مرز بین مداخله در امر پزشکی و کمک های اولیه به ورزشکاران مصدوم و بیمار
شمارش همۀ موارد و یا ذکر دقیق کلیۀ مصادیق این عنوان ممکن نیست ولی با توجه به تجارب موجود در این زمینه می توان فهرستی از اقداماتی که مداخله در امر پزشکی محسوب می گردد و یا حتی اگر مداخله محسوب نشود ، به دلیل این که برای ورزشکار موجب صدمه و ناراحتی خواهد شد و مربی را در معرض مسؤولیت قانونی قرار خواهد داد ، به شرح زیر است .
توصیه می شود مربیان به شدت از انجام این گونه اعمال اجتناب نمایند .
• تجویز و تهیه قرص برای رفع سردرد یا لینت ویا برای رفع ناراحتی های ناشی از قاعدگی بانوان
• اقدام به معاینه طبی و تشخیص بیماری به وسیله ابزار طبی
• تجویز قرص یا کپسول ضد سرماخوردگی
• باند پیچی کردن مفاصل مصدوم به تصور این که عضو دچار دررفتگی شده است ، بدون نظر متخصص و احتمال شکستگی
• اجازۀ بازگشت به بازی به بازیکنی که از ناحیۀ سر مجروح گردیده است .
• به بازی گرفتن بازیکنان مصدومی که از لحاظ پزشکی مجاز به بازی نیستند .
• اجازۀ بازگشت به کلاس و یا انجام فعالیت بدون گواهی پزشکی به دانش آموزان
• تجویز داروی غرغره و یا استفاده از ابزار طبی برای نمونه برداری
• استفاده از آلات بُرنده مانند چاقو یا تیغ صورت تراشی به منظور بریدن پوست ، میخچه ، تاول ، ناخن فرو رفته در پوست و غیره
• ایجاد بی حسی موضعی در بازیکن مصدوم به منظور ادامه بازی
• استفاده از امکانات فیزیکی مانند حرارت یا جریان برق برای آمادگی عضلانی و دفع خون مردگی و ایجاد بهبودی بدون دستور طبی و یا به وسیله اشخاص فاقد صلاحیت
• اقدام به پاشیدن آب به صورت و یا سیلی زدن و یا استفاده از ترکیبات غیر مجاز آمونیاک برای به هوش آوردن بازیکن بیهوش که احتمالاً موجب ناراحتی های بیشتری خواهد شد .
توجه دقیق به خودداری از اعمال فوق از یک سو و اجرای موارد ذیل موجب مسؤولیت نخواهد بود :
1 ـ در حمل ورزشکار بیمار یا مصدوم به خارج از زمین و یا حمل به درمانگاه یا بیمارستان دقیقاً باید اصول کمک های اولیه رعایت شود . مثلاًبه دوش کشیدن ورزشکاری که از ناحیه ستون فقرات آسیب دیده ، یا دچار شکستگی استخوان تر قوه شده بی احتیاطی است .
اگر در نتیجه حمل خلاف اصول کمک های اولیه ورزشکار مصدوم دچار وخامت حال و یا ... شود مرتکب ضامن است هر چند جز مساعدت انگیزه دیگری نداشته باشد .
2 ـ هرگز اجازۀ تجمع افراد در اطراف بازیکن مصدوم به خصوص اگر اختلال تنفسی داشته باشد ، داده نشود .
3 ـ به افراد فاقد صلاحیت اجازۀ انجام اقداماتی تحت عنوان کمک های اولیه داده نشود و انجام کارهایی که مغایر کمک های اولیه است از سوی مربیان نیز به هیچ وجه نباید صورت گیرد . چنانچه در نتیجه این گونه اقدامات حالت مصدوم یا بیمار حاد و ضایعاتی متوجه وی شود ، مرتکب مسؤول است هر چند این اقدامات با حسن نیت صورت گرفته باشد .
4 ـ سرعت در حمل مصدوم از مهم ترین عوامل نجات وی می باشد . مربیان موظف اند در انتقال مصدوم یا بیمار به نزدیک ترین محل درمان کوچک ترین تردیدی به خود راه ندهند زیرا تعلل و تردید در تصمیم گیری می تواند از موجبات مسؤولیت قانونی باشد . در صورتی که امکان حمل مصدوم به مرکز درمانی میسر نباشد باید در اسرع وقت نسبت به احضار پزشک به محل اقدام نمود و همۀ این اقدامات مانع از آن نخواهد بود که اقدامات کمک های اولیه از سوی مربی واجد صلاحیت در خصوص مصدوم اعمال شود .
نهایتاً چون وظیفۀ حفظ سلامت ، جلوگیری از مصدوم شدن ، جلوگیری از تشدید صدمات ، اعمال کمک های اولیه و تسریع دردرمان از طرق مناسب بر حسب مورد به عهدۀ معلمان ورزش ، مربیان و یا سرپرستان می باشد تعلل ، تسامح ، افراط یا تفریط در انجام این وظیفه ، تقصیر محسوب و موجب مسؤولیت قانونی است .