شما از دوچرخه خود چه انتظاری دارید؟ آیا مایلید با دوچرخه مسافت منزل تا محل کار را طی نمایید، یا اینکه در جاده‏های ناهموار کوهستانی حرکت کرده و با آن طبیعت‌گردی کنید؟ شاید هم مایلید در سطح حرفه‏ای و برای شرکت در مسابقات دوچرخه سواری، از آن استفاده نمایید؟ برای اینکه علاقه‌مندی خود به هریک از رشته‌های دوچرخه‌سواری را مشخص کنید، پیش از آن باید با انواع مختلف دوچرخه آشنا شوید تا بدین طریق در انتخاب بهتر دوچرخه مورد علاقه‌تان راهنمایی شوید. هر فردی با سلایق و استعدادهای گوناگون نیازمند نوع خاصی از دوچرخه می‌باشد. در ادامه برای آشنایی بیشتر شما عزیزان، به بررسی اجمالی از انواع دوچرخه خواهیم پرداخت.
دوچرخه جاده یا مسابقه‌ای (Racing Bike)
دوچرخه‌ای با طراحی منحصر به فرد که از مهمترین ویژگی آن می‌توان به طراحی آیرودینامیک و وزن فوق‌العاده کم، برای دست‌یابی به بیشترین سرعت ممکنه اشاره کرد. آلیاژ ساخت بدنه این دوچرخه از جنس آلومینیوم و یا فیبرکربن می‌باشد که در مدل‌های حرفه‌ای برای دستیابی به وزن کمتر از جنس فیبرکربن استفاده می‌شود.
سیستم ترمز آن با وجود انواع ترمز‌های دیسکی (هیدرولیکی- مکانیکی)، هنوز هم استفاده از ترمزهای نوع کالیپر (Caliper)، در بین دوچرخه‌سواران این رشته بسیار مرسوم می‌باشد.
زین باریک، نرم و حفره موجود در قسمت مرکزی آن همه و همه برای ایجاد راحتی بیشتر و مانع از تحت فشار قرارگرفتن و یا وارد شدن ضربه به قسمت تحتانی بدن دوچرخه سوار در مدت زمان دوچرخه‌سواری است.
نوع فرمان در این دوچرخه برای قرارگیری دوچرخه‌سوار در بهترین حالت ایرودینامک طراحی شده است و برای سواری‌های طولانی مدت چندان مناسب نیست.
برای راحتی بیشتر در مدل‌های جدید از ست‌دوم ترمز، بر روی قسمت صاف فرمان در نظر گرفته شده ‌است اگر چه اینکار ممکن است قدری حالت استاندارد و آیرودینامیک دوچرخه سوار را کاهش دهد، اما دسترسی بر ترمزها را در هر لحظه برای دوچرخه‌سوار بسیار آسانتر می‌سازد.
این دوچرخه‌‌ها (Racing Bike) برای افرادی که قصد شرکت در تورها، طی کردن مسافت‌های طولانی و قراردادن سبد برای حمل لوازم با آن را دارند به دلیل نوع تنه آن انتخاب مناسبی نخواهد بود.
دوچرخه (Cyclocross)
می‌توان گفت این مدل ترکیبی از دوچرخه جاده و دوچرخه کوهستان می‌باشد. به طوری که این مدل با تمام شباهت آن به نوع جاده‌ای قدری با یک دوچرخه استاندارد جاده متفاوت می‌باشد و بیشتر در سطح زمین‌های چمن، جنگل و یا در سطح شن و ماسه‌ای استفاده می‌شود که گاها دوچرخه‌سوار برای طی ادامه مسیر در مسابقات مجبور به پیاده شدن و حمل دوچرخه با دست می‌شود. مسابقات این ورزش همه ساله در شمال اروپا و در فصل پاییز یا زمستان با حضور انبوهی از تماشاگران از نقاط مختلف اروپا اجرا می‌شود که روز به روز به محبوبیت این ورزش افزوده می‌شود. در نگاه اول به این دوچرخه شاید اینطور به نظر برسد که دوچرخه (Cyclo-Cross) یک دوچرخه معمولی می‌باشد. اما اینطور نیست، این دوچرخه دارای تفاوت‌های منحصر به فردی می‌باشد که از آن جمله می‌توان به طراحی بدنه، تایرها، ست دنده، سیستم ترمز و نوع پدال‌ها اشاره نمود.
طراحی و ساختار بدنه
نوع طراحی و ساختار بدنه این دوچرخه به نحوی می‌باشد که زاویه لوله پیشانی با سطح افقی در بهترین حالت قرار دارد بطوری که دوچرخه سوار به نسبت مدل دوچرخه مسابقه احساس راحتی بیشتری دارد و کمتر احساس خستگی می‌کند. همچنین با جذب ضربات وارده از سطح زمین دوچرخه سواری در مسافت‌های طولانی را راحت‌تر می‌سازد.
جنس بدنه
تقریبا اکثر دو چرخه‌های حرفه‌ای امروزه برای کاهش وزن از جنس آلیاژ فیبرکربن ساخته می‌شوند که دوچرخه (Cyclocross) نیز از این قاعده مستثنا نیست و از آلیاژ کربن در ساخت مدل‌های حرفه‌ای استفاده می‌کند. البته کسانی که برای اهداف دیگر همچون شرکت در تور قصد خرید این مدل را دارند می توانند از جنس آلومینیوم یا فولاد استفاده کنند. برای کسانی که به دنبال دوام و استحکام بیشتر می‌باشند جنس آلیاژ تیتانیوم نیز گزینه بسیار مناسبی می‌باشد.
امروزه استفاده از ترمزهای دیسکی در این مدل از دوچرخه‌ها به دلیل قابلیت بالا و توانایی نگهداری دوچرخه در شرایط آب و هوای مختلف بسیار مرسوم می‌باشد، اما با این وجود هنوز هم هستند دوچرخه سوارانی که به دلیل وزن کمتر و سادگی از ترمزهای نوع ویبریک (V-Brake) استفاده می‌کنند.
به واسطه استفاده از این دوچرخه در شرایط آب و هوای گوناگون و در سطوح زمین‌های گل و لای، چمن، شن و ماسه‌ای تایر این دوچرخه‌ها در ابعاد و عاج‌های مختلف تولید می‌شوند.