منابع مالي زن:
1- مهريه
2- شيربها كه مورد توافق طرفين باشد.
3- ارثي كه از شوهر يا پدر و مادر يا فرند يا اقوام بدستش مي آيد.
4- ديه ايكه بخاطر نقص يا قطع عضوش به او تعلق ميگيرد.
5- شغلي كه با اجازه شوهرش مي تواند داشته باشد
6- مي تواند از شوهرش براي شيردادن بچه اش اجرت بگيرد.(لازم به ذكر است شستن و نظافت منزل و بچه شيردادن و از اين قبيل كارها از وظايف زن نيست ولي معمولا زنان با لطف و محبت خود اين كارها را نيز انجام مي دهند و شوهر نمي تواند زنش را از نظر اسلام مجبور به اين كارها كند)
7- مي تواند براي كار در منزل شوهرش اجرت بگيرد.(توضيح مورد 6)
8- هديه هايي كه ديگران ممكن است به او بدهند.
شوهر حق تصرف در هيچيك از منابع مالي زن را ندارد.
جواب سوال 1- با مقدمه ايكه ذكر شد مشخص شد كه زن در اسلام غير از دو مورد هزينه اي بر عهده اش نيست و فقط به نوعي مي توان گفت كه ثروت اندوز است كه البته اين نيز حكمتي دارد كه مي توان به يكي از حكمتها اشاره كرد كه زن بايد پشتوانه مالي داشته باشد تا در مواقع بحراني آسيب نبيند. اما مرد بخلاف زن هرچه در مي آورد خرج وظايف ماليش(موارد نه گانه) مي كند با اين حساب اگر مرد ارث دوبرابر ميگيرد يا ديه اش دو برابر زن است در عوض چهار برابر زن نيز مسئوليت مالي دارد.
لازم به توضيح است كه ديه زن و مرد تا يك سوم ديه كامل برابر است و فراتر از يك سوم ديه مرد دو برابر مي شود پس اگر ديه كامل يك انسان سي ميليون تومان باشد در ديه هايي كه تا ده ميليون تومان است زن و مرد برابرند.
و همچنين بايد بدانيم كه در مواقعي ارث زن و مرد باهم برابر هست بعنوان مثال ارثي كه پدر و مادر از فرزند نصيبشان مي شود باهم برابر است .و پدر و مادر تفاوتي درحقشان از ارث ندارند.
براي اطلاع بيشتر مي توانيد به كتاب زن در آينه جلال و جمال آيت الله جوادي آملي مراجعه فرماييد.
پس اگر مردي مثلا يك دستش قطع شد و ديه گرفت آن ديه را صرف هزينه زن و بچه هايش مي كند و اگر مثلا دست زني قطع شد ملزم نيست كه آن را صرف مرد و خانواده كند.
و اگر مردي بميرد ديه او كه مثلا سي ميليون است به زنش و ديگر وارثانش مي رسد و اگر زني بميرد كه ديه اش پانزده ميليون است اين ديه به شوهرش و بيقه وارثان زن تعلق مي گيرد.پس از ديه دوبرابري، زن بهره مي برد و از ديه نصف، مرد بهره مي برد.
با اين توضيحات روشن مي شود كه خداي حكيم همه جوانب را لحاظ كرده و احكام را صادر كرده است.
2- چرا مرد ميتواند به خواستگاري برود ولي زن نمي تواند به خواستگاري برود؟
بعضي از رسومات مربوط به فرهنگهاي منطقه اي است و به اسلام ربطي ندارد.در زمان پيامبر اگر زني نياز به ازدواج داشت مي توانست مطرح كند و هيچ كس او را به خاطر اين كار ملامت و سرزنش نمي كرد در بعضي از خانواده هاي مذهبي و بعضي از جوامع پدر يا مادر وقتي متوجه مي شوند كه دخترشان نياز به ازدواج دارد به راحتي مطرح مي كنند كه دخترشان وقت ازدواج كردنش شده و اعلام آمادگي مي كنند ولي متاسفانه جوامع ما به نوعي حياء احمقانه گرفتار شده است كه اگر دختري نيازش را مطرح كند گويي كه گناه كبيره كرده است پس اينكه مرد مي تواند خواستگاري كند و دختر چنين حقي ندارد مربوط به اسلام نيست.
بايد توجه داشته باشيم كه ميان رسومات قومي و فرهنگهاي مكنطقه اي و اسلام تمايز قايل شويم.
3-چرا مرد مي تواند تا چهار زن بگيرد ولي زن چنين حقي را ندارد؟ در اينجا نيز لازم است قبل از جواب توضيحاتي داده شود.
ما در اسلام بعضي از احكام را داريم كه واجب هستند يعني فرد ملزم است آن حكم را بجا بياورد و بعضي از احكام مستحبند يعني اگر فردي آن را انجام داد كار خوبي كرده است و پاداش مي گيرد ولي كسي كه اين كار را انجام ندهد مستحق عذاب نيست پس اينكه مرد مي تواند چهار زن بگيرد نه واجب است كه اين كار را انجام دهد و نه كار مستحبي است پس اجباري در كار نيست تا مردان چهار زن داشته باشند.
و همچنين بايد توجه داشته باشيم كه بعضي از احكام اسلام بيان يك راه حل هست كه اگر فردي در شرايط بخصوصي قرار گرفت آواره و سرگردان و متحير نماند بلكه با انجام راه حل اسلام مي تواند مشكل خود را حل كندجواز ازدواج تا چهار زن نيز از مقوله راه حل است در اين مورد مي توان مثالهاي مختلفي را بيان كرد كه من به يكي اين مثالها اشاره مي كنم : اگر زني مثلا شوهرش مرده و هم نياز جنسي دارد و هم نياز عاطفي و هم نياز به خانواده و هم اينكه نيازمند اين است تا در محيط خانواده به تكامل برسد برايش چاره اي نماند مگر ازدواج با مردي كه زن هم دارد اسلام اين راه حل را به اين زن مي دهد كه بتواند با ازدواج با ان مرد زن دار از اين بحران نجات يابدالبته اين مثال فرضي است و اسلام براي اين فرضها هم چاره انديشي كرده است.
متاسفانه بعضيها بيان مي كنند كه اين قانون اسلام حق زنها را از بين برده ولي متوجه نيستند كه اولا اين راه حل است نه اينكه مرد و زن به اين كار مجبور باشنددر ثانيا شايد در جامعه ما اين قانون و راه حل اسلام را ناپسند بدانند ولي هستند جوامعي كه دو زن جوان با شوهر جوان در يك خانه با كمال خوشي زندگي مي كنند بطوريكه حتي معلوم نمي شود كداميك از دو زن مادر فرزند خانواده است . و لذا علت بعضي از مخالفتها با ازدواج مجدد يا ديگر مسائل فرهنگ و تربيت خاص آن منطقه است كه ما خلاف اين برخورد را در جامعه اي ديگر شاهد هستيم.
همچنين زن اين حق را دارد كه با ازدواج با مرد زن دار مخالفت كند و به هيچ وجه اسلام هيچ زني را به ازدواج با مرد زن دار مجبور نمي كند
و حرف آخر اينكه ازدواج مجدد شرايطي دارد كه مرد بايد اول آن شرايط را احراز كند ازدواج مجدد بدون ضوابط و بي قانون نيست زيرا اسلام حقوق زن را براي مرد متذكر شده و او را ملزم مي كند تا آن حقوق را رعايت كند.
تقريبا نصف جواب بدست آمد كه نه مرد و نه زن مجبور نيست كه ازدواج دوم يا ... را داشته باشد.
اماچرا زن اين حق را ندارد؟
ما در جواب سوال يك گفتيم كه زن و مرد با اينكه در خيلي جهات مشابهند ولي از جهاتي نيزتفاوتهايي دارند كه وجود اين تفاوتها منجر به تفاوت در بعضي از احكام هم شود.
سه جواب مي توان به اين قسمت از سوال داد:1- خداوند حكيم صلاح زن را بخاطر وجود تفاوتهايي كه با مرد دارد مي داند و طبق اين مصالح نيز بعضي از احكام زن را متفاوت از مرد قرار داده است.
2- اين منع نيز مطابق طبيعت است چون در طبيعت قريب به اتفاق گياهان و حيوانات چنين رويه اي را دارند.
3- زن به لحاظ عاطفي و رواني و فطري تمايل ندارد كه در بيش از يك خانواده نقش ايفا كند چه بسيار زناني كه به خاطر طلاق يا ديگر عوامل متلاشي شدن خانواده تا مدتها نتوانسته اند دوباره تشكيل يك خانواده جديد را بدهند.
4- چرا پسران را بيشتر از دختران دوست دارند؟
اين نيز به اسلام ربطي ندارد مي توانيد از جايگاه دختر در اسلام با مراجعه به تفسیر سوره کوثر از تفسیر نور آگاه شويد.
اسلام به زن اين شخصيت و جرأت را داد كه خود را در عرصه سياسي و اجتماعي مطرح كنددفاعيات حضرت زهرا سلام الله عليها از ولايت حضرت علي عليه السلام و نقش سميه در ايمان آوردن زنان به پيامبر و دفاع جانانه نصيبه در جنگ احد و دهها نمونه ديگر كه اثرگزاري زنان را در عرصه هاي مختلف اجتماعي اوايل ظهور اسلام نشان مي دهد .

در آخر از همه صاحب نظران و آگاهان به مسايل ديني تقاضامندم كه ايرادات و اشكالات اين نوشته را بيان كنند تا عيوب رفع شود.
مي توانيد با اين آدرس مكاتبه نماييد:gasembaseri@yahoo.com
دانلود كتاب زن در اينه جلال و جمال: مركز تعليمات اسلامي واشنگتن - كتابخانه معارف اسلامی - زن در آينه جلال و جمال - فهرست -
لينكي ديگر: > >
دانلود كتاب: http://hesabdari-andisheh.blogfa.com/post-101.aspx

دانلود تفسیر نور: qaraati.net

قاسم باصری حسن کهل
کارشناس مسیحیت