مادر سیستم عاملهای جهان

عنوان مطلب شاید براش کم باشه ولی دنبال یک معرفی در چند کلمه بودم که این به نظرم اومد. میخوام در این مطلب درباره unix صحبت کنم دلیل صحبت کردنش هم بخاطر نظر آقا وحید در دو مطلب قبلی بود که چرا انقدر گرون هست و ازش تعریف میشه و کلا چی هست . درواقع نمیشه که یونیکس را در حد همان نظر یا یک مطلب جواب داد اگر توانم یاری کرد در یک مطلب مینویسم و اگه خسته شدم در دو مطلب تمومش میکنم ولی بحثش بسیار جالب هست و تاریخچه بسیار جالبی داره اگر بخوام بگم یونیکس چی هست میتونم بگم آغاز دوره اطلاعات هست و اگر یونیکس نبود اینترنت هم شاید نبود بالاخره یونیکس آغاز خیلی چیزها در کامپیوتر و آی تی بود که پیگیری میکنم و فکر کنم وبلاگ من از ویندوز داره خارج میشه و به وبلاگ فناوری اطلاعات داره تبدیل میشه به هر حال نظر شما میگه کدوم بهتر هست چون هدف ما جلب رضایت مشتری است.

تصویر بالاخانواده یونیکس را نشان میده البته باز هم گسترده هست و این تصویر را میشه گفت کامل نیست یه تصویر یه جایی دیدم که همه سیستم عاملهای وابسته به یونیکس را خیلی جالب با لوگوهاشون سر میز نشان داده بود هرچی گشتم پیداش نکردم. من توی این مطلب در ابتدا خلاصه ای از یونیکس میگم که اگه خسته شدم مطلب کامل باشه و در انتها یا مطلب بعدی توضیح کامل را میدم.
در واقع تا الان هر چی پیش اومده در کامپیوتر یونیکس بالاترین نقش را داشته و اینترنت هم بار اول در یونیکس پدید اومد. باید بگم که کلمه اینترنت برای کاربران یونیکس یه چیز عادی بود اون قدیما ولی برای کاربران دیگر چیز مسخره ای بنظر میرسید. یونیکسهایی که امروز میبینید توسط AT&T به شاخه های مختلف در اومده شرکت AT&T بزرگترین شرکت مخابراتی امریکا هست که اینترنت هم از اونجا ظهور کرد برای ظهور اینترنت یکسری اشتباه این شرکت در اوایل کار کرد که اگر فرصتی شد درباره اینترنت هم بنویسم این اشتباهات تجاری این شرکت را میگم که وقفه در ظهور اینترنت انداخت و اونهم پشت گوش انداختن اینترنت بود شرکت AT&T فقط این نیست و خیلی بزرگتر از این حرف ها هست و میشه گفت بزرگترین دیتابیس جهان که مال یاهو هست از لطف شرکت AT&T هست که تا الان بدون عیب داره کار میکنه مایکروسافت خیلی تلاش میکنه که بتونه از این لحاظ با AT&T در بیفته و تا الان هم خوب پیش رفته ولی موفق نشده یکی از دلایل خرید یاهو که مایکروسافت پیشنهاد داد گرفتن دیستابیس یاهو از AT&T بود این نشون میده که این قضیه چقدر برای مایکروسافت اهمیت داره. ولی خوب این مسائل را حاشیه جهت اطلاع گفتم وگرنه موضوع بحث ما نیست. این تعاریفی که کردم میخواستم بدونید که وقتی صحبت از AT&T میشه و یونیکس بدونید کجا چه خبره.
طراحی یونیکس بقدری عالی است که قابل انتقال به هر سیستمی که هر کاره ای باشه و یا چند کاربره باشه ممکن است. یونیکس را باید با ایده های جدیدش شناخت مثلا: پرونده های متنی ساده ، مترجمهای خط فرمان و سامانه پرونده گردانی یا همون file system سلسله مراتبی و غیره. قدرت شدیدی که داره در خط فرمان هست و میشه گفت لینوکس اگر تا الان خوب ظاهر شد بخاطر این هست که این قدرت خط فرمان را از یونیکس به ارث برده شاید ندونید ولی خوب لینوکس هم از هسته یونیکس هست و درواقع متن باز یونیکس هست و ویژگیهای خوب یونیکس را هم به ارث برده. نه تنها لینوکس از یونیکس هست بلکه اکثر سیستم عاملها از یونیکس پدید آمدند حتی مکینتاش نیست از BSD در اومده که من توضیحاتش را در مطلبی که در posix نوشتم دادم.
نام یونیکس در مهندسی نرم افزار بخاطر زبان برنامه نویسی c و فلسفه در اومده. صاحب علامت تجاری یونیکس شرکت open group هست. و مدعی متن برنامه های یونیکس the sco group و novell است. یکی از دلایل وقتگیر شدن نوشتن مطلب پیدا کردن لینکهای این شرکتها هست بخاطر همین میگم شاید وسط کار خسته بشم چون مطالبی مثل این یونیکس را نباید همینطوری یه چیزی نوشت یا نباید نوشت یا وقتی هم نوشت نباید ضایعش کرد.

و اما تاریخچه ای از یونیکس میگم و در آخر کار باز هم این تاریخچه را کامل میکنم یونیکس از سال ۱۹۶۰ شروع شد و همینطور این تاریخ نشون میده که چقدر قدیمی هست و اولین سیستم عامل چند کاربره بود که میتونست به عنوان سرور با نصب یک کامپیوتر به چند تا دیگه هم سرویس بده این سیستم عامل اول نام ctss را داشت و میتونست به ۲۰ کاربر در یک کامپیوتر IBM سرویس دهی کنه که خیلی شدید مورد توجه قرار گرفت و درواقع ار همانجا بود که همگان متوجه شدند که سیستمهای آینده به چنین شکلهایی و خیلی وسیعتر در خواهند آمد و کامپیوترهای آینده همگی به این حالت در خواهند آمد. وقتی به این موفقیت رسیدند سه شرکت بزرگ اون زمان تصمیم گرفتند که روی سیستم عاملی به عنوان multics کار کنند که همان تکمیل شده ctss بود و اینکار را ۵ سال بعد از اولین سیستم عامل رخ داد یعنی سال ۱۹۶۵ ، ولی چون سیستم عامل از حد معینش بزرگتر شد یکی از اونها کار را کنار گذاشت که بعد دنیس ریچی و کن تامسون و برین کرنیگا
ن یونیکس Unics را در آزمایشگاه بل بر اساس multics ساختند. و بعدا نام unics به unix تغییر کرد. شرکتی که کار را رها کرد AT&T بود و این تنها اشتباهش نبود یکبارهم سر اینترنت این اشتباه را کرد که من پایه ای شد یه مطلب هم از اشتباه دیگر این شرکت درباره اینترنت مینویسم. طبق قوانین امریکا دیگه AT&T نمیتونست از unix استفاده تجاری بکنه و هیچکاره بود بخاطر همین شاید نکته پیشرفت یونیکس از همینجا پیدا شد چون AT&T یونیکس رایگان را عرضه کرد و بعد یونیکس به زبان c نوشته شد AT&T هم یونیکس را برای دانشگاههای مختلف فرستاد و کمکم یونیکس محبوب شد و در سال ۱۹۷۷ به یک سیستم عامل کامل تبدیل شد چون دانشجویان شروع کردند برای آن برنامه بنویسند در سال ۱۹۸۰ به وسیله دانشگاه برکلی یونیکس در سازمانهای دولتی بکار گرفته شد و نقش سرور را بدوش گرفت و کمکم شرکتهای بازرگانی هم به این قضیه رو آوردند که باعث شد نسخه بازگانی آنهم ارائه بشه که من چند تا موردش را در پائین میگم و بعد در همینجا مطلب را تموم میکنم و چیزهایی را که در این مطلب گفتم در مطلب بعدی بطور مفصل میشکافمش.
و اما نسخه های بازرگانی:
Xenix by microsoft
AIX by IBM
HP-UX by HP
ULTRIX by Digital
SunOS by Sun
به هر حال هرچیزی که موفق بشه دعوای زیادی پیش میاره قضیه به همینجا ختم نمیشه من در مطلب بعدی این تاریخ را کامل میگم و درگیریها را که از این درگیریها باعث شد مایکروسافت فرصت را غنیمت بشماره و با ارائه ویندوز تمام بازار را جمع کنه ولی این کار مایکروسافت یونیکس را ضعیف نکرد بلکه هر روز قوی تر هم میشه.