آیا می‌دانید مصرف ده گرم روغن یا كره مازاد بر احتیاج در روز یعنی ۶۰۰/۳ گرم وزن در سال و ۱۸ كیلو در پنج سال در حالی‌كه برای كاهش فقط یك كیلو از چربی ها ذخیره شده سه روز روزه كامل یا یك هفته كاهش غذای مصرفی به نصف مقدار قبلی لازم است.
●تصور غلط از كالری غذاها
یك شیشه نوشابه حاوی ۱۴۵ كیلو كالری
صد گرم كالباس یا سوسیس ۳۳۰-۴۰۰ كیلو كالری
صد گرم بادام زمینی ۶۴۰ كیلوكالری
صد گرم آجیل ۶۰۰ كیلو كالری
یك برش كیك خامه ۳۱۵ كیلو كالری
یك بشقاب سیب زمینی سرخ كرده با یك عدد سوسیس ۹۲۰ كیلو كالری
مقدار كالری مصرفی در یك ساعت
یك ساعت كار پشت میز
یك ساعت پیاده روی
یك ساعت اطوكشی
یك ساعت شنا
یك ساعت دوچرخه سواری
یك ساعت دویدن
۱ - برای لذت بیشتر و سلامتی بهتر به جای دو یا سه بار غذا خوردن مفصل همین غذا را در ۵ وعده میل كنید. امتحان این روش و احساس راحتی در طول روز شما را به این مسأله علاقه مند خواهد كرد. ضمناً حركت بدنی و ورزش های سبك را كه تضمین كننده مصرف كالری های دریافتی و ایجاد تناسب اندام و چالاكی است، با این تغییر روش توأم نموده و از تابش آفتاب مستقیم به پوست خود نیز غافل نباشید.
۲ - غذا را به آرامی و در محیط دلچسب دور از دغدغه و مشغولیت ذهنی بخورید. استفاده از لقمه های ریز و جویدن طولانی و آغشته كردن مواد غذایی با بزاق نه تنها لذت خوردن را طولانی تر می كند بلكه جویدن بهتر، هضم را آسان تر و فرسودگی معده را كمتر می نماید بخصوص اگر این غذا در محل معین و به اتفاق خانواده یا دوستان صرف گردد اثر بهتری در ایجاد سلامتی تن و جان خواهد داشت.
۳ - اگر شما تصور می كنید كه خیلی كمتر از دیگران غذا می خورید ولی هر روز چاق تر می شوید از امروز تا یك هفته دیگر هر چیزی را كه میل كردید در دفترچه ای یادداشت كنید خودتان ملاحظه خواهید كرد مواد غذایی تفننی كه به حساب آورده نمی شد انرژی قابل توجهی را در روز ایجاد می نمایند.
۴ - استفاده بیشتر از روغن و چربی عامل بیماری و زمینه ساز چاقی و عوارض ناشی از آن بوده و به یاد داشته باشید به همان مقدار روغن یا چربی كه در تهیه غذاها به صورت كره و یا خامه استفاده می كنند در تركیبات مواد غذایی مختلف چربی وارد بدن شما می شود، مثل انواع دانه ها، گوشت، تخم مرغ، شیر و ماست، چیپس و تنقلات و غیره، روش پخت خود را تغییر بدهید و از سرخ كردن مواد غذایی در روغن خودداری كنید، سبزیجات را در آب پخته موقع سرو كردن فقط یك قاشق مرباخوری كره اضافه نمایید و به تدریج آن را نیز حذف كنید.
۵ - برای سلامتی خود و پیشگیری از انواع سرطانهای دستگاه گوارش و سایر ارگانها حداقل در روز ۲۵۰ گرم سبزیجات را به صورت خام یا پخته میل كنید. افزودن میوه تازه به برنامه غذایی روزانه بیماری را از شما دور كرده و نشاط و سلامتی را به همراه خواهد آورد. خاصیت میوه ها به درشتی و ریزی آنها ارتباطی ندارد، میوه های ارزان قیمت نیز حاوی پیام سلامتی هستند.
۶ - هر قدر كه ممكن است از مصرف مواد قندی تصفیه شده مثل شكر، قند و نوشابه های حاوی قند امساك نموده و نمك طعام مصرفی را كاهش بدهید. استفاده از سبزیجات معطر در تهیه غذاها باعث كم مصرف شدن نمك و مبارزه با فشار خون می شود.
۷ - موقعی كه احساس كردید سیر شده اید دست از غذا خوردن بردارید ولو هنوز مقدار زیادی غذا در بشقاب خود باقی دارید. اصولاً وقتی هنوز احساس گرسنگی شما كاملاً برطرف نشده دست از غذا بكشید به سلامتی خود كمك بیشتری نموده اید.
۸ - غذاهای ساده و تازه و متنوع نیاز شما را به ۵۰ نوع عامل حیاتی كه بدن جهت رشد و نمو یا ترمیم بافتها احتیاج دارد به خوبی تأمین می سازد. از خوردن چندین نوع غذای مركب در جشن ها و مهمانی ها خودداری فرمایید، بخصوص غذاهایی كه در روغن سرخ و بریان شده اند.
۹ - هفته ای دو یا سه بار گوشت برای شما كافی است و با استفاده از ماهی و غذاهای تهیه شده از فرآورده های گیاهی و سیب زمینی تنوری و یا آب پز به جای سیب زمینی سرخ كرده، برنج به صورت كته و نانهای سبوس دار به سلامتی و زیبایی اندام خود كمك نمایید. اگر مشكل خاصی با خوردن شیر و لبنیات برای شما عارض نمی شود مصرف روزانه لبنیات كم چربی را فراموش نكنید.
دكتر سیدضیاءالدین مظهری