انسان ها هم عادت هاي خوب دارند و هم عادت هاي بد، و کساني که موفق هستند الزاماً با استعدادترين ها يا قوي ترين ها نيستند. آنها اغلب افرادي هستند که قادر بوده اند عادت هاي بدشان را تبديل به عادت هاي سازنده و سودمند کنند.البته گفتنش آسان است اما انجامش خيلي سخت است.
يکي از بزرگ ترين مشکل ها، تغيير عادت هاست چون بشر اساساً يک مقاومت ذاتي و طبيعي در برابر تغييرات دارد.
بيشتر مردم براي آن که رفتارهاي شان را تغيير ندهند ديگران را به خاطر موارد نامطلوبي که برايشان چه در زندگي کاري و چه در زندگي شخصي پيش مي آيند ، مقصر مي دانند. هميشه ريشه و منشأ اين مشکلات عادت هاي آنهاست که نمي خواهند عوضشان کنند و تا زماني که از اين عادت هاي بدي که در اعماق وجودشان ريشه کرده رهايي نيابند، آن شکل ها دوباره با شکل هاي گوناگون بروز مي کنند.
در واقع توانايي براي تغيير عادت هاي بي اراده اي که موجب ناراحتي شما مي شوند، مستقيماً روي ميزان موفقيت شما تاثير مي گذارند.
اما آن زمان چه بايد کرد تا عادت هاي مفيد (عاداتي که شما را به سوي خواسته ايتان مي برند مثل تحقق يک رويا، رسيدن به يک هدف، داشتن سلامتي کامل، يک هدف، داشتن سلامتي کامل، يک زندگي خانوادگي درست، بهره بردن از مال و ثروت) را جايگزني اين عادات و خلق و خوهاي مضر کرد؟
اگر از آنچه که داريد و يا از جايگاهي که به آن رسيده ايد راضي و خرسند نيستيد، کمي روي آن فکر کنيد و فورا دست به کار شويد، زيرا اگر هميشه همان کاري را بکنيد که تا به حال مي کرديد و يا همان راهي را برويد که تا الان مي رفتيد، به همين جايي مي رسيد که هم اکنون در آن هستيد.
اگر واقعا مي خواهيد که يک عادت بد را به يک عادت خوب تبديل کنيد ، اين دورکن اساسي را بخوانيد؛ بدون شک در موفقيت شما موثر خواهند بود:
الف) به سودهاي بزرگي که بعد از کسب يک عادت جديد خوب، حاصل مي شود فکر کنيد و به خوشي هاي ناچيز و کوچکي که در حال حاضر از عادت بدتان به دست مي آوريد راضي نشويد.
اين سودهاي بزرگ بايد خواسته قلبي تان باشد. بايد يقين داشته باشيد که وقتي از عادت بد قبلي نجات پيدا کرديد به آنها دست خواهيد يافت.
به عنوان مثال اگر شما تصميم بگيريد که هيکل و سايزتان را متناسب کنيد ، سودهاي بزرگي مانند سلامتي عايدتان مي شود. اين متناسب شدن بايد براي شما در مقابل لذت کوچکي که از يک عادت بد (مثل مدت ها جلوي تلويزيون نشستن) به دست مي آيد، اهميت بيشتري داشته باشد.
ب) روي يک يا چند مورد محرک و کاري تکيه کنيد:
اين موردهاي محرک بايد در شما يک شوک هيجاني و عقلاني نيرومند براي جايگزيني يک عادت بد توسط يک عادت خوب و همچنين براي حفظ آن ايجاد کند تا خوب شکل بگيرد.
در اينجا چند نمونه از اين موارد محرک را که مي توانند شوک هيجاني ايجاد کنند ذکر مي کنيم:
مثلاً وقتي که پزشک شما خبر بدي در مورد سلامتي تان مي دهد، يا طلاق، اخراج از کار، مرگ يک عزيز و.. چنين شوک هايي تاثير بسزا و متفاوتي روي هر شخص دارند، اما بعضي موارد ساده هم ممکن است تاثيري تکان دهنده و محرک داشته باشند، مواردي چون: شرکت در يک کنفرانس، خواندن يک کتاب، گفت و گو با يک دوست...
زندگي
اکنون چهار مرحله به شما پيشنهاد مي کنم تا بهتر بتوانيد يک عادت بد را تبديل به يک عادت خوب کنيد:
1- عادت خوبي که آرزويش را داريد مشخص کنيد.
2- تمام دليل ها، منافع و نتايج مثبتي را که از اين عادت خوب نصيبتان مي شود در نظر بگيريد.
3- يک برنامه عملي مخصوص با تمام جزييات تنظيم کنيد.
4- راه هايي پيدا کنيد تا بتوانيد هميشه اين سه مورد ذکر شده را در راس کارهايتان حفظ نماييد.
اين مراحل را روي کاغذ بنويسد و هميشه در معرض ديد خود، مثلا روي ميز کار يا آيينه دستشويي يا... بچسبانيد تا هميشه جلوي چشمتان باشد. عمل کردن به اين مراحل براي خوب جا انداختن عادت جديد ضروري هستند و بايد با دو مرحله اي که قبل تر ذکر شد ادغام شوند. تسلط عادت هاي خوب جديد به شما اين امکان را مي دهد تا به آنچه که آرزو داشتيد چه در امور کاري و چه شخصي، برسيد.
بنابراين اگر از آنچه که داريد و يا از جايگاهي که به آن رسيده ايد راضي و خرسند نيستيد، کمي روي آن فکر کنيد و فورا دست به کار شويد، زيرا اگر هميشه همان کاري را بکنيد که تا به حال مي کرديد و يا همان راهي را برويد که تا الان مي رفتيد، به همين جايي مي رسيد که هم اکنون در آن هستيد.
به اميد تغييرات خوب!
منبع : مجله موفقيت
گردآوری : گروه اینترنتی نیک صالحی