مطالعات ژئوشيمى از کشف رگههاى طلا در حاشيه رود زايندهرود خبر داد. به گفته عضو هيات علمى دانشکده مهندسى معدن دانشگاه تهران، وجود آنومالىهاى طلا در حاشيه زايندهرود به اثبات رسيده، اما هنوز منبع اصلى طلا مشخص نشده است. وى به تجربه اکتشافات طلا در آمريکاى جنوبى اشاره کرد که نشان مىداد وجود موريانه در هر نقطهاى يکى از نشانههاى ذخاير طلا است.مطالعات ژئوشيمى از کشف رگههاى طلا در حاشيه رود زايندهرود خبر داد. پروفسور علىاصغر حسنىپاک عضو هيات علمى دانشکده مهندسى معدن دانشگاه تهران با اعلام اين خبر به دنياى اقتصاد گفت: وجود آنومالىهاى طلا در حاشيه زايندهرود به اثبات رسيده، اما هنوز منبع اصلى طلا مشخص نشده است. وى به تجربه اکتشافات طلا در آمريکاى جنوبى اشاره کرد که نشان مىداد وجود موريانه در هر نقطهاى يکى از نشانههاى ذخاير طلا است.دکتر حسنى پاک در عين حال تصريح کرد: البته اين امر به اين معنى نيست که هر کسى در زايندهرود بتواند با سبدى به جداسازى طلا از ساير املاح بپردازد.وى که مکتشف اين آنومالى است، ادامه داد: با چند نمونهبردارى که از حاشيه زايندهرود شده است، آنومالى طلا کشف شده، اما براى رسيدن به منبع اصلى اين آنومالى و تاييد اين نکته که آيا ذخايرى از طلا در منطقه وجود دارد يا خير، بايد بررسىهاى تخصصى بيشترى انجام شوددکتر حسنىپاک خاطرنشان کرد: زمانى که نقشه ژئوشيمى اين منطقه را بررسى مىکرديم، به وجود اين آنومالى پى برديم که باعث تعجبمان شد، چرا که ميزان طلاى موجود نمونهها در حد غيرعادى بود.
موانع زيستمحيطى
وى با اشاره به دادههاى متعددى که در اين خصوص جمعآورى شده، گفت: بايد با مطالعات بيشتر و تهيه طرحى، اکتشافات تکميلى در اين منطقه انجام داد. اما به دليل ممنوعيتهايى که از لحاظ زيستمحيطى در منطقه هست، سازمان محيطزيست اجازه نمونهبردارى به منظور انجام مطالعات بيشتر را صادر نمىکند که اين مساله يکى از بزرگترين مشکلات مطالعاتى در خصوص ذخاير احتمالى طلا در زايندهرود است.مهندس بهروز برنا، مدير اکتشاف سازمان زمينشناسى و اکتشافات معدنى کشور نيز در اين باره گفت: آنومالى در واقع نوعى نمونهبردارى است که الزاما وجود ذخيرهاى را که قابل معدن شدن باشد، تاييد نمىکند.به گفته وى مطالعاتى که در زايندهرود انجام شده مطالعات ژئوشيمى در مقياس 100000 (يکصد هزارم) بوده و براى اينکه اين آنومالىها به معدن تبديل شوند بايد کارهاى مطالعاتى و پژوهشى زيادى انجام داد تا وجود ذخيرهاى را به تاييد برساند.وى خاطر نشان کرد: اکتشافات به طور کلى چهار مرحله دارد. در مرحله اول اکتشافات به صورت ناحيهاى است که نقشههاى يکصد هزارم مورد مطالعه قرار مىگيرد. مرحله دوم پىجويى شروع مىشود که در اين مرحله منطقه در مقياس يک بيست و پنجهزارم است. در مرحله سوم اکتشافات عملى در مقياس يک پنجهزارم انجام مىشود و در آخرين مرحله براى پىبردن به مشخصات دقيق يک ذخيره اکتشافات تفصيلى در مقياسهاى کوچکى مانند يکهزارم صورت مىگيرد که آنومالىهاى طلاى زايندهرود هنوز وارد مراحل اکتشافى دقيق نشدهاند. وى معتقد است: براى انجام مطالعات بيشتر در اين خصوص حداقل به 3سال زمان نياز داريم.
کارشناسان مستقر شدند
مهندس برنا خاطر نشان کرد: هماکنون گروهى از کارشناسان اکتشاف سازمان زمينشناسى و اکتشافات معدنى کشور در اصفهان مستقر و مشغول انجام مطالعات ميدانى اکتشاف در اين استان هستند. وى در مورد ذخاير طلا در استان اصفهان گفت: با توجه به اينکه اصفهان در ادامه زون زمينشناسى سنندج – سيرجان قرار دارد، در اين منطقه بيشتر سرب و روى وجود دارد، اما ممکن است طلا نيز به عنوان عنصرى همراه، در کنار سرب و روى وجود داشته باشد و آنومالىهاى کشف شده در حاشيه زايندهرود احتمالا از اين کانسارها به آنجا حمل شدهاند.