بیش از یک سال از نمایش نسخه Feature Pack 2 از سیستم عامل Symbian S60 در نمایشگاه 3GSM 2007 می گذرد محصولی که قرار بود تا بهار سال گذشته به بازار عرضه شود ولی عملا نمایش اولین گوشی با این سیستم عامل در نمایشگاه بعدی بارسلونا یعنی همین یک ماه پیش صورت گرفت. تغییرات صورت گرفته در نسل آینده سیستم عامل Symbian موضوع ادامه بحث این مقاله می باشد با ما همراه شوید.

بدون شک یکی از کامل ترین سیستم عامل های موجود در بازار چه از لحاظ امکانات و چه از لحاظ پایداری، نسخه 9.2 از سیستم عامل Symbian S60 می باشد و شاید برای شما نیز دانستن این موضوع جالب باشد که در نسخه جدید و داغ این سیستم عامل چه تغییراتی می تواند صورت گرفته باشد. اولین گوشی به نمایش درآمده که از نسخه FP2 در ساختار خود استفاده می کند مدل زیبای Nokia N78 می باشد که از پس آن نمونه های دیگری همچون Nokia N96 نیز به معرض نمایش گذاشته شد. تغییرات ساختاری در FP2 را از تغییرات مشهود در منوها آغاز می کنیم. در وهله اول در صفحه اصلی و در جائیکه قبلا صفحه افقی Active Stand-by جا داشت این بار گذشته از تغییرات بسیار زیادی که در ظاهر آن دیده می شود امکان قرار دادن این صفحه به فرم عمودی در سمت چپ صفحه نیز به انتخاب های کاربر افزوده شده است جائیکه با رفتن بروی گزینه های هفت گانه قابل سفارشی سازی این قسمت جزئیات مربوط به آیکون Highlight شده در سمت راست این ستون به نمایش در می آید. برای ایجاد تغییرات در این قسمت نیز می بایست به منوی تازه تاسیس Stand-by Theme در منوها مراجعه کرد جائیکه غیر از انتخاب فوق، حالت Navigation Bar نیز برای این قسمت در نظر گرفته شده است. نکته دیگری که از همین صفحه اول خود را نشان می دهد استفاده از سه Soft-Key بجای دو تای فعلی ست جائیکه گذشته از دو دکمه چپ و راست که کاملا قابل سفارشی سازی هستند دکمه سومی نیز به این جمع افزوده شده که به تناسب منو Select و یا Open نام می گیرد.


با ورود به منوی اصلی تغییرات جالبی را می توان هم از لحاظ ظاهری و هم از لحاظ کارکردی پیدا کرد در اینجا به نظر می رسد تا جایی که ممکن است هماهنگی و شباهت ظاهری کاملی با اینترفیس S40 بوجود آمده است تا کاربرانی که مشکل همیشگی کارکرد با سیستم عامل S60 را داشتند ارتباط بهتری با این نسخه برقرار نمایند. البته در اینجا نیز همانند تجربه ای که از گوشی های فعلی در ذهن داریم تغییرات عجیبی رخ داده است و بنا به عادت همیشگی، نوکیا دوباره جای آیکون ها را از یک مدل به مدلی دیگر تغییر داده است. در منوی اصلی با تغییراتی مشخص روبرو هستیم که شاید عجیب ترین آنها گذشته از تعبیه قسمت های Office و camera در منوی Installation، بدون شک حذف غافلگیرانه منوی محبوب و همیشگی Gallery ست که جای حود را به دو قسمت Photos و Video Centre داده است. در اینجا نیز همان موضوع استفاده از سه دکمه Soft-Key رعایت شده است و گزینه Open به Option و Exit افزوده شده است.


تغییر خوشایند دیگری که با گشودن Option متوجه آن می شویم امکان جدیدی ست که بوسیله آن بدون آنکه احتیاج به فشردن طولانی دکمه Menu برای احضار Task Manager و اطلاع از برنامه های در حال اجرا داشته باشیم، می توانیم در هر منویی که باشیم تنها با فشردن Soft-Key سمت چپ و سپس کلیک بروی Show Open App تمامی برنامه های در حال اجرا را به فرم افقی و با آیکون های کاملا بزرگ و مشخص مشاهده کنیم که با افزوده شدن تعداد برنامه های در حال اجرا این قسمت به فرم افقی و سطر به سطر Scroll شده و مطلقا مشکلی در اجرای آن بوجود نمی آید برای بستن برنامه های در حال اجرا نیز چون گذشته می بایست از دکمه C استفاده کرد. قصد نوکیا از تکیه بر یک چنین Task Manger کاملی را می توان اشاره تلویحی این شرکت به قابلیت Multi Tasking فوق العاده قوی گوشی های مبتنی بر این اینترفیس تفسیر نمود. شیوه نمایش V-Shape و همچنین نعل اسبی نیز به دیگر شیوه های نمایش منو افزوده شده است و آنچه از ظواهر امر بر می آید همانند آنچه در N81 دیده بودیم در اینجا نیز از قابلیت D-Pad حساس به تماس گوشی برای گشتن در میان منوها نمی توان استفاده کرد. منوی Music دستگاه نیز چون قبل با یک بار گشودن برای همیشه در حال اجرا باقی مانده و راهی برای غیر فعال کردن آن وجود ندارد.


تغییر خوشایند دیگری که مدتها بود تنها به لطف برنامه های جانبی می توانستید به آن دست یابید، استفاده از تصویر تمام صفحه برای شخصی تماس گیرنده و یا شخصی که قصد تماس گرفتن با آن را دارید می باشد. امکانی که با تصاویر نخودی موجود در اینترفیس فعلی قابل مقایسه نیست.


تغییر دیگری که مشخصا از اینترفیس S40 نوکیا قرض گرفته شده است آیکون های متحرک بهمراه افکت های موجود در منو در هنگام Highlight شدن یک ایکون است که برای اینترفیس S60 امر کاملا جدیدی محسوب می شود.
از منوی اصلی دستگاه که بگذریم در سایر قسمت ها نیز می توان تغییراتی را مشاهده کرد یکی از این قسمت ها که نشان آن را تنها در گوشی های سری N این اینترفیس یعنی نمونه های N78 و N96 بواسطه دکمه اختصاصی آن می توان یافت منوی Multi Media می باشد که در آن گالری چرخان هلالی موجود در گوشی های قبلی این اینترفیس مشاهده می شود و از این لحاظ می توان شباهت کاملی میان این نمونه و آنچه که مثلا در N81 دیده بودیم برقرار کرد تنها تفاوت های موجود میان این منو و نمونه های قبلی در اضافه شدن تعداد صفحات چرخانی ست که در بالای صفحه قرار گرفته اند بطوریکه این تعداد در نمونه ای مثل N81 پنج عدد بود و در نمونه مورد بحث این عدد به شش رسیده است و در آن با حذف منوی Gallery اقدام به تفکیک قسمت های مربوط به عکس و مربوط به کلیپ های تصویری نموده و آنها را با دو نام جدید Images و Videos در منو لحاظ کرده است. تغییر خوشایندی که نشان آن را در منوی اصلی گوشی نیز می توان یافت و خبری از گالری قدیمی که عکس ها و کلیپ ها را در یک مکان نشان می داد نیست.


در دفترچه تلفن تعبیه شده در این اینترفیس و همچنین منوی ذخیره اطلاعات تماس ها تغییر عمده ای مشاهده نمی شود و مانند همیشه المانهایی نظیر اختصاص مشخصات بسیار زیاد برای هر اسم و محدود نبودن تعداد اسامی به یک رقم خاص، همراه با قابلیت تماس های صوتی بدون ضبط قبلی از دیگر موارد تکراری قابل مشاهده است. یکی از تغییرات جزئی قابل مشاهده در منوی Messaging حذف عنوان Multimedia Message در زیر قسمت Create Message است و تنها Audio Message در زیر این قسمت بهمراه SMS دیده می شود نکته بعدی هم اینکه برای فرستادن یک MMS بدون آنکه نوع آن را تعیین کنیم ، دستگاه بطور اتوماتیک نوع پیغام را تشخیص داده و بصورت صحیح اقدام به ارسال آن می کند. قسمت مخصوص ارسال و دریافت Email نیز در این منو کاملا بدون تغییر مانده است هرچند این client یکی از بهترین ها در بین سایر رقبا به حساب می آید.
یکی از تغییرات قابل ذکر در این اینترفیس در قسمت پروفایل رخ داده است جائیکه همانند اینترفیس گوشی های سری 40 قابلیت Expire شدن برای پروفایل های مختلف در درون این قسمت افزوده شده است بطوریکه با ورود به منوی تازه تاسیس Timed می توان ساعتی را که این پروفایل غیر فعال می شود را تعیین کرد.


در قسمت Music تنها المان اضافه شده (البته در برخی از مدلها) قسمت FM Transmitter است که می تواند سیگنال صوتی مورد نظر را در یک فرکانس مشخص ارسال نموده و آن را توسط تمامی گیرنده های FM دیگر دریافت کرد که برای اینکار در حین اجرای هر آهنگ می توان آن را مستقیما به FM Transmitter ارسال کرد. لیست فرمت های قابل پشتیبانی توسط این پلتفرم جدید عبارتند از : AAC، eAAC+، eAAC، AAC+، MP3، MP4، M4A، WMA، Mobile XMF، SP-MIDI، AMR، Real Audio بهمراه WAV که البته فرمت های حفاظت شده (DRM) نیز به این لیست افزوده شده اند. اینترفیس پخش آهنگ اما تغییر آنچنانی نکرده است و ظاهری همانند همیشه و کارکردی کاملا مشابه با نمونه های قبلی و افکت های تصویری کاملا مشابه نمونه های پیشین در آن دیده می شود. اکولایزرهای بکار گرفته شده در اینجا نیز مثل قبل شامل شش عنوان : Default، Bass Booster، Classical، Jazz، Pop بهمراه Rock می باشند که هر کدام از آنها (البته بغیر از Default) قابل ویرایش هستند که با ورود به قسمت ویرایش این اکولایزرها متوجه یکی دیگر از تغییرات اعمال شده در این قسمت می شویم جائیکه بر خلاف قبل که تنها 5 کانال ویرایشی بدون توضیحات اضافی در این قسمت دیده می شد در اینجا تعداد کانال های ویرایش صدا به 8 عنوان افزایش یافته و علاوه بر این فرکانس این کانال های هشت گانه نیز از 53Hz تا 11.8KHz در زیر آنها مشخص گردیده است.
از تغییرات دیگر قابل ذکر در این قسمت افزوده شدن گزینه Internet Radio به قسمت رادیوی دستگاه است که توسط اتصال های مختلف به اینترنت نظیر Wi-Fi امکان استفاده از رادیوهای اینترنتی را برای کاربران مهیا می کند.
یکی از مشکلات همیشگی کاربران اینترفیس فعلی S60 این است که با ورود به منوی Gallery همه چیز از عکس های موجود در حافظه داخلی، عکس های گرفته شده توسط دوربین و شاید از همه بدتر فبلم های موجود در دستگاه و فیلم های گرفته شده توسط دوربین دستگاه همه و همه، یک جا و در هم به نمایش در می آیند و این موضوع کار را به جایی می رساند که برای جستجو بدنبال یک عکس یا فیلم دلخواه (که از بدشانسی اسم آن را نیز نمی دانیم) باید کل گالری را تک به تک بدنبال آیتم مورد نظر زیر و رو کرد، ولی در نسخه جدید، راه حل نوکیا برای این مورد به یکی از مهمترین تغییرات قابل ذکر در این اینترفیس تبدیل شده است جائیکه همانطور که گفته شد با حذف منویی به نام Gallery دو قسمت جدید یکی برای عکس ها و دیگری برای فیلم ها بوجود آمده است در منوی مخصوص عکس که Photos نام دارد شش قسمت دیده می شود که عبارتند از :Captured (برای عکس ها و فیلم های گرفته شده با دوربین)، Months (دسته بندی عکس ها براساس تاریخ و ماه و سال)، Albums (عکس های قرار گرفته در آلبوم های مجزا توسط کاربر)، Tags (نشان دار کردن عکس های موجود براساس انتخاب کاربر) Download (که عکس های دانلود شده توسط قسمت های مختلف را در خود جای می دهد) و All که همانطور که از نامش پیداست همه را یک جا در خود جای می دهد. البته گالری چرخان همیشگی سری N در اینجا نیز همچنان حفظ شده است و با ورود به هریک از قسمتهای شش گانه فوق محتویات موجود در آنها به این فرم به نمایش در می آیند. یکی از تغییرات نسبتا عجیب در اینجا این است که در این منوی چرخان تعداد عکس های به نمایش درآمده در سمت راست کمتر از تعداد عکس های موجود در سمت چپ است (چهار در مقابل پنج) در حالیکه قبلا این دو با یکدیگر برابر بود. عناوین موجود در منوهای موسوم به Pop-up نیز تغییر اندکی نموده است و مواردی همچون Add Tag به آنها اضافه شده است. امکان استفاده از GPS و افزودن Geo-Tag به عکس های گرفته شده توسط دوربین دستگاه نیز از دیگر تغییرات قابل ذکر به شمار می رود. لازم به ذکر است که این تغییرات و مجتمع نکردن کلیه المانها در یک جا باعث بالا رفتن مشهود سرعت گشودن عکس ها و حرکت میان آنها شده است.

بطور خلاصه تغییرات دیگری که در این قالب می توان به آنها اشاره کرد عبارتند از :
-امکان قفل کردن دستگاه تنها با فرستادن یک SMS به دستگاه مادر
-امکان فرستادن چندین SMS به افرادی که از قبل تعیین کرده ایم، در صورت به سرقت رفتن دستگاه و تعویض طبیعی سیمکارت توسط سارق محترم (چیزی شبیه قابلیتی که سامسونگ مدتهاست در دستگاه های خود بکار می برد)
-ساخت Remote Drive در مواقع کارکرد در شبکه برای به اشتراک گذاری منابع
-قابلیت ساخت آلارم سریع تنها با وارد کردن زمان
-قفل صفحه کلید با قابلیت وارد نمودن رمز
-و ...
اولین دستگاه هایی که با این اینترفیس جدید که از هم اکنون Symbian 9.3 نیز نام گذاری شده است، به بازار عرضه خواهند شد مدل های N78 و N96 از سری N بهمراه دستگاه های 6210Navigator و 6220Classic می باشند. اطلاعات پیرامون این سیستم عامل همچنان در حد گفته ها و شنیده ها باقی مانده است و نا گفته های فراوان این گفتار مطمئنا تا به با به بازار آمدن اولین نسخه این دستگاه ها همچنان بدون جواب خواهد بود.