جهانيترين شهرهاي سراسر دنيا معرفي شدند
20 شهر از ميان 60 شهر در 40 كشور دنيا به عنوان جهانيترين شهرهاي دنيا معرفي شدند.
فهرست شهرهاي جهاني 60 شهر از سراسر دنيا بر اساس 24 مقياس در پنج مقوله رده بندي شدند.
فعاليتهاي بازرگاني، سرمايه انساني، تبادل اطلاعات، تجربههاي فرهنگي و مشغوليتهاي سياسي. پنج مقولهاي است كه شهرهاي جهاني در آن رده بندي شدهاند .
دو عامل تجربههاي فرهنگي و مشغوليتهاي سياسي در كنار سه مقوله ديگر از عوامل جديد اندازهگيري و مقياس شهرهاي جهاني است كه به تصويب رسيده است.
بر اساس انتشار فهرست جديد جهانيترين شهرهاي دنيا، «نيويورك»، «لندن» و «پاريس» به ترتيب جايگاه اول تا سوم اين رده بندي را كسب كردهاند .
شهرهاي بالاي جدول در اين ردهبندي رقابت شديدي با شهرهاي نوظهور مانند «بجينگ»، «مسكو»، «شانگهاي» و «دبي» خواهند داشت.
پيشرو نظريه شهرهاي جهاني و مولف «شهر جهاني» ميگويد: «شهرها از راههاي گوناگوني ميتوانند جهاني شوند، يكي از موارد ترقي جهانيشدن، ميزان قدرت و استحكام مناطق شهري است.»
تجربههاي فرهنگي، شامل تعداد و تنوع جاذبهها براي ساكنان و بازديدكنندگان، برگزاري نمايشگاهاي هنري، تعداد مكانهاي انجام مسابقات ورزشي و تعداد مسافران به داخل شهر است، همچنين مشغوليت سياسي، تبادل نظر و خطمشي سياستگذاري ، برگزاري كنفرانسهاي بينالمللي و ارتباطات سياسي را در مقايسه با ديگر شهرها بررسي ميكند.
بر اساس جدول منتشر شده در ردهبندي شهرهاي جهاني، شهر نيويورك در دو عامل فعاليتهاي تجاري و سرمايه انساني رتبه اول را كسب كرده، در حالي كه شهر پاريس به لحاظ تبادل اطلاعات جايگاه اول را به خود اختصاص داده است.
بر همين اساس لندن به لحاظ تجربههاي فرهنگي و «واشنگتن» به لحاظ مشغوليتهاي سياسي جايگاه اول را دارند.
بر پايه اين گزارش، توكيو مقام دوم فعاليتهاي اقتصادي را كسب كرده است. «شانگهاي« و «بجينگ» به ترتيب بعد از «سئول» جايگاه هشتم و نهم را به خود اختصاص دادهاند.
فهرست شهرهاي جهاني در ماههاي نوامبر 2008 از سوي مجله سياست خارجي انتشار يافت اين فهرست يك ردهبندي وسيع از 60 شهر در 40 كشور دنيا را نشان ميدهد.
نيويورك، لندن، پاريس، توكيو، هنككنگ، لسآنجلس، سنگاپور، شيكاگو، سئول، تورنتو، واشنگتن DC، بجينگ، بروكسل، مادريد، سانفرانسيسكو، سيدني، برلين، وين، مسكو و شانگهاي به ترتيب 20 شهر جهاني اين فهرست را تشكيل ميدهد.
پايگاه اينترنتي شهردارن شهر در اين باره ميگويد: ما در دورهاي زندگي ميكينم كه نه تنها با سرعت جهانيشدن بلكه با گسترش و سرعت شهرنشيني نيز روبرو هستيم. ازهمين رو و بنا بر اعلام سازمان ملل ، سال 2008 نشانگر اولين سالي است كه بيشتر مردم در شهرها نسبت به روستاها زندگي ميكنند.
به دنبال همكاري شركتkearney A.T در امور بررسي نتايج تحقيقاتي با انجمن امور جهاني شيكاگو و مجله سياست خارجي، در مطالعه شهرهاي جهان عوامل گوناگوني در تعيين ردهبندي بدست آمد كه نشان ميدهد چگونه اين شهرها ميتوانند با افزايش روزافزون رقابت، موقعيت و مردمان خود را حفظ كنند.
شهر نيويورك اولين برنده اين ردهبندي شهر است. البته جايگاه اول اين شهر در فهرست جهانيترين شهرهاي جهان شما به خاطر اهميت مالي و تجاري اين شهر نبوده است بلكه حيات فرهنگي فعال و تمركز شديد سازمانهاي بينالمللي از ديگر عوامل انتخاب نيويورك بوده است.
دومين و سومين شهرهاي جهان به ترتيب لندن و پاريس به دلايل مشابه با شهر نيويورك انتخاب شدهاند.
استفاده از شاخصهايي مانند سطح كيفيت زندگي در اين مطالعه نسبت به مطالعات قبلي كه بر فعاليتهاي تجاري و بازرگاني به عنوان شاخص اصلي عمل ميكرده اين ردهبندي را متمايز كرده است.
«پل لودسينا » رييس شركت مطالعات و نتايج تحقيقي در فهرست شهرهاي جهاني پنج مقوله مطرح شده را براي نتايج مورد بررسي قرار داده است.
* شهرهاي چند ميليوني در حال افزايش
لودنيسكا ميگويد: شهرها اغلب شاخصهاي قابل اعتمادي از موقعيتهاي محلي در فهرست قرار ميدهند.
شهرها با گسترش ميليوني جمعيت انسانها نسبت به روستا به منظور رفاه بيشتر و يافتن شغل مناسب در حال به وجود آمدن هستند.
طبق اطلاعيه سازمان بينالملل تعداد شهرهاي چند ميليوني [جمعيتي بيش از 10 ميليون] در سرتاسر دنيا بايد از 19 شهر به 27 شهر در سال 2025 افزايش يابد.
در اين فهرست حضور شهرهاي توكيو، هنككنگ و لوسآنجلس به لحاظ بازار و تقاضاهاي مالي و فضاي تجاري موشكافانه و دقيق تعجبآور نيست.
اما در موقعيت اين شهرها به عنوان پيشتازان جهان مقياسهايي مانند ارايه دانشگاههاي با كيفيت، موزههاي جهاني، غذاهاي بينالمللي و جمعيت متنوع فرهنگي تاثيرگذار بوده است.
براي مثال نيويورك داراي بيشترين شهروند خارجي است و توكيو داراي بيشترين ساكن به لحاظ گرفتن مدرك تحصيلي از اين شهر است.
در اين فهرست سانفرانسيسكو در رده پانزدهم قرار دارد جايي كه بيشترين ماليات و هزينههاي بنگاههاي ملكي در ميان شهرهاي امريكا را به خود اختصاص داده است.
شهرهايي با اقتصادهاي نوظهور مانند «بيجنيگ» و «مسكو» شانگهاي و دبي ممكن است سرانجام جايگاه ديگران را اشغال كنند.
افزايش سرسامآور صنعتي چين و ترقي روسيه در گاز و نفت باعث جذب توريست و سرمايهگذاري خارجي و مهاجرتهاي داخلي براي رفاه و سعادت است.
سرعت شهرنشيني
هنوز مشخص نيست كه بحرانهاي حال حاضر چه تاثير بر اين ردهبندي در سال آينده خواهد گذاشت. اما بعضي جابهجاييها قابل پيشبيني است.
شهرهايي كه در كشورهاي پولدار واقع شدهاند ميتوانند وضعيت بهتري داشته باشند در حالي كه در كشورهاي فقير، مسايل زيربنايي مشكل اصلي خواهند بود.
به گفته «لودسينا» اگر شرايط جهاني وخيم شود شما ميتوانيد مشاهده كنيد كه مهاجرت مردم به شهرهايي صورت ميگيرد كه از شاخصهاي اقتصادي بهتري برخوردارند.
سرعت شهرنشيني با زيربناهاي شهري در كشورهاي ثروتمند ميتواند موجب تخريب در مكان ديگري كه فقير هستند، شود. سيستم فاضلاب، بهداشت شهرها، امكانات، مدرسه، مسكن از مكانهايي هستند كه ممكن است به آن دچار شوند.
شهرهايي در مكانهاي مياني مانند بويينسآيرس، بجنيگ و سائوپولو ممكن است از عهده اين تغيير بر ميآيند.
شهرهايي كه در ميانه اين فهرست قرار دارند مانند بويينوس آيرس، بجينگ و سائوپولو اگر چه با مشكلات زيربنايي روبرو هستند اما به نظر ميرسد از عهده اين مشكل برآيند و جايگاه خود را بالاتر ببرند.
به گفته «لوديسنا» آنچه كه در اعلام اين فهرست اهميت دارد اين است كه اين فهرست، تصويري از آينده را در برابر ارزشهاي جهاني شدن مشخص ميكند.
او ميگويد: در حال حاضر ما در يك چهار راه بحراني قرار داريم. بنابراين آيا ميخواهيم با حفظ تصميمهايمان از مزرها نگهداري كنيم و يا ذهنمان را به اين قضيه باز كنيم؟