![](http://pnu-club.com/imported/mising.jpg)
زانوي ضربدري:
زانوي ضربدري نوعي تغيير شكل زاويه اي در اندام تحتاني است كه معمولاً در طول دوران كودكي بين سنين 2 تا 6 سال ديده مي شود. در اين عارضه خط زانو با ران و مچ پا در يك امتداد نيست. در وضعيت طيبعي اگر شخص زانوها را به هم نزديك كند مي تواند قوزك هاي داخلي پا را هم بهم نزديك كند. بنابراين زانوي ضربدري زماني است كه زانوهاي كودك به هم نزديك شده در حالي كه قوزك هاي پاي او از هم دور شده اند. بر اين اساس مي توان زانوي ضربدري را
به سه درجه تقسيم بندي كرد كه به ترتيب از سمت چپ به راست در شكل بالا ديده مي شوند:
· كم: فاصله بين قوزك هاي داخلي 6 تا 8 سانتي متر است.
· متوسط: فاصله بين قوزك هاي داخلي 8 تا 10 سانتي متر است .
· شديد: فاصله بين قوزك هاي داخلي بيش از 10 سانتي متر است.
تاريخچه:
قابل توجه است كه بدانيم كه يك نوزاد در ابتدا داراي زانوي پرانتزي است. با رشد طبيعي و در حدود سن 18 ماهگي زانوها بتدريج صاف مي شوند. با ادامه يافتن سير تكاملي طبيعي زانوها بتدريج به شكل ضربدر انحراف پيدا مي كنند. اين تغيير شكل زانوي ضربدري حداكثر تا سن 3 تا 4 سالگي است و عموماً تا حدود سن 6 تا 7 سالگي طبيعي است. با رسيدن به سن 7 سالگي زاويه زانو( زاويه درشت نئي و ران يا زاويه والگوس ) به حد طبيعي در دوران بزرگسالي تا سطح 5 تا 7 درجه برگشت پيدا مي كند( به شكل زير توجه فرمائيد ). اين وضعيت بوسيلة گرافت هم نشان داده شده است.
ناحيه سايه دار در بچه هاي تازه بدنيا آمده با 2 انحراف استاندارد از ميانگين نشان داده شده است. زاويه درشت نئي- ران در حدود اين دامنه بعنوان محدودة نرمال در نظر گرفته شده است.