شاید شما هم از خریداران مادربوردهای گرافیک مجتمع باشید. قیمت مناسب و کارآیی قابل قبول، دو قابلیت کلیدی این مادربوردهاست که توجه بسیاری از کاربران عادی را به خود جلب کرده است. در این مقاله سعی داریم تعدادی از مطرحترین چیپستهای گرافیکی را از نظر قدرت گرافیکی مورد مقایسه و ارزیابی قرار دهیم.
نحوه انتخاب چيپستهای گرافیکی
شکی نیست که در بين انواع مادربوردهای گرافیک مجتمع، بیشترین سهم از آن اینتل و سپس مادربوردهای با گرافیک ATI، که غالباً بر پایه پردازندههای AMD هستند، است. بنابراین ما نيز 3 مادربورد پرفروش اینتل و 3 مادربورد پرفروش AMD را که از جدیدترین گرافیکهای مجتمع برخوردارند، انتخاب کردیم. البته برای اینکه نتیجه تست ملموس باشد، یک کارت گرافیک XFX Geforce 8500GT را نيز در تست شرکت دادیم تا بتوانیم نتایج گرافیکهای مجتمع را با آن مقایسه کرده و ارزیابی درستی از قدرت آنها ارايه دهيم. لازم به ذکر است که کارت مذکور در رده کارتهای ضعیف قرار میگیرد و معیار خوبی برای سنجش است.
مشخصات چيپستهای گرافیکی
مشخصات سیستم تست
با توجه به اینکه مادربوردهای منتخب بر پایه پردازندههای intel و AMD هستند، بنابراين از دو سیستم تست با مشخصات زیر استفاده کردیم.
با وجود اینکه پلتفرم سیستمها متفاوت است، اما چون تست روی قدرت چیپ گرافیکی متمرکز است، نتایج تست همچنان قابل اعتماد خواهد بود. ضمناً تست کارت گرافیک Geforce 8800GT نيز روی ضعیفترین مادربورد یعنی ECS G31T-M7 انجام شد تا سایر قطعات کمترین تاثیر را روی نتایج آن داشته باشند.
جدول 2: مشخصات سیستمهای تست
شرایط انجام تست
کلیه تستها در محیط ویندوز ویستا انجام شد. دلیل انتخاب ویندوز ویستا نيز دو مسئله بود: اول؛ استفاده از DirectX 10 و دوم اینکه اغلب نرمافزارهای جدید تست فقط در محیط ویندوز ویستا قابل اجرا هستند. البته با توجه به اینکه چیپهای منتخب ما در رده کارتهای ضعیف قرار میگیرند، انجام آزمایشات مربوط به سنجش قدرت گرافیکی بسیار زمانبر و در عین حال مشکلساز بود!
تست اول: FurMark
FurMark یکی از نرمافزارهاي رایج ارزیابی OpenGL است. این نرمافزار از الگوریتم رندر خز با دقت بالا برای سنجش قدرت چیپ گرافیکی استفاده میکند. در عین حال یکی دیگر از کاربردهای جالب آن، سنجش پایداری و میزان تحمل فشار در چیپ گرافیکی است، به همین دليل گاهی از آن به عنوان GPU Burner یاد میشود! این تست نیاز به پشتیبانی OpenGL 2.0 یا بالاتر دارد. برای این تست هم از رزولوشن 1024×1280 استفاده کردیم.
همانگونه که در نمودار 1 ميبينيد، در پردازشهای مبتنی بر OpenGL، چیپهای مجتمع ATI بسیار بهتر از چیپهای مجتمع اينتل عمل میکنند.
نمودار 1: تست FurMark