علي عليهالسلام و زيباييها
حيات سراسر نور علي عليهالسلام سرشار از زيباييهايي معنوي است:
زيباترين ولادت: تنها کسي که در داخل خانه خدا به دنيا آمد علي عليهالسلام است؛
زيباترين نام: بنابر روايت متعدد، نام علي مشتق از نام خدا است؛
زيباترين ايثار: در توطئه مشرکان در قتل پيامبر صلياللهعليهوآله ، علي جاي پيامبر آرميد؛
زيباترين معلم: علي تربيت شده دست پيامبر بود؛
زيباترين سخنان: به تعبير بسياري از بزرگان، نهج البلاغه برادر قرآن است.
نگاهي به نهج البلاغه علي عليهالسلام
شيخ محمد عبده، يکي از بزرگترين دانشمندان عالم تسنن ميگويد: «کلام امام علي بن ابي طالب، پس از کلام خداي متعال و پيغمبرش صلياللهعليهوآله شريفترين و برترين سخن، و سرشارترين کلام از لحاظ مواد و داراي بهترين شيوه است و بيشترين معاني و محتوا را دارد».
جُرج جرُداق، يکي از دانشمندان مسيحي ميگويد: «در نهج البلاغه علي، به همان اندازه که براي عرب خير و ارزش وجود دارد، براي همه انسانهاي ديگر نيز خير و ارزش وجود دارد».
دکتر زَکي مبارک، يکي از عالمان اهل تسنن ميگويد: «من اعتقاد دارم که مطالعه کتاب نهج البلاغه، روح شهامت و مردانگي و عظمت نفس را تقويت ميکند؛ زيرا از روح پر تواني صادر شده است».
سخن انديشمندان مسيحي درباره علي عليهالسلام
جرج جرداق، يکي از نويسندگان مشهور مسيحي مينويسد: «آيا انسانِ بزرگي مانند علي را ميشناسي که حقيقت انساني را به عقول و مشاعر بشري آشنا ساخت. آن حقيقت انساني که سرگذشتي چون ازل، و آينده پربقايي چون ابديت و ژرفاي بس عميقي دارد».
جرج زيدان انديشمند ديگر مسيحي مينويسد: «علي عليهالسلام ، امروزه پس از دهها قرنْ در خلال سخنان شورانگيز و دلفريبش، کاملاً مجسّم است و همچون آفتاب نيمروز ميدرخشد».
شبلي شميل ـ طبيعيدان معروف مينويسد: «امام علي عليهالسلام بزرگِ بزرگان و تنها نسخهاي است که شرق و غرب، صورتي مطابق با اصل آن نديده است».
مانند علي که ديده در اوج کمال در عالم شرق و غرب و بگذشته و حال
حسان
کلام اهل سنت درباره علي عليهالسلام
حسن بن يسار بصري، از مشهورترين فقيهان و دانشمندان قرن اول هجري ميگويد: «علي بن ابي طالب، ربّاني امت اسلامي و داراي عظمت و سابقه منحصر و نزديکي با پيامبراکرم صلياللهعليهوآله است. او هرگز از امر الهي غفلت نورزيد و در راه دين هيچ ملامتي در او تأثير نداشت».
ابن ابي الحديد، يکي از آگاهترين عالمان اهل تسنن که شرحي در بيست جلد بر نهج البلاغه نوشته، ميگويد: «من چه بگويم درباره مردي که همه فضيلتها به او منتهي ميشود و هر مکتب و هر گروهي، خود را به او منسوب ميسازند. آري، او رئيس همه فضيلتهاست».
علي در آينه شعر فارسي
گنج علم
بس بود در مدح و توصيفش همين يک افتخار لافَتي اِلاّ عَلي، لا سَيف اِلاّ ذوالفَقار
من چه گويم مدح او، جايي که قرآن مادح است کِي همانندش ببيند چشم پير روزگار
شهر دانش، گنج علم سينه پيغمبر است باب علمش خسرو دين، حيدر والا تبار
حسان
گفتم علي
گفتم علي
از جاي خود برخاستم
از او مدد
در راه حق ميخواستم
گفتم علي
تا آفتاب از نو دميد
با ياد او
غم از دل من پرکشيد