ايران
روزي كه خشايارشا يهوديان را از توطئه قتل عام نجات داد
مجسمه «استر» كه پس از فوت او ساخته شده سكه زرين خشايارشا با تصوير وي
چهارم فوريه 479سال پيش از ميلاد ( 15 بهمن) خشايارشا ــ شاه وقت ايران ــ كه برسرزميني از هند تا دانوب و از استپ هاي شمال خاوري آسياي ميانه تا ليبي حكومت مي كرد ، پس از فرونشاندن شورش بابل (عراق جنوب غربي امروز ) در سال 482 پيش از ميلاد و تصرف آتن در 480 پيش از ميلاد و باز گشت از لشكركشي به اروپا ، توسط همسر يهوديش « استر Esther» از دودمان شائول كه در شهر همدان مدفون است از توطئه هامان « بزرگ وزير » خود براي كشتار اتباع يهودي امپراتوري ايران آگاه شد و همان شب دستور لغو آن را صادر كرد كه در كمتر از سه روز ، اين دستور به سراسر امپراتوري رسيد كه با وسائل آن زمان ، ركوردي بي سابقه است. طبق كتاب « استر » كه 24 قرن قدمت دارد ، هامان به دروغ از قول خشايارشا به شهربانان ايران ابلاغ كرده بود كه همه يهوديان ، ازخرد و بزرگ ، را بكشند. در آن زمان همه يهوديان جهان از اتباع امپراتوري ايران بودند، در قلمرو اين امپراتوري زندگي مي كردند و در وفاداري آنان به شاه ايران ترديد نبود .
خشايارشا ( پسر داريوش كبير و نوه دختري كوروش بزرگ ) پس از لغو بخشنامه «هامان»، وي را به دادگاه سپرد كه محاكمه و در شهر شوش ( پايتخت اداري ايران ) اعدام شد و از آن زمان تاكنون ، يهوديان هر سال به اين مناسبت جشن مي گيرند كه به عيد « پوريم » معروف است.
آرامگاه « استر » شهبانوي 25 قرن پيش ايران در شهر تاريخي همدان پايتخت ايران باستان
نقشه امپراتوري ايران پيش از لشكركشي خشايارشا به اروپا و عبور از ترموپيل و تصرف آتن ــ مندرج در كرونيكل جهان ، چاپ آمريكا ، صفحه 96