استفاده از يک برنامه نوري براي جوجه هاي گوشتي


اين برنامه نوردهي اولين بار توسط دکتر کلاسن در کانادا اجرا و به طور اختصاصي براي جوجه هاي گوشتي ISA طراحي شد و آزمايش هاي اوليه نتايج بسيار خوبي را به همراه داشت در طي دوسال گذشته اين برنامه با موفقيت در سطح مزرعه به مورد اجرا گذاشته شد و در حال حاضر نيز براي استفاده در سالنهاي باز و بسته کامل شده است نتايجي که اين روش به همراه دارد عبارتند از : بهتر شدن ضريب تبديل غذايي ، افزايش سرزندگي ، افزايش مختصري در رشد ، کاهش تلفات ناشي از مشکلات قلبي ، کاهش تلفات آخر دوره پرورش و افزايش اشتها که مي تواند به جلوگيري از کاهش وزن ناشي از محدوديتهاي کمي کمک نمايد برنامه نوردهي مذکور در تمام انواع سالنها و حتي در سالنهاي باز قابل استفاده مي باشد اين برنامه باعث مي شود که در ابتدا با يک رشد اوليه آهسته مواجه شويم که متعاقب آن با رشد جبران کننده مرحله بعدي ، پيشرفت رشد خواهيم داشت روش ذکر شده بايد بر اساس وزن مورد نياز لاشه در زمان کشتار تنظيم گردد .



1- رفتارهاي تغذيه اي

الگوي غذا دهي در اين روش برمبناي ميزان آب مصرفي در ساعت ، توسط کامپيوتر طراحي گرديد و مشخص شد که با اعمال اين برنامه ، نسبت غذا به آب به ميزان اندکي تحت تاثير قرار مي گيرد .



2- رفتارها در چند روز اول

وقتي که برنامه نوردهي با دادن 6 ساعت تاريکي در روز چهارم شروع شد ، معلوم گرديد که مصرف آب در دو ساعت اول پس از برقراري روشنايي 40% بيشتر از متوسط آن در کل باقي مانده دوره روشنايي مي باشد پس از روز هفتم ، متوجه افزايش مصرف در 3-2 ساعت قبل از خاموشي شديم . در همان اوايل روز هفتم ، جوجه ها خيلي زود زمان قطع روشنايي را متوجه مي شوند و در نتيجه ميزان مصرف آب خود را در دو الي سه ساعت قبل از قطع روشنايي افزايش مي دهند .



3- رفتارهاي تغذيه اي در طي هفته هاي دوم و سوم

اين الگوي تغذيه اي در طي هفته هاي دوم و سوم ، مورد تاکيد قرار ميگيرد در دو ساعت اول پس از شروع روشنايي ، ميزان دريافت آب وغذا از ميانگين مجموع آن در طي کل دوره روشنايي 50% بيشتر است .علي رغم چنين وضعيت تغذيه اي قابل توجهي ، مقدار کل غذاي دريافتي طي هفته دوم در مقايسه با پرندگاني که در معرض نور دائم قرار داشتند حدود 13 تا 15% کاهش مي يابد .



4- رشد دستگاه گوارش

افزايش زياد مزان غذاي در يافتي در ساعت اوليه متعاقب روشنايي ، اين حدس را بوجود مي اورد که برنامه مذکور باعث تحريک رشد دستگاه گوارش به ويژه چينه دان در سنين اوليه مي شود کارهاي Pinsa-Chov بروري پرندگاني که هر دو روز يک بار تغذيه مي شدند نيز افزايش چشمگيري را در اندازه چينه دان آنها نشان ميداد که درستي حدس فوق را تاييد مي کند در ازمايش انجام شده مقدار دريافت غذا در هر ساعت در مقايسه با پرندگاني که در معرض نور دائم قرار داشتند به ميزان 50% افزايش يافت به علاوه پرندگان مجبور بودند که 85 تا 88% غذايي را که در مدت 24 ساعت مي خوردند در مدت 14 ساعت مصرف کنند در طي مدت دو ساعت پس از شروع روشنايي مقدار دريافت غذا تقريبا دو برابر پرندگاني بود که در معرض نور دائم قرار داشتند اين موضوع به خصوص وقتي واضحتر است که رفتارهاي غذايي در طي يک ساعت پس از شروع روشنايي بررسي مي گردند .



5- دريافت آب در ساعت اول پس از نوردهي

در دوره اي که زمان تاريکي 12 ساعت است بيست درصد آب مصرفي روزانه در ساعت اول پس از شروع روشنايي مصرف مي گردد بعد از سنين 10 تا 20 روزگي دريافت غذا در ساعت اول متعاقب آغاز روشنايي ممکن است سه تا چهار برابر بيشتر از پرندگاني باشد که در معرض نور دائم قرار دارند .



6- رفتارهاي غذايي پس از سه هفته

افزايش نور پس از 21 روز به ما اين امکان را مي دهد که فرصت بيشتري برا براي دريافت غذا فراهم نماييم تاجايي که ميتوانيم با زمان بيشتري که براي اين منظور در اختيار جوجه قرار مي دهيم رفتارهاي تغذيه اي را طي دو هفته اول توسعه داده و سود بيشتري ببريم . براي حفظ اين روند افزايش دريافت غذا ، رعايت دو نکته يعني از يک طرف داشتن يک دوره تاريکي روزانه و از طرف ديگر کاهش دادن اين دوره به منظور تحريک اشتها و فراهم نمودن زمان بيشتر براي تغذيه مهم مي باشد . به همين علت برنامه نوردهي بايد براساس سن مورد نظر براي کشتاگله تنظيم گردد .



7- نتايج

رشد: از نظر وزني کاهش مشاهده مي شود که در حد فاصل روزهاي 18 و 21 به حداکثر خود مي رسد اين مقدار حدود 50 گرم است تاخير رشد ايجاد شد در حدود سن 32 روزگي جبران مي شود . نتايج بدست آمده از مزارع مختلف نشان دهنده افزايش رشد در پرندگاني است که پس از 35 روزگي کشتار گاه فرستاده شده اند .



ضريب تبديل غذايي : اين مورد نيز تا حدودي بهبود مي يابد که ناشي از کاهش احتياجات مربوط به نگهداي کاهش تلفات و کم شدن جوجه هاي مازاد و نيز بهتر شدن روند رشد در اواخر دوره پرورش مي باشد



رفتارهاي پرنده : پرندگاني که با استفاده از اين برنامه نوردهي پرورش مي يابند بسيار فعالتر از انهايي هستند که به صورت طبيعي پرورش مي يابند نسبت به حضور انسان حساستر مي باشند و براي صعود به بلنديها مستعدتر هستند تغييرات رفتاري ، قابل توجه و مشابه تغييراتي است که در گله هاي مادر ديده مي شوند