هدف از ارگونومی ایجاد محیطی بهینه منطبق با ابعاد بدن انسان و ظرفیت های او میباشد.دسترسی به این هدف بوسیله تغییر سیستم و فراهم کردن محیط متناسب با خصوصیات و ظرفیت های جسمی و روانی انسان امکان پذیر میباشد.لذا شناخت ظرفییت های جسمی و روانی انسان یکی از مباحث مهم در علم ارگونومی است.
بخشی از دانش ارگونومی که تطبیق انسان با کار در مصرف انرژی و همچنین تغییرات پارامترهای فیزیولوژیکی بدن در حین انجام کار را مورد توجه قرار میدهد، به فیزیولوژی کار معروف است.
بطور کلی میتوان گفت مطالعه شرایط فیزیولوزیک بدن در حین کار ،موضوع علم فیزیولوژی کار است یعنی فیزیولوزی کار به تبیین فشارهای ناشی از کار حین انجام یک فعالیت و اثرات این فشارها بر ارگانیسم و چگونگی انطباق ارگانیسم با شرایط مذکور جهت ثابت نگاهداشتن محیط داخلی و فیزیولوژیکی بدن می پردازد.
در علم فیزیولوژی کار مباحث مختلفی نظیر :
- نحوه تولید انرژی در بدن
- منابع تولید انرژی هنگام کار و استراحت
- ارزیابی انرژی مصرفی حین انجام کار
- ارزیابی حداکثر توان جسمی انسان
- ساختمان و عمل عضلات در حین انجام کار
- خستگی و تغییرات پارامترهای فیزیولوژیکی هنگام کار
مطرح و مورد بحث و مطالعه قرار میگیرد. لذا شناخت و مطالعه ظرفییت کار جسمی افراد از مباحث مهم علم فیزیولوژی کار است.در این مقاله سعی میکنیم با توضیح تغییرات فیزیولوزیک بدن در هنگام کار و معرفی شاخصهای حداکثر توان جسمی و ظرفیت کار فیزیکی یک فرد به بیان روشهای کاربردی محلسبه شاخص ظرفییت کار جسمی (Physical work capacity) بپردازیم.
فشار کار- انجام کار و پاسخ فیزیولوژیک – ظرفیت کاری
بار یا فشار کار (Load) عبارت است از مقاومتی که کارگر برای انجام کار- که پارامترهای آن مستقل از ویژگیهای جسمی و روانی فرد است- باید بر آن غلبه کند . اقدام (Performance) عکس العمل نسبت به (Load) میباشد و به پارامترهای شخصی فرد بستگی پیدامیکند.
پاسخ فیزیولوژیک یا (strain) عبارت است از تغییرات فیزیولوژیکی بدن در واکنش به Load وارد شده تا اقدام Performance)) امکان پذیر گردد.
لذافشارکار(Load) منجربه بروز تغییرات فیزیولوژیک (strain) و اقدام(performance) می گردد. بدیهی است بخش مفید وکار قابل بهره برداری، اقدام(performance) بوده بین آن و (strain) رابطه معکوس برقرار است.Strain شامل تغییرات نبض-فشار خون-میزان مصرف اکسیژن و سایر متغییرهای فیزیولوژیک میباشد و در مواجهه با Load هر قدر Strain کمترباشد Performance بیشتر خواهد بود که این حالت مبیین P.W.C بیشتر و کفایت انجام کار بیشتر(Efficiency) میباشد.
پروفسور بینک(Bink,1962) توانائی یا ظرفیت کار فیزیکی (Physical Work Capacity) را مقدار حداکثر انرژی که شخص میتواند بدون آنکه به سلامتی خود آسیبی برساند در طول یک شیفت کاری مصرف نماید تعریف می کند.