دانشمندان دو انگشت شست پای مصنوعی را كه یكی از آنها به پای یك مومیایی مصری متصل است به عنوان اولین اعضای مصنوعی بدن انسان، كشف كردند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یك انگشت مصنوعی سه بخشی از چوب و چرم در موزه مصریان در قاهره و انگشت مصنوعی گرویل چستر در موزه انگلستان به صاحبان بدون انگشت خود كمك میكرده تا مانند مصریان راه بروند.
قدمت این انگشتان شصت به 600 سال قبل از میلاد باز میگردد كه این قدمت چند صد سال پیشتر از پای مصنوعی رومی یافت شده در كاپوای ایتالیاست كه قدیمیترین عضو مصنوعی تا كنون به شمار میرفته است.
هر دو انگشت مصنوعی كه حتی شكل ظاهری انگشت را نیز دارند، روی دو داوطلب كه انگشتان شست پای راست خود را از دست داده بودند توسط دانشمندان دانشگاه منچستر انگلیس مورد آزمایش قرار گرفتند.
از داوطلبان خواسته شد كه این اعضای مصنوعی را با صندلهای مصری بپوشند. یكی از داوطلبان توانست به راحتی با هر دو انگشت مصنوعی راه برود.
به گفته دانشمندان، اعضای مصنوعی جایگزین باید از چندین معیار برخوردار باشند. مواد باید تحمل نیروهای وارده بدن را داشته و در زمان استفاده شكسته نشوند. همچنین این اندام باید از تناسب برخوردار بوده و و ظاهر آن با عضو زنده شباهت داشته باشد تا هم برای فرد كاربر و هم برای اطرافیان وی قابل قبول باشد. كاربرد مهمتر انگشت مصنوعی این است كه صاحب آن بتواند با آن راه برود.
انگشت شست پا حدود 40 درصد از وزن بدن را حمل میكند و مسوولیت پیشرانی بدن را بر عهده دارد.
انگشت شست گرویل چستر كه از كارتوناژ (تركیب پارچه كتان یا پاپیروس با پوشش گچی)، چسب و گچ ساخته شده از نشانههای پوششی بیشتری برخوردار است. انگشت مصری نیز از ویژگیهای خاصی مانند مفصل ساده، لبه جلویی چمفر شده و سطح زیرین مسطح برخوردار است.
به گفته دانشمندان، پوشش روی انگشت گرویل چستر و ویژگیهای طراحی انگشت قاهره نشاندهنده این است كه این انگشتان توسط صاحبانشان در طول حیات آنها پوشیده میشده و فقط در زمان مرگ در مومیایی آنها قرار نگرفته است.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ