معرفي موزههاي آذربايجان؛
خانهي استاد شهريار، موزهي ادبي پذيراي علاقهمندان است
استاد شهريار در سال 1285 شمسي در بازارچه ميرزا نصرالله تبريز (چايكنار) چشم به جهان گشود . نام پدرش حاج ميرزا آقاخشكنابي است كه از وكلاي مبارز دادگستري تبريز و مردي فاضل و خوش محاوره و از خوشنويسان دوره خود و با ايمان و كريمالطبع بوده است.
در سال 1328 هجري قمري كه تبريز آبستن حوادث مشروطيت بود، پدرش او را به روستاي (قميش قورشاق) خشكناب منتقل كرد و دورهي كودكي او در آغوش طبيعت گذشت كه منظومهي «حيدربابا» مولود خاطرات آن است.
وي پس از يك دوره بيماري در 27 شهريور 1367 در بيمارستان مهر تهران دار فاني را وداع گفت.
به گزارش خبرنگار بخش ايارانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بعد از درگذشت استاد شهريار، رسول جديدالاسلام - مسوول فعلي موزه شهريار - با همكاري شهردار وقت - ميرطاهر موسوي - تصميم گرفتند تا خانهي استاد شهريار را به موزه تبديل كنند.
اين كار با توافق خانواده استاد و همكاري آنان در اهداي وسايل استاد شهريار جهت برپايي موزه انجام شد و در ادامهي كار نيز وسايلي بهطور اهدايي به موزه سپرده شد، تا اينكه در سال 1370 ، موزه براي افتتاح آماده شد.
رسول جديدالاسلام - مسوول موزه - در گفتوگو با خبرنگار ايسنا با اشاره به موارد بالا افزود: پس از افتتاح موزه از مردم دعوت شد اسنادي را كه در اختيار دارند به موزه بياورند و طي اين اقدام، مردم اسناد و مداركي را كه در رابطه با اين موزه در اختيار داشتند، به موزه سپردند و حتا بسياري از شاعران آذربايجان نيز وسايلي را بهطور اهدايي در اختيار موزه قرار دادند، از آن جمله كمانچهي اهدايي گروهي از بازديدكنندگان است كه از كشور آذربايجان و شهر باكو براي بازديد به موزه آمده بودند و يا بشقابي قديمي كه شاعري زنجاني آن را به موزه اهدا كرده است.
وي در توصيف وضع ظاهري موزه و آثار موجود در آن گفت: در قسمتي از اين موزه وسايل شخصي استاد از قبل، عينك، كيف، عصا و ... قرار گرفته است و قسمت ديگر شامل ويترينهايي از كتاب است كه در آنها تقريبا تمام آثار مربوط به استاد شهريار كه توسط ناشران مختلف در زمانهاي گوناگون به چاپ رسيده، گردآوري شده است.
ويترينهايي نيز مربوط به آثار دستنوشته خود استاد است كه در مكاتبه با ديگر شاعران و يا دوستان و آشنايان نوشته و يا شعرهاي خود استاد است كه با دستخط خويش آنها را نگاشته است.
وي افزود: بسياري از آثار خوشنويسي كه بر روي ديوارهاي موزه قرار دارد، توسط خوشنويساني از تمام نقاط كشور به موزه اهدا شده است كه محتواي اكثر نوشتهها، شعرهايي است كه استاد در طول عمر خود آنها را سروده است.
مسوول موزه ادامه داد: عكسهايي نيز از استاد و زادگاه او وجود دارد كه جلوهاي ويژه به موزه بخشيده است. بيشتر اين عكسها، مربوط به عكسهايي است كه در طول حيات استاد از وي گرفته شده است و قرار است در آيندهي نزديك، آلبومي جديد از عكسهاي استاد به موزه سپرده شود كه يكي از بينظيرترين آلبومها خواهد بود.
وي كتاب منظومه «حيدربابا»ي استاد شهريار را مورد اشاره قرار داد و گفت: استاد در سالهاي 1329 تا 1330 اثر جاودانه خود «حيدربابا سلام» را خلق و براي هميشه به يادگار گذاشت و اين منظومه تنها در جماهير شوروري به 90 درصد زبانهاي زندهي دنيا ترجمه و منتشر شده كه اين كار باعث معرفي هر چه بيشتر استاد شهريار در سطح دنيا شده است.
حديدالاسلام گفت كه تعداد بازديدكنندگان خاص موزه مانند محققان و پژوهشگراني كه براي تحقيق در شعرها و شخصيت استاد شهريار به موزه مراجعه ميكنند، داراي آمار بالايي هستند.
وي با اشاره به افزايش هر چه بيشتر بازديدكنندگان از موزه گفت: پيشبيني ميشود در پنج شش سال آينده تعداد بازديدكنندگان از موزه افزايش يابد و محدوديت موزه نخواهد توانست كفاف بازديدكنندگان از موزه را بدهد.
وي افزود: در آيندهي نزديك به اجراي طرحهايي مانند احداث مجتمعهاي فرهنگي و نمايشي، كتابخانهها، پاركها و مكانهايي براي پذيرش مهمان نياز خواهيم داشت تا بازديدكنندگان، محققان و جهانگردان بهراحتي به تحقيق و بررسي در ابعاد هنري و شخصيتي شهريار بپردازند و اين كار نبايد فقط به شهردار منطقه محول شود و مسوولان كشوري نيز بر انجام چنين طرحهايي همت بگمارند تا با اين كار هم به نشر ادبيات اين منطقه پرداخته شود و هم باعث جذب توريست براي منطقه شود.