میگرن در میان هنر مندان معروف جهان
میگرن یکی از شایعترین انواع سردرد است که شدت آن گاهی به مختل شدن روال طبیعی زندگی منجر می شود.میگرن در خانمها دو برابر بیشتر از آقایان رخ می دهد و در مجموع بیش از 17 درصد از کل زنان دچار میگرن هستند.در برخی از موارد حمله میگرن با یک مقدمه حسی 15 تا 30 دقیقه قبل از شروع درد همراه است که به آن اورا می گویند.در وضعیت اورا برق زدن جلو چشم،مشکل در بینایی(دیدن خطوط زیگزاگ در محدوده بصری) و سوزن سوزن شدن عضلات دست یا پا مشاهده می شود.
حملات میگرن با علایمی نظیر درد متوسط تا شدید یکطرفه و ضربان دار،حالت تهوع بدون استفراغ و کم تحمل شدن نسبت به نور و صدا همراه است.درد با فعالیت بدنی افزایش می یابد و بیمار علاقه دارد در محیطی ساکت و بدون نور استراحت کند.اگر میگرن درمان نشود معمولاَ از 4 تا 72 ساعت بطول می انجامد.در میگرن شدید بیمار چندین بار در ماه دچار حملات میگرن می شود.
برخی محققان معتقدند میگرن به دلیل تغییر عملکرد در یکی از اعصاب مغزی ایجاد میشود.فارغ از علت ایجاد سردرد، برخی عوامل می توانند مثل جرقه ای به انبار باروت باعث آغاز میگرن شوند.این عوامل عبارتند از تغییرات هورمونی مثلاَ مصرف قرصهای ضدبارداری،برخی غذاها که در تعدادی از افراد باعث تشدید میگرن میشود مثل الکل،پنیرهای کهنه،شکلات،کافئین و غذاهای کنسرو شده.استرس،تحریکات حسی مثل بوی برخی از عطرها،بهم خوردن روال عادی خواب،فعالیتهای غیر معمول بدنی،تغییرات فصلی و محیطی مثل سفر به مناطق مرتفع و برخی از داروها هم میتوانند عواملی برای آغاز یا تشدید میگرن باشند.در بانوان میگرن قبل از قاعدگی یا در دوران بارداری ممکن است شدیدتر از زمانهای دیگر باشد. اگرچه میگرن سردردی شدید و مزمن است اما بعضا بدون تشخیص و درمان باقی می ماند.برای تشخیص میگرن جدا از معاینه بالینی و تاریخچه سردرد از روشهایی نظیر سی تی اسکن و ام آر آی هم استفاده میشود.
پیشگیری از حملات میگرن اصولاَ کار دشواری ست.کسی که سابقه حملات میگرنی دارد باید از عوامل ایجاد کننده و تشدید کننده که به برخی از آنها اشاره شد بپرهیزد.مثلاَ سعی کند تا حد امکان استرس های خود را کنترل یا از مصرف برخی مواد غذایی خودداری کند.
انجام منظم ورزشهای ساده هوازی با کاهش تنش و استرس میتواند در پیشگیری از میگرن مؤثر باشد.پیادهروی،شنا و دوچرخه سواری اگر سبک انجام شوند در کاهش حملات میگرن مفید هستند اما ورزش سنگین میتواند باعث تشدید میگرن شود.
کسانی که میگرن دارند باید سعی کنند خوب بخوابند، اما این میزان نباید بیش از حد لزوم باشد چراکه خواب زیاد هم باعث بروز میگرن می شود.سعی کنید با انجام تمرینات کششی و یوگا،دوش آب گرم و انجام فعالیتهای آرامشدهنده هر شب قبل از خواب، آرامش بدنی و روحی مناسبی به دست آورید.در عین حال سعی کنید در صورت بروز درد در اتاق تاریک و ساکت استراحت کنید و به آرامی نواحی دردناک را روی سر خود مالش دهید.گذاشتن یک قطعه یخ پیچیده شده در پارچه در پشت گردن هم به آرامتر شدن درد کمک خواهد کرد.درمان
داروهای متعددی برای درمان میگرن به کار می روند.داروهای مسکن درصورتی واجد بهترین اثر خواهند بود که علایم پیشرس میگرن تازه ظاهر شده باشند.پس از آغاز درد تاثیر داروها دیرتر و ضعیف تر خواهد بود.داروهایی نظیر ایپوپروفن،آسپرین،
استاميوفن کدئین رایج ترین مسکن ها هستند.در حملات شدید میگرن ترکیبات تریپتان و ارگوت مؤثرتر خواهند بود.برای پیشگیری نیز داروهایی نظیر پروپرانولول، داروهای ضدافسردگی و داروهای ضد تشنج تجویز می شوند. امروزه روشهایی نظیر طب سوزنی و بیوفیدبک نیز برای درمان میگرن مورد استفاده قرار می گیرند.ماساژ نیز به جهت کاهش تنش و استرس در درمان میگرن ارزشمند است.برای افرادی که عضلات حساسی در ناحیه پشت سر،گردن و شانه دارند ماساژ مفید خواهد بود.برخی از گیاهان دارویی و ویتامینها نیز از بروز میگرن پیشگیری می کنند اما تجویز آنها باید حتما با نظر پزشک صورت گیرد.
وقتي ميگرن ستارهها را از پا درميآورد
حرف زدن از بيماري در ميان هنرمندان مشهور جهان شايد كمي عجيب به نظر برسد، اما وقتي اين همه استرس و فشار كاري و درگيريهاي متعدد در زندگي آنها وجود دارد و هر روز و هر روز شاهد انواع و اقسام مسائل روحي و رواني قرار ميگيرند پس تبعاتي مانند بيماري نيز قطعا وجود خواهد داشت. در چند سال اخير به خاطر جو خاصي كه پاپاراتزيها به وجود آوردهاند و ديگر چيزي نيست كه از آنها پنهان بماند، اخبار بيماري ستارهها نيز بيشتر از قبل به گوش ميرسد بايد توجه داشت كه بيماري هميشه گريبانگير سوپراستارها بوده و موضوع چندان مربوط به زمان فعلي نيست، اما شايد يك بيماري شايع كه از هر نوع ديگري بيشتر باشد ميگرن است. بيماري كه با حملههاي شديد عصبي و سردردهاي وحشتناك همراه است و در مواقعي كه حملات به صورت حاد بروز ميكند چند روزي فرد را از پاي مياندازد و اين مورد ميتواند براي يك بازيگر يا خواننده كه اغلب برنامه از پيش تعيين شدهاي دارد بسيار مشكلآفرين باشد. در ادامه به چند مورد از كساني كه از اين بيماري رنج ميبرند و راههاي درماني كه پس از سالها به آن رسيدهاند، اشاره ميكنيم.
نيكلاس كيج به دنبال آرامش
نيكلاس كيج، بازيگر اسكاري و محبوب هاليوودي مدتهاست با اين بيماري درگير است. ميگرن او از نوع پيشرفته است و به شدت تحت درمان و استفاده از قرصهاي ميگرن است. او ميگويد: «سردردهايم هميشه چه براي خودم و چه براي اطرافيانم آزاردهنده بوده است، اما من در اين سالها سعي كردم با در پيش گرفتن يك زندگي آرام و روشهاي درماني سادهتر از شدت آن بكاهم، اما در برخي از موارد به خاطر حواشي زندگي و كار نتوانستهام به خوبي به هدفم برسم!» نيكلاس كيج به گفته عوامل پشت صحنه فيلمهايش اغلب مواقع در محل استراحتش است و كمتر در محيط پرسروصدا حاضر ميشود. حتي چندين بار به خاطر بد شدن حالش كار تعطيل شده است. نيكلاس در مورد تنهاييها و حال و روز بيمارياش ميگويد: «سالهاست از طريق يوگا به آرامش ميرسم، من سفرهاي متعددي به خاطر يوگا رفتهام حتي مدتي در كشورهاي شرق آسيا به مطالعه در اينباره پرداختم و استادم يكي از برترين مربيان جهان است. از وقتي يوگا كار ميكنم، حالم خيلي بهتر شده است و با تمركز توانستهام تا حد زيادي موفق شوم.» نيكلاس كيج همچنين ميگويد: «هيچ وقت اجازه ندادم بيماري بر من غلبه كند شايد خيلي از سوپراستارها از چنين بيماري رنج ميبرند و همه به خوردن چند قرص ساده بسنده كنند، اما من اين طور كارها را نميپسندم و دوست دارم از سختترين راه به مقصودم برسم.» نيكلاس كيج چندين ساعت در طول روز به تمرينات يوگا و ريلكسيشن ميپردازد و اين بهترين روش درماني از نظر او است. هرچند در تحقيقات جديد نيز مشخص شده كه يوگا ميتواند بسياري از بيماريهاي روحي و عصبي را بهبود ببخشد. دكتر يونگ از پايه گذاردن فنون ريلكسيشن معتقد است: مقابله با استرسها و عوامل بيماريزا كار سختي نيست فقط اگر از درونتان شروع به مقابله كنيد. بهترين راه تجهيز كردن خودتان است، نه چيزهاي فرعي!»
استينگ، ستاره بزرگ دنياي موسيقي نيز از ديگر ستارگاني است كه به بيماري ميگرن مبتلاست. او البته كمي اوضاعاش با نيكلاس كيج فرق ميكند.
خودش در اين باره ميگويد: «من هميشه آدم نرمالي بودهام چون تغذيه خوبي داشتهام. زندگي سالمي كردهام ولي از چند سال قبل به دليل استرسهاي بيش از حد و فشار زيادي كه به خودم آوردم دچار يك سري سردردهاي موضعي ميشدم كه حسابي من را نگران كرده بود و وقتي نزد پزشكم رفتم، متوجه شدم كه به ميگرن خفيف دچار شدهام.
البته موسيقي هميشه بهترين درمان برايم بوده و از وقتي از بيماريام با خبر شدهام، سعي كردهام بيشتر با موسيقي خودم را درمان كنم و كمتر از قرص يا داروهاي رايج استفاده كنم». استينگ همچنين ميگويد: «داشتن يك زندگي بدون درد و مشكل براي يك هنرمند و سوپراستار واقعا دور از انتظار است و اغلب كساني كه در سطح بالايي فعاليت ميكنند، خواه ناخواه به چنين مشكلاتي دچار ميشوند پس بهتر است از همان شروع خودشان را عادت دهند و به دنبال راهي براي آرامتر شدن بگردند».
مدونا ستاره جنجالي و نامقبول موسيقي پاپ كه حدود 25 سال است مطرح شده نيز از ميگرن حاد رنج ميبرد. او حتي تا چند وقت قبل بارها به خاطر مساعد نبودن احوالش مجبور به كنسل كردن برنامههايش ميشد، اما مدتي است با روي آوردن به درمانهاي خاص اوضاع بهتري دارد و حتي به گفته خودش ديگر بيماري را از خودش رانده است. او درباره بيمارياش ميگويد: «سالها بود كه چنين دردي آزارم ميداد. درست از دوران نوجواني به سردردهاي كشندهاي دچار ميشدم كه طاقتم را از بين ميبرد حتي اين سردردها مرا پرخاشگر و بدعنق ميكرد در حالي كه اصلا دوست نداشتم چنين حالتي داشته باشم!» اين خواننده نيز روشهاي متعددي را تجربه كرده است، اما او نيز مثل نيكلاس كيج راهي بهتر از تمركز كردن و يوگا پيدا نكرده است: «ابتدا فكر ميكردم يوگا فقط راهي براي آرامش مقطعي و تمركز بيشتر است و چندان كمكي به من نميكند، اما هرچقدر جلوتر رفتم نتيجه بهتري ميگرفتم. من سالها تحت درمان قرصهاي متعدد بودم، اما هيچكدام من را درمان نميكرد و فقط از حالت وخيم به حالت عادي ميرساند، اما يوگا به كل مرا بهبود بخشيد. اين چهره پرانتقاد چند سالي است يك باشگاه بسيار مجهز در حومه لندن براي علاقهمندان به يوگا تاسيس كرده است و اگر در سفر يا مشغول كار نباشد تمام طول روز را در اين مكان مشغول فعاليت است. ideallifemag.com