لباس یاس برتن کرده زهرا
کنار دست او بنشست مولا
محمد(ص) خطبه خواتد زهرا بلی گفت
غلط گفتم بلی نه یا علی گفت
علی مرد خدا محبوب او بود
ولی زهرا امین وحی او بود
آسمانی ترین ازدواج زمینی مبارک
موضوع مقاله :درس هایی از ازدواج حضرت زهرا (س) و حضرت علي (ع) براي خانوادهها
نویسنده :سيد عبدالله حسيني دشتی
منبع :کتاب شفيعه ي محشر يا مظلومه ي پيامبر (ص)
از ماجراي ازدواج حضرت عليعليهالسلام و حضرت فاطمهعليهماالسلام نکات بسيار جالبي را ميآموزيم که اگر خواهان سعادتيم و پيروي راستين اسلام، بايستي تا مرز توان تلاش کنيم تا مراحل اول ازدواج بر مبناي صحيحي صورت گيرد، و دوم آنکه ساده زيستي در تمام شوون زندگي جامعه و بخصوص ازدواج راه يابد، و گرنه قيد و بندهاي اجتماعي در امر ازدواج که بيشتر نشأت گرفته از فرهنگ غير اسلامي و يا ساخته و پرداخته ي ذهنهاي کوتاه مادي و اشرافي است چون غل و زنجير بر دست و پاي جوانان و والدين آنها ميافتد و هر روز اين غل و زنجير بزرگتر و سنگينتر ميشود، تا جايي که امکان هر نوع حرکت صحيحي را ميگيرد و حيات جامعه را به سوي نابودي ميکشاند، و بر فساد و نابسامانيهاي رواني و مشکلات اخلاقي ميافزايد.
درسهائي که از ازدواج حضرت علي و فاطمه زهرا عليهماالسلام ميگيريم از اين قرار است:
1- کفو و همتا بودن:
يکي از اصول اساسي و رازهاي موفقيت ازدواج، کفو و همتا بودن دختر و پسر با هم است، زيرا تنها در صورت همتا و همشأن بودن دو زوج است که درک متقابل آنان از يکديگر امکانپذير است.
برخي تصور ميکنند کفويت تنها به شرائط ظاهري از قبيل مسائل نژادي و يا وضعيت مادي و رفاهي بستگي دارد. در صورتي که چنين نيست، بلکه همتايي و هم سوئي آرمانها، خواستها و تمايلات روحي و رواني افراد، ميزان آگاهيهاي علمي و ديني و ميزان تعهد عملي به مکتب و مذهب، و ارزش نهادن به ويژگيهاي اخلاقي و فرهنگي است.
اگر مسئله همتايي نبود، بدون ترديد دختران زيبايي در مدينه بودند که از ازدواج با حضرت علي عليهالسلام خرسند ميشدند. اما او حتي از آنان خواستگاري هم نکرد و براي حضرت فاطمه عليهماالسلام نيز خواستگاران فراواني بودند امّا حضرت فاطمه عليهماالسلام و پيامبرصليالله عليه وآله به اين وصلتها راضي نشدند تنها حضرت فاطمه عليهماالسلام و روح والاي او بود که زيباييها و شکوه معنوي حضرت عليعليهالسلام را درک ميکرد . در اين مورد پيامبر اکرم صليالله عليه وآله فرمودند: اگر خدا علي را نميآفريد براي فاطمه کفو و همتايي وجود نداشت. (1)
2- خواستگاري بدون واسطه
خواستگاري بدون هيچ تشريفات و حضور واسطه انجام شد و حضرت عليعليهالسلام شخصاً به خواستگاري حضرت فاطمه عليهماالسلام از پيامبر صليالله عليه وآله اقدام نمود.
3- شرط اول : رضايت دختر
پيامبر گرامي صليالله عليه وآله بدون رضايت دخترش حضرت فاطمه عليهاالسلام به خواستگار پاسخ مثبت نداد.
4- قناعت
در تهيه جهيزيه به ضروريترين و ابتدائيترين وسائل زندگي در آن عصر بسنده شد، از سيرت پيامبر اسلام صليالله عليه وآله ميآموزيم که بايستي در الگوي مصرف تجديد نظر کنيم و در زندگي فناپذير و زودگذر دنيا به حداقل ممکن قناعت ورزيم تا از گذرگاه پرهياهوي زندگي سبکبار بگذريم و تن به بردگي اين و آن ندهيم.
مگر حضرت فاطمه عليهاالسلام دختر پيامبر صليالله عليه وآله رهبر بينظير مسلمانان نبود؟ مگر از نژاد بنيهاشم يعني اصيلترين و شريفترين تيرههاي عرب به حساب نميآمد؟ مگر مادرش حضرت خديجه عليهماالسلام ثروتمندترين زن عرب در عصر خويش نبود؟ مگر از همه جهات علمي فردي آگاهتر و انديشمندتر از همگان نبود؟ مگر پيامبر گرامي اسلام صليالله عليه وآله نميتوانست جهيزيه زيادي را همراه دخترش کند؟
پاسخ همه اين سوالات «مثبت» است اما منش و روش پيامبر عظيم الشأن اسلام صليالله عليه وآله و خاندانش بر ساده زيستي استوار است . (2)
متأسفانه در برخي خانوادهها به خصوص قشر مرفه جامعه جهيزيه دخترانشان نمايشگاه بينالمللي کاملي است از لوازم خانگي داخلي و خارجي که برقش چشمهاي ظاهربين را خيره ميکند.
5- مهيا کردن خانه براي ورود عروس
اکنون ببينيم علي بن ابيطالب عليهالسلام شهسوار اسلام و محبوبترين مردان و نزديکترين آنان در نزد خدا و رسول خدا چه داشت و چه تهيه کرد:
ابن شهر آشوب در مناقب نقل ميکند: که حضرت عليعليهالسلام نيز اتاق خود را براي عروسي آماده کرد. بدين ترتيب که:
ابتدا مقداري ماسه کف اطاق پهن کرد و چوبي هم تهيه نمود به دو طرف اتاق وصل کرد تا لباسهاي خود را روي آن بيندازد، و يک پوست گوسفند هم کف اتاق انداخت، و يک بالش نيز که داخلش را از ليف خرما پر کرده بودند در آنجا نهاد. (3) همين .
پي نوشتها:
1- ينابيع الموده، ص 177 و 237.
2- زندگاني فاطمه زهرا عليهاالسلام تأليف محمد قاسمپور با مقدمه آيتالله مرعشي نجفي ص47.
3- زندگاني حضرت فاطمه عليهماالسلام و دختران آنحضرت مولف سيدهاشم رسولي محلاتي ص56.
رهپویان وصال
جهزیه حضرت فاطمه(س)
پيامبر گرامى رو به امير مؤمنان كرد و فرمود: آيا چيزى از امكانات مالى و اقتصادى براى ازدواج در اختيار دارد؟
آن حضرت پاسخ داد: پدر و مادرم فدايت باد! به خداى سوگند شرايط اقتصادى من بر شما پوشيده نيست. همهى ثروت من در حال حاضر يك شمشير ستم سوز است و يك زره براى جهاد و يك شتر آبكش براى كسب و كار.
آرى! اين دارايى على عليهالسلام است و اين تمامى امكانات مالى و اقتصادى اوست كه مىخواهد با دخت يگانهى پيامبر پيمان زندگى ببندد.
پيامبر گرامى در برابر صداقت و جوانمردى وصفناپذير امير مؤمنان در اوج كرامت و بزرگوارى فرمود: على جان! اما در مورد شمشيرت نظرم اين است كه شما به او نيازمندى تا بوسيلهى آن در راه خدا و دفاع از حقوق و امنيت انسانها به جهاد برخيزى و دشمنان تجاوز كار خدا را سر جايشان بنشانى. در مورد شترت نيز نظرم اين است كه آن هم وسيلهى كار و درآمد توست. بوسيلهى آن، هم نخلستانت را آب مىدهى و براى خانوادهات هزينهى زندگى فراهم مىآورى و هم زاد و توشهى سفرت را جابجا مىنمايى. پس از تعيين زرهى حضرت على عليهالسلام به عنوان مهريه حضرت زهرا (س) حضرت رسول اكرم فرمودند: اما من دخت فرزانهام را به ازدواج تو در خواهم آورد و در برابر اين پيمان براى زندگى مشترك و به نشان صفا و صداقت، اينك زرهات را بفروش و پول آن را بياور تا ترتيب اين كار را بدهم.
امير مؤمنان به دستور پيامبر به بازار شتافت و زره مورد اشاره را به حدود پانصد درهم فروخت و پول آن را به پيشواى بزرگ توحيد و آزادگى تقديم داشت.
بعد از آنكه اميرالمؤمنين عليهالسلام سپر جنگ خود را به پانصد درهم فروختند و مهريه حضرت زهرا قرار دادند مبلغ آنرا به رسول اكرم دادند:
امام صادق عليهالسلام در ضمن روايتى مىفرمايد: رسول خدا درهمها را در دامنش ريخت و مشتى از آن را كه شصت و سه يا شصت و شش درهم مىشد به امايمن داد تا لوازم خانه خريدارى كند، مشتى ديگر را به اسماء بنت عميس داد تا عطر و گلاب بخرد، و مشتى را به امسلمه داد تا غذا تهيه كند و عمار و ابوبكر و بلال را براى خريد چيزهائى فرستاد كه براى خود حضرت زهرا لازم بود، كه از جمله وسائلى كه براى براى حضرت خريدارى شد اقلام ذيل بود:
1- يك پيراهن به هفت درهم.
2- يك روسرى به چهار درهم.
3- قطيفه سياه خيبرى.
4- تختخواب با روتختى
5- دو دست رختخواب از پارچه مصرى كه محتواى يكى از آن دو ليف خرما و ديگرى پشم گوسفند بود.
6- چهار پشتى از پشم طائف با محتوائى از گياهى به نام اذخر.
7- پردهاى از پشم
8- حصيرى هجرى
9- آسياى دستى
10- دلوى چرمى
11- ظرفى مسى براى درست كردن حناء
12- كاسهاى براى شير
13- ظرفى براى آب
14- آفتابهاى قيراندود
15- سبوئى سبز رنگ
16- دو كوزه سفالى
17- فرشى از پوست
18- عبائى قطوانى
19- مشك آب.
+ نوشته شده در چهارشنبه بیست و یکم آذر 1386 19:59 توسط مهدی درخشی مقدم
ذوافقار
مهریه سرور زنان عالم، دختر گرامی پیامبر اکرم، زنی که از مقام عصمت برخوردار بود عبارت است از:
۱- یک زره که به مبلغ چهارصد یا چهارصد و هشتاد یا پانصد درهم ارزش داشت.۲- یک دست لباس کتان یمنى.
۳- یک پوست گوسفند دباغى نشده.(۱)
یک عمل آموزنده
اسلام قرارداد مهرهاى سنگین را به صلاح ملت نمىداند و سفارش مىکند که اگر دین و اخلاق داماد را پسندیدید درباره مهر سختگیرى نکنید و با کم قناعت کنید.
پیغمبر اکرم(صلّى الله علیه و آله) مىفرماید: بهترین زنان امت من کسانى هستند که زیبا و کم مهر باشند.(۲) امام صادق(علیهالسلام) فرمود: بدى زن در این است که مهرش سنگین باشد.(۳) اسلام عقیده دارد که مسابقه در ازدیاد مهر، زندگى را بر مردم سخت مىکند و مشکلات بزرگى را براى ملت بوجود مىآورد. باید با ایجاد تسهیل در امر ازدواج، جوانان را به تشکیل خانواده متمایل نمود تا از هزاران مفاسد اجتماعى و امراض روحى جلوگیرى شود. مهرهاى سنگین بنیان اقتصادى داماد را در آغاز زندگى نوین متزلزل و سست مىکند، به محبت و صفاى زن و شوهر لطمه مىزند و جوانان را به ازدواج بى رغبت مىکند. رسول گرامى اسلام براى این که عملا به مردم بفهماند که مهرهاى سنگین به صلاح ملت نیست، دختر عزیزش را با همین مهر که ملاحظه نمودید به عقد على بن ا بی طالب(علیهالسلام ) درآورد. حتى به عنوان دین هم چیزى بر ذمه او قرار نداد.
درسى به مسلمانان
عروسى على و فاطمه(علیهماالسلام) یکى از حساسترین و مهمترین نمونههاى ازدواج اسلامى بود. زیرا پدر دختر، بزرگترین شخصیت جهان اسلام، بلکه دنیا و پیغمبر برگزیده خدا بود. دختر، بهترین و عاقلترین و با تربیتترین و با کمالترین زنان اسلام و یکى از چهار زن بزرگ بشریت به شمار مىآمد و داماد هم از حیث اصل و نسب از شریف زادگان عرب بود. از جهت علم و کمال و شجاعت بر تمام رجال اسلام برترى داشت. جانشین رسمى و وزیر و مشاور رسول خدا بود. مرد دلاور اسلام و سپهسالار سپاه مسلمین بود. چنین ازدواجى باید با شوکت و تشریفات خاصى برگزار شود. اما چنان که ملاحظه فرمودید، با کمال سادگى انجام گرفت. جهاز بانوى نمونه اسلام بدین سادگى که ملاحظه فرمودید تهیه شد. جالبتر این که همین جهاز مختصر هم با مهریه خود حضرت زهرا تهیه شد. نه این که مهریه را سر جاى خود بگذارند و پدر دختر با هزاران گرفتارى و دردسرجهازى براى دخترش تهیه کند.
پیغمبر مىتوانست، هر طور شده ولو به قرض کردن هم باشد جهاز آبرومندى، مطابق معمول روز، براى یگانه دختر عزیزش تهیه کند و بگوید: من پیغبر خدا هستم، و باید مراعات شئون خودم را بکنم. دخترم نیز از بهترین زنان جهان است و باید احترام و آبروى او را مراعات نمایم و اسباب خوشحالى او را فراهم سازم. دامادم نیز از رجال نامى اسلام است و خدمات و مجاهداتش بر کسى پوشیده نیست. براى احترام و قدردانى از زحمات او باید وسائل آبرومندى برایش تهیه کنم و …
اما پیغمبر اکرم(صلّى الله علیه و آله) ضرر و مفاسد مسابقه در ازدیاد جهاز و مهر را مىدانست. و خبر داشت که اگر مسلمین بدین بلیه گرفتار شوند، فقر عمومى و ورشکستگى اقتصادى، کثرت طلاق و خوددارى جوانان از تشکیل خانواده، ازدیاد روزافزون جوانان بى زن و دختران بى شوهر، کثرت جرائم و جنایات و بروز انواع فحشاء، و ازدیاد امراض عصبى را به دنبال خواهد داشت. از این جهت در آن ازدواج نمونه، که متصدیان امرش شخص اول و دوم اسلام بودند کمال سادگى به عمل آمد تا براى ملت مسلمان و زمامداران مسلمین درس عملى آموزندهاى باشد.
على بن ابى طالب علیه السلام نیز از آن جوانان کوتاه فکرى نبود که براى تهیه ى مال و ثروت و به منظور جهاز مفصل ازدواج کند و اگر جهاز عروسى نقصان داشت هر روز اسباب ناراحتى همسر بیگناهش را فراهم سازد و با سرزنشها و ایرادهاى بیجا، بنیان زناشویى را متزلزل سازد و کاشانه ى گرم و با صفاى زناشویى را با بهانه هاى بچه گانه و بیجا، سرد و بى صفا کند و خانه ى انس و محبت را بزندان اختیارى تبدیل سازد. على علیه السلام امام و پیشواى آینده ى ملت بود و مى خواست با این گونه افکار غلط مبارزه کند. مال و ثروت دنیا در نظرش ارزش نداشت.
اثاث خانه حضرت على(علیهالسلام)
على بن ابى طالب(علیهالسلام) نیز اثاث زیر را براى خانهاش تهیه کرد:
۱- یک چوب براى آن که لباسهایشان را روى آن بیندازند و مشک آب را بر آن آویزان کنند .
۲- یک عدد پوست گوسفند .
۳- یک عدد متکا .
۴- یک عدد مشک براى آب .
۵- یک عدد غربال آرد بیزى .(۶)
پینوشتها:
۱- مناقب ابن شهر آشوب، ج۳، ص ۳۵۱٫
۲- وافى، کتاب نکاح، ص ۱۵٫
۳- وافى، کتاب نکاح، ص ۱۵٫
4- بحارالانوار، ج ۴۳، ص۱۳۰٫
5- مناقب ابن شهر آشوب، ج۳، ص ۳۵۳/ کشف الغمه، ج۱، ص ۳۵۹٫
۶- بحارالانوار، ج۴۳، ص ۱۱۴٫
برگرفته از کتابهای:
- برترین بانوی جهان، فاطمه زهرا(علیهاالسلام)، آیة الله ناصر مکارم شیرازی.
- بانوى نمونه اسلام فاطمه زهرا(سلام الله علیها)، ابراهیم امینی .
- زندگانی فاطمه زهرا(علیهاالسلام)، سید جعفر شهیدی .
گروه دین و اندیشه تبیان، هدهدی .
انفاق و ايثار
نمونه بارز انفاق و ايثار آن بزرگوار، بخشش «لباس عروسي» به زن فقير، آن هم در شب عروسي است.
هنگامي که موکب عروس رهسپار خانه علي (ع) بود، زن سائلي پيش آمد و در برابر عروس اظهار احتياج به لباس نمود. فاطمه (س) مظهر تقوا و ايثار، همراهان را به دور خود جمع کرد، و بي درنگ «لباس عروسي» را از تن در آورد و به آن زن فقير بخشيد. حضرت با اين عمل، ديگري را برخود مقدم داشت. اين عمل وي به قدري جالب و اين فداکاري، به اندازه اي بزرگ است که تاکنون تاريخ نتوانسته نمونه اي از آن را در خاطره خود ثبت نمايد. آري، زهراي اطهر با همان لباس معمولي به خانه شوهر رفت و سند ايثار در چهره درخشان زندگي اش ثبت گرديد.
.