نخستين ربات «ماهي» كشور به همت يكي از دانشجويان دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي در قالب يك پروژه كارشناسي طراحي و ساخته شد.
مهدي حسين قلي‌زاده، دانشجوي دوره كارشناسي مهندسي مكانيك دانشگاه خواجه‌نصيرالدين طوسي كه با راهنمايي دكتر علي غفاري، عضو هيات علمي دانشكده مهندسي مكانيك موفق به ساخت اين ربات شده، درباره مشخصات آن گفت: اين ربات كه از لحاظ ظاهري شبيه ماهي است حدود 60 سانتي متر طول و 7 كيلوگرم وزن دارد و قادر است در سطح و عمق‌هاي مختلف آب حركت كرده و بر اساس فرمان‌هاي داده شده مسير و عمق حركت خود را تغيير دهد.
اين دانشجوي مبتكر درباره نحوه حركت ربات ساخته شده گفت: ربات ماهي داراي دو سيستم حركتي شامل پمپ و نازل است كه آب را از قسمت سر ماهي گرفته و از انتهاي قسمت دم خارج مي‌كند و مجهز به يك سيستم لغزنده و لنگي است كه باله دمي به انتهاي لنگ بسته شده و با نوسانات رفت و برگشتي باعث ايجاد نيروي جلوبري روبات مي‌شود.
وي خاطر نشان كرد: اين ربات همچنين به يك سيستم تغيير عمق مجهز است كه از طريق پر و خالي كردن يك مخزن عمل مي‌كند.
حسين‌قلي زاده افزود: اين ربات به يك باتري شارژي خشك مجهز است كه مي‌تواند انرژي مورد نياز براي سيستم پمپ نازل را به مدت حدود 30 دقيقه و نيروي مورد نياز دم را براي مدت 22 ساعت تامين كند.
كنترل اين ربات در حال حاضر از طريق سيستم كنترل از راه دور با برد 15 متر انجام مي‌شود كه با تكميل طرح قابليت خود كنترلي هوشمند در اين ربات ايجاد شده و ربات قادر خواهد بود براساس برنامه ريزي رايانه‌اي نسبت به انتخاب مسير و حركت خود اقدام كند.
اين دانشجوي مبتكر با بيان اين كه تمامي مراحل طراحي و ساخت اين ربات بدون الگو برداري از نمونه‌هاي مشابه خارجي به صورت ابتكاري و با راهنمايي‌هاي علمي استاد راهنماي طرح انجام شده، درباره كاربردهاي اين ربات به ايسنا گفت: از ربات قابل حركت در آب كه از پيشرفته ترين و پيچيده ترين سيستم‌هاي رباتيك به شمار مي‌رود ميتوان در مواردي نظير تعميرات كشتي‌ها، فيلم برداري از اعماق دريا و محل‌هايي كه امكان رفتن انسان به آنجا وجود ندارد، ساخت ماكت‌هاي نمايشي قابل حركت ماهي‌ها و ساير آبزيان و همچنين در مصارف نظامي نظير حمل مواد منفجره و حمله به اهداف مشخص شده استفاده كرد.