طرح ادله تازه در اثبات جعلي بودن مجسمه ملكه مصرباستان



بحث و جدل كارشناسان برسر جعلي بودن مجسمه مشهور ملكه نفرتيتي در موزه برلين همچنان ادامه دارد.





مجسمه نفرتيتي در موزه برلين بيشترين بازديد كننده را درميان توريست ها دارد

در پي طرح نظريه جعلي بودن مجسمه مشهور نفرتيتي؛ ملكه مشهور مصر باستان؛ يك باستان شناس ديگر نيز اعلام كرد كه اثر موجود در موزه برلين يك كپي از اصل است كه در سال 1912 ساخته شده است.

به گزارش بي بي سي؛ «هنري استرلين» يك متخصص تاريخ هنر اعلام كرده است كه اين اثر نه متعلق به 3.400 سال پيش بلكه متعلق به حدود 100 سال قبل است.

به‌گفته وي؛ اين اثر به سفارش باستان شناس آلماني «لودويك بروشارت» ساخته شده كه به دليل كشف گنجينه مصر باستان در كرانه‌هاي نيل شهرت بسيار دارد.

بنابه گزارش بي بي سي؛ سخنگوي موزه نيوس در برلين _محل نگاهداري از اين مجسمه_ براي اظهارنظر در اين مورد تاكنون در دسترس نبوده است.

اين درحالي است كه از زمان نمايش اين اثر در برلين در سال 1923 مقامات مصر بارها خواستار بازگرداندن اين اثر به مصر شده‌اند.
استرلين متخصص سوييسي تبار و نويسنده كتاب‌هاي متعدد درباره مصر و خاورميانه گفت:« به نظر مي‌رسد اين احتمال به طور فزاينده‌اي رو به گسترش است كه اين مجسمه جعلي بوده و به دوران باستان تعلق ندارد.»

به‌گفته وي؛ بورشارت اميدوار بود كه مجسمه‌ي بدلي از ملكه نفرتيتي با همان گردن بند و تزيينات كه متعلق به او بوده؛ بسازد و درضمن مواد رنگي بدست آمده در كاوش‌هاي باستاني را مورد آزمايش قرار دهد. اما هنگامي كه كپي اين اثر در دسامبر 1921 به نمايش درآمد به حدي ازسوي متخصصان آلماني به عنوان يك اثر اصلي مورد ستايش قرار گرفت كه وي جرات نكرد با گفتن حقيقت مهمانانش احساس كنند دچار استهزا شده‌اند.
اين متخصص تاريخ شناس گفت:« اين ديدگاه را براساس چند نكته مهم مطرح كرده است ازجمله اين نكته كه مجسمه نفرتيتي برلين فاقد چشم چپ است و اين براي مصريان باستان نوعي بي‌حرمتي به ملكه تلقي مي‌شد كه معتقد بودند مجسمه همان شخص است.»
وي همچنين يادآور شد كه برش‌هاي ايجاد شده در شانه‌هاي مجسمه به صورت عمودي است درحاليكه مصريان باستان شانه‌هاي مجسمه‌هاي خود را با برش‌هاي افقي مي‌تراشيده‌اند.

به‌گفته وي؛ ويژگي‌هاي صورت مجسمه نيز تاكيد بر شيوه‌اي دارد كه بيشتر به سبك‌هاي هنر مدرن شبيه است.
استرلين مدعي شده است كه تعيين تاريخ و قدمت اين اثر به طور علمي غيرممكن است زيرا اين مجسمه ساخته شده از سنگ است كه با ساروج و گچ پوشيده شده درحاليكه مواد رنگي به كار رفته شده در آن واقعا باستاني است.
او اضافه كرد كه باستان شناسان فرانسوي هرگز در حفريات خود از كشف اين اثر خبر نداده‌اند و در گزارش‌هاي آن عصر نيز اشاره‌اي به كشف اين مجسمه نشده است.
با اين همه اوايل سالجاري اسناد تازه‌اي منتشر شد كه نشان مي‌داد بورشارت با استفاده از ترفندهايي درصدد بوده تا اين اثر را به طور قاچاق به آلمان بازگرداند. براساس همين اسناد او اين مجسمه را درميان فهرست يافته‌هاي خود از مصر قرار داد اما درشرح آن، آن را قطعه‌اي بي‌ارزش از جنس سنگ گچ معرفي كرده و در جعبه‌اي مخفي كرده بود.
موزه نئوس در برلين درحال حاضر بسته است اما در اكتبر سالجاري با اختصاص اتاقي جديد براي نمايش مجسمه ملكه نفرتيتي كه بيشترين تعداد ديداركنندگان را دارد، بازگشايي مي‌شود.