بعد از درگذشت هفت هنرمند نازنین ایرانی در سال 92، فروردین ماه نحس هنرمندان همچنان ادامه دارد و این بار نوبت به «وجیهالله فردمقدم» پیشکسوت انیمیشن رسید! این هنرمند بزرگ عصر روز 17 فروردین از دنیا رفت.
این فیلمنامهنویس، انیماتور و کارگردان فیلمهای پویانمایی و زنده علاوه بر نگارش فیلمنامه و ساخت آثار کارتونی بخش مهمی از زندگی خود را صرف آموزش و تربیت نسلی از هنرمندان جوان عرصهی انیمیشن در کشور به ویژه کودکان و نوجوانان کرد.
این هنرمند نخبه ایران متولد 1324 در شهر تهران است و علاقهی او به هنر نقاشی به دوران نوجوانیاش باز میگردد.
وی به صورت رسمی از سال 1350 با هنر پویانمایی در وزارت فرهنگ و هنر سابق آشنا شد و مدتی به ساخت تیزرها و کارهای گرافیکی تبلیغاتی پرداخت اما فعالیت هنری خود را از سال 1352 با استخدام در آتلیهی پویانمایی مرکز سینمایی کانون آغاز کرد و پس از گذراندن آموزش پویانمایی عروسکی در وزارت فرهنگ و هنر چک اسلواکی در سال 1352 و اولین دورهی آموزش سینمای نقاشی متحرک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال 1353 موفق به ساخت فیلم پویانمایی هنرجویی «مزاحمها» شد و این نخستین تجربهی وی دیپلم افتخار جشنوارهی فیلمهای دانشجویی اسپانیا را در کارنامهی هنریاش به ثبت رساند.
فردمقدم علاوه بر نویسندگی، کارگردانی فیلمهای پویانمایی چون «مزاحمها»، «تقلید»، «جورجورک»، «بازگشت»، «در کنار هم، با هم»، «لالایی عاشورا»، «یار هم، در کنار هم» و «لیلی لیلی حوضک» را بر عهده داشت و در عین حال فیلم «زندهی مرد و قولش» را کارگردانی کرد که این فیلم نیز موفق به کسب دیپلم افتخار از جشنوارهی بینالمللی فیلم رشد در سال 1383 شد.
ساخت گردونهی تصویر (آشنایی و تمرینهایی در نقاشی متحرک به وسیلهی زئوتروپ) در مرکز سرگرمیهای سازندهی کانون و تدریس در دانشگاه هنر و به نوشتن فیلمنامههای «همنشین»، «کوه جواهر» و فیلمبرداری فیلمهای «امیرحمزه گنج» و پویانمایی فیلمهای «اتل و متل»، «دنیای دیوانهی دیوانه»، «تداعی»، «آزادی آمریکایی»، «چرا و چطور» و «اتحاد» از دیگر فعالیتهای هنری وجیهالله فرد مقدم است.
وی که اسفند سال گذشته از سوی رییس جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از هنرمندان کشور موفق به دریافت جایزه ویژه بنیاد علمی نخبگان (جایزه شهید مرتضی آوینی) شده بود در طی زندگی پربار خود کارگاههای آموزشی متعددی در شهرهای مختلف کشور و در مراکز فرهنگی هنری کانون برپا کرد و از این راه شمار زیادی از مربیان و اعضای کودک ونوجوان این مراکز را با هنر انیمیشن و فیلمسازی آشنا کرد.
در این میان دبیری پنج دوره از جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان (قاصدک) از دیگر تلاشهای این استاد پیشکسوت برای ترویج هنر پویانمایی در سطح کشور است.
او همچنین داوری بسیاری از جشنوارههای معتبر داخلی را در حوزهی انیمیشن به ویژه داوری چندین دوره جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران را بر عهده داشته است.
از این استاد پیشکسوت در دو دورهی همین جشنواره تجلیل شد که آخرین آن به روز 17 اسفند 1391 و مراسم پایانی هشتمین جشنواره بینالمللی پویانمایی تهران باز میگردد.
وجیهالله فرد مقدم همچنین دارای مدرک درجهی 1 هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی(معادل دکتری) بود.
او پس از دست و پنجه نرم کردن با بیماری سخت سرانجام روز 17 اسفند سال 1392 در منزل خود درگذشت.
روابط عمومی و امور بینالملل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فقدان این هنرمند کشور را به خانواده آن هنرمند به ویژه همسر و دو فرزندش و جامعه هنری ایران تسلیت میگوید و از درگاه خداوند برای بازماندگان صبر و شکیبایی و برای آن سفر کرده جایگاه و رتبهای بلند نزد پروردگار آرزومند است.
برنامههای مراسم تشییع و یادبود استاد وجیهالله فرد مقدم در خبرهای بعدی اعلام خواهد شد.