پژوهشگران انگلیسی می‌گویند نور لامپ کم‌مصرف برای مطالعه مناسب نیست، اما مقامات دولتی این نتایج را رد می‌کنند.
دولت انگلستان، ادعای برخی محققین را درباره رنج بردن کم‌بیناها از نور ضعیف لامپ‌های کم‌مصرف، رد کرد. پیش از این محققین انگلستان مدعی شده بودند که نور لامپ‌های کم‌مصرف برای مطالعه مناسب نیست.
اما لرد هانت، وزیر توسعه پایدار و ابداعات انرژی انگلستان، گفته است که لامپ‌های جایگزینی همچون «لامپ‌های هالوژن مانند» موجود و قابل استفاده است. او هم‌چنین ترس ناشی از تاثیر محیطی جیوه را در لامپ‌های کم‌مصرف رد کرد. قانون جلوگیری از آلودگی محیطی به جیوه، امسال تحت قوانین اتحادیه اروپا لازم‌الاجرا شده است. لرد هانت از تصمیم کنارگذاری لامپ‌های تنگستنی معمولی نیز دفاع کرد و این تصمیم را به سبب مقابله با اثرات تغییر اقلیم، امری ضروری خواند.
تابش کمتر، زندگی بهتر یا بدتر؟
لرد هانت هم‌چنین درباره لامپ‌های معمولی گفت: «لامپ‌های معمولی تنگستنی، نزدیک به ۹۵ درصد انرژی را به گرما تبدیل می‌کنند و بنابراین، بخش عمده انرژی هدر می‌رود. جایگزین کردن آنها با لامپ‌های کم‌مصرف، می‌تواند سبب کاهش اتلاف انرژی و در نتیجه کاهش هزینه مصرف انرژی شود. ما بسیار مفتخریم که فروشندگان انگلیسی به طور داوطلبانه این تغییر را پیش از وضع قوانین امسال اتحادیه اروپا پذیرفتند.»
اما، لرد هریسون، عضو مجلس اعیان انگلستان، صحبت‌های لرد هانت را درباره کاهش روشنایی این لامپ‌های جدید که زندگی را برای افراد کم‌بینا سخت می‌کند، ناکافی دانست. او گفت که نگرانی‌هایی هم در مورد کیفیت پایین این لامپ‌های جدید و هم در مورد ایمنی آنها وجود دارد. هریسون در ادامه گفت: «این تصمیمات دقیقا کی و کجا گرفته شده‌اند؟ چند سیاستمدار برای تغییر سیاست استفاده از لامپ به کمک آمدند؟»
جیوه علیه طبیعت
لرد هانت گفته بود که دولت با موسسه سلطنتی ملی نابینایان انگلستان درباره لامپ‌های جایگزین پرنورتری مثل «لامپ‌های هالوژن مانند» صحبت کرده و علاوه بر آن، در حال ارتقای کیفیت و فناوری لامپ‌های کم مصرف است.
لرد هانت هم‌چنین ادعاهای اخیر لرد لاوسون، وزیر پیشین را درباره مسمومیت محیطی جیوه رد کرد. لرد لاوسون اخیر مدعی شده بود که استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف، خطر آلودگی به جیوه محیط را بالا می‌برد. لرد هانت هم‌چنین گفته است که مقدار جیوه درون لامپ‌های کم‌مصرف کمتر از مقدار موجود در دماسنج‌های جیوه‌ای است که بنابه اعلام اتحادیه اروپا استفاده از آنها ممنوع شده است؛ اما دولت انگلستان هم‌چنان به دنبال جایگزین‌هایی مانند لامپ‌های ل.ای.دی (LED) است که هم عاری از جیوه است و هم طول عمر بیشتری دارد. وی ابزار امیدواری کرد که مردم، این فناوری‌های نوین را تا چندسال آینده در فروشگاه‌ها ببینند.
لرد ریدزدیل، از اعضای مجلس اعیان که خود پشتیبان حرکت به سوی استفاده از لامپ‌های کم‌انرژی است، در این باره می‌گوید: «این یکی از حرکت‌های بسیار مثبت اخیر دولت انگلستان بود». او همچنین مدعی شده که کاخ پارلمانی انگلستان با تغییر لامپ‌هایش به لامپ‌های کم‌مصرف، توانسته است ۶۱درصد در مصرف انرژی صرفه‌جویی کند.
خرید انبوه لامپ‌های تنگستنی
اما لرد تیلور، وزیر در سایه محیط‌زیست، با نگاهی محافظه‌کارانه گفته است که مردم به سبب جایگزین کردن لامپ‌های کم‌مصرف به جای لامپ‌های پرمصرف، باید هزینه بیشتری را برای تامین گرمای خانه‌هایشان بپردازند و مدعی شده که برخی از همکارانش، انبوهی از لامپ‌های تنگستنی خریده‌اند.
لرد هانت نیز گفت تعادلی که بین تاثیر تولید کارخانه‌ای و مصرف خانگی وجود داشته به‌هم خورده است؛ اما به طور کلی شک ندارم که این، نه فقط سبب کاهش مصرف انرژی، که باعث کاهش هزینه‌های خانه‌داران نیز می‌شود.
انجمن سلطنتی ملی نابینایان انگلستان گفته است که در حرکت به سوی استفاده از لامپ‌های کم‌‌مصرف، نگران این موضوع است که مردم از وجود لامپ‌های جایگزین برای افراد کم‌بینا ناآگاهند.
این انجمن در بیانه خود گفته است: « انجمن سلطنتی ملی نابینایان انگلستان، کم‌بینایان بسیاری را می‌شناسد که نگران تاثیر لامپ‌های کم‌مصرف و بهینه‌شده اند؛ با این وجود، عمده مردم در بزرگراه‌هایی که با لامپ‌های جدید نورپردازی شده، همان شرایط بینایی را تجربه می‌کنند. مهم این است که بدانیم می‌خواهیم چه بدست آوریم.»
انجمن سلطنتی ملی نابینایان انگلستان توصیه کرده است که نور راهروها و هم‌چنین راه‌پله‌ها با لامپ‌های کم‌مصرف جدید جایگزین نشوند، بلکه از لامپ‌های هالوژنی تنگستن به جای آن استفاده شود و لامپ‌های کم‌مصرف در باقی نقاط خانه استفاده شوند.
بی‌بی‌سی، ژانویه ۲۰۰۹