طرح بحث، پيشگفتار و مقدمه:
فصل ۱ - مقدمه اي بر ادله الكترونيك
فصل ۲ - كشف ادله الكترونيك
* طرح بحث، پيشگفتار و مقدمه:
طرح بحث:
مبحث ادله الكترونيكي، يكي از اصلي ترين مباحث كاربردي حقوق جديد كامپيوتر در تمامي حوزه هاي مسائل مدني و تجاري، مثل تجارت الكترونيكي و نيز مسائل حوزه جزائي، مشابه جرايم رايانه اي مي باشد.
با توجه به كمبود منابع به زبان فارسي، كتاب ادله الكترونيكي كه بر اساس دبيرخانه شوراي اطلاع رساني و توسط كميته مبارزه با جرايم رايانه اي شوراي عالي توسعه قضائي، در اين خصوص ترجمه شده است، يكي از منابع متنوع مي باشد، كه متن فايل كامل اين كتاب، اخيرا آماده شده و به شكل ذيل تقديم مي گردد.
ياد آوري مي نمايد، تمامي حقوق مربوط به اين كتاب متعلق به ناشر به شرح ذيل مي باشد.
اسم كتاب: ادله الكترونيكي – Electronic Evidence
مولف: آلن گاتن – Alan M. Gahtan
ناشر خارجي: Carswell ۱۹۹۹
مترجم: مصيب رمضاني
ناشر: دبيرخانه شوراي عالي اطلاع رساني
چاپ اول: ۱۳۸۳
شابك: ۹-۰-۹۵۵۸۲-۹۶۴
ISBN ۹۶۴-95582-0-9
دبيرخانه شوراي عالي اطلاع رساني:
www.scict.ir
تهران، خيابان دكتر شريعتي، نرسيده به چهار راه شهيد قدوسي، نبش انديشه يكم، شماره ۸۰۸
صندوق پستي ۱۳۱۵-۱۶۳۱۵
پيشگفتار
مجموعه قوانين و مقررات حقوقي با هدف تعريف و تنظيم روابط متقابل انسان ها شكل گرفته است و حوزه هاي متنوعي را پوشش مي دهد. گسترش و يا ايجاد حوزه هاي نويني از روابط، با خود مجموعه اي از مقررات را در پي دارد. تعامل شتابان در محيط رايانه اي پديده عصر كنوني است. محيطي كه فراخور ابراز جديدش قواعد تعامل نويني را مي طلبد.
بكار گيري فناوري اطلاعات و ارتباطات در كشور با خود نياز به مجموعه قوانين اين حوزه را دنبال داشته است. اگاهي از تجارب حقوقي و ساير كشورها مي تواند سازمان ها و متخصصان اين حوزه را ياري دهد.
اين كتاب به منظور آشنائي حقوق دانان، قضات و متخصصين حوزه فنآوري اطلاعات و ارتباطات به درخواست و حمايت بيرخانه شوراي عالي اطلاع رساني وبا همت كميته مبارزه با جرايم رايانه اي شوراي عالي توسعه قضائي قوه قضائيه در حوزه ادله الكترونيكي تهيه، ترجمه و منتشر شده است. اميد است مورد توجه علاقه مندان قرار گيرد.
نصرالله جهانگرد، دبير شوراي عالي اطلاع رساني و نماينده ويژه رئيس جمهور
مقدمه
امروزه فناوري اطلاعات و ارتباطات، به يكي از مباحث اصلي و روز آمد جامعه ما تبديل شده است با سايه افكندن اين فناوري بر تمامي شوون زندگي انسان، مسائل و چالش هاي مختلف حقوقي نيز بوجود آمده است و افراد جامعه از علماي حقوق و كارشناسان خود مي خواهند در اين باره چاره انديشي كنند.
حال چنانچه آن كشور خود پيشگام توليد و توسعه فناوري اطلاعات باشد، بالطبع خود نيز بايد راهكارهاي حقوقي راجع به آن را ارائه دهد و اگر وارد كننده آن فناوري باشد، نظير كشورمان، مسلما در زمينه چاره جويي معظلات حقوقي بوجود آمده، بايد به منابع كشورهاي مبدع آن فناوري مراجعه و ملاحظه كند آنهايي كه در اين زمينه تجربه بيشتري دارند، چه راهكارهايي اتخاذ كرده اند.
يكي از مباحث مهم و حساس در نظام هاي حقوقي، بحث ادله و نحوه استناد و پذيرش آن جهت اثبات يا رد دعاوي خصوصي و جزائي مي باشد. به نحوي كه به حق مي توان گفت بدون وجود دليل، هيچ دعوايي سرانجام ندارد. حال با گسترش حوزه فناوري اطلاعات در تمامي شوون زندگي انسانها، آيا مي توان گفت اسناد و مدارك ناشي از كاركردهاي اين فناوري، جهت اثبات دعاوي راجع به آن هيچ جايگاهي ندارد؟ مسلما خير.
چراكه علاوه بر تاثير پذيري كاركردهاي فيزيكي و مادي از دنياي ديجيتال، امروزه بسياري از امور فقط در اين فضا امكان پذير هستند و عملا مي توان گفت هر آنچه اسناد و مدارك راجع به آنها لازم باشد، بايد در آن فضا و فقط به صورت الكترونيكي جستجو كرد. نمونه بارزي هم كه در اين زمينه مي توان نام برد، در حقوق خصوصي بحث تجارت الكترونيك و در حقوق جزا، طيف وسيعي از جرايم رايانه اي است كه وقوع آنها فقط در دنياي ديجيتال امكان پذير است.
آنچه ملاحظه مي كنيد ترجمه كتاب ادله الكترونيك Electronic Evidence نوشته آلن گاتن Alan M. Gahtan است كه در سال ۱۹۹۹ توسط انتشارات كارس ول در كشور كانادا منتشر شده است.
اين كتاب در زمينه كشف و استناد به ادله الكترونيكي – خصوصا ادله مبتني بر سيستم هاي رايانه اي، راه كارهايي ارائه مي دهد. اطلاعات بسيار مهمي راجع به افراد و مشاغل، به صورت الكترونيكي ايجاد، ذخيره، پردازش و مبادله ميشود. كه مي توانند نقش موثري در فرايند دادخواهي يا تعقيب جزائي داشته باشند، اصولا نسخه هاي الكترونيكي مي توانند اطلاعات ارزشمندي را ارئه دهند كه در نسخه هاي كاغذي وجود ندارد.
از آنجا كه شركتها و اشخاص به طور گسترده اي به سيستم هاي رايانه اي خود وابسته شده اند، توجه وكلا و مجريان قانون، به ذخاير ارزشمند اطلاعاتي كه در اين سيستم ها نگهداري مي شوند معطوف شده است. اين اشخاص به طور جدي جهت كشف و ارائه داده هاي الكترونيكي در تمامي دعاوي خود اهتمام مي ورزند.
نكته جالب توجه ديگري كه در اين كتاب مطرح شده، راه كارهاي خاص است كه خوانندگان مي توانند دعاوي احتمالي خود را اتخاذ كنند تا از خطرات و هزينه هاي ناشي از كشف و ارائه ادله الكترونيكي در امان بمانند.
مترجم