پنج شهر تاريخي فراموش شده در پنج كشور وجود دارند كه پيش از نابودي بايد آنها را ديد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سايت «هريتيج‌كي» در گزارشي به معرفي پنج شهر تاريخي در خطر جهان در كامبوج، ايتاليا، اردن، پاكستان و عراق پرداخته كه پيش از نابودي بايد آنها را ديد:


1* شهر تاريخي «آنگكور» در كامبوج
شهر تاريخي «آنگكر» يكي از مجموعه‌هاي تاريخي ارزشمند جهان محسوب شده و در سال 1992 به عنوان تنها محوطه‌ي تاريخي كامبوج در فهرست ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد، هر چند كارشناسان بارها شرايط اين شهر تاريخي را بدليل عدم حفاظت كالفي و تعداد زياد گردشگران بحراني اعلام كرده‌اند.


اين شهر تاريخي كه از آن به‌عنوان بزرگ‌ترين منطقه‌ي شهري تاريخي جهان نام برده مي‌شود، بين قرن‌هاي نهم تا چهاردهم ميلادي پايه‌گذاري شده است. آنگكر كه از آن همواره به‌عنوان يكي از شاهكارهاي هنر و معماري ياد مي‌شود، با استفاده از سنگ‌هاي عظيم حجاري‌شده احداث شده و بعد از گذشت چند قرن از احداث آن، رازهاي زيادي درباره‌ي نحوه‌ي ساخت اين شهر كشف‌نشده باقي مانده‌اند.

شهر تاريخي آنگكر از سال‌ها پيش يكي از محوطه‌هاي تاريخي مورد علاقه‌ي باستان‌شناسان جهان، به ويژه باستان‌شناسان استراليايي بوده است.

كاوش براي كشف قسمت‌هاي مختلف اين شهر از حدود دهه‌ي 50 ميلادي آغاز شده و در هر فصل از كاوش‌ها نيز بخش‌ جديدي به اين شهر افزوده شده است. طبق عكس‌هايي كه توسط ماهواره‌هاي سازمان ناسا از شهر آنگكر تهيه شده‌اند، اين شهر حدود 1200 مايل مربع وسعت دارد، درحالي‌كه اكنون فقط حدود 385 مايل مربع از ويرانه‌هاي اين شهر كشف شده است.


2* شهر تاريخي «پمپي» در ايتاليا
شهر تاريخي «پمپي» در ايتاليا بدليل صدماتي كه در سالهاي اخير به آن وارد شده، با احتمال قرار گرفتن در فهرست ميراث جهاني سازمان يونسكو مواجه است.

كارشناسان رطوبت شديد، باران‌هاي اخير، سست شدن داربست‌ها و كاهش بودجه نگهداري و مرمت را مشكلات اصلي پمپي مي‌دانند، اين در حاليست كه «اتحاديه‌ اروپا» از برنامه‌ي ويژه‌اش براي مرمت و بازسازي اين شهر تاريخي با صرف هزينه‌ي 105 ميليون يورويي در قالب يك پروژه‌ي چهار ساله خبر داده است.

کارشناسان بارها نسبت به شرايط بحراني اين شهر تاريخي هشدار داده و دولت ايتاليا را به بي‌کفايتي در زمينه‌ي حفظ و حراست از ميراث تاريخي اين کشور متهم کرده‌اند. يونسكو نيز شرايط شهر تاريخي پمپي را كه در سال ‌1997 ميلادي در فهرست ميراث جهاني ثبت شد، در آخرين اجلاس خود كه در روسيه برگزار شد، بررسي و نسبت به شرايط آن اظهار نگراني كرد.

شهر پمپي ‌24 آگوست سال ‌79 ميلادي براثر آتشفشان يك كوه زير خروارها خاكستر مدفون شد و هزاران نفر از ساكنان آن جان خود را از دست دادند. هرچند در متون تاريخي به وجود اين شهر اشاره شده، ولي مدت‌ها مورخان و محققان اين شهر را نوعي افسانه مي‌دانستند تا اينكه در سال ‌1748 ميلادي به‌شكل تصادفي كشف شد.

در حال حاضر سالانه سه ميليون گردشگر از پمپي ديدن مي‌كنند كه اين امر شهر پمپي را به جاذبه‌ي نخست گردشگري ايتاليا و يكي از پنج جاذبه‌ي نخست گردشگري اروپا تبديل كرده است.


3* شهر تاريخي «پترا» در اردن
شهر تاريخي «پترا» در كشور اردن متعلق به دوران پيش از تاريخ بوده و در سال 1812 ميلادي توسط يك باستان‌شناس سوييسي كشف شد، در هزاران قبل در تقاطع راه‌هاي اصلي كاروان‌هايي كه از درياي سرخ عبور مي‌كرده‌اند، قرار داشته است.

معبد باستاني پترا يك اثر تاريخي نيمه‌كاره است كه در صخره‌اي بزرگ ساخته شده و داخل آن مملو از دالان‌ها و دهليزهاي اسرارآميز است.

شهر تاريخي پترا يكي از مشهورترين بناهاي جهان محسوب مي‌شود و به‌دليل استفاده از نوع خاصي از معماري با تلفيق معماري سنتي شرقي و معماري يوناني، در سال 1985 ميلادي در فهرست ميراث جهاني يونسكو ثبت شده، اين در حاليست كه كارشناسان بناهاي تاريخي اعلام كرده‌اند كه بدليل بازديد روزانه هزاران گردشگر از شهر تاريخي پترا در اردن و نبود نظارت كافي بر تعداد گردشگران اين شهر 2000 ساله، صدمه‌هاي بسياري به آن وارد شده كه از آن ‌جمله مي‌توان به ايجاد شكاف‌هايي در بخش‌هايي از اين شهر صخره‌يي اشاره كرد.


4* شهر تاريخي «موهنجودارو» در پاكستان
شهر تاريخي «موهنجودارو» كه از آن به عنوان ميراث جهاني 5000 ساله‌ي پاكستان ياد مي‌شود، بدليل تغييرات آب و هوايي و عدم حفاظت كافي در آستانه‌ي نابودي كامل قرار دارد.

اين شهر كه قرار بود در قالب برنامه‌اي سه ساله و با صرف هزينه‌ي پنج ميليون دلاري مرمت شود، از مدت‌ها قبل به حال خود رها شده و در سال گذشته نيز به دليل جاري شدن سيل ويرانگر در پاكستان، در آستانه‌ي نابودي كامل قرار داشت. البته موهنجودارو طي هزاران سال هفت‌بار به سبب جاري شدن سيل شديد ويران شد و دوباره بازسازي شده است.

شهر موهنجودارو به معنای «تپه‌ي مردگان» كه پایتخت تمدن دره سند بوده و در سال 1980 در فهرست ميراث جهاني سازمان يونسكو به ثبت رسيد، در هزاره‌ي سوم پيش از ميلاد با آجرهاي پخته نشده ساخته شد كه نشانه‌ي نحو‌ه‌ي ساخت و سازهاي تاريخي در هزاران سال قبل توسط ساكنان تمدن «دره‌ي ايندوس» است.

بقاياي موهنجودارو كه يكي از بهترين نمونه‌هاي شهرسازي مدرن در جنوب آسيا به شمار مي‌رود در سال 1922 و بصورت اتفاقي در كاوش‌هاي باستان‌شناسي در استان «سند» پاكستان، كرانه‌ي رود «ايندوس» و در 400 كيلومتري كراچي کشف شد.


5* شهر تاريخي «بابل» در عراق
شهر تاريخي «بابل» با چند هزار سال قدمت در كشور عراق در دهه‌هاي اخير در شرايط بحراني بوده و در ماههاي اخير بدليل ادامه اجراي پروژه عبور لوله‌هاي نفت از حريم اين شهر تاريخي كه حيات آنرا را در معرض خطرات جدي قرار داده، نامش بار ديگر بر سر زبانها افتاده است.

شهر تاريخي بابل كه قدمتي 4000 ساله داشته و در سال‌هاي حكومت بخت‌النصر دوم بين سال‌هاي 630 تا 562 پيش از ميلاد و هم‌زمان با احداث يكي از عجايب هفت‌گانه‌ي جهان باستان ـ باغ‌هاي معلق بابل ـ توسعه يافت و در فاصله‌ي 90 كيلومتري شهر بغداد، پايتخت عراق قرار دارد.

در حال حاضر اين شهر بدليل اقدامات نادرست حكومت صدام حسين براي تبديل كردن آن به يك جاذبه‌ي گردشگري، احداث يك پايگاه نظامي سربازان آمريكايي در كنار آن و نبود حفاظت كافي در سال‌هاي پس از اشغال عراق، در شرايط بسيار بدي است.

در اين شرايط كارشناسان بر اين باورند كه عبور لوله‌ها علاوه‌بر صدماتي كه به بخش‌هايي از اين شهر وارد كرده، مي‌تواند مانع ثبت اين شهر در فهرست ميراث جهاني سازمان يونسکو شود، اين در حاليست كه وقوع انفجارهاي احتمالي در لوله‌هاي انتقال نفت بواسطه سهل‌انگاري يا اقدامات تروريستي نيز مي‌تواند صدمات جبران‌ناپذيري را به بابل وارد كند.

باستان‌شناسان بابل را شهري مي‌داند كه در آن مي‌توان آثاري از ستون‌هاي مرمري تمدن يونان باستان و مجسمه‌هاي ساخته‌شده از سنگ آهك تمدن مصر باستان را مشاهده كرد. اين شهر در سال‌هاي دور يكي از شهرهاي زيباي منطقه‌ي بين‌النهرين بوده و بناهايي تاريخي ارزشمندي مانند برج بابل، كاخ بخت‌النصر دوم ، زيگورات و صدها اثر تاريخي ديگر را درخود جاي داده است.