افرادی که این لایحه را لایحه چند همسری نامیده اند از محتوای این لایحه مطلع نیستند و نگاه کارشناسی به موضوع ندارند.قوه قضائیه با انگیزه دفاع از حقوق زنان در دعاوی خانوادگی لایحه حمایت از خانوده را تنظیم کرده که دارای نکات مثبت و برجسته متعددی در دفاع از حقوق زنان می باشد.
به گزارش سرویس زنان جهان؛ لايحه حمايت از خانواده از ابتدا تا کنون که در ایستگاه آخر قرار گرفته با انتقاد و حمايت های بسیاری مواجه شده است. به طوری که پس از اصلاحات انجام شده و ورود این لایحه به صحن علنی مجلس، برخی افراد که خود را فعالان حوزه زنان می دانند انتقاداتشان را شروع کرده اند به طوری که برخی آن را مخالف قوانین دانسته، برخی دیگر بندهايي از اين لايحه را موجب تضعيف خانواده دانسته و برخی دیگر لايحه را سبب بيبند و باري در جامعه معرفی کرده اند، برخی افراد نیز مانند راکعی دخالت در تعیین مهریه را ورود به حریم شخصی افراد تلقی کرده و رهنورد لایحه را لایحه چند همسری نامیده است .
به راستی لایحه حمایت از خانواده چگونه لایحه ای است خبرنگار جهان برای روشن شدن این مساله به گفتگو با یکی از نمایندگان مجلس پرداخته تا برخی مسائل لایحه روشن شود.
زهره الهیان نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار جهان در مورد سخنان برخی مدافعان حقوق زنان اظهار داشت: مدافعان حقوق زنان با سیاه نمایی نسبت به لایحه تلاش می کنند نارضایتی در بین جامعه زنان ایجاد کنند و لایحه را از دستور کار مجلس خارج کنند که این موضوع امری محال است به جهت اینکه لایحه حمایت از خانواده دارای نکات مثبت فراوانی است و با کار کارشناسی سعی در کم کردن مشکلات زنان در دادگاه خانواده دارد.
لایحه حمایت از خانواده؛ لایحه حمایت از حقوق زنان
وی در ادامه افزود: برخی افراد با سیاه نمایی علیه نظام در عرصه بین الملل قصد دارند محافل خارجی را علیه نظام تحریک کنند. گروهی از افراد غیر مطلع و بعضا مطلع با مقاصد خاص سیاسی با مشوش کردن افکار عمومی سعی دارند لایحه را به نام لایحه چند همسری مطرح کنند که این نشان از اوج بی انصافی آنها و همچنین عدم توجه به تاثیرات مثبت این لایحه است.
رئیس کمیته حقوق بشر مجلس گفت: به تصور این افراد در صورتی که در قانون جامعی چون، لایحه حمایت از خانواده وجود نداشته باشد نظام مجبور است با فشار های بین المللی به سوی کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان برود اما با تدوین این گونه قوانین مترقی(لایحه حمایت از خانواده) نظام اسلامی می تواند در مجامع بین المللی بر اساس قوانین داخلی کشور به دفاع از حقوق زنان بپردازد.
با حذف ماده 23 از لایحه حمایت از خانواده کشور شاهد هرج و مرج می شود
وی اظهار داشت: افرادی که این لایحه را لایحه چند همسری نامیده اند از محتوای این لایحه مطلع نیستند و نگاه کارشناسی به موضوع ندارند .در صورت حذف ماده 23 نوعی هرج و مرج در ازدواج مجدد و نیز بالارفتن آمار طلاق ناشی از عدم شفافیت را در این حوزه شاهد خواهیم بود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه لایحه حمایت از خانواده در صحن علنی مجلس تا ماده سه مورد بررسی قرار گرفته است، اظهار داشت: فضای مجلس بطور کلی موافق با کلیات لایحه است و علت این امر وجود نکات مثبت زیادی است که در دفاع از حقوق زنان در این لایحه دیده شده است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه قوه قضائیه با انگیزه دفاع از حقوق زنان در دعاوی خانوادگی این لایحه را تنظیم کرده است اظهار داشت: این لایحه دارای مفاد مثبت و برجسته متعددی است که از جمله می توان به تشکیل شعب تخصصی دادگاه خانواده اشاره کرد و این لایحه به جهت حساسیت دعاوی خانوادگی اهمیت پیدا کرده است زیرا با بنیان خانواده سرو کار دارد بنابراین می بایست قضاتی که در این عرصه کار می کنند و رای می دهند تجربه لازم در این حوزه را داشته باشند تا ساز و کار دادگاه ها مناسب باشد.
الزامی شدن حضور قاضی مشاور زن در دادگاه خانواده
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: قضات شعب تخصصی خانواده می بایست متاهل و دارای حداقل 4 سال تجربه و سوابق مثبت باشند و نیز الزامی شدن حضور قاضی مشاور زن در این دادگاه از جمله مواردی است که قوه قضائیه باید برای دادگاه خانواده تأمین کند.
وی در ادامه با افزود: در این لایحه نکات مثبت دیگری در مورد حق مادر در حضانت طفل آمده است که اگر حضانت طفل به مادر سپرده شود مادر می تواند ادعای نفقه داشته باشد و نیز دادگاه ملزم است به افرادی که تمکن مالی ندارند وکیل معاضدتی بدهد.
الهیان اظهار داشت: در این لایحه اقامه دعاوی خانم ها را به محل سکونت شان انتقال داده است این در حالیست که قبلاً این قانون وجود نداشت و زنان برای حضور در دادگاه مشکلات زیادی در تردد از شهری به شهری داشتند.
الزام وجود مراکز مشاوره خانواده در دادگاه خانواده
وی در ادامه افزود: موضوع برجسته دیگر این لایحه؛ الزام وجود مراکز مشاور خانواده در دادگاه خانواده است که شامل کارشناسان رشته های مختلف مانند: مطالعات خانواده، روانشناسی، روانپزشکی، مددکاری اجتماعی و حقوق است و حداقل نصفی از این کارشناسان باید بانوان متاهل باشند.
کنترل بر رشد فزاینده مهریه های نامتعارف
الهیان در مورد لحاظ شدن بحث مهریه در لایحه حمایت از خانواده گفت: مساله مهریه بسیار مهم است زیرا موضوعی است که خانواده ها با آن درگیر هستند و درجامعه شاهد رشد فزاینده مهریه های نامتعارف هستیم به طوری که ازدواج را تبدیل به یک معامله کرده است و معیار قرار گرفتن مسائل مادی در ازدواج، آفتی برای خانواده هاست که در لایحه این مساله لحاظ شده است به طوری که رئیس قوه قضائیه سه سال یکبار مهریه متعارف را اعلام می کند و ملاک همان مهریه متعارف است و نیز دولت از طریق دستگاهها و رسانه های عمومی باید به ترویج فرهنگ ازدواج و رعایت مهریه متعارف بپردازد.
وی در مورد مالیات بر مهریه گفت: مالیات بر مهریه از لایحه حذف شده است و به جای آن مهریه متعارف لحاظ شده است تا بتوان از رشد مهریه های نامتعارف جلوگیری کرد.