تراژدي ممنوع دختران و پسران!
60درصد دوستي هاي خياباني منجر به فرار يا خودکشي دختران ميشود
همه آشوب ها از همان قرارهاي پنهاني در آن کوچه هاي سياه آغاز شد از همان کوچه هايي که هراسان به اين طرف و آن طرف نگاه مي کرد و دلواپسي اش را به ديگران نمايش مي داد و به هر سويي مي چرخيد تا مبادا رهگذري از راه برسد و با چشماني پشت پرده پنجره به آنها خيره شود.
به گزارش «جهان» و به نقل از برنا، اين آغاز آشنايي هاي پنهان دختران و پسران جواني است که گوش به زمزمه هاي فريبنده يکديگر مي سپارند و با دلشوره يي که براي نخستين بار تجربه مي کنند با در رويارويي شيرين قدم به کاخ آرزوها مي گذارند. براي خود مقصدي کاغذي مي سازند که با يک اشاره محو خواهد شد و از آينده خود غافلند و بعضي از آنها که خود را در کوچه هاي خلوت سياه تنها و رها مي يابند، بازگشت را پرخوف و هراس مي بينند و با حسرت و غم به گذشته هاي از دست رفته مي انديشند.
ليلا کريمي روانشناس و مشاور خانواده در خصوص ارتباط جوانان با والدين خود مي گويد: متأسفانه جا افتادن يک سري سنت هاي غلط در خانواده هميشه باعث شده تا روابط نفوذ ناپذيري بين فرزندان و والدين ايجاد شود. آنچه امروز باعث بروز مشکلاتي چون فرار از خانه مي شود نبود تفاهم ميان فرزندان و والدين است. پدر و مادرها اگر براي نشان دادن قدرت خود در مقابل فرزندانشان به فکر برقراري يک رابطه دوستانه با آنها باشد، مي توانند بسياري از مشکلاتي که امروزه گريبانگير بسياري از خانواده هاست را حل کنند.
به گفته وي دختران جوان اگر در خانه با برادر بزرگتر و پدرشان رابطه اي دوستانه داشته باشند هيچ گاه به ارتباط با يک پسر غريبه در کوچه و خيابان نمي انديشند اما اگر پدر محبت خود را از دختر جوانش تنها به اين بهانه که اقتدارش در خانه به خطر مي افتد دريغ کند، دختر جوان آن محبتي را که از او دريغ شده در کوچه و بازار مي جويد و حاصل آن چيزي نيست جز همان دوستي هاي خياباني که 60 درصد اين رابطه ها فاجعه يي دردناک مثل خودکشي و يا فرار از خانه را بوجود مي آورد.
کريمي معتقد است؛ آنچه امروز خانواده براي محکم کردن بنيان خود به آن نياز دارد برقراري روحيه دوستي در ميان اعضاي خانواده است و پدر و مادرها اگر مي خواهند جوانانشان به خانه وابسته شوند و جمع خانواده را به جمع دوستان ناباب ترجيح دهند، ناگزيرند بايد زمينه يي براي آنها فراهم کنند، تا در خانه احساس آرامش و فعاليت کنند.
اين زمينه وقتي فراهم مي شود که جوان بدون ترس از تحقير، توهين و يا تنبيه مسائل و مشکلات خود را با والدين در ميان بگذارند و در واقع ما بايد سعي کنيم روحيه مدارا، در خانواده ها را تقويت کنيم يعني خانواده بايد آموزش ببينند و بدانند که در مقابل کوچکترين خطاي جوانان خود، خويشتنداري خود را از دست ندهند و با برخوردهاي شتاب زده زمينه مشکلات بعدي را فراهم نياورند.
اسلامي نسب درباره معاشرت دختران و پسران جوان نيز در اين رابطه به برنا مي گويد: در تمام فرهنگ ها و جوامع ارزشهاي نسل دوم با ارزش هاي والدين تفاوت دارد و گاه در تعارض است، پس طبيعي است که پدر و مادر نتوانند بسياري از رفتارهاي جوانان را تحمل و يا حتي تحليل کنند. پس علت اصلي پنهان کاري جوانان به عدم قبول پدر و مادرها بر مي گردد. که اين تعارض در فرهنگ ما بسيار عميق است و گاه تراژدي را پديد مي آورد.
از نظر اين روانشناس نياز به معاشرت با جنس مخالف در ميان نسل جوان يک نياز طبيعي است که بايد با مراقبت والدين و نهادينه کردن ارزشهاي اخلاقي در جوانان، سبب ساز ناهنجاري ها نشود.
اسلامي نسب معتقد است که پيش از توصيه به جوانان، بايد به خانواده ها آموزش مهارت زندگي و برخورد با جوانان را آموخت متأسفانه در کشور ما دوستي ها بيمارگونه است و 80 درصد دوستي ها منجر به ضرر و زيان، ناکامي و لطمات رواني و اجتماعي به يکي از طرفين معاشرت مي شود و به جرأت مي توان گفت 90 درصد از آسيب ديدگان دختران جوان بين سنين 18 تا 23 سال هستند. البته اين آمار به دختراني که در محيط اجتماع نيستند و بيشتر وقت خود را در منزل به سر مي برند، مربوط مي شود.
وي يادآوري مي کند: دختران تحصيلکرده کمتر دچار دوستي هاي بيمارگونه مي شوند. تقريباً 50 درصد دختران تحصيلرده دوستي هاي بيمارگونه دارند و علت آن بافت متلاشي شده اي خانواده هاست. جوانان و تعارض رفتاري محمد آقاجاني جامعه شناس معتقد است که همه ما در رفتار روزانه خود به نوعي به جوانان آموزش پنهان کاري و نهان روشي مي دهيم.
وي ادامه مي دهد: در همه جوامع انسان ها بر اساس فرهنگ هنجارها و وجدان جمعي خودشان زيست مي کنند و هر پديده اي در جامعه بايد بر اساس ساختار فرهنگي و اجتماعي تحليل شود، بيشتر پديده هاي اجتماعي مربوط به ساختهاي اجتماعي و فرهنگي هستند.
وي مي گويد: جامعه بر اساس نيازها شکل مي گيرد، پس بايد به نيازهاي جمعي توجه کرد، رابطه دختر و پسر يک نياز عاطفي و روحي و جسمي است. اما هر جامعه اي به گونه اي خاص با آن برخورد مي کند ما به روابط دختران و پسران بصورت محرمانه مي نگريم.
به گفته اين جامعه شناس، در يک مکان آموزشي نظير دانشگاهها صرف ناهار، راه پله ها و حتي کلاس دختران و پسران جداگانه است اما همين دختر و پسرهاي جوان در رستوران هاي شهر، سينما، پارک و مکان هاي ديگر با هم هستند.
از طرف ديگر خانواده ها پنهان کاري را به بچه ها آموخته اند يعني دختر و پسرها در جايي مي بينند آنها را مورد مواخذه قرار مي دهند، پنهان کاري مي کنند ولي از سوي ديگر دور از چشم پدر و مادر، قانون و يا هر مانع ديگري با هم هستند. متأسفانه در جامعه بين خانواده مدرسه و اجتماع ها تعارض وجود دارد.
آقاجاني تصريح مي کند جوانان امروز تعليم و تربيت يکساني در اين سه نهاد ندارد و فقدان و پسران جوان با تعارض رفتاري روبرو هستند. متأسفانه مسوولان ما زياده روي مي کنند و نمي دانند نياز جامعه چيست. تحول عظيم در دنياي امروز همه از سويي باعث از هم گسيختن شراره سنت ها شده است وروابط دو جنسيت ديگر تابع سنت هاي قديم نيست.
اين جامعه شناس بر اين نظر صحه مي گذارد و مي گويد: امروزه ديگر آن فضاي سنتي و قديمي بر کشور و خانواده ها حاکم نيست ساختار فرهنگ و اجتماع ما به دليل وجود رسانه هاي گسترده بين المللي تغيير کرده و نگرش ها متفاوت شده است.
جامعه ما آمادگي دارد که بيشتر تحت تأثير فرهنگ و تکنولوژي کشورهاي توسعه يافته قرار گيرد.
در صورتي که در اکثر کشورها تکنولوژي، فرهنگ را تغيير نداده است.
ما نتوانستيم ارزشهاي خود را فقط کنيم. از طرفي هم نتوانستيم خود را با تکنولوژي هماهنگ سازيم.
تراژدي روابط دختران و پسران همچنان ادامه دارد. داستاني پر دامنه که همه بطور رسمي درباره آن سخن مي گويند اما بطور غير رسمي جريان دارد. بحث درباره آن ممنوع نيست اما عمل به آن ممنوع است.
همه محدود کردن جوانان را محکوم مي کنند، اما قاعده محدوديت همچنان بر رفتار با جوانان حاکم است. روابطي که هيچ ضابطه اي بر آن حاکم نيست.
از اتاق هاي چت گرفته تا خيابان از ميهماني هاي دوستانه گرفته تا محيط هاي کار، از دانشگاه ها گرفته تا ادارات و شرکت ها، صحنه هاي برخورد و تعامل دختران و پسران هستند. جامعه شناسان درباره محدودتر شدن اين حوزه هشدار مي دهند.
کارشناسان، موضوع را در هزار زاويه مي بينند و تحليل مي کنند، با اين وجود هنوز تراژدي ممنوع روابط دختران و پسران، روايت مي شود اما کارشناسان هم در بحث پيرامون اين موضوع پا را از حد کليات فراتر نمي گذارند. روابط دختر و پسر، از تعريف از جوانان و شعور براي آزادي آنان آغاز مي شود اما کمتر کسي جرأت مي کنند يک قدم جلوتر برود و درباره انواع روابط آنان حرف بزند، انواع روابط جنسي، عاشقانه يا ...