تاریخچه پويايي‌هاي سيستم


سیر تکامل تاریخی SD را می توان در سه موج در نظر گرفت:


موج اول: فورستر (بنیانگذار) و روبرتز (اولین دکترای پویایی سیستم ها)
موج دوم: تمامی کسانی که SD را در MIT آموختند.
موج سوم: تمامی کسانی که SD را درخارج از MIT آموختند.
گسترش تدريجي SD به اروپا و ژاپن.


ریشه SD را می توان در مقاله فورستر تحت عنوان پویاییهای صنعتی به سال 1958 یافت.


فورستر متدولوژی جدیدی بر پایه اصول علم سایبرنتیک که توسط
Wiener و دیگران توسعه یافته بود و نیز شبیه‌سازی که توسط Tustin و دیگر افراد ارایه شده بود، معرفی کرد که می توانست برای حل مسایلی که تا قبل از آن زمان حل نشده بودند به کار گرفته شود.


اصول سیستمها (1968) : پس از مدتی مشخص گردید که این متدلوژی محدود به مسایل صنعتی نمی باشد و لذا نام کلی‌تر ”پویاییهای سیستم“ به این روش اطلاق گردید.

پویاییهاي شهری (
Urban Dynamics
): فورستر کتاب پویاییهای شهری خود در سال 1969

مدلسازی اقتصاد کلان (Macro-economic Modeling): در ادامه روند جاری آنروز آثار مشهوری چون "پویاییهای جهان“ (فوستر 1971) "حدود رشد“ که نتیجه مطالعات ”کلوپ رم“ بود، انتشار یافت.


این آثار و اندیشه‌ها SD را در معرض انتقادات شدید مختصصان اقتصاد‌سنجی قرار داد، چرا که SD و اقتصاد سنجی در پارادایم‌های متضادی قرار دارند.


در زمینه اقتصاد کلان، پروژه مهم دیگر " مدل ملی ایالات متحده است، که در اوایل دهه هفتاد در
MIT آغاز شد و مراحل مختلف توسعه، بهبود و ساده‌سازی را گذرانده است


اساس کار SD بر تقسیم کار است: استفاده از توانمندی‌های ذهن انسان در جمع‌آوری اطلاعات و ایجاد ساختار و رفع ضعف های ذهن انسان با تکنولوژی.


SD از کامپیوتر برای شناخت پیامدهای مراتب بالا به منظور مطالعه رفتار پویایی سیستم استفاده می‌کند.


با کمک شبیه‌سازی می‌توان پیامدهای پویايی سیاستهای مدل را مورد مطالعه قرا ر داد.

نتایج حاصل از شبیه‌سازی را می توان در شناخت عمیق‌تر از نحوه عملکرد و رفتار سیستم و نیز طراحی سیاستهای بهبود یافته بکارگرفت.



نقاط قوت پویایی‏های سیستم

1- از آنجایی که ورودی‌های اصلی از پایگاه اطلاعاتی ذهن مدیران استخراج می‌شود، بنابراین مدل‌ها از غنای اطلاعاتی برخودارند به راحتی می‌توان با تفکر سنتی مدیریت آنها را مورد استفاده قرار داد.

2- این متدولوژی از نقاط قوت و برتری‌های ذهن انسان استفاده کرده و با تقسیم کار بین مدیر و تکنولوژی بر ضعف‌های ذهن انسان غلبه می‌کند.

3- با به کارگیری اصول نظریه بازخور و یا همان سایبرنتیک، پایگاه اطلاعاتی ذهن مدیر را فیلتر کرده و ساختاردهی می‌نماید.

4- این متدلوژی براساس مفهوم عقلانیت محدود استوار است که این موضوع باعث کاربردی‌تر شدن آن می‌گردد.

5- به منظور حفاظت از رفتارهای خلاف شهود و عقل، این متدولوژی اقدام به ایجاد و فراهم کردن بازخورهای واسط در سیستمهای اجتماعی می‌نماید.

6- از نظر مفهوم و کاربرد دارای انعطاف‌پذیری است و بنابراین رویکردی کاربردی برای حل مسائل مختلف می‌باشد.

7- به مدلسازی سیستمهای غیر خطی پویا کمک می‌کند.

8- این متدلوژی پاسخ زمانی متغیرهای مهم را در سیستم در هر لحظه فراهم می‌کند تا بتوان رفتار پویای سیستم را مورد بررسی و ارزیابی و بهبود قرار داد.




معرفی نرم‏افزار Powersim Studio 2005

این نرم‏افزار برای مدل‏سازی، شبیه‏سازی و تحلیل نتایج مورد استفاده قرار می‏گیرد. Powersim به شما امکان می‏دهد تا مدل مورد نظر خود را با استفاده از تحلیل‏های مربوط به ریسک‏های موجود، بهینه‏سازی کنید. Powersim تکنولوژی است که توسط آن می‏توان هر نوع کسب و کار و یا مسئله فنی/ تکنیکی را مدل کرد. شما می‏توانید مدل خود را در محیط کاملاً گرافیکی این نرم‏افزار بسازید و آن را شبیه‏سازی کنید. قابلیت ارتباط با نرم‏افزارهایی مانند Excel و SAP®SEMBPS در این نرم‏افزار وجود دارد.

در نهایت این نرم‏افزار یک استودیوی کامل با همه امکانات برای شبیه‏سازی‏های مختلف است. پیشنهاد می‏کنیم اگر با نرم‏افزارهایی مانند Vensim برای تحلیل مسائل مربوط به پویایی‏های سیستم کار می‏کنید، برای یک محیط قوی‏تر به سراغ Powersim Studio 2005 بروید.