مهم ترین مسئله ای که پیش از خریدن دوربین دیجیتال باید به آن فکر کنید مقداری موجودی جیبتان است! ولی از این بخش قضیه که بگذریم نکات کلیدی و مهم دیگری هم وجود دارد که با توجه به تنوع دوربین ها و قابلیت های آنها دانستنشان لازم است. اینها را در قالب چند پرسش و پاسخ برایتان می گوییم و امیدواریم با دوربینتان لحظات زیبایی را شکار کنید.
مگا پیکسل چیست؟
اغب کیفیت دوربین های دیجیتالی را با عددی که میزان مگا پیکسل آن را تعیین می کند می شناسند. اما این مگاپیکسل چیست؟ پیکسل کوچک ترین جزء تصویری صفحه مونیتور است. مربعی که وقتی با رعایت فاصله معمولی به مونیتور نگاه می کنید آن را نمی بینید. تصویری که در نمایشگر رایانه ظاهر می شود نتیجه تجمع این آجرهای کوچک است. یک مونیتور 17 اینچی 1280 پیکسل عرض و 1024 پیکسل. ارتفاع دارد کلمه مگا از واژه ای یونانی به معنی بزرگ ریشه گرفته است که امروزه به تعداد یک میلیون اطلاق می شود. حافظه توصیری دوربین دیجیتال با معیار مگا پیکسلی سنجیده می شود. هر قدر این عدد بزرگتر باشد، تعداد عکس های با کیفیتی که می شود با دوربین گرفت بیشتر است.
محدودیتی که وجود دارد این است که دوربین هایی با مگا پیکسل پایین شاید بتوانند یک یا چند عکس با کیفیت بیندازند. ولی معمولا چنین امکانی در حیطه قابلیت های آن دوربین گنجانده نمی شود. دوربین های دیجیتالی موجود در بازار را با کیفیت های 1 تا 12 مگا پیکسلی می توانید پیدا کنید که اگر بخواهیم نسبت به قیمت این دوربین ها و کیفیتشان پیشنهادی بدهیم. دوربین های 2 و 3 مگا پیکسلی را توصیه می کنیم.
نتیجه کیفیت استاده از زوم اپتیکال مثل این است که شما چند قدمی به سوژه نزدیک تر شوید تا ظرائف و جزئیاتی را که از دور قابل رویت نبود، به وضوح ببینید.
آیا مگا پیکسل دوربین روی کیفیت عکس های چاپی تاثیری دارد؟
آیا برای دیدن عکسی با کیفیت مناسب روی کاغذی در ابعاد 4 در 6 اینچ (که کمی از اندازه عکس هایی که در آلبوم های خانگی نگه می داریم بزرگتر است) به دوربینی با کیفیت 3 یا 4 مگا پیکسلی نیاز دارید؟ شاید کیفیت عکس چاپی با چنین دوربینی در مقایسه با عکسی که با یک دوربین مثلا 2 مگا پیکسلی گرفته شده باشد. تفاوت محسوسی نداشته باشد. اما نکته ای که اغلب از یاد می رود این است که وقتی مگا پیکسل دوربین بالاتر باشد امکان برش های اصلاحی بیشتری از عکس اولیه دارید. می توانید کادر عکس را اصلاح کنید و به اندازه قابل توجهی بخشی از عکسی را که دوست دارید بزرگ کنید.
عکس هایی که با دوربین های با کیفیت تری گرفته می شوند شاید روی مونیتور رایانه در مقایسه با عکس های دوربین های نازل تر تفاوتی نکنند، ولی روی کاغذ و بعد از چاپ عکس، نتیجه فرق می کند. بنابر این انتظاری که از خرید دوربین دیجیتال دارید، راهنمای مهمی برایتان محسوب می شود. آیا عکس هایتان را صرفا برای گذاشتن روی وب می خواهید؟ یا برای چاپ آنها همن فکرهایی دارید؟ اگر قصد ندارید بیرون از پنجره مونیتور عکس هایتان را ببینید، مطمئنا مجبور نیستید هزینه بالای دوربین های گران قیمت و با مگا پیکسل بالاتر را بپردازید.
چه فرقی بین زوم اپیتکال optical zoom و زوم دیجیتال digtal zoom وجود دارد؟
وقتی از چشمی دوربین روی بخشی از کادر زوم اپتیکی می کنید. یک اتفاق کاملا فیزیکی و محسوس رخ می دهد: عدسی های کار گذاشته در دوربین حرکت می کنند تا بخشی از تصویر را بزرگ کنند و جزئیات بیشتری از آن را نمایان سازند. این فرایند با تغییر فاصله کانونی مجموعه عدسی های یک لنز رخ می دهد. اما زوم دیجیتال یک فرایند کاملا نرم افزاری است. هنگام استفاده از زوم دیجیتال هیچ تغییری در ساختار فیزیکی دوربین رخ نمی دهد. عدسی دوربین تکان نمی خورد و فاصله کانونی تغییر نمی کند. نتیجه کیفیت استفاده از زوم اپتیکال مثل این است که شما چند قدمی به سوژه نزدیک تر شوید تا ظرائف و جزئیاتی را که از دور قابل رویت نبود. به وضوح ببینید. اما فرایند بزرگ نمایی زوم دیجیتال دققا به این می ماند که تصویری را در یک نرم افزار و با ذره بین نرم افزاری بزرگ کنید. اینجا دیگر با بزرگ کردن تصویر، چیزی به کیفیت آن افزوده نمی شود. تعداد پیکسل های تصویری همان اندازه است که قبل از بزرگ کردن با ذره بین نرم افزار در تصویر موجود بود. بنابر این خطر پیکسلی شدن (pixilated) تصویر، هنگام استفاده از زوم دیجیتال عکستان را تهدید می کند. بخصوص وقتی که به تصویری که از LCD دوربین می بینید اعتماد می کنید و بدون در نظر گرفتن ابعاد کوچک LCD فکر می کنید همین کیفیت را روی مونیتور یا کاغذ هم خواهید داشت. زوم دیجیتال با بزرگ کردن موزائیک های تشکیل دهنده تصویر، که همان پیکسل ها باشند. بزرگ نمایی صرفا نرم افزاری انجام می دهد. بنابر این بال بودن زوم دیجیتالی به هیچ وجه نشانه کیفیت دوربین نیست. همین کار را می توانید با نرم افزارهای گرافیکی براحتی انجام دهید.