{سطح آموزش: متوسط، پیشرفته}

تعریف کلی رنگ:
رَنگ بازتابی از نور است که به شکل های متفاوتی در می آید و این بازتاب مجموعهٔ وسیعی را شامل می شود.

دمای رنگ چیست؟
رنگها دارای مشخصه‌ای بنام سردی یا گرمی هستند. رنگی که ما می‌بینیم حاصل طول موج نور منعکس شده از رنگ است. طیفهای قابل دیدن بین فروسرخ (در انتهای طرف گرم) وفرابنفش (در انتهای طرف سرد) قرار دارند.

رنگ گرم به چه نوع از رنگها میگویند؟
رنگهای گرم نیمه قرمز چرخه رنگها به عنوان رنگهای گرم شناخته می‌شوند که شامل زرد- سبز و قرمز-بنفش می‌باشد.
نقاط قوت: این رنگها القاء کننده گرمی و راحتی هستند.
نقاط ضعف: رنگهای گرم زیادی در تصویر باعث تضعیف برجستگی که باید در تصویر وجود داشته باشد می‌شود.
نكته: بنفش نقشي دوگانه دارد در كنار رنگ هاي گرم خاصيت گرمي ودر كنار رنگهاي سرد خصلت سرد دارد. بطور كلي ميتوان رنگ هاي اصلي را " زرد = متناسب با شكل مثلث --- قرمز = متناسب با شكل مربع --- آبی = متناسب با شكل دايره " دانست ودر كنار آن سه رنگ ديگر «نارنجی - سبز - بنفش» را در گروه رنگهای مكمل طبقه بندی كرد .

رنگ سرد به چه نوع از رنگها میگویند؟
نیمه آبی چرخه رنگ به عنوان رنگهای سرد شناخته شده که شامل آبی - سبز و آبی - بنفش می‌باشد.
نقاط قوت: این رنگها آرام و راحت هستند. این رنگها ممکن است بصورت غیر صمیمی و بی تکلف و ساده دیده شوند و برای انتخاب به عنوان پس زمینه مناسب هستند.
نقاط ضعف: این رنگها احساس منفعلانه داشته و ممکن است برای تصاویر گرافیکی قوی مناسب نباشند.

رنگهای اصلی (بنیادین) به چه رنگیهایی گفته میشود؟
رنگهای اصلی (قرمز، زرد و آبی) رنگهای خالص بوده و از ترکیب هیچ رنگ دیگری به دست نمی‌آیند. اگر سه رنگ با هم مخلوط شوند نتیجه کار رنگ سیاه است.
لازم بذکر ایت که رنگ‌های بنیادین یا رنگ‌های اصلی٬ سه رنگی هستند که همهٔ دیگر رنگ‌ها را با ترکیب آن‌ها می‌توان بدست آورد.

مدل CMYK چیست؟
CMYK که مخفف کلمات فیروزه ای(Cyan)، سرخابی(Magenta)، زرد(Yellow) و سیاه(Black) می باشد که به همراه سیاه و سفید می‌توان همهٔ رنگ‌های دیگر را با ترکیب آن‌ها به‌دست آورد.
از دسته رنگهایی هست که میزان آن بر حسب درصد تعیین می شود. همچنین این سبک رنگ برای جوهرها و نقاشی ها مورد استفاده قرار می گیرد و بیشترین کاربرد را در خروجی چاپگر(Printer) دارد.

مدل RGB چیست؟
RGB که مخفف کلمات قرمز(Red)، سبز(Green) و آبی(Bleu) می باشد از دسته ی رنگهای سایه روشن هستند. در تعریف دیگر میگویند که به هنگام ترکیب نورها و این رنگها که سه نوع اصلی هستند که همهٔ دیگر نورها و یا رنگها را می‌توان با ترکیب آن‌ها به‌دست آورد. این سه نور با رنگ سه رنگ بنیادین ناهمسان هستند و شامل قرمز، آبی و سبز می‌شوند.




همچنین این سبک یکی از پرکاربردترین سبک رنگ در میان دیگر سبک ها می باشد. رنگ های RGB به طور خودکار در چاپگرها مختلف و خروجی های رایانه ای(تصاویر وب، تصاویر هنری و غیره) با ظرافت تمام جا به جا می شوند. استفاده از این سیک برای گرافیست هایی که حرفه ای عمل می کنند و یا شما که از فتوشاپ با فرمت JPEG خروجی می گیرید بهترین گزینه ممکن می باشد.

چرخه رنگ‌ها چیست؟
چرخه رنگ‌ها بر اساس رنگهای رنگین کمان تنظیم شده است: قرمز – نارنجی – زرد- سبز – آبی – بنفش. با قرار دادن این طیفها در حول یک دایره ترکیب جدید قرمز- بنفش رنگی را نتیجه می‌دهد که در رنگین کمان وجود ندارد، ولی در چرخه رنگها یافت می‌شود. با استفاده از این چرخه رنگ فهمیدن ارتباط بین رنگهای مختلف آسانتر می‌شود.




اجزاء چرخه رنگ:
تمام رنگها از ترکیب سفید، سیاه و رنگهای اصلی ساخته شده‌اند. چرخه رنگ ارتباط بین رنگها را تشریح می‌کند.




رنگهای ثانویه چگونه بوجود می آیند؟
از ترکیب مساوی دو رنگ اصلی رنگهای ثانویه به دست می‌آید . نارنجی، سبز و بنفش رنگهای ثانویه هستند.
رنگ‌های مرتبه سوم چیست؟
رنگهای متوسطه به رنگ هایی اطلاق می گردد که از ترکیب یک رنگ اولیه و یک رنگ ثانویه تشکیل شده باشد.
بطور مثال میتوان رنگهای قرمز-نارنجی، قرمز- بنفش، زرد- سبز، زرد- نارنجی، آبی- بنفش و آبی - سبز از رنگهای اصلی و ثانویه با هم ترکیب شده و رنگهای مرتبه سوم را تشکیل می‌دهند نام برد.

فام‌داری چیست؟
در دانش رنگ‌شناسی، به کیفیت یک رنگ که نه بر اساس روشنای بل‌که بر پایهٔ فام (پردهٔ رنگ) و اشباع تعریف شود، فام‌داری گفته می‌شود.
در رنگ‌شناسی، نقطهٔ سفید یک روشنگر یا یک صفحهٔ نمایش را معیار اولیه در نظر می‌گیرند. به این معیار اولیه یک فام‌داری مشخصی نسبت می‌دهند. برای نمونه نقطهٔ سفید یک نمایشگر با استاندارد اس‌آر‌جی‌بی (sRGB یا استاندارد سرخ‌سبزآبی) یک فام‌داری x,y به مقدار ۰٫۳۱۲۷ ٬ ۰٫۳۲۹۰ دارد. سپس تمامی بقیه فام‌داری‌ها را می‌توان به نسبت این فام‌داری و با استفاده از مختصات قطبی تعیین نمود.
در مطالعه مفهوم رنگ، یکی از نخستین فضاهای رنگی که با استفاده از ریاضیات تعریف شد فضای رنگی سی‌آی‌ای ۱۹۳۱ ایکس‌وای‌زد (CIE 1931 XYZ) بود. این فضای رنگی در سال ۱۹۳۱ توسط کمیسیون بین‌المللی پرتوافشانی (‎CIE)‏ ایجاد شد.
طول موج رنگ‌های پایه در یک تلویزیون رنگی و مانیتورهای CRT از این قرارند:
قرمز: ۶۱۰ nm
سبز: ۵۳۵ nm
آبی: ۴۷۰ nm
Reduced: 96% of original size [ 533 x 599 ] - Click to view full image

شکل بالا فام‌داری x,y سی‌آی‌ای ۱۹۳۱. این نمودار همچنین فام‌داری یک روشنگر سیاه را در دماهای گوناگون و خطوط ثابت دمای رنگ را نشان می‌دهد.

منبع: دانشنامه آزاد ویکی پدیا