اگر زباله‌ها بسیار کوچک باشند اما به دلیل سرعت بالای آن‌ها که می‌تواند به ۳۶ هزار کیلومتر بر ساعت برسد، این تکه‌ها به یک خطر واقعی برای ماهواره‌ها و فضاپیما‌ها تبدیل می‌شوند.
آژانس فضایی ژاپن یک ساختار فولادی شبیه به تور ماهیگیری را برای جمع‌آوری زباله‌های فضایی در مدار قرار خواهد داد.

به گزارش «فردا»؛ براساس این‌گزارش، ژاپن چندین کیلومتر تور را برای جمع‌آوری زباله‌های فضایی مدار اطراف زمین به فضا می‌فرستد. آژانس فضایی ژاپن (JAXA) برای ساخت این تورهای ویژه از یکی از تولیدکنندگان قدیمی تورهای ماهیگیری این کشور استفاده کرده است.

شرکت «نیتو سیمو» که بیش از ۱۰۰ سال است تورهای ماهیگیری تولید می‌کند اکنون در حال تولید تورهای فولادی ریزبافت و نازکی است که قادر خواهند بود حتی زباله‌های در ابعاد خرده سنگ را هم از فضای اطراف زمین جمع کنند.

اما جالب‌ترین زباله‌های فضایی عبارتند از: دستکش‌های فضانورد مأموریت «جمینی ۴» که هنگام پیاده‌روی فضایی خود دستکش‌هایش را گم کرد و دوربین عکاسی که مایکل کالینز (سومین فضانوردی که قدم بر روی ماه گذاشت) در سفر خود با مأموریت «جمینی ۱۰» در مدار پرت کرد. حتی اگر این زباله‌ها بسیار کوچک باشند اما به دلیل سرعت بالای آن‌ها که می‌تواند به ۳۶ هزار کیلومتر بر ساعت برسد، این تکه‌ها به یک خطر واقعی برای ماهواره‌ها و فضاپیما‌ها تبدیل می‌شوند.

برای حل این مشکل، آژانس‌های فضایی تمام دنیا مراکز کنترلی دارند که حضور اجرام شناسایی نشده در مسیر حرکت را ردیابی می‌کنند. برای مثال در اروپا، مرکز عملیات فضایی (Esoc) وظیفه شناسایی زباله‌های فضایی را برعهده دارد. مقر اصلی Esoc در «دارمستاد» آلمان است.

شبکه تجسس فضایی وزارت دفاع امریکا که ۲۵ ایستگاه ردیابی در سراسر دنیا را کنترل می‌کند در گزارشی اعلام کرد که در پایان سال ۲۰۰۹ در اطراف زمین ۱۹هزار جرم بزرگ‌تر از ۱۰ سانتی‌متر در حرکت بودند.

این اجرام از ماهواره‌های در خدمت تا تکه‌های کوچک زباله‌های کیهانی را شامل می‌شدند. اما با نگاهی به اجرام کوچک با ابعاد بین یک تا ۱۰ سانتی‌متر می‌توان فهمید که تعداد اجرام سرگردان در اطراف زمین به بیش از ۵۰۰ هزار می‌رسد و تعداد اجرام زیر یک سانتی‌متر بالغ بر میلیارد‌ها تکه است.

ایستگاه فضایی بین‌المللی در هفته آخر اکتبر سال گذشته (ISS) به منظور جلوگیری از برخورد با زباله‌های فضایی مجبور به تغییر مکان شد و با ۷۰۰ متر جابه‌جایی از مدار ۳۳۰ کیلومتری به مدار ۴۰۰ کیلومتری حرکت کرد.

منبع: روزنامه ایران