رانندگی و شخصیت اجتماعی
«فرهنگ رانندگی» حتماً این اصطلاح را بارها در جملات دیگران شنیدهاید یا خودتان به کار بردهاید. در سالهای اخیر فرهنگ رانندگی در جامعه ما اندک اندک نمود پیدا کرده است و از سطح روشنفکر و قانونمند اجتماعی فراتررفته ودر میان تمامی اقشار اجتماعی، در حال توسعه است. در دنیای امروز، اتومبیل یکی از وسایلی است که نیاز انسان را به خود هر لحظه بیشتر و بیشتر میکند و انگیزه برخورداری از آن میان خانوادهها روز به روز افزایش مییابد.
بسیاری از ما انسانها خواهان اتومبیلهای مدل بالا و گرانقیمت هستیم و در رویاهایمان آنها را جستجو میکنیم یا دستکم سعی میکنیم تا در اولین فرصت ممکن، در حد توانایی خود اتومبیلی تهیه کنیم از رانندگی با آن لذت ببریم. نیاز به داشتن یک اتومبیل زیبا و مناسب از جانب خانوادهها به علت سهولت در رفت و آمد، ایجاد راحتی و رفع سختی و مشکلات تردد به وجود میآید، اما برخورداری از یک اتومبیل گرانقیمت و پیشرفته در تصور برخی افراد، نوعی افتخار و سربلندی محسوب میشود و اغلب آن را نشانه شخصیت و ارزش اجتماعی خود میدانند. این آدمها افتخار خود را در داراییهایشان میبینند، غافل از این که موفقیت و ارزش اجتماعی انسان، تنها داشتن دارایی یا یک اتومبیل گرانقیمت نیست. در فرهنگ رانندگی و اتومبیل داری، نحوه رانندگی و روش استفاده افراد از اتومبیل است که شخصیت اجتماعی آنها را رتبهبندی میکند.
● رابطه رانندگی با شخصیت فردی
همان طور که گفته شد برخلاف تصور برخی از آدمها، نحوه رانندگی با اتومبیل بیش از ظاهر آن میتواند فرهنگ و سطح اجتماعی فرد را نمایان سازد، زیرا چگونگی رانندگی با اتومبیل، به خوبی نشاندهنده وجوه مختلف شخصیتی و رفتاری و درک اجتماعی یک انسان است. در واقع نحوه رانندگی نمونهای بارز از اخلاق اجتماعی افراد است، چرا که رعایت قانون و مقررات، احترام به حقوق دیگران، کنترل اعصاب فردی در مقابل محرکهای ترافیکی و میزان پاکیزگی و سلامت اتومبیل و ایجاد فضای آرام برای سرنشینان و رانندگان دیگر، همگی نمونههایی از رفتار اجتماعی راننده است که هنگام رانندگی ناخودآگاه از شخصیت واقعی او منعکس میشود و میزان رعایت موارد مختلف اجتماعی توسط وی را مشخص میکند.
● ضعف فرهنگ
اخیراً با افزایش توجه افراد به اتومبیل، رفتارهایی از رانندگانی که سعی دارند با اتومبیل یا شیوه رانندگی خود نظر دیگران را جلب کنند، سر میزند. آنها معمولاً با سرعت و سبقت غیرمجاز و هراس انگیز و انجام حرکات نمایشی در محلهایی که رانندگان معمولی و خانواده دیگران در آن رهگذرند، سعی بر جلب توجه اطرافیان دارند. اما این کار نه تنها جذاب و شاهکار نیست بلکه نشانه ضعف فرهنگی و نداشتنکنترل فردی نیز به شمار میرود.
در هیچ کجای قوانین رانندگی یا اجتماعی درج نشده است که استفاده از عینک دودی یا سیستم صوتی پرقدرت با صدایی فراتر از مافوق صوت و همچنین استفاده از شیشههای تیره، پرده عقب خودرو یا لامپهای غیرمجاز، سرعت و سبقتهای حادثهآفرین و خطرناک، نصب بوقهای گوشخراش و استفاده عمدی و بیمورد از آنها، اتومبیل و رانندگی افراد را به نوعی هنر و افتخار تبدیل میکند.
بوق زدنهای بیمورد و متوالی، استفاده غیرمجاز از نوربالا، لجبازی با دیگر رانندگان، مسدود کردن راه، سبقت از سمت راست، استفاده نکردن از چراغ راهنما، توقف در محلهای غیرمجاز یا در عرض خیابان، تجاوز به خط عابرپیاده، رعایت نکردن فاصله قانونی با اتومبیل جلویی، انجام حرکات نمایشی، نوربالا زدنهای پیاپی، ایجاد وحشت و استرس در رانندگان دیگر و بیرون انداختن زباله از مواردی هستند که بیتوجهی به آنها نشانه ناآشنایی با فرهنگ صحیح رانندگی و ضعف شخصیتی راننده محسوب میشود.
درست است با انجام این موارد میتوان توجه دیگران را به خود جلب کرد، حتی برخی این کارها را شاهکار یا جرات و جسارت خارقالعاده میپندارند و از شما تعریف و تمجید میکنند اما این توجهات در ذهن افراد قانونگرا و دارای اعتبار اجتماعی بار منفی دارد و در نظر اغلب آدمها نشانه بیفرهنگی و ضعف اخلاقی به شمار میآید.برخلاف تصور این افراد، احترام به قانون و مقررات رانندگی و رعایت آنها، نوعی هنر و خودنمایی است که شخصیت رانندگان را نزد دیگران زیبا و کامل جلوه میدهد و معتبر میسازد. بی توجهی به فرهنگ رانندگی موجب بروز اشتباههای متعددی از سوی ما میشود که جوانب مختلف رفتاری را خدشه دار میکند.
مثلاً فردی که به قانون و مقررات رانندگی توجه نمیکند، در واقع ضعف فرهنگی و تربیت غلط اجتماعی خود را به نمایش میگذارد. عدم رعایت حقوق دیگر رانندگان و تجاوز به حریم آنها یا ایجاد وحشت و اضطراب در بین دیگران نشانه خشونت و بدرفتاری فرد است و او را شخصی گستاخ و متجاوز معرفی میکند. رانندگی، در دو جمله یعنی رعایت مقررات و رعایت حقوق و حریم دیگران.
● رانندگی سالم
اگر میخواهید هنگام رانندگی همچنان شخصیت والای شما نزد اطرافیان حفظ شود، سعی کنید با متانت رانندگی کنید، بر اعصاب خود مسلط باشید و نسبت به محرکهای ترافیکی و رانندگی ضعیف دیگران واکنش نشان ندهید، تا آن جا که امکان دارد از بوق زدن اجتناب و، فاصله مجاز را رعایت کنید و بدون در نظر گرفتن موقعیت اتومبیلهای جلویی برای آنها پیاپی چراغ نوربالا نزنید، وضعیت و موقعیت اتومبیلهای دیگر را درک کنید و بیمورد از آنها توقع نداشته باشید تا به خواسته شما عمل کنند، اتومبیل خود را تمیز، خوشبو و سالم نگاه دارید، هنگام حرکت و رانندگی از خودرو چیزی به خارج نیندازید، سیگار نکشید و با تلفن همراه صحبت ویا، به رانندگان دیگر توهین نکنید، سد راه دیگران نشوید، از سرعت مجاز تجاوز نکنید، به علایم راهنمایی و رانندگی و مأموران توجه کنید و به آنها احترام بگذارید، صدای سیستم صوتی خود را در حد عادی نگاه دارید و موجب آزار دیگران نشوید، به گونهای رانندگی کنید که سرنشینان احساس امنیت و آرامش کنند.
در هنگام رانندگی پیوسته به یاد داشته باشید که رانندگی سالم، نشاندهنده شخصیت ارزشمند است، نه اتومبیل گران قیمت و مدل بالا.