و اگر دروغ گفتم مرا تكذيب كنيد. من به حق خدا بر شما و حق رسول خدا و خويشاوندیم با پيامبرتان از شما مىخواهم كه اين مقام و منصب و سخنانم را پوشيده و پنهان مداريد و به مردمانى كه بدانان اعتماد داريد، در شهرها و قبيله هاى خود، برسانيد.
سخنان مرا بشنويد و گفتارم را بنويسيد آنگاه به شهرها و قبايلتان بازگرديد. پس هر یک از مردم را كه بدانان اعتماد و اطمينان داريد، بر حقى كه از آنِ ما مىدانيد فرا خوانيد. من از آن مىترسم كه اين حق پايمال شود و از دست برود و شكست بخورد. حال آنكه خداوند تمام كننده نور خويش است اگر چه كافران آن را خوش نداشته باشند.»
آنگاه امام علیه السلام در اين خطبه غرّا و استوار، خاطره حضرت على عليه السلام را در ياد حاضران زنده كرد و در پايان هر فراز، اندكى از گفتن خاموش مىماند و اصحاب و تابعان را بر صدق گفتار خود گواه مىگرفت و آنان يكپارچه و همصدا بر راستى گفتار آن حضرت اعتراف مىكردند و مىگفتند:
« به خدا همچنين است كه تو گفتى».
آن امام تمام آياتى را كه در قرآن درباره اميرمؤمنان و خاندانش علیهم السلام نازل شده بود خواند و تفسير كرد و احاديثى را كه از پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم درباره پدر و مادر و برادر و خودش رسيده بود، باز گفت. در تمام اين موارد اصحاب حاضر در آن مجلس مىگفتند: به خدا همين گونه است كه تو مىفرمايى. ما نيز چنين شنيده ايم و بر راستى آن گواهيم.
يكى از تابعان نيز گفت: به خدا سوگند من اين روايت را از راستگوترين و مؤمن ترين صحابه شنيده ام.
آنگاه خدا را بر آنان گواه گرفت و فرمود: « شما را به خدا سوگند كه اين روايات را جز از كسى كه به او و به دينش اعتماد داريد شنيده ايد؟»
اين نقشه، مانع مناسبى در برابر طغيان معاويه لعنة الله علیه در سبّ حضرت على عليه السلام (نستجیر بالله) بود. امّا نقشه ی معاويه آن بود كه فرازهاى درخشان و شكوهمند، يعنى مآثر اهل بيت علیهم السلام را از پهنه ی تاريخ بزدايد.
اينان در محو اين فرازهاى درخشان تاريخ تنها به زور بسنده نكردند بلكه خزانه حكومتى نيز نقشى مهم در اين ميانه داشت. حديث هم مانند بسيارى از كالاها خريد و فروش مىشد و محدثان يا از توانگرترين مردم بودند يا از مغضوبترين آنان. اگر آنان به خواسته هاى بنىاميّه گردن مىنهادند، از همه چيز برخوردار مىشدند و اگر از اجراى خواسته هاى بنى اميّه سر باز مىزدند، هر بلايى كه مىخواستند بر سر آنها مىآوردند.
شايد معاويه لعنة الله علیه، اين حيله گر معروف، انتظار چنين مخالفتى را از امام حسين عليه السلام داشت. امّا او هيچ گاه فكر نكرده بود كه اين مخالفت در آينده شكلى خطرناک به خود بگيرد. به هر حال مخالفت امام حسين علیه السلام از نظر او قابل انتظار بود. امّا پس از اين برخورد كوبنده، پيشامدى رخ داد كه معاويه هرگز آن را به خواب هم نمىديد.
2 _ كاروانى متعلّق به والى يمن كه حامل كالاهاى گوناگون براى مزدوران كاخ سلطنتى بود از مدينه مىگذشت. امام حسين علیه السلام بر اين كاروان دست يافت به عنوان حق شرعى خود آن را به تصرف خود درآورد. امام علیه السلام پس از گرفتن اين كاروان نامه اى به معاويه نوشت كه چشمانش را خيره و عقلش را مدهوش ساخت اين نامه چنين بود:
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:29 PM
« از حسين بن على به معاوية بن ابى سفيان
امّا بعد، كاروانى از يمن از طرف ما مىگذشت. اين كاروان حامل اموال و پارچه هايى بود تا بدانها خزاين دمشق را پر كند و سپس آن را به فرزندان پدرت باز گرداند. من بدين اموال نيازمند بودم و آنها را تصاحب كردم... والسلام».
نخستين نكته اى كه نظر معاويه را در اين نامه به خود جلب كرد مقدّم بودن نام امام حسين عليه السلام و پدرش بر نام وى بود. از اين گذشته امام حسين علیه السلام بدون آنكه معاويه را با لقب اميرمؤمنان ياد كند، خطاب كرده بود كه اين خود در منطق قرون اوّليه مبارزه اى آشكار با قدرت قانونى خليفه به شمار مىآمد. اين امر تأكيد مىكرد كه نويسنده نامه خود را از اطاعت حكومت ناحق برى دانسته است.
نكته ديگرى كه ديدگان معاويه لعنة الله علیه را به خود خيره كرد، موضوع تصاحب كاروان بود. اين خود آشكارترين دليل بر تمرّد امام حسين عليه السلام از قدرت حاكم به شمار مىآمد.
امّا معاويه لعنة الله علیه با ذكاوت و زيركى دريافت كه شرايط حاكم جز اغماض از چنين اعمالى را نمىطلبد و البته امام حسين علیه السلام نيز نمىخواست كه او آغازگر عصيان مسلّح باشد. او همان گونه كه بر نشر حقيقت اصرار مىورزيد، بر حفظ خون هاى مسلمانان نيز بسيار اصرار مىورزيد.
معاويه نامه اى در پاسخ به نامه امام حسين عليه السلام نوشت كه در آن به جايگاه والا و جلال و قدر امام علیه السلام اشاره كرده بود و در ضمن اعلام كرد كه نمىخواهد به ايشان گزندى برسد.
امام حسين علیه السلام با نشر آگاهى و جمع كردن ياران در تحكيم سنگرهاى حقيقت مىكوشيد و اخبار مربوط به امام پى در پى به كاخ سلطنتى مىرسيد، و خبر مىداد كه آن حضرت در شرف ايجاد انقلابى بزرگ و جدا كردن حقّ از باطل است.
امّا معاويه كه همواره پيش از ايجاد جنگ و خونريزى به مكر و نيرنگ مىانديشيد اين بار نيز حيله اى ديگر در پيش گرفت. او نامه اى به امام نوشت و در آن زبان به توبيخ و نكوهش امام گشود و از روابط دوستانه ميان خود و آن حضرت ياد كرد.
ولى امام حسين علیه السلام از فجايعى كه بر سر شيعيان و دوستداران خاندان پيامبر در هر گوشه و كنارى اعمال مىشد، به خوبى آگاهى داشت.
3 _ حضرت امام حسين علیه السلام نامه اى ديگر به معاويه لعنة الله علیه نوشت و طى آن به يكایک اعمال پليد معاويه اشاره كرد. در اين نامه آمده بود:
« ... امّا بعد نامه اى به دستم رسيد كه در آن گفته بودى: از من به تو گزارش هايى رسيده كه تو به خاطر من از آنها چشم پوشيده اى. حال آنكه من در نظر تو به انجام كارهاى غير از اين سزاوارترم و جز خداوند تعالى بر حسنات راهنمايى نكند.
امّا درباره گزارش هايى كه گفته بودى درباره من به تو رسيده، بايد بدانى كه اين گزارشها از جانب چاپلوسان و سخن چينان و كسانى است كه مىخواهند ميان جمع تفرقه اندازند. دشمنان دروغ گفته اند و من خواستار جنگ و مخالفت با تو نيستم و من در ترک اين نصايح از تو و از عذر و پوزشهايى كه در آن براى تو و دوستان ستمگر و كافرت (حزب ستمگران) و اولياى شيطان است، از خداوند مىترسم.
آيا تو كشنده حجر بن عدى كندى و ياران نمازگزار و خدا پرست او نيستى؟ آنان بدعت ها را زشت و پليد مىشمردند، امر به معروف و نهى ازمنكر مىكردند و از سرزنش نكوهش گران در راه خدا باک نداشتند. امّا تو آنان را به ستم و ناروا كشتى در حالى كه قسم هاى سخت خورده و به آنان قول داده بودى كه به ايشان كارى ندارى. امّا بر خداوند، دلیری كردى و پيمان او را كوچک شمردى و همه ی آنان را از پاى درآوردى.
آيا تو كشنده ی عمرو بن حمق صحابى رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و بنده صالحى كه عبادت او را ضعيف و بدنش را ناتوان و رنگ سيمايش را زرد كرده بود نيستى؟ تو پس از آنكه به او وعده امان داده و با او عهد بستى، او را كشتى. بدان سان كه اگر آهوان كوهى آن را مىفهميدند هر آينه از قله كوهها به پايين مىغلتيدند.
آيا تو زياد بن سميه را، كودكى كه در بستر بنده اى از قبيله ثقيف به دنيا آمد به سوى خود نخواندى در حالى كه گمان كردى او فرزند پدر توست. حال آنكه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرموده بود: الولد للفراش و للعاهر الحجر. امّا تو آگاهانه سنّت رسول خدا را وانهادى و بدون آنكه از جانب خداوند هدايتى داشته باشى از هوا و هوس خويش پيروى كردى. آنگاه او را بر مسلمانان مسلّط ساختى و او اینک مسلمانان را مىكشد و دستها و پاهايشان را مىبُرد، چشمانشان را كور مىكند و بر تنه ی درختان به دارشان مىآويزد. گويى تو خود از اين امّت نيستى و اين امّت هم از تو نيستند؟!
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:29 PM
آيا تو كشنده ی حضرمى نيستى كه زياد درباره او به تو نوشت كه وى بر آيين على، است و تو هم در پاسخش نگاشتى: هر كه بر آيين على است بكُش و پيكر او را مُثله كن؟!»
بدين سان امام حسين عليه السلام تا پايان اين نامه، تازيانه عذاب خويش را بر گرده معاويه لعنة الله علیه و اقمار او فرود آورد.
بدين گونه امام حسين علیه السلام در عهد معاويه لعنة الله علیه زندگى كرد. او يگانه صدايى بود كه در برابر هر بدعتى رعد آسا مىغرّيد. تازيانه بزرگى بود كه بر مظهر هر عقب ماندگى يا افراط در جامعه فرود مىآمد. آن حضرت بسيارى از انديشمندان و نام آوران را برمىانگيخت و آنان را به ايجاد انقلاب و شورش بر حكومت گمراهان تشويق و ترغيب مىكرد. امّا آنان كسانى بودند كه منافع خود را بر مصالح دين ترجيح مىدادند و پيمان هاى خود را پاس نمىداشتند و اين در حالى بود كه ذمّه اسلام قربانى دست هر تبهكار و جنايتگرى بود.
امام حسين عليه السلام در برابر تجاوزات بنى اميّه عليه مصالح امّت اسلامى و مقدّسات دينى و نواميس آنان بسيار مقاومت و ايستادگى كرد.
واقعيت آن است كه اگر ما بخواهيم اوضاع دينى حاكم در روزگار امام حسين علیه السلام را بدون وجود آن حضرت و قيام بزرگش در نظر بگيريم، آن دوره را بايد سياه ترين و تيره ترين و سخت ترين عصرى دانست كه بر مسلمانان سپرى شده است، در اين دوره تاریک و ظلمانى، بدون وجود اباعبداللَّه، دين خدا بسيار ضعيف و به انحراف نزديكتر شده بود.
زيرا در آن هنگام هيچ نيرويى نبود كه بتواند در برابر اين موج سياه اموّى مقاومت كند مگر شخص اباعبداللَّه الحسین عليه السلام و مهاجران و انصار آگاهى كه در حلقه ياران آن حضرت بودند. چرا كه جنگهايى كه پيش از عصر امام حسين علیه السلام رخ داده بود، همه از تجربه هايى تلخ و ناگوار براى نيروهاى صالح مسلمانان خبر مىداد. هر حركت و جنبشى كه صورت مىگرفت به سرعت در ميان طوفان هاى وحشت و گردبادهاى ترس و دلهره محاصره مىشد و به سرنوشت جنبش پيش از خود دچار مىگشت.
اینک تنها اوّلين و آخرين مدافع و ياور اسلام، امام حسين بر جاى مانده بود. او بود كه مىتوانست با تدبير و عزم استوار و پيشگامى و برترى شرف و تبارش و نيز با تمام شایستگی هايى كه از جدّش رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و پدرش حضرت على عليه السلام به ارث برده بود، جبهه اى نيرومند در برابر طغيان گسترده اموى تشكيل دهد.
تشكيل اين جبهه در روزگار خلافت معاويه و يزيد، به دست آن حضرت صورت پذيرفت. ما گوشه اى از اوضاع حاكم در عصر خلافت معاويه را بازگو نموديم و در آينده نيز اندكى از روزگار يزيد را بازگو خواهيم كرد. امّا از شرح تفصيلى وقايع و رويدادها پرهيز و تنها به گفتارى مختصر بسنده خواهيم كرد. زيرا اولاً: قيام امام حسين عليه السلام در دوران حكومت يزيد بسيار مشهور و معروف است تا آنجا كه هر شيعى مؤمن از آن آگاه است. ثانياً: شرح قيام امام حسين نيازمند دايرة المعارفى علمى و بزرگ است كه در آن تحليل تمام وقايع سياسى دينى كه امام حسين علیه السلام را به طرف آن جهاد شكوهمند و والا سوق داد، ذكرشود.
بنابراين، سزاوار است كه اين بحث را در همين جا نا تمام رها كنيم و به مباحث ديگر بپردازيم و در آنها از ويژگيهاى شخصيتى حضرت سيّدالشّهداء امام حسين عليه السلام سخن گوييم و گفتگو در باره اوضاع سياسى و دينى آن عصر را به بحث و مجالى گسترده تر موكول كنيم.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:30 PM
ويژگيهاى بزرگ اخلاقى
بخشنده و بزرگوار
1 _ روزى یک اعرابى نزد امام حسين علیه السلام آمد و عرض كرد: اى فرزند رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم من پرداخت ديه اى كامل را ضمانت كرده ام امّا از اداى آن ناتوانم. با خود گفتم كه از بزرگوارترين مردم، آن را تقاضا مىكنم و از خاندان رسول اللَّه كسى را بزرگوارتر و بخشنده تر نيافتم.
پس امام حسين علیه السلام به وى فرمود: « اى برادر عرب از تو سه پرسش مىكنم اگر يكى از آنها را پاسخ گفتى ثلث آن ديه را به تو مىدهم و اگر دو پرسش را جواب دادى دو ثلث آن را به تو مىپردازم و اگر هر سه پرسش را پاسخ گفتى تمام مالى را كه مىخواهى به تو مىدهم».
اعرابى عرض كرد: آيا كسى مانند تو كه اهل علم و شرف است از چون منى مىخواهد بپرسد؟
حضرت فرمود: « آرى. از جدّم رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم شنيدم كه مىفرمود. معروف به اندازه معرفت است».
اعرابى عرض كرد: آنچه مىخواهى بپرس اگر پاسخ دادم (كه هيچ) و گرنه جواب آنها را از تو فرا خواهم گرفت. و لا قوة الا باللَّه.
امام عليه السلام پرسيد: « برترين اعمال چيست؟»
اعرابى گفت: ايمان به خدا.
حضرت سؤال كرد: « راه رهايى از نيستى و نابودى چيست؟»
اعرابی گفت: اعتماد به خداوند.
امام حسين علیه السلام پرسيد: « زينت دهنده انسان چيست؟»
اعرابى گفت: علم همراه با حلم.
امام پرسيد: « اگر اين نشد؟»
اعرابى گفت: مال همراه با مروّت.
حضرت پرسيد: « اگر اين نشد؟»
اعرابى گفت: « فقر همراه با صبر».
حضرت پرسيد: « اگر اين نشد؟»
اعرابى گفت: در اين صورت صاعقه اى از آسمان بر او فرود آيد و بسوزاندش كه او سزاوار آن است.
آنگاه امام حسين عليه السلام خنديد و كيسه اى كه در آن هزار دينار بود، به او داد و انگشترى خود را كه نگين آن به دويست درهم مىارزيد، بدو بخشيد و فرمود: « اى اعرابى اين طلا را به طلبكارانت بده و انگشترى را به مصرف خود برسان.»
اعرابى تمام آنها را گرفت و گفت: « خدا داناتر است كه رسالتش را در كجا نهد.»(7)
2 _ انس بن مالک گويد: پيش امام حسين عليه السلام بودم كه كنيز آن حضرت داخل شد و در حالى كه دسته اى گل براى آن حضرت آورده بود، به وى سلام داد. امام به او فرمود: « تو را در راه خدا آزاد كردم».
عرض كردم: او به شما با دسته اى گل سلام كرد. اين امر براى آن كنيز چندان مهم نبود كه آزادش كردى؟!
فرمود: « خداوند ما را چنين ادب آموخته است. او فرمود: «چون به شما تحيّت فرستادند شما نيز تحيّتى بهتر از آن يا همانند آن بفرستيد». بهتر از تحيّت اين زن، آزاد كردنش بود».(8)
3 _ یک اعرابى نزد امام حسين عليه السلام آمد و با خواندن قطعه اى شعر، حاجت خود را مطرح كرد. قطعه اى كه وى خواند چنين بود:
- نوميد نشد آن كس كه اكنون به تو اميد بسته و آن كس كه حلقه در خانه تو را به صدا درآورده است.
- تو بخشنده و مورد اعتمادى و پدرت كشنده تبهكاران و فاسقان بود.
- اگر جدّ شما نمىبود، دوزخ بر ما فرود مىآمد.
وقتى وى اشعار خود را مىخواند، امام علیه السلام در حال خواندن نماز بود و چون از نمازش فارغ شد رداى خود را كنار زد و چهار هزار دينار طلا برداشت و به آن اعرابى داد و با سرودن اشعارى (به همان وزن و قافيه) فرمود:
- اين دينارها را بگير و بدان كه من از تو پوزش مىخواهم و نيز بدانكه من بر تو دلسوز و مهربانم.
- اگر در سير صبحگاهى ما ابرى مىبود همانا بزرگ و پر باران مىشد و بر تو مىباريد.
- امّا روزگار دچار تغيير و دگوگونى مىشود و دست من خالى و تنگاست.
اعرابى از روى شوق گريست و از ژرفاى جانش آه گرمى كشيد و گفت:
چگونه اين دستان بخشنده، تهى و نابود مىشوند؟!!(9)
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:30 PM
ياور ضعيفان
اين صفت در حقيقت به مثابه شاخه اى از صفات پسنديده بخشش و كرم آن حضرت است. زيرا هر گاه نفس به بلنداى صفات پاک و والابرسد نسبت به ديگران مهر مىورزد همچنان كه ابر بر زمين و خورشيد بر ديگر ستارگان مهربانى و محبّت مىبخشد.
1 _ پس از ماجراى عاشورا، بر شانه آن حضرت زخمى عميق مشاهده كردند. به نظر مىرسيد كه اين زخم در اثر ضربت چند شمشير بر شانه آن حضرت پيدا شده است. كسانى كه اين زخم را ديدند دريافتند كه اين، زخمى عادى نيست. از امام سجاد عليه السلام در اين باره پرسش كردند. آن حضرت پاسخ دادند: « اين زخم در اثر حمل توبره اى بود كه حسين عليه السلام آن را بر دوش مىگرفت و به منزل بيوه زنان و يتيمان و بيچارگان مىبرد».(10)
2 _ در همين زمينه نوشته اند كه معاويه لعنة الله علیه مالى را ميان سران و بزرگان تقسيم كرد. چون باربرها مالهاى تقسيم شده را به صاحبانشان رساندند، حاضران در بارگاه معاويه لعنة الله علیه و در حضور وى درباره كسانى كه اين اموال ميان آنان پخش شده بود، سخن گفتند تا آنكه به گفتگو در باره امام حسين عليه السلام پرداختند. پس معاويه گفت: حسين اين مال را نخست در ميان يتيمان كسانى كه در ركاب پدرش در صفين كشته شدند، پخش مىكند و اگر چيزى از آن باقى ماند، بدان شتر مىكشد و شير مىنوشاند.(11)
معاويه لعنة الله علیه از سرسخت ترين دشمنان امام حسين عليه السلام بود. امّا با اين وصف در چنين مواردى هيچ چاره اى نداشت مگر آنكه به بزرگى و بخشندگى آن حضرت اعتراف كند!
حضرت تا آنجا در بزرگوارى و بخشندگى پيش رفته بود كه حتى دشمن دروغگويش كه از كشتن هيچ بى گناهى باک نداشت و با كوچكترين اتهامى آنها را از ميان مىبرد و حتى كسانى همچون حضرت على عليه السلام سرور پاكان و امام حسن علیه السلام را از سر راه خود برداشت. بر بالاى منبر مىرفت و از فضايل امام حسين علیه السلام سخن مىگفت و آن حضرت را مىستود!!
3 _ آن حضرت براى ترغيب مردم به جود و سخاوت اين اشعار را مىخواند:
_ چون دنيا به تو بخشيد تو نيز همه آن را پيش از آنكه از بين برود، بر مردم ببخش.
_ پس بخشش، نابود كننده آن نعمتهاى رسيده نيست و بخل نمىتواند آن نعمتهاى از دست رفته را نگاه دارد.
در حقيقت او پيش از آنكه گوينده خصال نيک باشد، عامل بدانها بود. داستان زير از همين ويژگى امام حسين عليه السلام حكايت مىكند.
4 _ امام حسين علیه السلام به ديدار اسامة بن زيد كه در بستر بيمارى افتاده بود، رفت و شنيد كه او مىگويد: واى از اين اندوه.
آن حضرت از اسامه پرسيد: اى برادر كدام اندوه؟ اسامه گفت: قرضىكه دارم. شصت هزار درهم.
پس امام فرمود: پرداخت آن بر من. اسامه گفت: مىترسم پيش از اداى قرض خود از دنيا بروم. امام فرمود:
« نمىميرى مگر آنكه من اين قرض را ادا كرده باشم»؛ و آن حضرت چنان كه خود گفته بود پيش از وفات اسامه، قرض او را پرداخت.(12)
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:30 PM
شجاعت و دلاورى
ما شيعيان بر اين باوريم كه ائمه معصوم عليهم السلام به قلّه همه ی كمالات انسانى رسيده و در رسيدن به هر كمالى از همگان گوى سبقت ربوده بودند. امّا شرايط خاصّ اجتماعى كه هر یک از ائمه عليهم السلام در آن به سر مىبرده اند، موجب مىشده تا صفتى مخصوص به همان اوضاع و شرايط در آن نمود بيشترى پيدا كند. بنابراين مىتوان گفت كه هر كدام از آنان صفتى متفاوت از ديگرى داشته اند. صفت برجسته امام حسين عليه السلام، كه وى را از ديگر ائمه متمايز ساخته، همانا شجاعت و دلاورى آن حضرت است.
هر گاه انسان واقعه كربلا را با آن صحنه هاى شگفت انگيز به خاطر مىآورد صحنه هايى كه در آنها خون با اشک و بردبارى با مروّت و همدلى با فداكارى آميخته بود، چهره قهرمان يكى از دلير مردان اين ميدان يعنى حضرت حسين بن على عليهما السلام در شكوهمندترين و درخشان ترين شكل خود نمايان مىشود به گونه اى كه اگر از تواناييهاى جنگى آن حضرت كه آن را دست به دست و سينه به سينه از پدران خويش به ارث برده بود آگاهى نداشتيم و يا آنكه در اين باره مدارک و اسناد قطعى تاريخى در دست نداشتيم و اگر بر اين باور و اعتقاد نبوديم كه رهبران معنوى مىبايست آيت خلقت و معجزه خداوند باشند، چه بسا در بسيارى از حقايق ثابتى كه عقل و انديشه و ضمير ما در برابر آنها سر تعظيم فرود آورده، گرفتار گمان و ترديد مىشديم.
امام حسين عليه السلام در واقعه عاشورا در هر مناسبتى به ميدان نبرد گام مىنهاد و در ميان تاخت و تاز اسبان براى يافتن جسد صحابى يا هاشمى كه شهيد شده بود به جستجوى مىپرداخت. و چه بسا تا رسيدن بر سر جسد ياران خود درگيريهاى بس خونين ميان او و دشمنانش در مىگرفت.
هر یک از اين درگيريها و نبردها، خود يورشى بى همتا و دشوار محسوب مىشد. مصيبت، خود از نيروى انسان و اراده او مىكاهد. گرسنگى و تشنگى او را فرسوده و ضعيف مىكند و توان او را كاهش مىدهد و گرماى شديد خود عامل ديگرى است كه تلاش بيشترى از وى مىطلبد.
تمام اين موارد، در روز عاشورا براى امام حسين به وجود آمده بود. امّا با اين حال او نيم زرهى در بر كرده بود و با يورشهاى شجاعانه خويش بر دشمن درنده خوى مىتاخت. همچون صاعقه اى بود كه چون فرود مىآمد، دلاوران سپاه دشمن را مانند برگ درخت، در اطراف خود به خاکو خون مىنشاند.
يكى از كسانى كه در صحنه عاشورا حضور داشت، مىگفت:
« هيچ كس را دليرتر از حسين نديدم. چون يورش مىآورد، دشمنان مانند حيوان ضعيفى كه از پيش روى شير مىگريزد، از مقابل او مىگريختند. به علاوه اينكه فصيح تر از ايشان كسى وجود نداشت».
چون به گذشته باز مىگرديم و تاريخ را ورق مىزنيم صحنه هاى كم نظيرى از قهرمانيهاى آن حضرت را در فتوحات اسلامى و پس از آن در جنگهاى امام على عليه السلام مشاهده مىكنيم. امّا اين دلاوریها با تمام قوّت و اصالت خود نمىتواند هم پاى شجاعت آن حضرت در روز عاشورا كه بىگمان، مظهرى شكوهمند در تاريخ انسانى به شمار مىآيد، قلمداد شود.
عقاد در اين باره مىنويسد: « در ميان نوع انسان هيچ كس دلدارتر از حسين عليه السلام در روز عاشورا يافت نمىشود."(13)
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:30 PM
زاهدى عابد
ایشان هر سال به زيارت خانه خدا مىرفتند مگر هنگامى كه شرايط تيره آن روزگار كار را بر ایشان سخت كرده بود. پياده به حجّ مىرفتند و در كنارخود دهها شتر بدون سوار را همراه مىآوردند. هر تُهيدست مستمندى را كه مىديد آنقدر به او مىبخشيد كه توشه اش خالى مىشد و آنگاه از ديگر شترانى كه همراهش بود، توشه و آذوقه خويش را تأمين مىكرد. هر شب هزار ركعت نماز مىگذارد. از فرزند بزرگوارش، امام زين العابدين عليه السلام پرسيدند چرا پدرت كم فرزند بود؟ پاسخ داد: « او هر شب هزار ركعت نماز مىگذارد پس چگونه مىتوانست فرزندان بيشترى داشته باشد».
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:30 PM
بردبار حكيم
1 _ شكيبايى آن است كه انسان در سخت ترين شرايط بر اعصاب خود مسلّط باشد. بىگمان امام حسین علیه السلام در روز عاشورا در دشوارترين و سخت ترين حالتى بوده كه انسان در برابر ظلم و ستم پايدارى كرده است. امّا با اين همه آن حضرت شكيبايى ورزيد، آن گونه كه حتّى فرشتگان آسمانى از مقاومت دليرانه و قدرت اراده و عزم پولادين وى به شگفت آمدند.
2 _ يكى از خادمان آن حضرت مرتكب عملى شد كه بر وى مجازات لازم بود. امام دستور داد او را حد بزنند. خادم گفت: مولاى من « وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ» و آنهايى كه خشم و غضب خود فرو نشانند، امام فرمودند: رهايش كنيد. خادم گفت: « وَالْعَافِينَ عَن النَّاس» و از بدى مردم درگذرند، امام فرمود: از تو گذشتم. خادم گفت: « وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ» و خداوند نيكوكاران را دوست مىدارد، امام فرمود: « تو در راه خدا آزادى و دو برابر مبلغى كه پيش از اين به تو مىدادم، به تو خواهم داد».(14)
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:31 PM
زبان آور و گشاده سخن
در كتابهاى تاريخى گنجينه اى از سخنان فصيح و گهربار حسين بن على عليه السلام گردآورى شده است. امّا در اينجا تنها به ذكر اندكى از آن همه بسنده مىکنيم:
1 - عثمان، اقدام به تبعيد « ابوذر» صحابى بزرگوار پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم كرد. امام على علیه السلام و فرزندانش براى بدرقه ابوذر حاضر شدند. امام حسين علیه السلام با توجّه بدين مناسبت، خطاب به ابوذر فرمود.
« اى عمو! خداوند هر گاه كه بخواهد به دگرگون ساختن اوضاعى كه مىبينى تواناست. اين قوم دنياى خود را از تو دريغ داشتند و تو دين خود را از آنان دريغ داشتى. حال آن كه توبه آنچه آنان تو را از آن باز داشته اند، بى نيازى و آنان بدانچه كه تو از ايشان دريغ داشته اى، بسيار نيازمندند. پس از خداى صبر و پيروزى خواه و براى دورى از حرص و بىصبرى از او يارى بجوى كه شكيبايى جزئى از دين و كرم است، و حرص روزى نمىآورد و بىصبرى اجل را به تأخير نمىاندازد».(15)
2 - اعرابى نزد امام حسين عليه السلام آمد و گفت: من از « هرقل» و « جعلل» و « اينم» و « مهمهم» خدمت تو آمده ام.
امام حسين خنديد و فرمود:
« اى اعرابى! به گونه اى سخن گفتى كه جز دانايان آن را در نيابند».
اعرابى گفت: من بيش از اين نيز توانم گفت. آيا تو نيز مىتوانى چنانكه من مىگويم پاسخم دهى؟ امام به او اجازه سخن داد. پس اعرابى به خواندن اين اشعار آغاز كرد:
هفا قلبى الى اللهو وقد ودع شرخيه
و در ادامه نُه بيت بر همين وزن خواند. پس از آنكه اعرابى اشعار خود را خواند امام حسين عليه السلام اشعارى بر همان وزن و قافيه در پاسخ او سرودند:
فما رسم شيطانى قد تحت آيات رسميّه
سفور درجت ذيلين في بوغاء فاعيّه
هتوف حرجف تترى على تلبيد توبيه
آنگاه امام حسين علیه السلام به تفسير كلمات دشوار اعرابى پرداخت و فرمود: « مقصود وى از هرقل، پادشاه روم و از جعلل، نخلهاى كوتاه و از اينم، پشه درخت و از مهمهم، چاه پر آب است».
اين اوصاف سرزمينى بود كه آن اعرابى از آنجا آمده بود.
سپس اعرابى گفت: تا امروز كسى را از اين جوان خوش سخن و گشاده زبان و خوش فكر تر نديده بودم».(16)
از ديگر سخنان ارزشمند آن حضرت است كه فرمودند:
« بدترين خويهاى پادشاهان، ترس از دشمنان و درشتى با ضعيفان و بُخل در هنگام بخشش است».(17)
و نيز از اندرزهاى لطيف آن حضرت است كه فرمود:
« كارى كه توان آن را ندارى عهده دار مشو، و به استقبال آنچه كه بدان نمىرسى، مرو و بدانچه بر آن قدرت ندارى عادت مكن و بيش از درآمد، خرج مكن و جز به اندازه كارى كه كرده اى پاداش مطلب و جز به خاطر نيل به طاعت خداوند شاد مشو و جز بدانچه كه خود را شايسته آن مىدانى، دست مبر».(18)
از ديگر سخنان گهربار آن حضرت، هنگامى است كه از وى پرسيده شد:
فضل چيست؟
آن حضرت فرمود: « نگاهداشت زبان و بذل احسان».
پرسيده شد: پس نقص چيست؟
فرمود: « به رنج افتادن به خاطر كارى كه تو را سود ندهد».
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:32 PM
قيام عاشورا
معاويه لعنة الله عليه و حكومت سلطنتى
بايد دانست كه خلافت در بينش اسلامى پديده اى موروثى نبود. امّا كسانى كه در عهد عثمان لعنة الله علیه، راه خلافت را براى خود هموار كرده بودند مىخواستند آن را موروثى كنند. روزى در مجلسى كه جمع بسيارى از بنىاميّه در آن گرد آمده و امام على عليه السلام و عثمان لعنة الله علیه نيز در آن حاضر بودند، ابوسفيان سر كرده مخالفانى كه جنگهاى خونبارى براى جلوگيرى از انتشار اسلام بر پا كرده بود، نيز در اين مجلس شركت جُست. او اینک شيخ بنى اميّه بود و در نزد آنان مردى محترم به شمار مىرفت. بنى اميه نيز در آن روز تنها حزب حاكم بر دستگاهها و نهادهاى سياسى حكومت اسلامى محسوب مىشدند. ابوسفيان كه ديگر بينايى خود را از دست داده بود، با عصايى كه در دست داشت راه خويش را پيدا مىكرد. او در آن هنگام احساس كرده بود كه عمرش سرآمده و به زودى مرگ وى را در كام خود فرو خواهد برد. چون نشست از يكى از حاضران پرسيد: آيا در اين مجلس كسى غير از فرزندان اميّه حضور دارد؟ مرد پاسخ داد: در اين مجلس غريبه اى نيست.
ابوسفيان وقتى از اين بابت مطمئن شد، خطاب به حاضران گفت:
حكومت را مانند توپ بين خود دست به دست بگردانيد. پس سوگند به كسىكه ابوسفيان به او سوگند مىخورد نه بهشتى وجود دارد و نه دوزخى.
همه حاضران به او گوش فرا داشتند و سخنانش را به گوش سپردند. در آن مجلس كسى جز اميرمؤمنان حضرت على عليه السلام بر او اعتراض نكرد. اميرمؤمنان او را به خاطر آشكار داشتن كفرش مورد نكوهش قرار داد. امّا ابوسفيان زبان به پوزش گشود و گفت: من گناهى ندارم بلكه فريب سخن مردى را خوردم كه گفت در اين مجلس غريبه اى حضور ندارد و گرنه از عاقبت انديشى به دور بود كه من آشكارا چنين سخنانى بگويم.
اين مجلس به پايان رسيد و آن جمع پراكنده شدند. امّا با اين وجود اين مجلس تأثير بزرگى در آينده اوضاع سياسى مسلمانان گذارد.
آرى سخنان ابوسفيان از توطئه اى قديمى پرده برداشت و نخست حزب حاكم اموى و سپس هر كس كه خواهان دستيابى به قدرت بود و مىخواست به خاطر كينه ها و دشمنيهاى گذشته، نهادهاى اسلامى را از ميان ببرد، بدان جامه تحقيق پوشاند.
هدف از موروثى كردن خلافت، تسلّط بر حكومت بود تا پس از آن بتوانند هر كار كه خواستند، انجام دهند.
ابوسفيان و ديگر همفكرانش، در اين راه هر مشكلى را آسان و هر زشتى را زيبا جلوه مىدادند چرا كه آنان به بهشت و دوزخى باور نداشتند و به پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و جانشين او بى اعتنا بودند. هيچ باک نداشتند اگر آرمان مقدّس و شريفى لكه دار و آلوده مىشد و يا از فردى خوشنام به بدى ياد مىشد. زيرا فرا روى آنان آينده اى بود كه استفاده از هر وسيله اى را در جهت رسيدن بدان، براى ايشان توجيه مىكرد و حتى وسايلى كه براى نيل به اين هدف به كار گرفته مىشد مقدّس و محترم به شمار مىآمد. اين طرز انديشه كاملاً شبيه تفكّر جاهلانه اى بود كه از مغزهاى خالى و پوشالى آنان تراويده بود. هنگامى كه با رويدادهايى كه از اواخر روزگار خلافت عثمان لعنة الله علیه تا به روى كار آمدن دولت عبّاسيان همراه شويم، در خواهيم يافت كه بهترين و صحيح ترين تفسير براى روشن كردن روند اين رويدادها همان سخن ابوسفيان و اعتقاد وى و پيروان اوست.
جنگهايى كه در عصر خلافت امام على علیه السلام به وقوع پيوست و حرمتهايى كه در دوران حكومت معاويه ناديده گرفته شد و حمله هايى كه در روزگار حكومت يزيد روى داد و نبردها و جنگهاى ديگرى كه در دوران حكومت ساير خلفاى اموى صورت پذيرفت، همه و همه بر مبناى همين اصل و براى تحقّق بخشيدن به اين نقشه قديمى و كهنه به اجرا درآمد.
حزب اموى جز به غارت اموال و تشكيل سلطنت و به بندگى گرفتن تمام مردم، آن هم به هر وسيله نمىانديشيد. بنابراين هر كس بخواهد رخدادهاى سياسى را در اين برهه طولانى از اين حقيقت آشكار (سخن ابوسفيان) جدا كند در حقيقت معلول را از علّت و مسبّب را از سبب خويش جدا كرده است.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:32 PM
حق موروثى
بدين گونه بود كه حزب اموى از همان روز كه عثمان لعنة الله علیه كه به خلافت راه يافت خواست آن را حق شخصى و موروثى از آن خود جلوه دهد. امّا مسلمانان با بيدارى خويش و هشدار برخى از صحابه بزرگ رسول اكرم صلی الله علیه و آله و سلم همچون ابوذر غفارى و عمرو بن حمق، اين توطئه را به خوبى احساس كردند و آتش انقلابى را برافروختند كه كاخ و آمال و آرزوهاى بنى اميّه را در هم كوفت و رؤياهاى شيرين آنان را كه بر پايه خلافت عثمان لعنة الله علیه بنا شده بود، تيره و تار ساخت.
امّا بنىاميّه براى رسيدن به حكومت، تــز خود را به گونه ديگرى مطرح كردند و چنان كه مىدانيد به خونخواهى عثمان لعنة الله علیه برخاستند. اين نخستين نشانه اى بود بر آن كه آنان خود را پس از عثمان وارث خلافت او مىپنداشتند و اگر غير از اين بود، مىتوانستند پس از آنكه با ديگر مسلمانان همصدا شوند و با امام على عليه السلام بيعت كنند، به خونخواهى عثمان لعنة الله علیه برخيزند. ولى آنان چنين قصدى نداشتند. بلكه حكومتى همچون حكومت روم و ايران را خواهان بودند كه در آنها فرزند، وارث تاج و تخت پدر مىشد و حتّى پسر شيره خواره اى مىتوانست پس از پدرش به سلطنت رسد.
امّا معاويه لعنة الله علیه به همين ادعا بسنده نكرد. بلكه پيراهن عثمان را در شام برافراشت و پنجاه هزار مرد جنگى زير آن گرد آمده بر مظلوميت عثمان گريستند و محاسنشان به اشک چشمانشان آلوده شد.
آنگاه پيراهن عثمان را بر فراز نيزه خويش برافراشتند و با خدا پيمان بستند كه شمشيرهاى خود را در نيام نكنند مگر آنكه قاتلان عثمان را بكشند يا خود كشته شوند.
آيا شيوه معاويه، براى قصاص قاتلان عثمان درست بود؟ آيا طريق قصاص، آن بود كه از بيعت با خليفه جديدى كه منتخب مهاجران و انصار در مدينه و تمام مسلمانان جهان اسلام بود، سرباز زند؟
آيا طريق خونخواهى عثمان آن بود كه معاويه از بيعت با حضرت على عليه السلام خوددارى كند و در آن شرايط حساس و ناهنجارى كه هيچ چيز جز پر كردن خلأها و وحدت كلمه مفيد واقع نمىشد، بر حكومت امام على بشورد؟
آيا نشانه علاقمندى و محبّت معاويه به عثمان آن بود كه پيراهن آغشته به خونش را چونان درفشى برافرازد و به بهانه آن تمام انگيزه ها و احساسات جاهلى را جان بخشد و يكى از بدترين جنگهايى كه اسلام را دچار تزلزل ساخت و بسيارى از مسلمانان را نابود كرد، به وجود آورد؟!(19)
هدف تنها انتقام از قاتلان عثمان نبود و گرنه چرا معاويه نامه هايى جداگانه به طلحه و زبير نوشت و هر یک از آنان را به نام اميرمؤمنان ياد و ادعا كرد كه آنان به خلافت از على سزاوارترند و براى رسيدن آنان به خلافت از آنها پشتيبانى مىكند و پيشاپيش بر ايشان از شاميان بيعت گرفته است؟! بلكه مقصود معاويه آن بود كه در جهان اسلام، آشوب و هرج و مرج پديد آيد و در اين ميان خود به حكومتى كه همواره آرزويش را در سر مىپروراند دست يابد و البته حزب اموى نيز در پشت صحنه اين هدف شوم جاى داشت.
به صحنه ديگرى توجّه كنيد. هنگامى كه معاويه در اجراى توطئه خود موفق شد و به لطف ايادى و عوامل خود توانست حكومت را از دست صاحبان شايسته اش بيرون كند و به تمام اهداف و خواسته هايش برسد، در صدد اين انديشه برآمد كه يزيد، فرزند شرابخوار و قمار بازش را پس از خود به جانشينى بگمارد.
اين رويداد را نمىتوان جز بدانچه پيش از اين گذشت، تفسير كرد. مسأله عميق تر از آن است كه ما فكر مىكنيم. جانشين كردن يزيد، تنها جانشينى پسر از پدر نبود بلكه تحويل خلافت به دست پادشاهى اموى و ستمكار بود. مروان بن حكم نيز در روزگار خلافت عثمان به همين نكته اشاره كرد، وى هنگامى كه مردم گرداگرد مركز حكومت عثمان را گرفته بودند و از وى حقوق مشروع خود را مىخواستند به آنها خطاب كرد و پرسيد: از «حكومت ما» چه مىخواهيد؟
پس اين حكومت شماست كه مىخواهيد آن را با چنگ و دندان در دستتان باقى نگه داريد. تمام رخدادهايى كه در اين مسير به وقوع پيوست نيز اين تفسير را تأييد و تأكيد مىكند. حتى روزى يكى از هواداران بنىاميّه به مسجدى كه شمارى از سران و بزرگان مسلمان نيز در آن حضور داشتند آمد و بر منبر نشست. معاويه آن روز در صدر مجلس نشسته و يزيد نيز در كنارش جاى گرفته بود. مرد نخست به معاويه و آنگاه به يزيد نگريست و در حالى كه شمشيرش را در هوا تكان مىداد، گفت:
اميرمؤمنان اين است (معاويه لعنة الله علیه). پس اگر مُرد اين (يزيد لعنة الله علیه) خليفه است. آنگاه، در حالى كه شمشيرش را مىجنباند، گفت: وگرنه اين خليفه است (اشاره به شمشير). مردم نيز از ترس آخرين خليفه اى كه آن مرد معرفى كرده بود، يعنى همان شمشير بران و پر نيرنگ، سخن او را پذيرفتند.
معاويه مُرد و يزيد به واليانش طى نامه اى دستور داد كه براى او از مردم بيعت گيرند. نامه او به مدينه رسيد. در پى اين دستور، حاكم مدينه از امام حسين بن على عليه السلام خواستار بيعت با يزيد شد. امّا همان طور كه انتظار مىرفت آن حضرت از بيعت با يزيد خوددارى كرد و خانواده و يارانش را جمع آورد و براى علنى كردن قيام و انقلابش به سوى مكّه رهسپار شد. هدف آن حضرت از اين انقلاب، تنها از ميان بردن يزيد نبود بلكه ایشان مىخواست ريشه حزب اموى را از بيخ بر كند و بر تيرگى و ظلمتى كه بر جهان اسلام سايه افكنده بود، خاتمه بخشد. بى گمان اين قيام به سود امام حسين عليه السلام تمام مىشد.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:32 PM
امام حسين عليه السلام در نظر داشت چند روزى در مكّه مكرّمه اقامت گزيند. مردم به جايگاه والاى آن حضرت در نزد پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و نيز به سابقه درخشان وى در مكتب اسلام و به استوارى گام هاى او در مسايل مربوط به مسلمانان به خوبى آگاه بودند.
يزيد صد مرد مسلّح براى ترور امام حسين عليه السلام به مكّه فرستاد. امام كه از توطئه يزيد آگاه شده بود، از اقامت در مكه منصرف شد و تصميم گرفت به سمت كوفه حركت كند. چرا؟ تغيير تصميم آن حضرت منوط بر عواملى بود كه مىتوان در اينجا به طور خلاصه بدانها اشاره كرد:
1 _ اگر امام حسين عليه السلام عليه بنى اميّه اعلان جنگ مىداد، هواداران حكومت در مكّه بسيار بودند و ممكن بود حادثه اى در مكّه اتفاق افتد كه با قداست و حرمت خانه خدا منافات داشته باشد. از طرفى اگر امام حسين علیه السلام در اينجا به جنگ مىپرداخت و پيروز مىشد، باز هم بى فايده بود. زيرا در پس او دولتى نيرومند و مسلّح وجود داشت كه نيروهايش در همه جا پراكنده و آماده بودند و تنها رسيدن یک سپاه كوچک از طرف حكومت براى خاموش كردن آتش اين انقلاب كافى به نظر مىرسيد. از طرفى حكومت بنى اميّه، همواره در مكّه پايگاهى محكم براى خود داشت در حالى كه همان وقت كوفه بزرگترين نيروى اسلامى را در خود جاى داده بود.
بايد به اين عامل نيز اين نكته را افزود كه در مكّه مزدوران بنى اميّه بسيار بودند و احتمال داشت كه آنان رواياتى جعل كرده به امام نسبت دهند كه ساحت آن حضرت از آن تهمت ها پاک بود. چنان كه پيش از وى همين كار با اميرمؤمنان عليه السلام و به دست ابوهريره صورت پذيرفته بود.
تنها چيزى كه براى امام حسين عليه السلام اهميّت داشت آن بود كه مردم بدانند كه او بر حق است و دشمنانش بر باطل و بدين وسيله آنان نيز به راه حق كه خود وى تبلور آن بود بپيوندند و از راه باطل كه دشمنانش نمايندگان آن بودند، دورى گزينند.
اگر هم امام حسين اعلان جنگ نمىداد، باز هم نتيجه آن بود كه به شمشير همين كسانى كه از جانب حكومت مأموريت يافته بودند تا آن حضرت را بكشند و زير لباسهاى احرام سلاح حمل كرده بودند، كشته شود.
2 _ ابن زبير در مكّه سكونت داشت و خود را براى خلافت از امام حسين عليه السلام شايسته تر مىپنداشت. بنابراين براى او مهم نبود كه براى از ميان برداشتن رقيب خود با يزيد، كه ادعا مىكرد از دشمنان اوست، دست دوستى دهد. هم چنان كه پدرش، زبير، نيز همين كار را در جنگ جمل كرد. در آن جنگ زبير به صفوف مخالفان حضرت على عليه السلام، كه مخالفان خود وى نيز بودند پيوست، تا بدين وسيله خلافت را به خود اختصاص دهد. از طرفى امام حسين علیه السلام نيز نمىخواست خود را با فرزند زبير درگير كند. چرا كه مسأله مهمترى وجود داشت و آن اينكه خلافت در شام به فرمانروايى ستمكار رسيده بود و اين انحراف، خلافت را از مسير حق خارج كرده و به طرف باطل سوق داده بود و قطعاً اين مسأله، از جريان ابن زبير مهم تر و تلخ تر بود.
3 _ همين كه امام حسين عليه السلام در هنگامى كه مردمان از هر گوشه و كنار، در روز هشتم ذى حجّه، به سوى خانه خدا مىآمدند، از مكّه خارج مىشد، خود تبليغى بزرگ براى اعلان مقصودش بود. بلكه مىتوان گفت كه همين حركت به تنهايى براى بيدارى مردمان شهرهايى كه از پايتخت خلافت دور و از رويدادهايى كه در آنجا مىگذشت، بىخبر بودند كافى جلوه مىكرد.
آنگاه امام حسين علیه السلام با قافله شكوهمند خود به سوى كوفه رهسپار شد. مردم كوفه پيروى خود را از امام اعلان كرده و با وى دست بيعت داده بودند. آنان به امام حسين علیه السلام وعده داده بودند كه همان طور كه در كنار پدرش حضرت على عليه السلام به جنگ با شاميان پرداختند اینک نيز حاضرند در ركاب امام حسين علیه السلام با آنان نبرد كنند.
مسلم بن عقيل پسر عموى امام حسين كه فردى متنفّذ و امين بود، به عنوان رهبر آنان برگزيده شد.
امّا اندكى بعد طوفان هاى سياه وزيدن گرفتند و چنان كه امام حسين عليه السلام خود بيان مىكند، هواداران و يارانش خوار مىشوند و بيعتش را زير پا مىنهند و سپاهش زير ترهيب و ترغيب نيروى شام از ميان مىرود.
اضافه بر اين عوامل، سبب ديگرى هم بود كه حركت تاريخ را دگرگون ساخت و آن پاى بندى ياران امام حسين عليه السلام به حق، حتّى در سخت ترين و طاقت فرساترين شرايط، بود. حال آن كه شاميان در مقابل، از ارتكاب هيچ جنايت و ترور و نيرنگى باک نداشتند.
براى اثبات اين نكته تنها دو ماجرا را نقل خواهيم كرد تا با نگرش بدانها بتوان تفاوت ميان حركت و جهتگيرى ميان امام حسين عليه السلام و يزيد لعنة الله علیه و يارانشان را دريافت.
مسلم بن عقيل حاكم مطلق كوفه بود و عبيد اللَّه بن زياد به كوفه آمد تا بلكه اوضاع را به سود بنى اميّه تغيير دهد. يكى از بزرگان كوفه به نام «هانى بن عروه»، در بستر بيمارى بود. ابن زياد تصميم گرفت به عيادت هانى رود تا شايد بدين وسيله او را با خود همراه كند.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:33 PM
مسلم در خانه هانى بود و هانى كه از آمدن زياد مطلّع شده بود به مسلم دستور داد در نهانگاهى پنهان شود تا چون فرستاده يزيد و فرمانده امويّان كوفه به خانه اش آمد، مسلم از نهانگاه خويش بيرون آيد و گردن ابن زياد را بزند و از شرّ او و يزيد خود را خلاص كند.
ابن زياد به عيادت هانى آمد و هانى لحظه به لحظه در انتظار آن بود كه مسلم از نهانگاه خويش بيرون آيد و كار را يكسره سازد. امّا دقايق و لحظات سپرى مىشد. و مسلم به قولى كه داده بود عمل نمىكرد. هانى شروع به خواندن اشعارى كرد كه به نحوى مسلم را بر كشتن ابن زياد ترغيب مىكرد. ابن زياد كه تا حدودى متوجه اين مسأله شده بود با ترس از خانه هانى گريخت.
با رفتن ابن زياد، مسلم از نهانگاهش بيرون آمد. هانى او را مورد نكوهش قرار داد كه چرا در كشتن ابن زياد سهل انگارى و تعلّل كردى؟
مسلم در پاسخ گفت: رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود:
« مسلمان پيمان شكنى نمىكند».
سخن رسول خدا اولين و آخرين ميزان و مقياس براى حركت در منطق ياران امام حسين علیه السلام بود. زيرا آنان هدفى جز رسيدن به خشنودى خدا نداشتند و هيچ گاه خشنودى خداوند به نافرمانى او منجر نمىشود و نمىتوان با انجام معصيّت، مدعى اطاعت از خداوند شد.
امّا اوضاع واژگون شد و مسلم به شهادت رسيد. امام حسين عليه السلام در راه آمدن به كوفه خبر شهادت مسلم را دريافت كرد. حال آن كه آن حضرت در آن شرايط به يارانى نياز داشت كه او را يارى رسانند و كمكش كنند. چرا كه پيشاروى امام شهر كوفه بود كه از يارى وى دست كشيده بود و در پشتش مكّه بود كه مخالفان امام اعمّ از ياران بنىاميّه و ديگران در آن گرد آمده بودند. در برابر اين همه مخالفت تنها در حدود هزار نفر با امام حسين عليه السلام بودند و شرايط اقتضا مىكرد كه آن حضرت به هر وسيله اى كه شده همين تعداد ياران خود را نيز از دست ندهد.
امّا آن حضرت موضوع را به صراحت با ياران خود در ميان گذارد و به آنان گفت كه حكومتش در كوفه ساقط شده و به موقعيّت دشوارى گرفتار آمده است و هر كس كه بخواهد مىتواند از اين سپاه جدا بشود و به راه خود رود. به خطبه امام علیه السلام پس از سقوط كوفه توجه كنيد:
« اى مردم! من با اين تصور كه مردم عراق با من هستند شما را گرد آوردم و اینک گزارشى دردناک از پسر عمويم به من رسيده كه دلالت بر اين دارد كه شيعيان ما از يارى ما دست برداشته اند. پس هر كس از شما كه بر جنگ شمشيرها و تيزى نيزه ها صبر مىكند با ما همراه شود و گرنه بازگردد».(20)
هدف امام حسين عليه السلام از قيامش جز خدا نبود براى همين چنان عمل مىكرد كه خداوند مىخواست، صريح و واضح و بدون مكر و نيرنگ.
حال بد نيست درباره ياران يزيد لعنة الله علیهم اجمعین به نقل دو ماجراى تاريخى بپردازيم:
1 _ ابن زياد، هانى بن عروه يكى از رهبران و بزرگان شيعى كوفه را به اين بهانه كه مىخواهد درباره برخى از امور با وى مشورت كند به حضور خود طلبيد، هانى فريب ابن زياد را خورد و به قصر امارت رفت چون وارد آن مكان شد او را دستگير و شكنجه كردند و سپس به شهادتش رساندند. اين در حالى بود كه آنان به هانى قول داده و سوگند خورده بودند كه با وى كارى ندارند.
2 _ پيروان امام على عليه السلام در پى هانى به قصرالاماره آمده، گرداگرد آن را به محاصره خود درآوردند و خواستند هانى را كه به فريب او را به قصرالاماره برده بودند، آزاد كنند. حال آن كه هانى در آن لحظه اصلاً در قيد حيات نبود.
ياران و هواخواهان بنىاميّه از فراز قصر به معترضان، اطمينان مىدادند كه هانى زنده است و پس از پايان شورا به ميان آنان باز خواهد گشت.
سپس آنان را به آمدن سپاهيان شام كه اینک به نزدیکی هاى كوفه رسيده بود، تهديد كردند و با بذل و بخشش اموال فراوان از خزانه بيت المال در جلب آنان كوشيدند.
كوفيان اندک اندک به تفرقه دچار شدند تا آن كه كوفه كاملاً در دست بنى اميّه افتاد. نخستين كارى كه آنان انجام دادند كشتن حضرت مسلم علیه السلام پس از به قتل رساندن هانى بود.
آنچه از مطالعه و بررسى تاريخ نهضت حسينى به دست مىآيد آن است كه سبب سقوط آن، همين وعده هاى دروغين و تهديدهاى پر حيله و نيرنگ بوده است.
ابن زياد پس از تسلّط كامل بر كوفه لشكرى به نام جنگ با تركان و ديالمه گرد آورد. چون كاروان امام حسين علیه السلام به نزديكى كوفه رسيد، ابن زياد اين سپاه را به رويارويى با امام فرستاد تا او را دستگير سازند و يا به قتلش برسانند. نخستين سپاهى كه از اين لشكر با امام حسين علیه السلام رو به رو شد متشكل از هزار مرد جنگى بود كه فرماندهى آنان را حر بن يزيد رياحى بر عهده داشت.
"حُر" از امام خواست كه يا بيعت كند و يا آنكه دست بسته به كوفه آيد. امام حسين عليه السلام پيشنهاد او را نپذيرفت و راهى بين راه كوفه و مدينه را انتخاب كرد. حر نامه اى به ابن زياد نوشت و ابن زياد بر لزوم جنگ با امام حسين علیه السلام دستور داد. سپاهى كه شمار آنان به بيش از سى هزار تن مىرسيد به رويارويى امام شتافت. اين دو سپاه در جايى به نام كربلا(21) با يكديگر رو به رو شدند.
روز نهم ماه محرّم الحرام بود كه نامه ابن زياد به عمر سعد لعنة الله علیهما فرمانده سپاه بنىاميّه رسيد. ابن زياد لعنة الله علیه در اين نامه فرمان داده بود كه نخست آب را از دسترس حرم رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم ببندند و سپس با آنان جنگ كنند.
امام یک شب از آنان مهلت خواست. چون روز دهم محرّم فرا رسيد يزيديان بر خيمه گاه ابا عبد اللَّه الحسین علیه السلام يورش آوردند. هفتاد و دو تن از ياران دلاور امام حسين به مقاومت و مبارزه پرداختند و پس از آنكه دلاوريهاى بسيارى از خود نشان دادند، يكى پس از ديگرى به خون خويش غلتيدند.
برادران امام علیه السلام نيز در اين ميدان كشته شدند كه در رأس آنان بايد از حضرت ابوالفضل العباس عليه السلام ياد كرد. فرزندان امام حسين عليه السلام نيز به شهادت رسيدند. حتى فرزند كوچک و شيرخواره ی ایشان در آغوشش كشته شد. ديگر كسى جز آن حضرت زنده نبود. امام حسين علیه السلام خود به تنهايى بر صفوف دشمنان حمله ور شد و شجاعتى بزرگ از خود نشان داد.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:33 PM
شمار بسيارى از سپاه كوفه كشته شدند. هنوز ساعاتى نگذشته بود كه تقدير با تير غدّار خويش به دست حرمله لعنة الله علیه و با سر نيزه خويش به دست سنان بن انس لعنة الله علیه و با شمشيرش به دست شمر بن ذى الجوشن لعنة الله علیه بر آن حضرت هجوم آوردند. لحظاتى بعد امام حسين علیه السلام تشنه و مظلوم بر خاک افتاد... بر او و يارانش هزاران درود!
پس از اين واقعه دهشتناک كه با شهادت سيّدالشّهداء و ياران پاكش علیهم السلام در سرزمين كربلا آن هم به شكلى فاجعه بار به پايان رسيد مردم تمام نقاط جهان اسلام از اين ماجرا آگاه شدند و تخت بنى اميّه به لرزه افتاد.
زمانى دراز نگذشت كه آتش انقلاب در هر گوشه و كنارى بر افروخته شد و در نهايت حكومت اموى از صحنه تاريخ محو گرديد.
امّا مشكل با سقوط بنى اميّه كاملاً تمام نشده و حكومت اسلامى همچنان از مجراى صحيح خود منحرف بود. با اين وجود قيام سيّدالشّهداء و نهضت بزرگ وى جبهه اى نيرومند و متّحد پديد آورد كه در برابر هر گونه انحرافى كه از سوى جنايتكاران اعمال مىشد، ايستادگى مىكرد.
در واقع اگر ما رويدادهاى تاريخى را به دقت مورد مطالعه قرار دهيم، درخواهيم يافت كه هر گونه دعوت راستين و صادقى در اين دوران دراز، جوشيده از نهضت عاشوراى امام حسين عليه السلام بوده است.
بدين سان مىتوان گفت كه قيام امام حسين علیه السلام همواره به عنوان پايگاهى اصيل براى حركات اصلاح طلبانه در تاريخ اسلام مطرح بوده است و تا ابد نيز چنين خواهد بود.
مهندس.كوچولو
08-14-2009, 04:33 PM
پی نوشت:
1) بحار الانوار، ج 10.
2) قاموس اللغة « ذيل ماده شبر» و نيز بحار الأنوار، ج 104، ص 111.
3) سوره الرحمن، آيه 24 - 20.
4) مستدرک، ج 2، ص 626.
5) معالم الزلفى، ص 259.
6) در حقيقت معاويه لعنة الله علیه با اين جمله مىخواست انصار را به ريشخند بگيرد. چرا كه آنان پيش از اسلام در شمار عمال يهوديان مدينه بودند و با شتران خود باغستانهاى يهوديان را آبيارى مىكردند.
7) اعيان الشيعه _ سيّد محسن امين، ص 40 - 29.
8) أبو الشهداء _ عباس محمود عقّاد.
9) معصوم پنجم، جواد فاضل و نيز مناقب، ج 4، ص 66.
10) اعيان الشيعة، ج 4، ص 132.
11) أبو الشهداء _ عباس محمود عقّاد.
12) اعيان الشيعة، ج 4، ص 126.
13) أبو الشهداء _ عباس محمود عقّاد، ص 46.
14) الفصول المهمّة، ص 159.
15) روضة الكافى، ص 207.
16) أبو الشهداء، عباس محمود العقاد، ص 73، به نقل از مطالب السؤول.
17) بلاغة الإمام الحسين، ص 128.
18) همان مأخذ، ص 154.
19) في رحاب عليّ عليه السلام _ خالد محمّد خالد: ص 163 _ 162.
20) بلاغة الإمام الحسين، ص 69.
21) كربلا نام جايى است كه با بغداد امروزى 105 و با كوفه 75 كيلومتر فاصله دارد.
Powered by vBulletin™ Version 4.2.2 Copyright © 2024 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.