من مهدی حاجی‌زاده اگر مثلا امروز مسئوليت نوجوانان را به عهده می‌گيرم نبايد يك دفتر دستم بگيرم و برنامه بدنسازی بنويسم. كار اين‌طوری جلو نمی‌رود....
مردی كه سال 2002 با قهرمانی‌اش در وزن 74 كیلو، قهرمانی تیم ملی كشتی آزاد در مسابقات جهانی را رقم زد، این روزها به عنوان سرپرست در كنار تیم شهدای جویبار، درگیر لیگ برتر است.

او كه در دوره قهرمانی‌اش همیشه خبرساز بود، امروز انتقاداتی از وضعیت كشتی، تیم ملی و شرایط نابرابر تیم‌ها در لیگ برتر دارد و معتقد است مربیانی كه امروز راس تیم ملی هستند، دلیل نتیجه نگرفتن كشتی هستند و باید تغییر و تحول صورت بگیرد.

گفت‌وگوی خبرنگار ورزشی آتی‌نیوز با این قهرمان سابق جهان، مربی و سرپرست امروز كشتی را بخوانید:

** از شرایط تیم‌تان راضی هستید؟

اگر كشتی‌گیران خارجی‌مان بیایند، مشكلی نداریم. ما مثل تیم نفت نیستیم كه همه ملی‌پوشان و كشتی‌گیران شاخص را در اختیار دارد. با بضاعت‌ خودمان و بومی‌ها در مسابقات شركت كرده‌ایم. آنها مربیان تیم ملی را دارند و كلی مهره خوب. به همین دلیل قهرمان هم شوند كار شاقی نكرده‌اند. حتی شنیده‌ بودم آنها به برخی كشتی‌گیران گفته‌اند نباید به فلان تیم بروید وگرنه همان كاری كه با رضا یزدانی كردیم را با شما هم انجام می‌دهیم.

** یعنی نبردن به مسابقات جهانی؟

بله

** از صحت این موضوع اطمینان دارید؟

كشتی‌گیران می‌گفتند. این اصلا قشنگ نیست كه بخواهند مدعیان را به این شكل سمت خودشان بكشند.

** خیلی از تیم‌ها از جمله تیم شما (جویبار) نسبت به تغییر برنامه‌های لیگ معترض بوده و معتقدند این تصمیم به خاطر تیم نفت اتخاذ شده!

نباید این كار را انجام می‌دادند. تیم‌های گروه اول یك هفته از گروه دوم عقب هستند، باید در پایان دور رفت یك هفته برای ما استراحت در نظر می‌گرفتند تا همه رقابت‌ها با هم برگزار شود. یزدانی‌خرم نباید اجازه دهد آنها هر كاری دل‌شان می‌خواهد انجام دهند. او باید خواهان كشتی باشد. نفراتی هم كه در تیم‌هایی غیر از نفت هستند، قبلا ملی‌پوش بوده و افتخار كسب كرده‌اند. اینكه آنها به همه اهداف‌شان برسند، درست نیست. به این شكل كشتی ضرر می‌كند. باید قانون و عدالت را رعایت كرد.

** مربیان نفت می‌گویند این تصمیمات به خاطر تیم ملی و حضور در جام‌جهانی اتخاذ شده.

این‌ها می‌خواهند تیم را برای جام‌جهانی جمع كنند و یا هر مسابقه دیگری. امسال نتیجه‌اش را در مسابقات جهانی می‌بینیم. مگر در این دو سه ساله تیم را بردند، چه نتیجه‌ای گرفتند؟ این حق كشتی ایران نیست. این آقایان دنبال بهانه می‌گردند. مردم از كشتی انتظار دارند. باید واقعیات را بگوییم. من خودم در تیم ملی بوده‌ام و مردم تا مرا می‌بینند می‌پرسند چرا كشتی این‌طوری شده، آنها مسابقات جهانی 1998 و 2002 را به یاد دارند و معتقدند نباید این‌همه از آن سال‌ها فاصله گرفته باشیم. آنها این كشتی‌ها را قابل‌قبول نمی‌دانند.

** چه فرد یا افرادی را مقصر می‌دانید؟

نمی‌دانم چه كسی مقصر است. خود یزدانی‌خرم كه به یك نوعی زحمت می‌كشد و بودجه می‌آورد. احساس می‌كنم مشاورین او اشتباه می‌كنند. در واقع به یزدانی‌خرم مشاوره اشتباه می‌دهند. البته من فكر می‌كنم وضعیت كشتی‌مان در یكی دو سال آینده مشخص شود اما حیف است باز هم دو سال را از دست بدهیم و بعد بفهمیم باید چه می‌كردیم.

** ظاهرا معتقدید كادر فنی تیم ملی باید تغییر كند؟

این مربیان باید عوض شوند به خاطر نتایجی كه به دست آمده است. ما نباید پشت هر قضیه‌ای فقط این مربیان را داشته باشیم. همیشه در بازی‌های آسیایی كلی مدال گرفته‌ایم. مثلا در دوحه قطر، چهار مدال طلا گرفتیم كه این دوره طلاهای‌مان سه تا شد. اما بازی‌های آسیایی خیلی مهم نیست. ببینید در جهانی چند مدال گرفته‌ایم؟ خصوصا با قانون جدید كه حالا از گروه بازنده‌ها هم بالا می‌آیند و شانس كسب مدال برنز مشترك را دارند. در مقابل فرنگی‌كاران چه كرده‌اند؟ آنها در جهانی دو طلا گرفتند و چند سالی است كه از آزاد خیلی جلو افتاده‌اند. این نشان می‌دهد كه در رشته آزاد خیلی ضعیف عمل‌ كرده‌ایم. این آدم‌ها نه علمی‌اند و نه تجربی. من فكر می‌كنم باید تغییر و تحولی صورت بگیرد كه شاید خود این‌ها هم به خودشان بیایند، بروند كار كنند و بعدا بهتر نتیجه بگیرند. نباید به راحتی تیم ملی را در اختیار این‌ها قرار داد. تیم ملی ارزش و شایستگی‌اش خیلی بیشتر است.

** چند سالی است به این مربیان جوان اعتماد شده، شما فكر می‌كنید به چه كسی می‌توان این مسئولیت را داد؟

ما مربیان خوب و بزرگ زیاد داریم. مثلا همین روسیه، وقتی به مسابقه‌ای می‌آیند هفت تا هشت تا مربی همراه‌شان می‌آورند، آن هم چه مربیانی. هر كدام‌شان پنج تا شش مدال جهانی و المپیك دارند. بعضی هم كه بدون مدال هستند مربیان سرشناسی به شمار می‌روند كه نتیجه گرفته‌اند. ما هم وقتی نتیجه نمی‌گیریم باید مربی را تغییر دهیم. مثلا اگر پنج سال تیم دست این آقایان باشد، چه كار می‌كنند. مگر قبلا به مربیان این‌قدر زمان داده می‌شد. همین منصور برزگر كه در كارش استاد است، یك تا دو سال تیم را داشت و بعد می‌رفت و دوباره سراغش می‌رفتند. هر مربی‌ای بالاخره بعد از سه سال نتیجه نگرفتن تغییر می‌كند. باید به فكر كشتی باشیم. البته من به غلامرضا محمدی احترام می‌گذارم، محسن كاوه هم مربی‌ام بوده و احترامش واجب، اما مگر مربیان ما فقط همین‌ها هستند؟ شاید دیگران بتوانند در كار تحول ایجاد كنند.

** مثلا چه كسی؟

همان دوره‌ای كه خودم كشتی می‌گرفتم برادران محبی، امیر و رسول خادم، یا همین معزی‌پور خیلی خوب بودند. تیم جوانانی كه معزی‌پور تربیت‌ كرد، همه در بزرگسالان مدال گرفتند. حیدری، دبیر، من و ... ولی امروز ببینید كدام جوان مستقیما از جوانان به بزرگسالان می‌آید و قهرمان دنیا می‌شود؟ یزدانی‌خرم آدم بزرگواری است اما باید قبول كند امروز كار نیاز به تجزیه و تحلیل بیشتری دارد. باید روی نوجوانان و جوانان خوب كار كرد تا پشتوانه داشته باشیم. اگر همین امروز فردین معصومی كنار برود در 120 كیلو چه مهره‌ای را برای جایگزینی‌اش داریم؟ یا اصلا خود همین فردین در چه حدی است؟ در 96 كیلو، 74 و 84 كیلو، اصلا در همه اوزان وضعیت همین است و نفر دوم نداریم اما روس‌ها تیم پنجم و ششم‌شان را به جام‌جهانی می‌آورند و نتیجه می‌گیرند و بعد همین نفرات در جهانی ملی‌پوش می‌شوند. آنها دارند خیلی خوب كار می‌كنند.

** انتخاب محمد طلایی و علیرضا رضایی برای سرمربیگری نوجوانان و جوانان را چطور می‌بینید؟

طلایی عنوان‌دار است و خودش هم كشتی‌گیر خوبی بوده، رضایی هم همین‌طور است. باید به امثال آنها بها داده شود و امكانات لازم را در اختیارشان قرار داد تا از تجربیات‌شان در كار استفاده شود. همه برنامه‌ها و كارها باید مكتوب شود تا هر كسی نتواند هر كاری دلش خواست انجام دهد. باید امروز برنامه‌ای به صورت مكتوب داشته باشیم تا مشخص باشد 10 سال پیش چه كاری در نوجوانان انجام شده و نقاط ضعف را از بین ببریم. من مهدی حاجی‌زاده اگر مثلا امروز مسئولیت نوجوانان را به عهده می‌گیرم نباید یك دفتر دستم بگیرم و برنامه بدنسازی بنویسم. كار این‌طوری جلو نمی‌رود. باید بررسی كرد چه برنامه‌ای برای من و امثال من صورت گرفته كه قهرمان جهان شده‌ایم.