عید همیشه دارای حال و هوای خاصی است و بازار مسافرت ها نیز در این مدت بسیار داغ می‌شود و مسافران به دنبال بازدید از آثار باستانی هستند اما همیشه.....



عید همیشه دارای حال و هوای خاصی است و بازار مسافرت ها نیز در این مدت بسیار داغ می‌شود و مسافران به دنبال بازدید از آثار باستانی هستند اما همیشه کمبود زمان مشکل اصلی گردشگران است. کافی است بدانیم در طول راه تا رسیدن به مقصد چه مکان های گردشگری و دیدنی در راه ما قرار دارد تا بتوانیم مدیریت بهتری برای زمان داشته باشیم.
به گزارش گروه خواندنی های مشرق، در طول هر سفر از شهرهای مختلف رد می‌شویم و گاهی اوقات بدون توجه به آثار باستانی از این شهرها عبور می‌کنیم. در اینجا سعی داریم تا شما را با آثار باستانی برخی از راه های شلوغ در طول عید آشنا کنیم.

مسافران نقاط شمالی کشور بسیار زیاد هستند و این افراد معمولا به استان هایی مانند مازندران و گیلان می روند. اما در شمال کشور استان هایی مانند اردبیل و آذربایجان های شرقی و غربی وجود دارند که می توانید از آن ها نیز دیدن کنید.
برای رفتن به استان شما می توانید از مسیر قزوین، رشت، اردبیل بروید و هم می‌توانید از مسیر زنجان مسافرت کنید. راه قزوین رشت بسیار زیباتر است و در بین مسیر می توانید از آثار باستانی و مناظر طبیعی بیشتری لذت ببرید.

قزوین
شهر قزوین‌ در فاصله‌ ۱۴۴ كیلومتری‌ غرب‌ تهران در دشت‌ وسیعی‌ استقرار یافته‌ است‌. بنای‌ اولیه‌ شهر قزوین‌ به‌ منظور جلوگیری‌ از تهاجمات‌ دیالمه‌ در زمان‌ شاپور اول‌ ساسانی‌ (معروف‌ به‌ شادشاپور) ایجاد شده‌ و به‌ مرور توسعه‌ یافته‌ و هسته‌ اصلی‌ شهر قزوین‌ را به‌ وجود آورده‌ است‌

سردر عالی قاپو
یكی‌ از بناهای‌ مهم‌ دوره‌ صفوی‌ قزوین حیاط‌ نادری‌ با عمارت‌ها و باغ‌های‌ بسیار زیبابود كه‌ هفت‌ در داشته‌ است‌ و یكی‌ از آنها را عالی‌ قاپو می‌نامیدند. سردر عالی‌قاپو درگاه‌ بلندی‌ دارد كه‌ به‌ هشتی‌ بزرگی‌ متصل‌ است‌. در عالی‌ قاپو جلوخانی‌ دارد كه‌ در دو طرف‌ آن‌، دو سكوی‌ پهن‌ با سنگ‌ ساخته‌ شده‌ است‌. ازاره‌های‌ سردر با كاشی‌ و بقیه‌ قسمت‌های‌ آن‌ با گچ‌ پوشیده‌ شده‌ است‌. در قسمت‌ میانی‌ سردر و بالای‌ در،كتیبه‌ای‌ به‌ خط‌ ثلث‌ جَلی‌ (به‌ قلم‌ علیرضا عباسی‌، نقاش‌ معروف‌) بر روی‌ كاشی‌ معرق‌ نوشته‌ شده‌ است‌. امروزه‌ سردر عالی‌ قاپو و حیاط‌ و ساختمان‌های‌ شمالی‌ آن‌، محل‌ اداره‌ شهربانی‌ قزوین‌ است‌.


قلعه لمبسر
دژ لمبسر یكی‌ از عظیم‌ترین‌ و وسیع‌ترین‌ دژهای‌ استان‌ است‌ كه‌ نینه‌ رود و لمه‌ در در دوسوی‌ آن‌ جریان‌ دارند. قلعه‌ لمبسر از سه‌ جهت‌ شرق‌، جنوب‌ و شمال‌ به‌ پرتگاه‌های‌ مخوفی‌ منتهی‌ می‌شود. باروی‌ جنوبی‌ و شرقی‌ قلعه‌ هنوز باقی‌ است‌. دروازه‌ جنوبی‌ قلعه‌ شامل‌ دو دَر پی‌درپی‌ است‌ كه‌ 6 متر اختلاف‌سطح‌ دارند. در دو طرف‌ دَر اول‌ برج‌های‌ بلندی‌ با ارتفاعی‌ بیش‌ از 6 متر به‌جامانده‌ است‌. دیوار و تاق‌ درگاه‌ دوّم‌ از سنگ‌ تراشیده‌ ساخته‌ شده‌ است‌. ساختمان‌های‌ مهم‌ این‌ دژ در كنار دروازه‌ شمالی‌ قرار داشته‌اند كه‌ برجی از‌ آن‌به‌جامانده‌ است‌.


آرامگاه حمد ا... مستوفی
این‌ آرامگاه‌ در محله‌ پنبه‌ ریسه‌ قزوین قرار دارد و به‌ گنبددراز نیز معروف‌ است‌.حمدالله مستوفی‌ جغرافی‌دان‌ معروف‌ كه‌ از خاندان‌ مستوفیان‌ بود، در سال‌ 680 ه . ق‌ در این‌ شهر به‌ دنیا آمد و تاحدود سال‌ 750 ه . ق‌ زیست‌. این‌ آرامگاه‌ كه‌ از آثار دوره‌ مغول‌ است‌. نقشه‌ بنا در خارج‌ مربع‌ است‌ كه‌ در بالا به‌هشت‌ ضلعی‌ و سپس‌ استوانه‌ای‌ تبدیل‌ شده‌ است‌. بخش‌ استوانه‌ای‌ بنا، مقرنس‌كاری‌ شده‌ است‌. این‌ بنا از آجرساخته‌ شده‌ و گنبدی‌ مخروطی‌ بر روی‌ آن‌ استوار شده‌ است‌.


رودبار
شهرستان‌ رودبار در فاصله‌ ۲۶۸ كیلومتری‌ تهران واقع‌ شده‌ است‌. شهرستان‌ رودبار در دامنه‌ كوه‌ واقع ‌شده‌ است‌ و آب‌ و هوای‌ متغیری‌ دارد. "سفیدرود" از آن‌ می‌گذرد. تمدن‌ رودبار و نواحی‌ پیرامون‌ آن‌ به‌ دو هزار سال‌ پیش‌ از میلاد مسیح‌ می‌رسد. پس‌ از اسلام‌، طوایفی‌ از شام‌ و حلب‌ به‌ رودبار مهاجرت‌ كردند و در آن‌ ساكن ‌شدند. بعدها در زمان‌ نادرشاه‌ افشار، گروهی‌ از كردهای‌ قوچان‌ و نواحی‌ شمال‌ خراسان‌ در این‌ شهر سكونت ‌گزیدند. رودبار را می‌توان‌ دروازه‌ ورودی‌ گیلان‌ از مركز كشور دانست‌. زمین ‌لرزه‌ سال‌ ۱۳۶۹، این‌ شهر زیبا را تخریب‌ نمود و علیرغم‌ بازسازی‌هایی‌ كه‌ صورت‌ گرفته‌ هنوز رونق‌ سابق‌ را بازنیافته‌ است‌.

پل تاریخی لوشان
این‌ پل‌، پیش‌ از احداث‌ شاهراه‌ كنونی‌ قزوین‌ - رشت‌ و پل‌ جدید بتونی‌، تنها راه‌ارتباطی‌ دو سوی‌ رودخانه‌ شاهرود بود. برخی‌ پژوهندگان‌ ساختمان‌ این‌ پل‌ آجری‌ را به‌ خسروخان‌ گرجی ‌حكمران‌ گیلان‌ در زمان‌ فتحعلی‌ شاه‌ نسبت‌ می‌دهند، ولی‌ بنظر می‌رسد كه‌ این‌ پل‌ در قرن‌ نهم‌ هجری‌ ساخته‌ شده‌ است‌. پل‌ لوشان‌ ۱۰۲ متر طول‌ و چهار چشمه‌ دارد كه‌ دو چشمه‌ آن‌ بزرگ‌ و دو چشمه‌ آن‌ كوچك‌ است‌.



دریاچه اوان

قله‌ اوان با 3750 متر ارتفاع‌ در خط‌ الرأس‌ اصلی‌ رشته‌ كوه‌ البرز و در شمال‌ رودبار واقع‌ شده‌ وبه‌ خشته‌ چال‌ نیز معروف‌ است‌. این‌ كوه‌ در جهت‌ جنوب‌ غربی‌ به‌ گردنه‌ و قله‌ سیالان‌ و از جهت‌ شمال‌ غربی‌ به‌قله‌های‌ بزاكوه‌ و پارچ‌ كوه‌ متصل‌ است‌. رودخانه‌های‌ ازگین‌، سفید آب‌ و اوان‌ از ارتفاعات‌ جنوبی‌ و رودخانه‌چالك‌ رود از ارتفاعات‌ شمالی‌ این‌ كوه‌ سرچشمه‌ می‌گیرند. در دامنه‌ جنوبی‌ این‌ كوه‌، دریاچه‌ زیبای‌ اوان‌ قراردارد كه‌ آب‌ آن‌ از چشمه‌های‌ درون‌ آن‌ تامین‌ می‌شود.



رشت

رشت‌ یكی‌ از شهرهای‌ مهّم‌ و مركز استان‌ گیلان‌ است‌. این‌ شهر در فاصله‌ ۳۰ كیلومتری‌ دریای‌ خزر واقع‌ شده‌ است‌. آب‌ و هوای‌ آن‌ مرطوب‌ و متغیر است‌ و باران‌ سالیانه‌ آن‌ تحت‌ تأثیر بادهای‌ دریای‌ خزر نسبتاً زیاد است‌.شهر رشت‌ پیش‌ از اسلام‌ و در دوره‌ ساسانیان‌ نیز وجود داشته‌ است‌. در زمان‌ صفویه‌ و به‌ ویژه‌ در دوره ‌شاه ‌اسماعیل‌ صفوی‌، سرزمین‌ گیلان‌ به‌ دو بخش‌ «بیه‌ پس‌» به‌ مركزیت‌ رشت‌ و «بیه‌ پیش‌» به‌ مركزیت‌ لاهیجان‌ تقسیم‌ می‌شد. حكومت‌ هر دو ناحیه‌ به‌ دستور شاه‌ طهماسب‌ اوّل‌ صفوی‌ به‌ دست‌ "خان‌ احمد گیلانی‌ " سپرده ‌شده‌ بود. در سال‌ ۱۰۴۵ هجری‌ قمری‌ شهر توسط‌ «استپان‌ رازین‌» دریانورد شورشی‌ روسی‌ غارت‌ شد. روس‌هاتا سال‌ ۱۷۳۴ میلادی‌ رشت‌ را اشغال‌ كردند.

بازارهای قدیمی
بازارهای‌ قدیمی‌ از جمله‌ نقاط‌ پر جنب‌ و جوش‌ نقاط‌ شهرهای‌ گیلان‌ هستند. این‌ بازارها، اعم‌ از سرپوشیده‌ یا روباز، كانون‌ هایی‌ برای‌ خرید و فروش‌ كالا هستند و معمولاً در بخش‌ مركزی‌ شهر قرار دارند. یكی‌ از ویژگی‌های ‌شهرهای‌ گیلان‌، ارتباط‌ تنگاتنگ‌ آنان‌ با پس‌ كرانه‌های‌ روستایی‌ و حوزه‌های‌ نفوذ آن‌هاست‌. از این‌ رو بازارهای ‌همیشگی‌ شهرهای‌ گیلان‌ متناسب‌ با سلیقه‌ مشتریان‌ آراسته‌ شده‌اند. در این‌ بازارها، همه‌ گونه‌ كالا برای‌ فروش‌عرضه‌ می‌شود. بازارهای‌ همیشگی‌ رشت‌، آستارا، تالش‌، رودسر و صومعه‌سرا جنب‌ و جوشی‌ دائمی‌ دارند. دراستان‌ گیلان‌ روز بازارها نیز وجود دارند كه‌ محصولات‌ روستائیان‌ در آنها عرضه‌ می‌شود.



آرامگاه میرزا کوچک خان
آرامگاه‌ میرزا كوچك‌خان‌ جنگلی‌ معروف‌ به‌ سردار جنگل‌ در جنوب‌رشت‌ واقع‌ شده‌ است‌. این‌ آرامگاه‌ كوچك‌ و با اهمیت‌ مورد عنایت‌ و توجه‌ مسافران‌ و مردم‌ است‌ كه‌ با سادگی‌ وزیبایی‌ بر روی‌ قبر میرزا كوچك ‌خان‌ جنگلی‌ احداث‌ شده‌ است‌.



بندر انزلی

شهرستان‌ بندر انزلی‌ تا تهران‌ ۳۸۸ كیلومتر فاصله‌ دارد. آب‌ و هوای‌ این‌ شهرستان‌ معتدل‌ و مرطوب ‌است‌ و رودخانه‌های‌ "چاك‌ رود"، "ماسال‌" و "خمام‌ رود" آن‌ را آبیاری‌ می‌كنند. قدیمی‌ترین‌ زمانی‌ كه‌ در متن‌های‌ تاریخی‌ از انزلی‌ یاد شده‌، سال‌ ۸۶۳ ه.ق‌ است‌ كه‌ در آن‌ زمان‌ یك‌ دهكده‌ كوچك‌ بوده‌ است‌. از اوایل‌دوره‌ صفوی‌، این‌ ناحیه‌ مورد توجه‌ انگلیسی‌ها، روسها و دولت‌ مركزی‌ ایران‌ كه‌ پایتخت‌ آن‌ قزوین‌ بود، قرارگرفت‌.

محوطه فانوس دریایی
در ساحل بندر انزلی در دل دریا فانوسی دریایی دیده می شود که در سال 1230 تا 1234 ه ق در زمان ناصرالدین شاه توسط خسرو خان گرجی حاکم وقت ساخته شده است. این فانوس دریایی با روغن چراغ روشن می شد و برای راهنمایی دریانوردان به کار می رفت. این سازه قدمتی دارای ساعتی هندلی است. در سال 1308 به دستور پهلوی اول مهندس آلمانی آن را با مصالح جدید مرمت کردند. فانوس دریایی دارای 20 متر ارتفاع و 148 پلکان از کف تا قسمت برج فوقانی است.



تالاب انزلی

از جمله زیبا ترین مناظر آبی گیلان است. این تالاب محل تخم ریزی آبزیان و پناهگاه و مامن پرندگان بومی و مهاجر است. در داخل تالاب جزایر زیبایی وجود دارد و دو شهر زیبای انزلی و آب کنار در ساحل آن قرار دارند.از دیدنی های چشم نواز تالاب می توان از گل های نیلوفر آبی نام برد که غنچه ها و برگ های آن سر از آب بر آورده و سطح وسیعی از تالاب را می پوشاند. رویش نی در تالاب هم هر چند از نظر اکولوژیکی مشکلات زیادی ایجاد کرده است، اما در جای خود یکی از مظاهر اصلی اکوسیستم طبیعی تالاب به شمار می آید.


آستارا
شهرستان‌ آستارا در ۵۳۴ كیلومتری‌ تهران قرار دارد و در ساحل‌ غربی‌ دریای‌ خزر واقع‌ شده‌ و از یك‌طرف‌ به‌ دریا و از طرف‌ دیگر به‌ جنگل‌ و كوه‌ محدود است‌. آب‌ و هوای‌ نسبتاً گرم‌ و مرطوب‌ دارد. آستارا، شمالی‌ترین‌ بندر ایران‌ و یكی‌ از نقاط‌ مهّم‌ مرزی‌ كشور است‌. منطقة‌ آستارا به‌ سبب‌ بسط‌ تجارت‌ و موقعیت‌نظامی‌، اهمیت‌ پیدا كرد.

بقعه پیر قطب الدین
بقعه پیر قطب االدین در 3 کیلومتری جاده آستارا – اردبیل در دهکده باغچه سرا واقع است. این بنا سده 10 ه ق پلانی مستطیل شکل به اندازه 30/11 در 6 متر دارد . نمای بقعه آجری و بام آن سفال پوش است سنگ مرمر سفیدی با نوشته های آیات قرآنی از سوره آل عمران و آیت الکرسی و نیز تاریخ وفات میرزا محمد بن قباد جان در سال 942 ه در بقعه وجود دارد.