● ادامه تحصیل
زمینه ادامه تحصیلات در مقطع دکتری در این رشته، چه در خارج و چه در داخل و بویژه بورسیه از سازمانهای گوناگون وجود دارد. لازم به ذکر است که رشته شهرسازی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در ایران دانشجو می پذیرد. در مقطع کارشناسی، نخستین گروه از دانشجویان رشته شهرسازی در سال ۱۳۸۲ فارغ التحصیل شدند. ولی در مقطع کارشناسی ارشد، این رشته از سابقه طولانی برخوردار است و در مقطع دکترا نیز تعدادی از دانشگاه های کشور شروع به فعالیت کرده اند و دانشجویانی نیز فارغ التحصیل شده اند.
● توان مندی ها و ویژگی های لازم
دانشجوی رشته ی شهرسازی باید اطلاعات عمومی خوبی داشته باشد و در دانشگاه نیز به این اطلاعات عمق و وسعت بیشتری ببخشد. رشته ی شهرسازی نیاز به مطالعه ی زیاد، کارهای فیزیکی گسترده و برداشت های میدانی بسیاری دارد و به همین دلیل دانشجو باید وقت زیادی را به آن اختصاص دهد. هم چنین باید قدرت تحلیل بالایی داشته و در طراحی زبردست باشد. به خصوص دانشجویان رشته ی کارشناسی ارشد طراحی شهری که باید در طراحی توانا باشند. برای همین در آزمون کارشناسی ارشد این رشته، امتحان طراحی گرفته می شود. دانشجوی این رشته باید با طراحی و مفاهیم هنری مثل روان شناسی رنگ ها آشنا باشد و در عین حال به مفاهیم تکنیکی و اصول فنی کار مثل نقشه برداری، رسم فنی، پرسپکتیو، هندسه ی فضایی ، مدل سازی، ریاضی و مسایل انسانی و علاقه مند باشد و بداند که در طی تحصیل باید کارهای تحقیقاتی و عملی بسیاری انجام دهد.
در سطح کارشناسی از دانشجوی شهرسازی انتظار می رود که دید هندسی و درک فضا داشته باشد و بتواند در طراحی، فضا را به صورت دوبعدی و سه بعدی تصویر کند. هم چنین باید در ریاضیات به ویژه آمار مسلط باشد چون جمع آوری و تحلیل اطلاعات تحقیقات این رشته، نیاز به آمار و تحلیل آماری دارد و در نهایت تسلط به زبان انگلیسی و آشنایی با کامپیوتر در دنیای امروز عامل مهمی در موفقیت یک دانشجو است.
● درس های مهم در این رشته
ضرایب و عنوان درس های اختصاصی رشته ی شهر سازی در آزمون سراسری به شرح زیر است: ریاضیات:۴، فیزیک مکانیک:۴، شیمی:۱
برخی از دروس این رشته در طول تحصیل عبارت اند از: شهرشناسی، درک و بیان محیط شهری، بومشناسی طبیعی و ریاضیات در شهرسازی، کارگاه بیان تصویری، کاربرد هندسه در شهرسازی ،زبان تخصصی .کاربرد نقشهبرداری، کاربرد رایانه در شهرسازی، تاریخ و فرهنگ شهرنشینی جهان و ایران، آشنایی با مبانی معماری وساختمان، مبانی مهندسی شبکه حمل و نقل، کارگاه مهندسی شبکه حمل و نقل، مبانی مهندسی تأسیسات شهری، کارگاه مهندسی تأسیسات شهری، طراحی و کاربرد نظام اطلاعات ، آمار و روشهای کمی ، آشنایی با مصالح و ساخت ، جغرافیای شهری ، جامعهشناسی شهری ، اقتصاد شهری ، کارگاه مطالعات شهری، مبانی و روشهای برنامهریزی شهری ، مبانی و روشهای طراحی شهری ، کارگاه برنامهریزی شهری، کارگاه طراحی شهری، مبانی و روشهای برنامهریزی مسکن ، کارگاه برنامهریزی مسکن، کارگاه طرحهای اجرایی ، شناخت فضاهای شهری ایران ، روش تحقیق در شهرسازی ، کارگاه آماده سازی زمین، کارگاه برداشت کاربری ، طرح نهایی.
● دانشگاه هایی که در رشته مهندسی شهرسازی پذیرش می کنند
رشته شهرسازی از سال ۱۳۶۵ در دانشگاه تهران تدریس می شود. قبل از انقلاب نیز برای مدت کوتاهی در سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ این رشته در دانشگاهها تدریس می شد. پس از دانشگاه تهران، در سال ۱۳۶۹، دانشگاه شهید بهشتی (دانشکده معماری و شهرسازی) در این رشته دانشجو پذیرفت. سپس دانشگاههای علم و صنعت، تربیت مدرس، شیراز ، هنر اصفهان و آزاد اسلامی نیز جهت تربیت کارشناسان شهرسازی اقدام به پذیرش دانشجو کردند. هم اکنون رشته مهندسی شهرسازی در مقطع کارشناسی ارشد دو گرایش زیر را شامل می شود: برنامه ریزی شهری و طراحی شهری و مدیریت شهری
● وقتی شهر را می سازی، روز هم باید داشته باشی…
اولین بار سال ۱۹۴۹ پروفسور کارلوس ماریا دلاپائولرا، استاد دانشگاه بوینوس آیرس آرژانتین، ۸ سپتامبر را به عنوان روز جهانی شهرسازی بنیانگذاری کرد و امسال ۵۶ سالی ست که این روز را در بیش از ۴۰ کشور دنیا جشن می گیرند. کشورهایی مثل کانادا، جامائیکا، استرالیا، ایالات متحده، هلند، انگلستان، سریلانکا، پاکستان و… از این جمله هستند کشور ما از دوسال گذشته به جمع این کشورها پیوسته است.
● چرا مهندسی شهرسازی را انتخاب می کنیم ؟
▪ جون ترکیبی از ریاضیات ، هنر و علوم محیطی است.
▪ چون هیچ فارغ التحصیل مهندسی شهرسازی به دنبال کار نمی گردد.
▪ چون امکان گرفتن بورس تحصیلی برای اعزام به خارج از کشور وجود دارد.
▪ چون امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد.
▪ چون در دانشگاه شیراز در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ارایه می شود.
▪ چون باعث رشد خلاقیت ، نوآوری و مهارت فردی و گروهی می شود.
● درس های رشته
۱ آشنایی با برنامهریزی و طراحی محیط
۲ آشنایی با مبانی معماری و ساختمان
۳ آشنایی با مصالح و ساخت
۴ آشنایی با منظرسازی شهری
۵ آمار و روشهای کمی در شهرسازی
۶ اقتصاد شهری
۷ انقلاب اسلامی و ریشههای آن
۸ بلایا و س*****تگاههای انسانی
۹ بومشناسی طبیعی و انسانی
۱۰ تاریخ اسلام
۱۱ تاریخ و فرهنگ شهرنشینی جهان
۱۲ تربیت بدنی ۲
۱۳ جامعه شناسی شهری
۱۴ جغرافیای شهری
۱۵ حقوق و قوانین شهری
۱۶ درآمدی بر شهرشناسی
۱۷ درک و بیان محیط شهری
۱۸ روش تحقیق در شهرسازی
۱۹ زبان تخصصی
۲۰ زبان خارجی
۲۱ سمینار شهرسازی
۲۲ شناخت فضاهای شهری ایران
۲۳ طراحی و کاربرد نظام اطلاعات
۲۴ طرح نهائی
۲۵ علم و هنر شهرسازی
۲۶ فارسی
۲۷ مبانی اقتصاد
۲۸ مبانی جامعهشناسی
۲۹ مبانی جغرافیا
۳۰ مبانی مهندسی تاسیسات شهری
۳۱ مبانی مهندسی شبکه حمل و نقل
۳۲ مبانی و روشهای برنامه ریزی مسکن
۳۳ مبانی و روشهای برنامهریزی شهری
۳۴ مبانی و روشهای طراحی شهری
۳۵ متون اسلامی (آموزش زبان عربی)
۳۶ مدیریت و سازمان اجرایی شهری
۳۷ معارف اسلامی ۲
۳۸ کاربرد رایانه در شهرسازی
۳۹ کاربرد ریاضیات در شهرسازی
۴۰ کاربرد نقشهبرداری در شهرسازی
۴۱ کاربرد هندسه در شهرسازی
۴۲ کارگاه آمادهسازی زمین
۴۳ کارگاه برداشت کالبدی
۴۴ کارگاه برنامهریزی شهری (کاربری زمین)
۴۵ کارگاه برنامهریزی مسکن
۴۶ کارگاه بیان تصویری ۱
۴۷ کارگاه بیان تصویری ۲
۴۸ کارگاه طراحی شهری
۴۹ کارگاه طرحهای اجرایی
۵۰ کارگاه مطالعات شهری
۵۱ کارگاه مهندسی تاسیسات شهری
۵۲ کارگاه مهندسی شبکه حل و نقل