آيا واقعا نشانه هايی هست کهبتوان قبل از بروز علايم واقعی بيماری ، احتمال خطر را پيش بينی کرد؟ تحقيقاتنشان می دهد که بعضی از نشانه ها می تواند قبل از بروز آلزايمر تظاهر کندمثل :
از دست رفتن حس بويايی : کاهش توانايی در تعيين و تشخيص بوها قبل از کاهش حافظه ايجاد می شود. مطالعه نشان می دهد آسيب عصب ناحيه بويايی مغز که مخصوص کنترل حس بويايی استقبل از آسيب حافظه ديده شده است .
اختلال فضای بينايی : به دليلنرسيدن خون کافی و آسيب عصبی در ناحيه بينايی مغز يک نشانه زودرس ديگر، اشکال دراطلاعات بينايی است . اين مساله با ناتوانی در دنبال کردن و يادآوری جهات بينايیيا کپی کردن و نقاشی کردن تصاويری که فرد آنها را ديده ،همراه میباشد.
کاهش شنوايی: مطالعه رویبيماران مبتلا به آلزايمر در دانشگاه فلوريدای جنوبی نشان می دهد که 49 تا 52درصد بيماران کاهش شنوايی داشتند.
اثر انگشت غير طبيعی : وجوداثر انگشت غير طبيعی در بيش از 75 درصد بيماران مبتلا به آلزايمر نشان می دهدکه نوعی استعداد ژنتيک در ابتلا به اين بيماری و ساير انواع دمانسها هست.
افسردگی : تقريبا 50 درصدبيماران مبتلا به آلزايمر قبل از بروز تغييرات شخصيتی در آنها ، افسردگی راتجربه کرده اند. وجود اين نشانه ها در تمام افراد صرفا به معنای ابتلای قطعیآنها به بيماری نيست بلکه می تواند راهنمايی باشد تا در صورت وجود علائم واقعیبيماری بخصوص در سنين بالا ، با درنظر گرفتن احتمال ابتلا به بيماری و زوال عقل، فرد را تحت نظارت و مراقبت دقيق قرار داده و از ايجاد خطر و عوارض جدیبيماری برای او و مراقبت کنندگانش جلوگيری به عمل آورد.
آلزايمر: تصورات نادرست و حقايق
در طی چند سال اخیر تصورات غلط بی شماری در مورد این مطلب که آلزایمر چیست؟ چه کسانی به آن مبتلا می شوند؟ تاثیرات آن بر زندگی بیماران چگونه است و … به وجود آمده است. این تصورات غلط به علائم بیماری متصل شده و به ما اجازه نمیدهند تا شناخت دقیقی از بیماری پیدا کنیم. انجمن جهانی آلزایمر معتقد است که اگر از بیماری رفع ابهام شود، مردم خیلی راحت تر می توانند با واقعیت مواجه شوند.
در این قسمت چند تصوررایج نادرست و واقعیت های آنها را برای شما بازگو میکنیم.
تصور غلط 1 : اگر یکیاز افراد فامیل دچار این بیماری شود، شما نیز به آن مبتلا خواهیدشد.
حقیقت: هرچند عوامل وراثتی نقش مهمی را در این بیماری بازی می کنند، اما تنها 5 تا 10 درصداز کل افرادی که دارای بیماری هستند، از طریق موارد ژنتیکی به آن مبتلا شده اند. دراکثر موارد هیچ گونه علامت قابل شناسایی یافت نمی شود. تحقیق وبررسی بر روی ژن هاهمچنان ادامه دارد
.
تصور غلط 2 : آلزایمر تنها بیماری افراد سالمنداست.
حقیقت: هر چند افزایش سن ریسک ابتلا به بیماری را افزایش می دهد، اما آلزایمر فقط در افرادسالخورده بروز نمی کند. افراد 40 تا 50 ساله ای نیز بودند که دچار آلزایمر شده اند. چیزی که در اینجا باید به خاطر داشته باشیم این است که با افزایش سن خطر ابتلا بهآلزایمر نیز افزایش پیدا می کند
.
تصور غلط 3 : آلزایمر قابل درماناست.
حقیقت: برای آلزایمر هیچ نوع درمان قطعی وجود ندارد. البته چند نوع دارو و معالجات گوناگونوجود دارد که می تواند تا حدی در برخی از بیماران ثمربخش باشد. گام بلندی در راهپیدا کردن درمان برداشته شده که نتایج خوش بینانه ای را به همراه داشتهاست
.
تصور غلط 4 : از دست دادن حافظه یعنیآلزایمر.
حقیقت: ممکن است خیلی از افراد با حافظه خود مشکل داشته باشند، اما این بدانمعنا نیست که دارای آلزایمر هستند. اگر از دست دادن حافظه بر روی چگونگی زندگیروزمره شما تاثیر می گذارد و توانایی قضاوت و استدلال و استنتاج و سایر مهارت هایارتباطی خود را از دست داده اید، می توانید برای تشخیص به پزشک مراجعهکنید
.
تصور غلط 5 : مصرف آلومینیوم باعث ایجاد آلزایمراست.
حقیقت: هر چند تحقیقات گسترده ای برای کشف ارتباط میان آلومینیوم و آلزایمر انجام شده است،اما تا کنون هیچ نوع مدرک موثقی در این زمینه بدست نیامده. بروز بیماری از دلایلمختلفی نشات می گیرد؛ از قبیل: عوامل وراثتی، روش زندگی، عوامل در محیط اطراف و
…
تصور غلط 6 : آلزایمر قابل پیشگیری است.
حقیقت: به این دلیل که هنوز علت ایجادآلزایمر مشخص نشده نمی توان از آن پیشگیری کرد. اما بهتر است همواره ذهن و بدن خودرا با انتخاب های آگاهانه، فعال نگاه دارید. این انتخاب ها شامل: ورزش، نگـه داشتـنرژیـم غـذایی سالم و مصرف میوه ها و سبزیجات تازه و ماهی می باشد همچنین سعی کنیدکه همیشه مغز خود را نیز فعال نگاهدارید
.
تصور غلط 7 : ویتامین ها، مکمل ها و قرص های تقویت حافظهمی توانند از آلزایمر جلوگیری کنند.
حقیقت: مطالعات بسیاری برای تشخیص تاثیرگذاری فرآورده هایی نظیر میتامینe و عصاره درخت ژینگو انجام شده که اکثرا بی فایده بوده، اما تحقیق در این زمينه همچنان ادامه دارد.
تصور غلط 8 : اگر من دچار آلزایمر شوم، زندگیم تمام است.
حقیقت: شمار کثیری از افراد که دچار آلزایمر هستند زندگی پر معنا و فعالی را دنبال می کنند. آنها هدفمند هستند و به هیچ وجه احساس نمی کنند که زندگی شان به پایان رسیده. تشخیص به موقع بیماری و انجام اقدامات لازم، نقش مهمی را در بهبودی فرد ایفا می کند. باید برای بیماران محیط مناسب و خدمات ویژه را فراهم آورید، از آنها حمایت کنید ، به فعالیت وادارشان کنید و شوق زندگی را در آنها بیدار سازید.
تصور غلط 9 : تمام بیماران آلزایمری پرخاشگر و خشن هستند.
حقيقت: این بیماری بر روی هر فرد به صورت متفاوتی تاثیر می گذارد. از دست دادن حافظه و به وجود آمدن پرتی حواس اغلب نا امید کننده و ترس آور است. با آگاهی از بیماری و تغییر رفتار در مقابل بیمار می توان از واکنش های خشن و پرخاشگرانه اجتناب کرد.
تصور غلط 10: بیماران آلزایمری متوجه وقایعی که در اطراف آنها رخ می دهد، نیستند.
حقيقت: بسیاری از افرادی که به آلزایمر مبتلا هستند، نسبت به کلیه وقایعی که در اطراف آنها روی میدهد آگاهی دارند، اما عده ای نیز با این مسئله مشکل دارند.آلزایمر توانایی برقراری ارتباط و تشخیص وقایع روی داده را از بیماران سلب می کند، هر چند بر روی هر کس تاثیر متفاوتی می گذارد. واقعیت این است که بیماران آلزایمری همان انسان های سابق هستند و شما باید ملاحظه آنها را کرده و در مقابلشان با احترام رفتار نمایید.
خاتمه دادن به تصورات نادرست
ـــــــــــــــــــــــــ ـــــــــــــــــــــــــ ــ
آلزایمر یک نوع بیماری پیش رونده است و بسیار ویرانگر می باشد که به مرور زمان سلول های حیاتی مغز را نابود می کند. معمولا در افراد بالای 65 سال بروز می کند، اما همچنین می تواند بزرگسالان را در سنین کمتر نیز نشانه رود. یک نفر از هر 13 نفر کانادایی بالای 65 سال دارای آلزایمر و یا سایر بیماری های ذهنی است. انجمن آلزایمر یک سازمان خیریه سلامتی است که همواره به بیماراني که مبتلا به آلزایمر هستند کمک می کند.
اجازه ندهید که تصورات نادرست در مورد آلزایمر شما از انجام موارد زیر باز دارد:
- پیدا کردن آگاهی نسبت به بیماری
- کمک خواستن
- احترام گذاشتن به بیماران