گروهي از محققان دانشگاه Connecticut به رهبري جيمز روسلينگ با استفاده از يک حسگر ساخته شده از نانولولههاي کربني فشرده که با نانوذرات طلا روکشدهي شده بودند، يک ابزار ميکروسيالي ارزان براي تشخيص سرطان دهان توليد کردهاند. بنابر گفته محققان اين ابزار را ميتوان تغيير داده و از آن براي شناسايي سرطانهاي ديگر استفاده کرد.
بررسيهايي که روي 78 بيمار مبتلا به سرطان دهان و 49 نمونه کنترل انجام شد نشان داد که ميزان اختصاصي بودن اين روش در تشخيص سرطان دهان 98 درصد، و حساسيت باليني آن 89 درصد است.
با وجودي که گروههاي تحقيقاتي ديگري نيز روشهايي براي تشخيص سرطان دهان با استفاده از نشانگرهاي زيستي خون ابداع کردهاند، اما تمام اين روشها بر فناوريهاي گران و زمانبر مبتني هستند.
اين ابزار ميکروسيالي جديد ميتواند بهطور همزمان مقادير بسيار پايين 4 پروتئين را که بههمراه يکديگر نشاندهنده وجود سرطان دهان هستند، تشخيص دهد.
در اين کار دانههاي مغناطيسي که هر يک با 120 هزار مولکول پادتن پوشيده شدهاند، براي گرفتن مقادير بسيار پايين پروتئينهاي نشانگر و بيرون کشيدن آنها از نمونه خون مورد استفاده قرار ميگيرند. سپس اين دانهها بهدرون يک ابزار ميکروسيالي تزريق شده و از روي عناصر حسگري عبور داده ميشوند. خروجي الکتريکي هر حسگر نشاندهنده سطح يک پروتئين خاص در نمونه خون است.
بنابر گفته اين محققان، کل فرايند تشخيصي حدود 50 دقيقه طول ميکشد. قيمت هر يک از اين تراشههاي حسگري يکبار مصرف که از نانولولههاي کربني ساخته شدهاند، حدود 9 دلار است. در ساخت دستگاه الکترونيکي که سيگنالهاي حسگري را ميخواند، از قطعات و پمپهاي الکترونيکي موجود استفاده شده است و هزينه اين دستگاه در مجموع زير 26 هزار دلار است. اين هزينه پايين امکان خريد آن را تقريباً براي تمام آزمايشگاههاي زيستپزشکي فراهم ميآورد.
محققان موسسه ملي تحقيقات دندان و سر، دانشگاه Salve Regina، بنياد نوآوري تحقيقاتي سرطان مالزي، و دانشگاه مالايا در اين مطالعه مشارکت داشتهاند.
جزئيات اين تحقيق در مقالهاي با عنوان:
|
“Ultrasensitive detection of Cancer biomarkers in the clinic using a nanostructured microfluidic assay” |
در مجله Analytical Chemistry منتشر شده است. خلاصهاي از اين مقاله از طريق سايت مجله در دسترس است. |