بالا
 تعرفه تبلیغات

دانلود نمونه سوالات نیمسال دوم 93-94 پیام نور

دانلود نمونه سوالات آزمونهای مختلف فراگیر پیام نور

صفحه 2 از 2 اولیناولین 12
نمایش نتایج: از شماره 11 تا 15 از مجموع 15

موضوع: پرورش مهارتهاي سرپرستي

javad jan آواتار ها
    • 19,067
    مدیر بخش

عنوان کاربری
    مدیر کل تالار فنی و مهندسی
    محل تحصیل
    تهران
    شغل , تخصص
    کارشناس کنترل پروژه
    رشته تحصیلی
    مدیریت اجرایی
    راه های ارتباطی

اصول ضرورت رهبري
    دنياي امروز به مسئله رهبري و مديريت ، تنها از جنبه اجتماعي مي نگرد ، يعني تنها اين جنبه و اين بعد را شناخته است و لي همين را كه شناخته است ، بسيار اهميت مي دهد و به حق اهميت بسيار مي دهد . انسان نيازمند رهبري است . اهميت فوق العاده رهبري بر سه اصل مبتني است :

1- توجه انسان به استعدادهايش
    اصل اول مربوط است به اهميت انسان و ذخاير و نيروهايي كه در او نهفته است كه معمولاً خود آنها توجه ندارد . در اسلام به مسئله متوجه كردن انسان به خود ، به عظمت و شرافت خود و نيروهاي عظيمي كه در اوست توجه شده است . قرآن مجيد مي گويد كه وقتي خواستيم انسان را بيافرينيم ، فرشتگان در تعليم اسماء الهي پيشي گرفت ، مي گويد كه آنچه در زمين است براي انسان آفريده شده است « اي بشر در تو چيزهايست . تو خيان نكن مشتي آب و خاك هستي . خودت را با موجودات ديگر مقايسه نكن .»

2- ريشة تفاوت انسان و حيوان از نظر رهبري
    اصل دوم مربوط است به تفاوت انسان و حيوان ، انسان با اينكه از جنس حيوان است از نظر مجهز بودن به غرايز مجهز هستند و نياز چندان به مديريت و رهبري از خارج ندارند و زيرا غريزه كارش راهنمايي و رهبري به صورت خودكار است . مورچه به ساسله غرايزي مجهز است كه به طور خودكار وي را در زندگي رهبري مي كند . اميرالمومنين علي (ع) در يكي از خطبه هاي نهج البلاغه موضوع مجهز بودن مورچه به غرايز زندگي را بيان و تشريح مي كند . ساير حشرات نيز بدون بدين منوال هستند .
    انسان با اينكه نيروها مجهزترين موجودات است و اگر بنا بود با غريزه ، رهبر شود ، مي بايست صد برابر حيوان ، مجهز به غرايز باشد ، در عين حال از نظر غرايزي كه او را از داخل خود هدايت و رهبري كنند ، فقيرترين و ناتوان ترين موجودات است . لهذا به رهبري ، مديريت و هدايت از خارج نياز دارد . اين همان اصلي است كه مبنا و فلسفة بعثت انبياست و هنگاميكه فلسفه بعثت انبياء را مورد بحث قرار مي دهيم متكي به اصل نياز بشر به راهنمايي و رهبري هستيم . يعني بشر موجودي است مجهز به ذخاير و منابع قدرت بي شمار و در عين حال در ذات خود فوق العاده بي خبر و سرگردان و خود از ذخاير و منابع وجود خود ، ناآگاه و نمي داند كه چه دارد و نه مي داند كه چگونه آنها را رهبري كند و مورد بهره برداري قرار دهد . لهذا نيازمند است كه رهبري گردد ، راه به او نشان داده شود و نيروهايش سامان پيدا كند . بايد او را ازاد كرد و به حركت آورد .

3- قوانين خاص حاكم برزندگي بشر
    اصل سوم مربوط به قوانين خاص زندگي بشر است . يك سلسله اصول بر رفتار انسان حكومت مي كند كه اگر كسي بخواهد بر بشر مديريت داشته باشد و وي را رهبري كند جز از راه شناخت قوانيني كه بر حيات و بر زوال زندگي بشر حاكم است ، مسير نخواهد بود .
    پس بشر موجودي است كه به يك سلسله نيروها مجهز است و به هدايت و رهبري و به پيشوا نياز دارد . موجودي است كه رهبري و به حركت درآورده و بهره برداري از نيروهاي وي تابع يك سلسله قوانين بسيار دقيق و ظريف خواهند بود كه شناخت آن قوانين ، كليد راه نفوذ در دلها و مسلط شدن بر انسانهاست .

اطلسATLAS ( از القاب حضرت عباس به معنی بسیار شجاع )

javad jan آواتار ها
    • 19,067
    مدیر بخش

عنوان کاربری
    محل تحصیل
    تهران
    شغل , تخصص
    کارشناس کنترل پروژه
    رشته تحصیلی
    مدیریت اجرایی
    راه های ارتباطی

رهبري رسول اكرم (ص)
    قرآن مجيد تعبير عجيبي راجع به پيغمبر اكرم دارد و مي فرمايند : « اين پيامبراني كه در تورات و انجيل از او ياد شده است ، چيزهاي خوب را بر آنها حلال مي كند و پليديها را حرام مي نمايد و بار سنگين را از دوش آنها بر مي دارد و غلها را از مردم باز مي كند . »
    كدام بار سنگين و كدام غل و زنجير ؟ بارهايي از سنگ و يا غل و زنجيرهايي از آهن ؟ از چوب ؟ نه ، بلكه بارهايي سنگين از عادات و خرافات و غل و زنجيرهاي روحي كه بر نيروها و بر استعدادهاي معنوي بشر گذاشته شده بود . همانها كه نتيجه اش جمود ، افسردگي ، يأس و بدبختي بود .
    پيغمبر ، اين نيروهاي بسته را باز كرد . مديريت اجتماعي يعني اين ، رهبري يعني اين ؛ مجهز كردن نيروها ، تحريك نيروها ، آزاد كردن نيروها ، در عين حال كنترل نيروها در مجراي صحيح انداختن آنها ، سامان دادن ، سازمان بخشيدن و حرارت بخشيدن به آنها .
    مديريت صحيح از ضعيف ترين ملتهاي دنيا ، قوي ترين ملتها را مي سازد ، چنان كه رسول اكردم كرد و اين معجزة رهبري بود .
    در اين زمينه سخن بسيار است . اگر بخواهيم توجه اسلام را با اصول رهبري و مديريت درك نماييم ، دو راه بايد طي كنيم .

javad jan آواتار ها
    • 19,067
    مدیر بخش

عنوان کاربری
    محل تحصیل
    تهران
    شغل , تخصص
    کارشناس کنترل پروژه
    رشته تحصیلی
    مدیریت اجرایی
    راه های ارتباطی

ضرورت مطالعة سيرة انبياء
    طريق اولين ، مطالعه بسيار عميق سيره اوليا دين . مخصوصاً شخص رسول (ص) و اميرالمومنين (ع) است . اگر انسان روش آنها را مطالعه كند ، متوجه مي شود كه چقدر بر اصول دقيق رهبري منطبق است . نتايج شگرفي كه از رهبري خود در دنيا گرفته اند ، سابقه ندارد . اين موفقيت به جهت آن بود كه كليد رمزر را دست داسشتند ، از جانب خداي انسان آمده بودند و خداي انسان كليد رمز انسان را در دست دارد .
    از ميان سيره هاي مختلف رسوا خدا ، سيره آن حضرت در لشكر كشي و سياست ، در تبغ اسلام ، در رفتار با دشمنان ، با مشركان ، با اهل كتاب و در خانواده ، بايد دقيقاً مطالعه شود كه هر كدام از آنها يك كتاب درس به ما مي آموزند . سيره عملي پيغمبر اكرم در رهبري و دستورهايي كه در اين زمينه مي دهد ، خيلي عجيب ايست . به قدري روانشناس است و به قدري متوجه راه و رسم انسانهاست كه حدي بر آن متصور نيست . شيوه اداري كردن انسان را مي داند . معاذبن جبل را براي تبليغ ، هدايت و رهبري و داهنمايي به يمن فرستاد .
    چند جمله دارد كخ براي همه ما دستورالعمل است در حالي كه غالباً بر خلاف رفتار مي كنيم . مي فرمايد : «تو كه اكنون به منظور تبليغ اسلام و به سراغ مردم مي رود ، بر آنها آسان بگير ، سخت نگير ، با سختگيري نمي توان كسي را رهبري كرد . » ديگر اينكه به مردمبشارت بده ، مزاياي دنيوي و اخروي اسلام را براي مردم بگو ، نويدهاي اسلام را بر مردم عرضه كن ، تمايل آنها را برانگيز ، ترغيبشان كن ، از راه تخويف و ايجاد هراس وارد مشو ، كاري نكن كه مردم احساس تنفر كنند ، هنگام نماز با اين مردم تازه مسلمان كه نوز ذائفه شان لذت عبادت را نچشيده ( و به علاوه ، همه نوع افراد در ميان مؤمنان هست ، بعضي پيوند ، عليل اند ، نا توان اند ) ، تو رعايت حال اضفت را معمول بدار يعني حساب كن در ميان آنها از همه ناتوان تر كيست . وقتي كه ركوع مي كني چهل تا سبحان ربي العظيم و بحمده نگو ، «تو» نماز خود را با او تطبيق بده و كسي را در نماز خواندن ناراحت نكن .

javad jan آواتار ها
    • 19,067
    مدیر بخش

عنوان کاربری
    محل تحصیل
    تهران
    شغل , تخصص
    کارشناس کنترل پروژه
    رشته تحصیلی
    مدیریت اجرایی
    راه های ارتباطی

وظايف خاص رهبر
    از نظر اسلام شخص رهبر از آن نظر كه رهبر است و نقطه مركزي جامعه اسلامي است و اوست كه بايد روحها را اداره كند و ارضا نمايد و بسيج كند ، وظايفي دارد كه ديگران چنين وظيفه اي ندارند و خود رهبر نيز در غير پست رهبري چنين وظيفه اي ندارد .
    همه ما از زهد خارق العاده اميرالمومنين علي عليه السلام خصوصاً در دوره زعامت و رهبري آن حضرت داستانها شنيده ايم . داستان ذيل كه معروف است و غالباً شنيده ايم ، از نظر مسئله رهبري و وظايف خاص رهبر ، فوق العاده روشنگر است .
    امير المؤمنين در دوران خلافت ، به خانه شخصي در بصره به نام علاء بن زياد حارني وارد شد ، پس از يك سلسله گفتگوها آن مرد از برادرش عصام بن زياد شكايت كرد كه زهرگردا شده است ، زن و زندگي را رها كرده و جامة درشت پوشيده ، منحصراً به عبادت و رياضت پداخته است . اميرالمؤمنين دستور دارد او را احضار كردند . همين كه با قيافه زاهدانه ظاهر شد به تندي به او فرمود : « يا عدي نفسه » اي ستمگر بر خود اين چه كاري است كه مي كني ؟ چرا برخود جفا مي كني ؟ آيا گمان كردي خداوند نعمتهاي پاكيزه دنيا را خلق كرده ، آنها را بر تو حرام نموده است و اگر از آنها استفاده كني از تو مواخذه خواهد كرد كه چرا نعمت حلال مرا خوردي ؟ تو كوچك‌تر از آن هستي ، عاصم اين عتابها را شنيد ، جواب بسيار روشني داشت . او خود علمي (ع) را كه جلو چشمش بود مي ديد كه دو تكه لباس بيشتر تنش نيست ، يكي را روي دوش انداخته و يكي را به كمرش بسته است . غذاي علي را هم مي دانست كه نان جو خشك است ، تعجب كرد كه از علي چنين سخناني را دارد مي شنود ، تعجب كرد كه علي اول زاهد ، او را به واسطه زهدش ملامت مي كند ، لهذا گفت يا اميرالمومنين خودت كه همين طوري . من به تو اقتدا كردم . لباس تو كه از من ژنده تر است ، غذاي تو كه از من بدتر است . اميرالمومنين به او فرمود : «اشتباه كردي ، انچه تو در من مي بيني رهبانيت و تحريم حلال خدا نيست . من رهبرم ، من امامم ، من زعيم جامعه ام . رهبران و زعما تكليف جداگانه دارند . » فرمود : «خداوند براي كسي كه مي خواهد مردم را رهبري كند ، وظيفه خاص قرار داده است . تو از افراد عادي هستي من بايد به تمام افراد ملت خود رعاياي خودم نگاه كنم و ببينم پايين ترين طبقات كدام است . آنكه دستش از همه كوتاه تر است كدام است . البته من هم مايلم كه سطح زندگي آنها بالا برود . اما تا وقتي در مملكت من افرادي هستند كه توانايي ندارند و نمي توانند لباس بهتري از آنچه من اكنون به تن دارم ، بپوشيدند ، تا وقتي كه در مملكت من ژنده پوش و نان جو خور بالا ضطرار هست ، من به حكم آنكه رهبر و مي خواهم مردم را هدايت و رهبري كنم بايد به آنها همدل و همدردر باشم . بايد خود را با فقيرترين مردم اجتماع تطبيق دهم . اگر غير از اين باشد ، آن فقير حق دارد به هيجان بيابد ، اعتراض كند و فردايش به اسمان بلند شود زيرا خيال مي كند دروغ مي گويم كه در فكر او هستم ولي باور مي كند كه راست مي گويم . اصول رهبري ايجاب مي كند كه من اين
    چنين زندگي كنم . »
    اين مطلب كه رهبر در پست رهبري وظيفه خاص دارد ضمناً يك معما را حل مي كند . آن مسئله معما مانند ، اين است كه مي بينيم سيره ائمه اطهار عليهم السلام از نظر سخت گرفتن بر خود و از نظر به اصطلاح ، زاهدانه كردن في المثل متفاوت است .
    امام جعفر صادق يك طرز لباس مي پوشيد ، اميرالمومنين طور ديگر . اين خود يكك معماست كه چرا رهبران اختلاف روش دارند ؟
    حل معما به اين است كه بدانيم موقعيت اجتماعي شان متفاوت بود . به علاوه ، موقعيت زماني شان نيز فرق داشت . اما جعفر صادق (ع) فرمود : «اگر امروز مي بينيد من لباس مي پوشم و پيغمبر و علي نمي پوشند ، زماني آنها با زمان من فرق داشت ، سطح زندگي مردن امروز با مردم آن زمان هم فرق مي كند .»

javad jan آواتار ها
    • 19,067
    مدیر بخش

عنوان کاربری
    محل تحصیل
    تهران
    شغل , تخصص
    کارشناس کنترل پروژه
    رشته تحصیلی
    مدیریت اجرایی
    راه های ارتباطی

دستورهاي اسلام در مورد رهبري
    طريق دوم براي اشنايي با اصول رهبري اسلام مراجعه به متون دستورهاي اسلامي در اين زمينه است ، اعم از آنچه در قرآن خطاب به پيامبران عموماً در روبرو شدن با امتها و رسول اكرم خصوصاً نسبت به امت اسلام آمده است و همچنين دستورهايي كه در باب نحوه امر به معروف و نهي از منكر و دستورهايي كه در نحوه ارشاد جاهل و وعظ و اندرز غافل و آنچه در زيمنه شرايط تبليغ و مبلغ وارد شده كه همه‌ آنها يك كتاب پر حجم مي شود و ما ناچاريم در اينجا به اشاره قناعت كنيم و بگزاريم .
    مسائل رهبري با روان بشر سروكار دارد . جلب همكاري روانها و به حركت در آوردن آنها به سوي هدفي مقدس و عالي ، مهارتها و ظرايف و فوق العاده مي خواهد ، كار هر كس نيست ، امروز پس از پيشرفتهاي حيرت انگيز روان شناسي و جامعه شناسي و بالاخره انسان شناسي هنگامي كخ سيره رهبري اولياي خدا را مطالعه مي كنيم ، مي بينيم بر دقيق ترين ملاحظات رواني و بر اصول دقيق علمي رهبري منطبق است و به اين ترتيب بود كه مي توانستند تا اعماق دلهاي مردم نفوذ كننده . مردم انچه داشتند در طبق اخلاص مي گذاشتند . حال ، شرايط رهبري چيست ؟ داستان مفصلي كه متأسفانه فرصت نيست .
    داستان حسيت بن علي (ع) از نظر حسن رهبري و نفوذ رهبر ، شگفت انگيز است . داستان اين هفتاد و دو تن از نظر رهبري پذيري نمونه بي نظيري در جهان است و با اينكه رهبر ، روز اول اعلام كرد كه ما در راه هدف كشته مي شويم ، توانست نفوس مستعد را گرد اورد . گروهي فدايي ساخت تا آنجا كه به درستي قسم خوردند كه جان ناقابل ما قابل تو نيست ، گفتند به خدا قسم دوست داشتيم هزار بار كشته مي شديم و زند مي شديم و جان خود را مي داديم و در عمل نشان دادند كه راست گفتند .
    خدا يا نو را به حقيقت دين اسلام و به عظمت قرآن و به مقام وجود مقدس خاتم الانبيا قسم مي دهم كه ما را از فيض رهبري وجود مقدس خاتم الانبياء بهره مند فرما . به مسلمانان سر افرازي و عزت عنايت فرما . به همه كساني كه در اين جلسه و امثال اين جلسه ها همه كساني كه به دين اسلام خدمت مي كنند ، توفيق عنايت فرما .

صفحه 2 از 2 اولیناولین 12