مصرف مواد غذایی آلوده به عوامل بیماری زا مانند (باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها) می تواند به مسمومیت های غذایی منجر شود مسمومیت غذایی بر اساس میزان سم درگیر و سلامت فرد می تواند خفیف تا شدید باشد. سیکلوسپورین، اشریشیا کلی، لیستریا و سالمونلا برخی از عوامل بیماری زا هستند که اغلب با مسمومیت غذایی در ارتباط هستند.
علائم مسمومیت غذایی (استفراغ، اسهال، تهوع، سردرد و درد شکمی) معمولاً ۱ – ۳ روز بعد از خوردن غذای آلوده شروع می شود به همین ترتیب، مسمومیت غذایی به طور قابل توجهی می تواند روی سلامت شما تاثیر بگذارد و مشاوره تغذیه ای در مسمومیت با مواد غذایی بسیار مهم است. در اینجا چند دستورالعمل مهم در مورد خوردن و اجتناب از خوردن پس از مسمومیت غذایی ارائه می شود.
مواد غذایی که پس از مسمومیت باید بخورید
مایعات – یکی از بزرگترین نگرانی پس از مسمومیت غذایی از دست دادن مایعات سریع در اثر استفراغ و اسهال است لذا جایگزینی مایعات قطعاً مورد نیاز است سعی کنید از مصرف غذاها یا آشامیدنی های که می تواند وضعیت شما را بدتر کند اجتناب کنید مکیدن تراشه های یخ می تواند زمانی که شما در حال تجربه شرایط استفراغ شدید هستید مانع از دست دادن آب بدن شود هنگامی که استفراغ برطرف شد به تدریج مصرف نوشیدنی های روشن مانند نوشیدنی های (الکترولیت، آب سیب و آب) جایگزین کنید از خوردن نوشابه های که سبب تحریک دیواره معده و محصولات لبنی که سبب تشدید اسهال می شود اجتناب کنید.
مواد غذایی بارات – BRAT مخفف موز، سیب، برنج و نان تست است این غذاها دارای حداقل پتانسیل تحریک کننده معده و به غلبه بر اسهال کمک می کند. رژیم غذایی BRAT اساسا سبب آرام شدن معده و بیماری های اسهالی را کاهش می دهد. و مواد غذایی مانند چربی ها و قندها که می تواند سبب ناراحتی معده شود. نوشیدن مقدار زیادی از مایع با رژیم غذایی BRAT می تواند در rehydrating و به بهبود سریع کمک کند.
مکمل ها – مصرف طرفدار پروبیوتیک مانند ( لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) که به حفظ فلور باکتریایی نرمال ( باکتری های خوب انسان دوستانه ) در روده کمک می کند. در مسافرت به جایی که در آن آب و مواد غذایی ممکن است آلوده باشد استفاده از پروبیوتیک ها قبل و بعد از سفر می تواند به حفظ سلامت روده کمک کند.
حتی زمانی که هیچ مطالعه علمی، خواص ضد میکروبی سرکه سیب را اثبات نکرده است هنوز هم در عمل به عنوان یک درمان سنتی خانگی استفاده می شود. اضافه کردن ۲ قاشق چایخوری آن را با یک فنجان آب گرم مخلوط کرده و آن را چند بار در روز بنوشید.
گیاهان داروئی – تعدادی گیاهان به طور سنتی برای مسمومیت غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال تحقیقات در این زمینه مورد نیاز است لیست زیر برخی گیاهان که در مورد مسمومیت های غذایی استفاده می شود.
شیر خار یعنی بوته خار اغلب برای اختلالات کبدی استفاده می شود و به طور گسترده ای در درمان مسمومیت با قارچ Amanita در اروپا استفاده می شود. مطالعات نشان می دهد که در ۴۸ ساعت از مصرف قارچ Amanita، درمان موثر را می توان با دارویی میکروگرم بر میلیلیتر،که اتفاق می افتد به جزء اصلی فعال خار نهاد.
مطالعات در حیوانات نشان داده که ترکیبی از داروهای گیاهی چینی و ژاپنی (به طور عمده برای لیستریا استفاده می شود) و می تواند نتایج مطلوب موثر در مورد مسمومیت غذایی بدهد. این ترکیبات فعال شامل کلاه بره (lateriflora Scutellaria)، ریشه گل صد تومانی (Paeonia officinalis)، شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)، ریشه زنجبیل (Zingiber officinale)، ریشه گون (membranaceus Astragalus)، پوست درخت دارچین چینی (aromaticum Cinnamomum) و جینسنگ آسیایی ( Panax ginseng ) می باشد.
در مسمومیت غذایی از خوردن غذاهای زیر اجتناب کنید
محصولات لبنی – از خوردن محصولات لبنی به جز برخی از محصولات مانند (ماست) که دارای سطح پایین لاکتوز است اجتناب کنید زیرا بیمار به دلیل اسهال نمی تواند لاکتوز را تحمل کند.
غذاهای چرب و تند – از مصرف مواد غذایی تند و غذاهای چرب و شیرینی اجتناب کنید.
غذاهای با فیبر بالا – از خوردن مواد غذایی دارای فیبر شامل (سبزیجات و میوه ها، آجیل و دانه ها، مغزها، حبوبات و مرکبات) اجتناب کنید
الکل و کافئین – در مسمومیت غذایی فعال از (مشروبات الکلی، قهوه، کاکائوی داغ، چای و شکلات) اجتناب کنید زیرا مصرف آنها از دست آب بدن را تشدید و منجر به تشدید اسهال می شود بهترین گزینه این است که با مایعات خود را هیدراته نگه داریم.
عصاره سیب و گلابی – سوربیتول ، گلوکز و فروکتوز موجود در آب سیب و گلابی در برخی از مردم ممکن است اسهال را بدتر کند.
چگونه مواد غذایی آلوده می شوند؟
مواد غذایی می تواند در هر مرحله (تولید، پردازش و یا پخت و پز) آلوده شود.
پخت و پز مواد غذایی (به ویژه مرغ، گوشت خوک، همبرگر، سوسیس و کباب) به طور کامل انجام نشود.
ذخیره سازی غذا در کمتر از ۵ درجه سرما به درستی انجام نشود.
مواد غذایی پخته شده در دمای گرم بیش از حد طولانی بماند.
کسی که بیمار است و یا دست های کثیف دارد به مواد غذایی دست بزند.
ازمواد غذایی تاریخ گذشته استفاده شود.
باکتری ها مانند E کولی در غذای آلوده گسترش یا