-
مدير بازنشسته
مقاله درباره بیماری تالاسمی
مقدمه
تالاسمی نوعی کم خونی ارثی است که بصورت صفت مغلوب از والدین به فرزندان منتقل می شود هر سال بیش از 4 میلیون کودک در جهان با اختلالات ژنتیکی متولد میشود که در ایران حدود 2/8- 1/4میلیون نفر ناقل ژن تالاسمی در جامعه پراکنده میباشند همچنین حدود 15000 بیماری مبتلا به تالاسمی ماژور ثبت گردیده است یک بیمار در طول زندگی خود (بطور متوسط 15 سال) 100000 دلار برای ملت ایران هزینه در بر دارد و با احتساب 20000 بیمار تالاسمی ماژور ثبت شده کل هزینه در عرض 15 سال بالغ بر 1500000000 دلار میشود در حالیکه هزینه پیشگیری هر غربالگری فقط 2 دلار میباشد.
تاریخچه پیشگیری با بیماری تالاسمی
طی سالهای 1370 تا 1375 ، برنامه پیشگیری از تالاسمی در برخی از شهرستانهای 5 استان کشور، کشور شامل : مازندران ، فارس ، گیلان ،خوزستان و اصفهان به صورت آزمایشی به اجرا گذاشته شد . راهبرد اصلی برنامه طی این سالها ، غربالگیری زوجهای در هنگام ازدواج و پیشنهاد جدایی و انتخاب فردی غیر ناقل برای ازدواج به زوجهای ناقل بوده است . در صورتی که افراد این پیشنهاد را نمیپذیرفتند به آنها پیشگیری از بارداری توصیه میشده است. این برخورد با توجه به این واقعیت که گزینه تشخیص پیش از تولد و سقط جنین مبتلا به تالاسمی عملاً وجود نداشته ، شکل گرفته است گرچه این برنامه نتایج اقتصادی مثبتی داشته است ولی نتایج اجتماعی آن با توجه به مستقیم بودن مشاوره نیز به بررسی بیشتر دارد.
از اواخر سال 1375، وزارت بهداشت تصمیم به گسترش برنامه اصرار تعداد زیادی از زوجها به ازدواج و علاقه ایشان به فرزند دارشدن به شدت مطرح شد و وزارتخانه مذکور با شناسایی امکانات بالقوه و موجود به سرعت به راهاندازی این خدمت در کشور اقدام نمود. تشکیل خدمات ژنتیک و تشخیص ناهنجاریهای ژنتیک جنین، مبارزه با بیماری تالاسمی را در کشور وارد مرحله ویژهای نمود که در عین حال از پیچیدگیهای تکنیکی و فرهنگی خاصی برخوردار است. بدین ترتیب اولا امکان ارائه مشاوره غیرمستقیم (استاندارد) فراهم شد و ثانیا خانوادهها بدلیل برخورداری تسهیل شده از خدمات ژنتیک استقبال بیشتری را برای استفاده از آن و داشتن فرزندان سالم نشان دادند. این امر خود موجب شد تا بروز موارد تالاسمی کاهش چشمگیری باید و به علاوه بدلیل مراجعات زوجها به آزمایشگاهها، امکان بررسی و کنترل بروز در نظام مراقبت بیماری بیش از پیش فراهم شود.
در سال 1380 راهبرد دوم برنامه فرصت توسعه و استقرار یافت. بر اساس این راهبرد خانواده بیماران تالاسمی شناسایی و تحت مشاوره قرار میگیرند و در صورتی که فرزند سالم نداشته باشند به مراکز تشخیص پیش از تولد برای داشتن فرزندان سالم ارجاع داده خواهند شد.
در سال 1382 راهبرد سوم برنامه مورد بحث قرار گرفت و فعالیتهای اجرایی آن ترسیم شد. این راهبرد در نیمه اول سال 1383 در استانهای پرشیوع استقرار یافته است و بر اساس آن زوجهای که قبل از 1376 (سال کشوری شدن برنامه) ازدواج کردهاند و فرزندان سالم دارند بررسی میگردند. تا در صورتی که ناقل باشند مورد مشاوره قرار گیرند و از بروز فرزند مبتلا در خانواده پیشگیری شود.
-
مدير بازنشسته
انواع تالاسمی
1
- ناقل سالم (مینور)
ناقل سالم (مینور): چنانچه فرد ژن بیمار را از یکی از والدین و ژن سالم را از دیگری به ارث ببرد دچار این حالت خواهد شد. تالاسمی مینور بنام ناقل سالم (مینور) یک بیمار تلقی نمیشود و در واقع یک مشخصه خونی است که مانند رنگ پوست به ارث میرسد زندگی فرد ناقل سالم (مینور) کاملا عادی است و میتواند به فعالیتهای عادی روزانه بپردازد. تنها نکتهای که لازم است این افراد رعایت کنند و بسیار مهم است توجه به این مسئله در زمان ازدواج است چنین فردی باید مراقب باشد تا با شخص مشابه (ناقل سالم «مینور») ازدواج نکند ازدواج آنها با افراد سالم مشکلی را به وجود نمیآورد ولی ممکن است 50٪ یعنی نیمی از فرزندان آنان هم ناقل سالم (مینور) گردند.
افراد ناقل سالم (مینور) ممکن است گاهی کمی رنگ پریده به نظر برسند بعضی از آنها ممکن است کم خونی خفیفی داشته باشند گلبولهای قرمز خون اشخاصی که ناقل سالم (مینور) هستند کوچکتر از حد معمول است و هموگلوبین A2 آنها معمولا بیشتر از حد طبیعی است.
آیا ممکن است تالاسمی مینور به تالاسمی ماژور تبدیل شود ؟ خیر
آیا درمانی وجود دارد که تالاسمی مینور را تغییر دهد؟ خیر زیرا ارثی است و از طرفی نیاز به درمان هم ندارد.
آیا افراد ناقل سالم (مینور) هرگز به درمان با آهن نیاز پیدا میکنند؟ بله، گاهی احتیاج پیدا میکنند.
2- بیماری تالاسمی ماژور
بیماری بتاتالاسیمی ماژور اختلال سنتز هموگلوبین است و فرد مبتلا دچار کم خونی شدیدی خواهد شد این بیماری در چند ماه اول نشانههای واضحی ندارد و از حدود شش ماهگی نشانههای بیماری آشکار میگردد. گلبولهای قرمز این بیماران هم از لحاظ مرفولوژی تغییر میکند و هم طول عمر بسیار کوتاهی خواهد داشت.
در دوران حاملگی بیماری بتا تالاسمی ماژور به ارث رسیده، اثری روی جنین ندارد. این موضوع به این دلیل است که جنین نوعی هموگلوبین مخصوص به خود دارد که (هموگلوبین جنینی) نامیده میشود و علامت اختصاری آن (Hbf) میباشد که با هموگلوبین بزرگسالان (HbA) متفاوت است.
هنگامی که نوزاد متولد میشود هنوز بیشتر هموگلوبین جنینی است اما با طی 6 ماه اول زندگی هموگلوبین جنینی جای خود را به هموگلوبین بزرگسالان میدهد.
مشکل بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور این است که قادر به ساختن هموگلوبین بزرگسالان به اندازه کافی نمیباشند. و در واقع هموگلوبین نوع جنینی یا F به نوع طبیعی بالغین یا A تبدیل نمیشود.
علائم بیماری:
علائم بیماری بصورت کم خونی شدید ایکتر (زردی)خفیف، اختلال رشد ، بزرگی کبد (هپاتومگالی) و بزرگی طحال (اسپلنومگالی) ظاهر میگردد.
با افزایش سن و طولانی شدن مدت کم خونی فعالیت مغز استخوان شدید شده و به این دلیل استخوانهای پهن جمجمه وصورت دچار تغییر شکل شده و چهره خاصی را برای بیمار به وجود میآورد.
از طرف دیگر متعاقب تزریق خونی مکرر، بعلت افزایش آهن سرم خون،بیمار دچار هموسیدروز (رسوب آهن در بافتهای نرم)میگردد که موجب عوارضی مانند بزرگ شدن قلب و نارسایی آن اختلال رشد و اختلال در بروز علائم جنشی ثانویه و اختلال در عملکرد غدد داخلی مانند لوز المعده و در نتیجه بروز بیماری دیابت میشود همچنین به دلیل پوکی استخوان، ممکن است این افراد دچار شکستگی استخوانها شوند.
* با تزریق آمپول دسفرال (دفع کننده آهن) میتوان از این عوارض جلوگیری کرد.
-
مدير بازنشسته
تشخیص:
تشخیص تالاسمی از روی شکل ظاهری گلبولهای قرمز و اندازهگیری میزان و نوع هموگلوبین انجام میشود در افراد ناقل سالم (مینور) گلبولهای قرمز کوچکتر از حد معمول بوده بنابراین MCV پایین تر از حد طبیعی (80 فمتولیتر) دارند و همچنین میزان Hb2A در این افراد بیش از 3/5٪ خواهد بود. در بیماری تالاسمی (ماژور) علاوه بر تغییر شکل گلبولهای قرمز و کم خونی شدید ( Hb پایین) میزان هموگلوبین A به شدت کاهش و در عوض میزان هموگلوبین F افزایش مییابد.
درمــان
الف- پیوند مغز استخوان:
در حال حاضر تنها راه درمان قطعی بیماران پیوند مغز استخوان است که در شرایط خاصی قابل انجام میباشد از جمله این که فرد بیمار خواهر یا برادری داشته باشد که از لحاظ HLA با وی سازگاری لازم را داشته باشد.
تذکر مهم : علاوه بر هزینههای زیاد پیوند مغز استخوان، مخاطرات این عمل زیاد است از جمله پیوند و عوارض آن و بازگشت بیماری میباشد.
ب) درمان کمکی:
مهمترین و رایجترین درمان بیماری تالاسمی (ماژور) تزریق خون متراکم به صورت مکرر است که معمولا هر 5-4 هفته یکبار به میزان 20-15 سی سی به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن انجام میشود. بدلیل ورود آهن مازاد به بدن در طی تزریق خون و طی مراحل بیماری و طی مراحل بیماری و عدم توانایی بدن برای رفع آن ، لازم است داروی دسفرال (دفع کننده آهن) بصورت روزانه تزریق شود تا از رسوب آهن اضافی در اعضای بدن مانند قلب، کبد ، لوزالمعده و غدد مترشحه داخلی کاسته شود.
برای این کار بهتر است از پمپ دسفرال استفاده شود . تزریق عضلانی دارو سودی نداشته و تزریق وریدی سریع خطرناک میباشد. به همین جهت لازم است دارو بتدریج تزریق شود که این کار معمولا 6-5 شب در هفته (هر بار بمدت 12-8 ساعت)و از طریق زیر جلدی انجام میشود.
درمانهای دیگر شامل تجویز اسید فولیک یا قرص ویتامین C تحت شرایط خاصی بوده و بقیه داروها بایستی تحت نظر پزشک مصرف گردد. برداشت طحال یا اسپلنکتومی در صورتی که نیاز بیمار به تزریق خون از 240 سیسی به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن در یک سال بیشتر شود انجام میشود که درمان قطعی و دلیلی برای قطع تزریق خون نمیباشد واکسیناسیون بیمار تالاسمی (ماژور) طبق برنامه عادی واکسیناسیون الزامی است.
راههای پیشگیری از بروز به تالاسمی ماژور
برای پیشگیری از تولد فرزند مبتلا به تالاسمی ماژور چه باید کرد؟
زوجین ناقلی که خطر داشتن فرزند مبتلا به بیماری تالاسمی (ماژور)آنها را تهدید میکند امروزه راههای متعددی در پیشرو دارند.
1- یکی از سادهترین راههای پیشگیری از تولد کودک مبتلا به بیماری (تالاسمی ماژور) ازدواج نکردن دو فرد ناقل سالم با یکدیگر است.
2- چنانچه شرایط روحی و روانی زوجین یا شرایط فرهنگی و اجتماعی خانوادهها به نحوی است که جدایی و انصراف از ازدواج امکان پذیر نباشد و موجب عوارض و زیانهای روحی ، روانی اجتماعی و فرهنگی گردد راههای زیر پیشنهاد میشود.
الف- یک راه ممکن است که زوجین ناقل سالم (مینور) پس از ازدواج در صورت تمایل از بچهدار شدن خودداری نمایند.
ب- انتخاب فرزند خوانده یکی دیگر از راه حلهای مناسب میباشد.
ج- برای زوجینی که راضی به انصراف از ازدواج و پذیرش فرزند خوانده نیستند استفاده از خدمات تشخیص قبل از تولد پیشنهاد میشود.
-
-
مدير بازنشسته
●خصیصه تالاسمی در بعضی كشورها یافت میشود؟
اشخاص دارای تالاسمی مینور اگر مالاریا بگیرند احتمال مرگشان كمتر از دارای خصیصه تالاسمی مینور از مالاریا جان سالم به در میبرند، درحالی كه اشخاص دیگر میمردند. آنها این خصیصه را به فرزندانشان منتقل میكردند، از این رو خصیصه تالاسمی مینور مزیت بزرگی بود و هرچه زمان گذشت در مناطق آلوده به مالاریای جهان شایعتر شد اما اكنون ما میتوانیم مالاریا را درمان كنیم یا از آن پیشگیری نمائیم و دیگر خصیصه تالاسمی مینور یك مزیت نیست و اگر مالاریا ریشهكن شود این خصیصه از بین نمیرود.
شیوع تالاسمی در دنیا
مالاریا در بسیار از كشورها وجود داشته و اكنون تعداد نسبتاً زیادی از مردم آن ممالك خصیصه تالاسمی دارند، مثلاً در قبرس از هر هفت نفر ساكنین كشور یك نفر دارای خصیصه تلاسمی مینور است (هم بین قبرسیها تركزبان و هم بین قبرسیهای یونانی زبان) و در یونان یك نفر از هر دوازده نفر دارای خصیصه تالاسمی مینور است.
در ایتالیا و در تمام خاور میانه و آسیا از جمله هندوستان، پاكستان، هنگكنگ و ویتنام تعداد اشخاص با تالاسمی مینور بین یك نفر از پنجاه نفر تا یك نفر از ده نفر، بسته به منطقه تغییر میكند. در آفریقا و هند غربی تقریباً یك نفر از پنجاه نفر خصیصه تالاسمی دارد، در مردمانی كه اصلاً انگلیسی هستند یك نفر از هزار نفر دارای خصیصه تالاسمی هستند.
● شیوع تالاسمی در ایران
كشور ما در منطقه معتدله شمالی كره زمین در مسیر كمبرند جهانی تالاسمی قرار دارد بنابراین بیماری تالاسمی در كنار دریاها، مردابها، رودخانه كه قبلاً كانون انتقال و انتشار مالاریا بودهاند بیشتر است. دلیل آن این است كه افراد ناقل دارنده (ژن مغلوب) تالاسمی در اپیدمیهای مالاریا در طول زمان مصون ماندهاند و بر تعدادشان افزوده شده، به همین واسطه در شمال و جنوب كشور از انتشار تالاسمی از بخش مركزی ایران بیشتر است.
تالاسمی در ایران حضور تأسفباری دارد و در حدود سیهزار نفر این بیماری را در خود دارند و هرساله به این تعداد نیز اضافه میشود.
تالاسمی در ابتدا چند ماه خود را پنهان میكند و بعد از مدتی مادران میبینند كه كودك آنها زد و ضعیف و ناآرام است و وقتی كه فرزند خود را به دكتر میبرند بعد از آزمایش، دكتر به مادر خانواده میگوید تالاسمی هم همراه كودكش به دنیا آمده است، آنگاه است كه تالاسمی خود را معرفی میكند و هروفت متوجه شدید كه فرزند شما تالاسمی دارد به فكر چاره باشید اگر دیر بجنبید تالاسمی بلایی بر سر كودك شما میآورد كه تا سالها متألم باشید.
كسانی كه در ایران تالاسمی با خود دارند به چهار گروه تقسیم میشوند:
▪ گروه اول: مبتلایانی كه دسترسی به امكانات پزشكی و درمانی ندارند و از درمان صحیح یعنی تزریق خون و دسفرال محروم میباشند.
▪ گروه دوم: بیمارانی كه به موقع بیماریشان تشخیص داده میشود و خون تزریق مینمایند اما دسفرال و سایر اقدامات درمانی استفاده نمیكنند.
▪ گروه سوم: كسانی كه بیماریشان به موقع تشخیص داده میشود، تزریق مناسب خون همراه با روشهای جانبی را به موقع دریافت میدارند و طول عمر قابل ملاحظهای خواهند داشت.
▪ گروه چهارم: بیمارانی كهدسترسی به پیوند مغز استخوان داشتهاند، احتمال بهبودی آنان تا حدود زیادی میسر میباشد، امید است با اتكال به خداوند تبارك و تعالی در آیندهای نهچندان دور در اثر پیشرفتهای علمی، تالاسمی هم مانند بیماریهای شایع دوران گذشته ریشهكن شود.
● ضرورت پیشگیری و طرحهای پیشگیری از تالاسمی در جامعه
با توجه به جمعیت در حال رشد و افزایش روزافزون بیماران تالاسمی پیشگیری از زاد و ولد كودكان تالاسمی در سراسر كشور ضرورت دارد. تجربه نشان میدهد ما در درمان تالاسمی تا كنون موفق نبودهایم. با توجه به شرایط اجتماعی نامطلوب حاكم بر تالاسمی نظیر بیسوادی والدین، عدم توجه والدین به تنظیم خانواده، افزایش زاد وولد یومید كودكان تالاسمی، ازدواجهای خویشاوندی و تودرتوی فامیلی، پایگاه اقتصادی و فقط اجتماعی و فرهنگی اكثریت به اتفاق خانوادههای تالاسمی، به این زودی در درمان آنها موفق نخواهیم شد. بنابراین در حال حاضر با وجود بستر مناسب شبكه بهداشتی كشور پیشگیری بهترین اقدام برای ریشهكنی تالاسمی است. در این كتاب بر تشریح ۴ روش پیشگیری پرداخته شده است.
▪ روش اول: تنظیم خانواده
گشودن پایگاه اختصاصی بهداشت تنظیم خانواده در درمانهای تالاسمی سراسر كشور لازم است. اگر به شكل فعال استقرار یابد میتواند نقش اسای در تنظیم خانوادههای تالاسمی داشته باشد و روی كاهش نرخ تولد كودك تالاسمیك تأثیر بگذارد.
اگر تنظیم خانواده به طور اعم در جامعه انجام شود، خودبخود از افزایش جمعیت میكاهد و به طور غیر مستقیم روی كنترل تالاسمی نیز مؤثر است.
▪ مزایا:
ـ کاهش رشد جمعیت به طور اعم روی كاهش نرخ تولد كودك تالاسمی و سقط در خانوادههای تالاسمیك موثر است.
ـ تنظیم خانواده به طور اختصاصی در درمانگاههای تالاسمی روی نرخ تولد كودك تالاسمیك تأثیر میگذارد.
- در شبكه بهداشتی كشور قابل انجام است.
- در كلیه نقاط كشور قابل اجراء است.
- با قوانین شرعی مغایرتی ندارد.
▪ معایب:
ممانعت از زاد و ولد در خانوادهها تالاسمی به طور دلخواه.
▪ روش دوم: تشخیص پیش از تولد، مطمئنترین راه پیشگیری تالاسمی
یكی از بهترین روشهای پیشگیری و براندازی و كنترل و ریشهكنی تالاسمی از راه دكولوژیك شناخته شده خود بیماری است. یعنی خروج و دفع جنین بیمار تالاسمی از بطن مادر قبل از پیدا كردن موجودیت انسان.
▪ مزایا:
- به شیوع ناقلین ژن تالاسمی مینور افزوده نمیشود.
- ازادی فرد در انتخاب همسر حفظ میشود.
- عوارض اجتماعی كه بیماری تالاسمی مینور، كمین یك داغ مشخص بر پیشانی آدمی نقش بسته است از بین میرود.
▪ معایب:
- نیاز به تكنولوژی و آزمایشگاه مجهز
- نیاز به متخصص كارآزموده
- مغایرت با قوانین شرعی كشورهای اسلامی و بعضی از مذاهب دیگر
- قابل اجراء نبودن در تمام نقاط كشور
- قابل انجام نبودن در شبكه بهداشتی مملكت
- هزینه بالا
- از دست رفتن جنین
- ۵/۰% در آزمایش پیشبینی شده است.
▪ روش سوم: استفاده ازمهندسی ژنتیك در درمان جنین مبتلا به تالاسمی ماژور در داخل رحم است.
ابتدا باید بیمار دارای تالاسمی ماژور در داخل رحم تشخیص داده شود سپس سلولهای بنیادی كه از كبد جنین تازه سقط شده به دست آمده است به داخل بند ناف جنین مبتلا به تالاسمی ماژور در داخل رحم تزریق میشود این كار هنوز به شكل علمی درنیامده است در مراحل اولیه تحقیق قرار دارد و هنوز در حد تجربه قلمداد میشود.
▪ روش چهارم: شناسایی ناقلین ژن بتا تالاسمی از طریق غربالگری در جمعیت داوطلب ازدواج و ممانعت از ازدواج دو ناقل ژن است.
شایعترین تالاسمی در كشور ما نوع بتاتالاسمی است. بتا تالاسمی از معدود بیماریهای ارثی است كه وجود ژن را با آزمایشهای ساده هم میتوان در ناقلین مورد شناسایی قرار دارد و با بررسی كامل والدین و سایر افراد خانواده از تولد مبتلایان پیشگیری و بیماری را كنترل كرد. پس از شناسایی كامل طرفین چنانچه هر دو دارای گن بتا تالاسمی مینور هستند راهنمایی میشوند كه ازدواج نكنند.
▪ مزایا:
انجام مراحل آن با قوانین شرعی مطابقت دارد.
هزینه خیلی كمتری از روش ۲ و ۳ دارد.
وسایل آزمایشگاهی و متخصصین رده بالا كمتر احتیاج دارد.
در كلیه نقاط كشور قابل اجراست.
طرح در شبكه بهداشتی در حال اجرا است.
كمخونی فقر آهن به خصوص در خانمها با این روش شناسایی و درمان میشود.
ممانعت از ازدواج دو ناقل ژن باعث میشود تا شیوع تالاسمی مینور در جامعه افزایش نیابد. اگرچه ممكن است روش ارزان و قابل قبولی باشد ولی در باط اگر همآهنگ با سایر روشها نباشد مخرب است. آزردگی خاطر دو نفر داوطلب ازدواج و خانواده آنان به خصوص دختران كه حق انتخاب كردن ندارند.
-
مدير بازنشسته
● تالاسمی ماژور را چگونه درمان كنیم؟
در حال حاضر دو درمان برای تالاسمی وجود دارد، یك درمان قدیمی و دیگری درمان با پیوند مغز استخوان، درمان قدیمی تشكیل شده است از
▪ تزریق خون blood transfusion
▪ طحال برداری Splenectomy
▪ دسفرالDesfral treatment
● تزریق مرتب (نگهدارنده) خون:
به محض قطعی شدن تشخیص تالاسمی ماژور، تزریق خون باید بدون تأخیر آغاز شود. تزریق خون باید براساس الگویی باشد كه بتوان هموگلوبین را در محدوده طبیعی حفظ نمود. اخیراً توصیه میشود كه هموگلوبین متوسط در حل gr/dl ۱۲ حفظ شود. با كمك این الگوی تزریق خون از هیپوكسی مزمن بافتها جلوگیری شده، پركاری جبرانی مغز استخوان كاهش مییابد. فعالیت بدنی و رشد بیمار نیز در حد طبیعی صورت میگیرد. ضمناً از مشكلات زیر نیز جلوگیری میشود:
۱) تغییرات ثانویه مغز استخوان
۲) افزایش حجم خون (به علت پركاری مغز استخوان) كه موجب فشار بر قلب میشود.
۳) بزرگ شدن و پركار شدن زودرس طحال بدلیل تخریب گلبولهای قرمز طبیعی كه به طحال میرسند.
۴) افزایش جذب آهن از دستگاه گوارش در افزایش بار آهن بیماران تالاسمی موثر است.
با بالا نگهداشتن سطح هموگلوبین متوسط بیمارانی كه طحالشان برداشته شده نیاز این بیماران به خون اندكی افزایش مییابد. ولی در بیمارانی كه طحالبرداری شدهاند اگر پركاری طحال وجود داشته باشد افزایش نیاز به خون چشمگیر است و فواید تزریق خون هموگلوبین بالا را افزون مینماید مگر اینكه طحال برداشته شود.
● نوع خون تزریقی
هدف از تزریق خون به بیمار، رساندن گلبولهای قرمز با حداقل تعداد گلبولهای سفید و پلاسما به بیمار است. زیرا این دو عامل میتوانند موجب پیدایش آنتیبادی و یا واكنش آلرژیك شوند.
● فاصله زمانی بین دو تزریق خون
مقدار هموگلوبین قبل از تزریق خون برای حفظ هموگلوبین متوسط در حدل توصیه gr/dl ۱۲، به فاصله زمانی بین دو تزریق خون بستگی دارد. به طور معمول این فاصله زمانی در مراكز درمانی مختلف بین ۲ تا ۶ هفته است و بین حال عمومی و سلامت بیمارانی كه با فاله زمانی ۲ یا ۴ هفته خون تزریق میكنند تفاوتی مشاهده نشده است.
سطح هموگلوبین قبل از تزریق خون باید بهاندازهای باشد كه از پركاری مغز استخوان جلوگیری كند.
معمولاً هموگلوبین بین gr/dl ۱۰-۵/۹ مناسب است. اگرچه این امر به نوع جهشهای تالاسمی، سن بیمار وجود یا عدم وجود طحال نیز بستگی دارد. سطح هموگلوبین بعد از تزریق نباید از gr/dl ۵/۱۵ بالاتر برود چون مقادیر بالاتر موجب افزایش غلظت خود، كاهش اكسیژنرسانی به بافت میشود. افزایش مقدار مصرف خون، تسریع تجمع آهن و دشواری كنترل آن را نیز باید به موارد فوق افزود.
رابطه میزان هموگلوبین قبل از تزریق خون لازم برای حفظ هموگلوبین متوسط در حد gr/dl۱۲ با فاصله زمانی بین دو تزریق خون میزان متوسط افت هموگلوبین تقریباً یك گرم در هفته است (مگر در بیماران با طحال پركار). بنابراین محاسبه هموگلوبین قبل از تزریق لازم برای حفظ سطح هموگلوبین متوسط در حد gr/dl برای یك فاصله زمانی معین بسیار آسان خواهد بود.
برای انتخاب فاصله زمانی مناسب بین دو تزریق خون به فاصله محل سكونتی بیمار تا مركز درمانی، شرایط مركز تزریق خون، صدمات روانی - اجتماعی ناشی از مراجعات مكرر به بیمارستان نیز باید توجد داشت.
اگر بعد از آزمایش هموگلوبین، هماتوكریت متوجه شدید كه مقدار آن پایینتر از ۱۰ است، فوراً به مركز انتقال خون مراجعه كنید.
هرچه دیرتر مراجعه كنید، بدن مجبور است از خونی كه استخوانها میسازند تغذیه كند و خونسازی استخانها باعث رشد ناهنجار استخوانهای سر و صورت میشود و در آن هنگام تالاسمی، قیافه وحشتناك خود را نشان میدهد.
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن