دكتر علی جاوی دانشمند ایرانی دانشگاه بركلی و همكارانش موفق به ابداع نخستین مدار حسگر نانوسیمی مجتمع در جهان شدند. این اولین مدارمجتمعی است كه در آن از نانوسیمها به طور همزمان به عنوان حسگر و یك جزء الكتریكی استفاده میشود.
به گزارش ایسنا ، دكتر جاوی و دستیاران وی در آزمایشگاه ملی لارنس بركلی در دپارتمان انرژی آمریكا و دانشگاه كالیفرنیا در بركلی نخستین مدار حسگر كاملاً منسجم جهان را بر اساس مجموعههای نانوسیم و با تركیب حسگرهای نوری و الكترونیكی ساخته شده از مواد بلوری مختلف طراحی كردند.
از این روش میتوان در تولید مجدد شمار زیادی از این حسگرها با پیوستگی و یكنواختی بسیار بالا استفاده كرد.
به گفته دانشمندان، نانوسازههایی كه از مواد شیمیایی و الكترونیكی خاص و سایر ویژگیهای ساخته میشوند مزایای فراوانی در تولید انبوه خواهند داشت.
دكتر علی جاوی، پژوهشگر بخش علوم مواد در آزمایشگاه بركلی و استاد دپارتمان مهندسی الكترونیك و علوم رایانهیی در دانشگاه بركلی كه سرپرستی این طرح را بر عهده دارد درباره این دستاورد جدید و منحصر به فرد گفت: دستاورد ما در ساخت و انسجام بخشیدن به مجموعهای از نانوسیمها كه بتوانند به طور جداگانه عمل كنند و از مواد همگن ساخته شدهاند به گونهای كه بتوان آنها را در مقیاسهای بزرگ روشی كنترل شده دوباره تولید كرد برای اولین بار در جهان انجام شده است.
جاوی خاطر نشان كرد: هدف اصلی ما دستیابی به روشی است كه بتوان مجموعههایی از نانوسیمهای منسجم را روی هر نوع مادهای حتی كاغذ تولید كرده و همچنین آنها را در مقیاسهای بزرگ به شكل یكنواخت دوباره تكثیر كرد.
وی افزود: برای این كار طی دو سال گذشته گروه تحقیقاتی ما روشهایی را برای چاپ كردن مجموعههای نانوسیم طراحی كردند در ابتدا پس از رشد نانو سیمها روی یك ماده اهداء كننده ما آنها را به یك ماده دیگری كه مورد نظرمان بود، مانند كاغذ یا پلاستیك منتقل كردیم.
گروه استاد جاوی دو روش چاپ شامل تماسی و غلتكی ابداع كردهاند. روش غلتكی شامل رشد نانوسیمها روی سطح یك سیلندر و چرخاندن آن بر سطح ماده كاربردی بود كه مانند چاپ كردن با یك غلتك چاپی انجام میشد اما روش تماسی شامل رشد نانوسیمها روی یك سطح صاف و برگرداندن و پرس كردن آن روی ماده مورد نظر بود؛ به این ترتیب نانوسیمها روی ماده كاربردی متصل میشدند؛ سپس نانوسیمهای چاپ شده در راستای لغزش، منظم میشوند.
روزنامه جامجم