بقایای اجساد 25 معدنچی متعلق به دوره های صفویه و قاجاریه ، در غار معدنی - تاریخی "کان گوهر" شهرستان بوانات استان فارس کشف شد .
کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت : این غار به سبب معدنی بودن ، ساختار بسیار سست و شکننده ای داشته و به همین سبب ، بخش زیادی از آن روی معدنچیان ، فرو ریخته و منجر به کشته شدن آنان شده است .

عزیزالله رضایی افزود : لباس این معدنچیان از جنس کنف و کفش های آنان گیوه بوده است .


وی یادآور شد : این غار تاریخی به سبب داشتن کانی های با ارزش معدنی به کان گوهر شهرت دارد و قدمت آن به ادوار پیش از تاریخ بر می گردد و امروز به عنوان بزرگترین غار تاریخی - معدنی فارس به شمار می رود .


این کارشناس باستان شناسی از شناسایی استخوان های حیوانات اهلی و شکار در کنار جمجمه معدنچیان خبر داد و گفت : معدنچیانی که بقایای اجساد آنان کشف شده احتمالا" در این غار سکونت داشته اند و حیات آنها وابسته به مواد معدنی بوده است .


رضایی افزود : معدنچیان در این غار به صورت بسیار ابتدایی مواد معدنی نظیر مس و منگنز را استخراج می کرده اند و بخشی از آن را درون غار ذوب و از آن استفاده می کرده اند .


غار کان گوهر با حدود دو کیلومتر طول ، دهلیزها ، تونل های فراوانی دارد ولی دسترسی و ورود به آن بسیار دشوار است.


غار تاریخی کان گوهر، نهم شهریور1387 به شماره 23146 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و از تاریخ ثبت ، تحت حفاظت و مراقبت اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس قرار دارد .


شهرستان بوانات در 220 کیلومتری شمال شرقی شیراز واقع شده است.