داروها را طبق دستور مصرف شود


آنتی اسید ها ، آتگونیستهای هیستامینی ، آنتی کلی نرژیک ها


توصیه می شود از مصرف داروهایی که بدون نسخه پزشک بفروش می رسند و خاصیت ایجاد زخم گوارشی دارند خودداری کند .


توصیه می شود آب بیشتری بنوشد . و از مصرف نوشابه هاي گاز دار، چاي، قهوه غليظ بپرهيزند.


موقع غذا خوردن لقمه های کوچک بردارید و آنها را آهسته و خوب بجود .


بین وعده های غذا ، فاصله منظمی را رعایت نمایید و بین غذاهای اصلی غذاهای سبک استفاده کند .


غذای خود را در محیطی آرام صرف نماید .


طبق برنامه در طول روز دوره ای استراحت داشته باشد .


از اقدامات مناسب برای حفظ نیروی بدنی در انجام فعالیتهای روزانه استفاده کند .


تمرینات کاهش دهنده اضطراب از قبیل تمرکز فکر ، تلقین و پرت کردن حواس را یاد بگیرد .


نشانه ها و علائم خونریزی ، سوراخ شدن زخم و انسداد معده رابشناسد .


اطمینان داشته باشید که بیماری شما قابل درمان و کنترل است .


برای سرعت بهبودی ، توصیه های بالا را بکار ببنید . آیا می دانید زخم معده درمان نشده نهایتاً به سرطان معده می انجامد ؟ پس چرا بی توجه هستید ؟


شیوع زخم معده

حداکثر میزان بروز زخم معده در دهه ششم زندگی می باشد که تقریباً 10 سال دیرتر از زخم های دوازدهه است .کمی بشتر از نیمی از زخمهای معده در مردان ایجاد می شود . زخمهای معده عمیق بوده ، عمق نفوذشان از مخاط معده می گذرد و از نظر بافت شناسی شبیه زخم دوازدهه می باشند .


دلایل عمده زخم معده :

اسید و پپسین مترشحه در معده ، علت زخم معده هستند اما برخلاف دوازدهه ، میزان ترشح اسید در بیماران مبتلا به زخم معده در مقایسه با افراد سال عموماً طبیع بوده و یا کاهش نشان می دهد . عفونت با هليكوباكتر پيلوري زمينه ساز سرطان معده است.

هليكوباكتر پيلوري در غذاهاي مانده در يخچال رشد مي كند و در آب آلوده وجود دارد


1- وجود نقص در مقاومت مخاطی معده


2- صدمه مستقیم به مخاط معده .


تشخیص زخم معده :

عکسبرداری با باریم ، اندوسکوپی ، بیوپسی (نمونه برداری )


یک بیمار با زخم معده چه علامتی نشان می دهد؟


درد اپی گاستر (اطراف ناف) شایعترین نشانه می باشد اما وجود این درد کمتر از زخم دوازدهه و پیش بینی کننده زخم معده است . بعضی از بیماران مبتلا به زخم معده با غذاخوردن دردشان هیچگونه تسکین نمی یابد .


عملاً ممکن است درد توسط غذا ایجاد شود یا تشدید یابد . تسکین نشانه ها توسط شربتهای منیزیم ، آلومینیوم ، منیزیم- آلومینیوم و قرصهای سفید بزرگ جویدنی در مقایسه با زخم دوازدهه کمتر دیده می شود . زخمهای معده تمایل به بهبودی دارند و اغلب در همان محل اولیه عود می کنند .

وجود تهوع و استفراغ دلیل بر انسداد میکانیکی معده می باشد . ممکن است در اثر بی اشتهایی یا بیزاری نسبت به غذا کاهش وزن رخ دهد . علت این دو حالت این است که بیمار بعد از خوردن غذا دچار ناراحتی می شود . خونریزیها ، عارضه ای شایع بوده و مرگ و میر در بیماران مبتلا به زخم معده بیشتر از زخم دوازدهه است . درد نیم تا یکساعت بعد از صرف غذا ، درد شبانه نادر یا استفراغ برطرف می شود .


علت مرگ ومیر زیاد در بیماران مبتلا به زخم معده چیست ؟


1- افزایش سن بیماران مبتلا به بیمارن زخم معده


2- عدم قطعیت و تاخیر در تشخیص


3- آلودگی بیشتر حفره شکمی (صفاق)درسوراخ شدگی معده


چرا زخم معده به جراخی می انجامد ؟

1- بطور رضایت بخشی به درمان طبی و توصیه های گفته شده ، پاسخ نمی دهد .


2- عوارض شدید نشان می دهد .


بیمار زخم معده ای پیگیری کند .


میزان بهبودی زخم معده آهسته است .


توصیه می شود ، رژیم غذایی انتخابی خودشان را دنبال کنند . زخمهای خوش خیم معده باید در عرض سه ماه بهبودی یابند . عادت برآنست که در صورتیکه به دنبال درمان طبی ، اندازه زخم معده بطور رضایت بخش کاهش نداشت و زخم بهبودی پیدا نکرد آن گاه سرطان معده را مطرح می کنند .







چرا زخم معده مي تواند به سرطان معده تبديل شود؟


محققان سرنخ مهمي پيدا کرده اند که مي تواند آنان را در يافتن اين پاسخ ياري دهد که چرا برخي از باکتري هاي عامل زخم معده ـ بيشتر از ديگر باکتري ها زمينه را براي مشکلات جديد تري مانند سرطان معده فراهم مي کند.

به نوشته مجله "شيمي زيستي" که از سوي انجمن بيوشيمي و بيولوژي مولکولي امريکا منتشر مي شود،
تحقيقات نشان داده است که اين باکتري ها مي توانند براي محافظت خود در مقابل دستگاه ايمني بدن، از سلول هاي پيراموني معده استفاده کنند.
"هليکوباکتر پيلوري" گونه اي از باکتري ها هستند که مي توانند معده انسان را آلوده کنندو موجب التهاب، زخم و بالقوه، حتي سرطان معده شوند. هرچند بخش اندکي از آلودگي هاي اين باکتري ها به سرطان مي انجامد، اما اين واقعيت ، دانشمندان را بر آن داشت که در پي يافتن اين امر برآيند.
يک نوع از باکتري هاي اچ.پيلوري که به نظر مي رسد احتمال ابتلا به بيماري را افزايش مي دهد، نوع کگ + ( + cag ) نام دارد که حاوي مجموعه پروتيين هايي است که باعث مي شود باکتري بتواند بعد از متصل شدن به جدار معده، پروتيين باکتريايي را به داخل سلول ها تزريق کند و اين کنش و واکنش ميان باکتري ها و سلولهاي معده مي تواند نقش اساسي در صدمات مزمن به معده داشته باشد.
محققان با بررسي يک نوع باکتري + cag در موش دريافتندکه پروتييني به نام cag E مي تواند سلولهاي معده را تحريک کند تا نوعي گيرنده به نام DAF (داف) ( فاکتور تسريع روند خرابي) را فعال سازد. وظيفه "داف" آنست که به منظور جلوگيري از صدمات ناخواسته دستگاه ايمني ،
پروتيين هاي ايمني دور و اطراف را که مي توانند سلول ها را بکشند، از بين ببرند.
به گفته محققان، اچ.پيلوري با واداشتن فعاليت مداوم "داف"، فضايي از التهاب دايمي به وجود مي آورد که ميتواند آستانه لازم براي پديد آمدن بيماري هاي جدي تر را کم کند.

عوامل موثر در سرطان معده:
1- مصرف طولاني غظت بالايي از نيتراتها درغذاهاي دودي. خشك ونمك سود
1-1 عوامل خارجي كه سبب رشد باكتريهاي تبديل كننده نيترات درمعده ميگردند
• غذاي الوده به باكتري
• عفونت بانوعي باكتري با نام هليكوباكترپيلوري
2-1 عوامل داخلي كه سبب رشد باكتريهاي تبديل كننده نيترات درمعده مي گردند
• كاهش اسيديته معده
• جراحي معده درگذشته ( برداشتن قسمت انتهاي معده
• گاستريت آتروفيك ( بيماريي كه درخلال آن جدارمعده دچار تحليل مي شود)
• تماسهاي طولاني با داروهايي كه ترشح اسيد معده را مي كاهند(H2 بلوگرها)
2- زخم هاي معده وبرخي پوليپها( پوليپهايي كه استعداد بدخيمي دارند)
3- هيپرتروفي شديد ( رشد بيش از حد سلولها) درچين هاي معده باشيوع بالاي بدخيمي همراه است
4- در افراد داراي گروه خوني A نسبت به گروه خوني O ، ميزان بروز سرطان معده بيشتر است




همه ما تا به حال معده درد، مسمومیت، تهوع، استفراغ و سایر مشکلات گوارشی را تجربه کرده‌ایم و می‌دانیم وقتی معده درد بگیرد تمام فعالیت‌های روزمره مان مختل می‌شود! ‌این عضو مهم بدن یکی از حساس‌ترین ارگان‌هایی است که با کوچک‌ترین حس اضطراب هم دچار اختلال می‌شود.

جالب است بدانید در بین انواع سرطان‌ها، سرطان معده شایع ترین عامل مرگ و میر در مردان‌ایرانی است و خانم ها نیز در این میان چندان عقب تر از آقایان نیستند! اما چه عواملی باعث‌ایجاد‌این سرطان می‌شوند و چگونه می‌توان از آن جلوگیری کرد؟

زخم معده‌ای که خوب نمی‌شود


در مراحل اولیه، علائم گوارشی مانند بی‌اشتهایی، تهوع، احساس پری زودرس معده، سوء هاضمه، درد ملایم و متناوب معده می‌توانند از علائم سرطان معده باشند و افراد با مشاهده‌ این علائم باید برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه كنند.

در مراحل پیشرفته نیز کاهش وزن، وجود خون در مدفوع و مدفوع سیاه رنگ (ملنا) و در مراحل پیشرفته‌تر استفراغ خونی بروز می‌کند. علاوه براین، احتمال سرطانی شدن زخم‌های معده نیز وجود دارد. از‌این رو چنانچه زخم معده‌ای پس از 3ماه دارو درمانی به درمان پاسخ ندهد باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد و در صورت لزوم جراحی انجام شود.

کرمانی‌ها کمتر مبتلا می‌شوند


سرطان معده در حال حاضر از نظر میزان بروز، چهارمین و از نظر میزان مرگ و میر، دومین سرطان شایع در دنیا به حساب می‌آید. این میزان بروز در همه نقاط دنیا یکسان نیست و حدود01 برابر اختلاف بین نواحی با شیوع بالا و نواحی با شیوع پایین‌این سرطان، حتی در محدوده داخل برخی کشورها، وجود دارد.

در ‌ایران نیز سرطان معده سومین علت مرگ و میر بعد از بیماری‌های قلبی- عروقی و تصادفات و اولین علت مرگ ناشی از سرطان است.‌این بیماری شایع ترین سرطان در مردها و سومین سرطان شایع بعد از سرطان‌های سینه و کولون در زنان‌ایرانی است.سال‌های از دست رفته و سپری شده با معلولیت و ناتوانی حاصل از آن حدود 80هزار سال است!

بر اساس آخرین گزارش برنامه ملی ثبت سرطان در‌ایران در فاصله سال‌های 2005-2004 در کل 35242 مرگ ناشی از سرطان در کشور گزارش شده است که از‌این میان سرطان معده با 8106 (23درصد) در بالای فهرست قرار دارد و سرطان ریه با فاصله قابل توجه و تعداد 4475 (6/12درصد) در رده دوم قرار دارد.

میزان بروز‌این بیماری در نواحی مختلف‌ایران متفاوت است. میزان شیوع سرطان معده در نواحی شمالی و شمال شرق و شمال غرب‌ایران مثل خراسان، سمنان، گلستان‌،مازندران، کردستان، اردبیل، آذربایجان و تهران بالاتر و در مناطق مرکزی و جنوبی‌ایران مثل کرمان پایین تر است. دلایل‌این اختلاف کاملا مشخص نشده است اما به‌نظر می‌رسد سبک زندگی، عوامل محیطی و حتی مواد موجود در خاک‌این نواحی در‌این اختلاف تاثیر گذارند.

سرطان معده از نوع ژنتیك

از نظر آسیب‌شناسی سرطان معده به 2 نوع منتشر و روده‌ای تقسیم‌بندی می‌شود. معمولا 50درصد سرطان‌های معده از نوع روده‌ای، 35درصد از نوع منتشر و 15درصد بقیه به عنوان unclassified یا mixed طبقه‌بندی می‌شوند. به نظر می‌رسد عوامل خطر محیطی نقش مهمی‌در به‌وجود آمدن نوع روده‌ای بازی می‌کنند در حالی که عوامل مستعد کننده ژنتیک در نوع منتشر تعیین‌کننده هستند. نوع روده‌ای بیشتر در مردان (با نسبت مرد به زن 2 به یك) و در گروه‌های سنی بالا و در کشورهای در حال توسعه شایع است. در حالی‌که نوع منتشر به‌طور نسبی در افراد جوان‌تر، با نسبت مساوی در مرد و زن دیده می‌شود.

دهه‌های پنجم و ششم زندگی سن شایع ابتلا به سرطان معده است اگرچه بروز ‌این سرطان در سنین پایین‌تر و حتی دهه سوم زندگی نیز امکان دارد که در‌این صورت مسائل ژنتیک مهم‌ترین نقش را در ابتلای افراد بازی می‌کنند.

سرطان معده بر اساس محل درگیری معده نیز به 2 گروه تقسیم‌بندی می‌شود: سرطان ابتدای معده یا قسمت کاردیا، سرطان سایر مناطق معده یا غیر کاردیا. در حال حاضر سرطان قسمت کاردیای معده در همه جای دنیا از جمله کشور ما در حال افزایش است. در حالی که میزان بروز نوع غیر کاردیای ‌این بیماری در دو دهه گذشته در کشورهای غربی رو به کاهش بوده است اما ‌این میزان در‌ایران کاهش نداشته است.

از هر 10 نفر مبتلا، یكی سرطان می‌گیرد


«هلیكوباكترپیلوری» نوعی باكتری است که در معده بیش از نیمی‌از مردم دنیا وجود دارد.‌ این باکتری در لایه زیرین مخاط معده سکونت می‌گزیند و قوی‌ترین عامل شناخته شده برای ابتلا به بیماریی‌هایی مثل زخم معده، دوازدهه و سرطان معده است. در عین حال ابتلا به عفونت هلیکوباکتر شرط لازم و نه کافی برای ابتلا به سرطان غیر کاردیای معده است.‌

این باکتری مشخصات ژنتیک متنوعی دارد و عواملی مثل ویژگی‌های ژنتیک باکتری و فرد میزبان و فاکتورهای محیطی مختلف در ابتلا به‌این بیماری موثر هستند. در واقع از هر 10 نفر مبتلا به عفونت هلیکوباکتر یک نفر به سرطان معده مبتلا می‌شود. در بیشتر مواقع ابتلا به عفونت در بچگی اتفاق می‌افتد. مصرف غذا یا آب آلوده مثل آب غیر لوله‌کشی، زندگی در جمعیت‌های شلوغ و شرایط غیر بهداشتی و وضع بد اجتماعی و اقتصادی، احتمال بروز‌این عفونت را در مردم بالا می‌برد.

بیشترین راه انتقال بیماری نیز انتقال از فردی به فرد دیگر از طریق دهانی-دهانی (مثل بزاق آلوده) یا دهانی- مدفوعی است. متاسفانه میزان ابتلا به عفونت هلیکوباکتر در کشورما بسیار بالاست. حدود 70 تا 90 درصد بالغان در نواحی مختلف کشور به ‌این باکتری آلوده هستند. از طرف دیگر سن ابتلا به‌این عفونت نیز در ‌ایران پایین است.

بر اساس مطالعه‌ای در شیراز 82درصد از بچه‌های 9 ماهه و 98درصد از بچه‌های 2ساله آلوده به‌این عفونت هستند. البته با توجه به بهبود وضع اقتصادی و بهداشتی جامعه‌این میزان ابتلا در حال کاهش است.

امپرازول سرطان نمی‌آورد


داروهای مهارکننده پمپ پروتون مثل امپرازول، پنتوپرازول و لنزوپرازول که برای کاهش اسید معده استفاده می‌شوند داروهای مناسبی هستند که می‌توان تحت نظر و با تشخیص پزشک معالج برای طولانی مدت از آنها استفاده کرد. دلایل محکمی‌که نشان‌دهنده وجود عارضه برای ‌این داروها باشد در دسترس نیست و مطالعات موجود نشان داده‌اند که عوارض مصرف طولانی مدت‌ این داروها نادر هستند.

به‌عنوان مثال در مطالعه‌ای که لنزوپرازول به مدت 10 سال برای افرادی که مشکل افزایش ترشح اسیدمعده داشتند استفاده شده‌ این دارو، دارویی‌ایمن و موثر بوده است. به یاد داشته باشید که ‌این داروها هم مثل همه داروهای دیگر باید با دستور پزشک و به‌طور صحیح استفاده شوند.

اگر گروه خونی A دارید بیشتر مراقب باشید!


مطالعات نشان داده‌اند میزان بروز سرطان‌معده در افراد دارای گروه خونی A نسبت به گروه خونی O بیشتر است. همچنین سبک زندگی و رژیم‌های غذایی مهم‌ترین عوامل در ابتلا به سرطان معده هستند. به‌طور کلی عوامل ژنتیک و محیطی که شانس فرد را برای ابتلا به سرطان معده افزایش می‌دهند عبارتند از: عفونت هلیکوباکتر، جنس مرد، سن بالای 55سال، مصرف سیگار، سابقه فامیلی ابتلا به سرطان معده، مصرف زیاد نمک و مواد غذایی نمک سود شده، مصرف زیاد گوشت قرمز، مصرف غذاهای حاوی نیترات و مواد نگهدارنده، مصرف زیاد غذاهای سرخ شده، مصرف کم سبزیجات و میوه‌ها.



علائم هشدار دهنده ای که نشان می دهند زخم شما بدتر شده است:



1- استفراغ خونی
2- بالا آوردن غذایی که چند ساعت یا چند روز قبل خورده شده است.
3- احساس سرما یا مرطوب بودن پوست

4- احساس ضعف یا سرگیجه غیرعادی

5- مدفوع خونی (خون ممکن است مدفوع شما را سیاه رنگ یا قیری‌شکل کند)

6- احساس تهوع مداوم یا استفراغ کردن مکرر
7- احساس درد شدید و ناگهانی
8- کاهش وزن پایدار
9- با مصرف دارو، دردتان کم نشود.
10- درد به قسمت پشت بدن کشیده شود.






منبع: بیمارستان فوق تخصصی فرمانیه تهران