تصفیه چیست؟
تصفویه آب به فرآیندی گفته می شود که طی آن املاح مضر موجود در آب مانند: باکتری ها، ویروس ها، آلاینده های بیولوژیکی و گازهای معلق از آب جدا گردیده و حذف می شود.
چرا تصفیه آب؟
ممکن است این سوال پیش بیاید که آبی که از طریق لوله کشی شهری وارد منازل می شود قبل از اینکه وارد شبکه آب رسانی شود تصفیه شده و آب سالم و قابل شرب می باشد، پس چه نیازی به دستگاه تصفیه آب است؟ حقیقت نیز همین است و این آب قبلا در حوضچه های مخصوص مورد تصفیه و میکروب زدایی قرار گرفته است اما آنچه مسلم است این است که در تصفیه خانه ها تمام املاح مضرر موجود در آب حذف نمی شوند و همچنین برای ضد عفونی از کلر استفاده می شوند که ماده ای خطرناک است و در صورت باقی ماندن در آب و همچنین مصرف مکرر آن موجب بروز بیماری های سرطان می شوند. مشکل دیگری که برای سالم باقی ماندن آب تصفیه شده وجود دارد فرسودگی شبکه‌ی لوله کشی آبرسانی می باشد که در طی مسیری که آب طی می کند تا به منازل برسد ممکن است مجددا آلوده گردد.
روش های مختلفی برای فرآیند تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد که امروزه غالبا از روش اُسمز معکوس استفاده می شود که نسبت به سایر مکانیزم های تصفیه، روش کارآمد تر و به روزتری می باشد. برای طراحی مکانیزم اسمز معکوس از فرآیند اُسمزی گیاهان الهام گرفته شده است. برای درک ساز و کار اُسمز معکوس به مثال زیر توجه فرمایید.
فرض کنید دو ظرف، یکی حاوی آب نمک (۱) و دیگری حاوی آب خالص (۲) توسط یک لوله به یکدیگر متصل بوده وهر دو دارای ارتفاع مساوی از آب و در یک سطح قرار داشته باشند. جهت برقراری تعادل در غلظت یونهای سدیم و کلراید از ظرف آب نمک، یونهای نمک به صورت نفوذ مولکولی به ظرف آب خالص انتقال یافته تا تعادل غلظت بین هر دو ظرف برقرار گردد. اما اگر بین این دو ظرف و در مسیر جریان آب یک غشاء قرار گیرد که فقط اجازه دهد مولکولهای آب از آن عبور کنند، یونهای نمک اجازه عبور نخواهند داشت. لذا برای برقراری تعادل در غلظت، آب خالص از ظرف شماره (۲) به ظرف شماره (۱) انتقال می‌یابد و این عمل تا آنجا ادامه می‌یابد که افزایش ارتفاع حاصله در ظرف آب نمک، فشار مضاعف ایجاد کرده و اجازه انتقال آب از ظرف شماره (۲) به ظرف شماره (۱) را ندهد. این فشار را فشار اسمزی می گویند و طبق قانون Vant Hoff تابعی است از غلظت نمک در هر دو ظرف غشاء.
تاریخچه تصفیه آب به سالهای بسیار دور بر می گردد انسان ها از ابتدا خانه های خود را در کنار رود خانه ها و منابع آب می ساختن و برای تصفیه آب خوراکی خود از روشهای اولیه ای مانند جوشاندن استفاده می کردند ، با گذشت زمان انسان ها رو به تصفیه آب به وسیله الیاف و پارچه آورد که این پارچه نمونه اولیه فیلتر های امروزی بوده است، البته در آن زمان سالم بودن آب را با تست مزه ، رنگ و بو می فهمیدند ، در ادامه انسانها رو به فیلتر های شنی آوردند به صورتی که آب را قبل از مصرف از یک سطح شنی عبور می دادند و در ادامه با گذشت زمان روز به روز صنعت تصفیه آب پیشرفته تر شد و در مقابل کیفیت آب های تصفیه شده هم بالاتر رفته است تا به امروز که در اغلب خانه ها دستگاه تصفیه آبوجود دارد و مردم از آب سالم استفاده می کنند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت بوتان مراجعه نمایید.