-
اصل کلیدی احترام در متدولوژیهای چابک در عمل
اگه خاطرم باشه حدود سال 80 بود که اولین پروژه که اندازه بزرگی هم داشت رو با یک روش اختصاصی شده XP شروع کردم ( این روش خیلی شبیه Scrum بود) که خدا رو شکر نتیجه ی بسیار خوبی هم بدست اومد و تجربه خوبی بود که البته خلاصه این تجربه مقاله ای شد به نام روش پیاده سازى برنامه نویسى فوق العاده که در گزارش کامپیوتر شماره 153 آبان 1382 هم به چاپ رسید.
یک مسئله ای که در طول استفاده از XP در کار تیمی برخورد کردم اصل احترام بود که اون موقع جزء اصول XP نبود و همین موجب تعجب من شده بود که اصل به این مهمی چرا در این روش لحاظ نشده ولی با این توجیه که این متدها تاکید بیشتر بر مسائل تکنیکال دارند و باید اصول دیگر رو در مدیریت پروژه دنبال کرد خودم رو راضی کردم که البته شاید در اون زمان درست بود ولی خوب دیگه اینگونه روشها رو نمیشه Agile تصور کرد. به هر حال بعدها با کمال خوشحالی دیدم که احترام هم یکی از ارزشهای کلیدی روشهای Agile شد و گفتم حالا درست شد.
ولی حقیقتش رو بگم من همیشه با تفهیم این اصل به یک تعداد محدود از اعضای تیم مشکل داشتم و دارم. یکی از اصول یک تیم Agile خود سازندگیست (Self Organization) و من کاملا" به این اصل در عمل به یقین رسیدم ولی باور کنید این یک تیغ دو لبه است، اغلب تعدادی از اعضای گروه که متاسفانه جزء بهترین نفرات تکنیکی هم هستند وقتی مدیر پروژه اختیارات لازم رو در اختیارشون قرار میده، به تدریج با اعتماد به نفس کاذب از انجام کارها، از کار تیمی خارج میشن و دیگه از اون احترامی که باید برای تیمشون قائل بشن خبری نیست. و این مسئله میتونه مسائل جدی رو برای پروژه و مسئول اون بوجود بیاره.
خوب به نظر من اینجا دو راه حل برای مدیر پروژه باقی میمونه
1 - باید قید بعضی اصول Agile رو زد با کنترل از بالا به پایین
2 - خارج کردن فرد خاطی از تیم پروژه
که بی شک هر دو مورد به پروژه و تیم لطمه میزنه ولی من خودم به شخصه در صورت امکان حالت اول رو ترجیح میدم . ولی شک نکنید مدیر پروژه علاوه بر انعطاف لازم باید از تمام قدرتش در کنترل و حفظ پروژه کمک بگیره و اصل شجاعت در Agile به نظر من مستقیما" متوجه مدیر پروژه است.
در نهایت باید شجاعت اینو داشته باشید که مسئولیت خطاهای تیمتون رو بپذیرید. آگه همه چی خوب پیش بره این تیمه که تشویق میشه و همه میگن خوب کار کرده ولی اگه پروژه شکست بخوره یا نتیجه مطلوبی نداشته باشه این مدیر پروژه است که مسئوله و همه تقصیرها به گردنشه !!!! بنظر شما درسته ؟؟
من که میگم آره
حالا کی میخواد مدیر پروژه باشه ؟؟؟ (:
برچسب برای این موضوع