برگهای آن پوشیده از كرك و صاف است. گلهای آن درشت، به رنگ سفید و یا صورتی و دارای پنج گلبرگ میباشد. میوه رسیده زرد رنگ، گرد و یا به شكل گلابی است و در سطح آن پوشیده از كرك بوده و دارای طعمی مطبوع، شیرین و یا كمی ترش است.
تركیبات شیمیائی:
در ۱۰۰ گرم میوه به مواد زیر مواد زیر وجود است:
آب ۸۳ گرم
مواد قندی ۱۰ گرم
مواد نشاستهای ۵ گرم
كلسیم ۱۰ میلی گرم
فسفر ۱۷ میلی گرم
آهن ۰/۸ میلی گرم
پتاسیم ۱۹۵ میلی گرم
سدیم ۵ میلی گرم
ویتامین آ ۴۰ واحد
ویتامین ث ۱۵ میلی گرم
ویتامین ب ۱ ۰/۰۲ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۰۳ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۰/۲ میلی گرم
خواص داروئی میوه به:
از نظر طب قدیم ایران به شیرین كمی گرم و تر و ترش و سرد و خشك است. روغن به سرد، تر و قابض و به دانه سرد و تر است.
۱) به تقویت كنده قلب است.
۲) ادرارآور است.
۳) نرمكننده سینه است.
۴) مقوی معده و دستگاه هاضمه است.
۵) قابض است.
۶) خونریزی را بند میآرود.
۷) به ترش مسهل است.
۸) به ترش برای تنگی نفس مفید است.
۹) به ترش استفراغ را بند میآورد.
۱۰) اسهالهای ساده و اسهال خونی را درمان میكند.
۱۱) به بهترین و مفیدترین میوه برای مسلولین است.
۱۲) خونریزی از رحم را متوقف میكند.
۱۳) اثر مفید روی بواسیر دارد.
۱۴) برای هضم غذا مفید است.
خواص به دانه
۱) لعاب به دانه را روی زخمها و سوختگیها بگذارید تا باعث شفای سریع آنها شود
۲) ضد تب است.
۳) اسهال خونی و ساده را درمان میكند.
۴) برای درمان جراحات گلو مؤثر است.
۵) سرفه را برطرف میكند.
۶) برای درمان تورمهای داخلی بدن مفید است.
۷) برای التیام ترك پوست دست و بدن، نوك پستان، لب و بواسیر لعاب به دانه را روی موضع بمالید.
۸) برای درمان خشكی زبان و دهان مفید است.
۹) آفتابزدگی را با مالیدن لعاب به دانه بر روی پوست درمان كنید.
۱۰) جویدن به دانه برای تقویت نیروی جنسی مفید است.
خواص دمكرده گل و شكوفه به
۱) سردرد را برطرف میكند.
۲) مقوی معده است.
۳) سینه را صاف و تقویت میكند.
۴) سرفه كودكان را برطرف میسازد.
۵) برای درمان بیخوابی دمكرده گل را با آب بهار نارنج مخلوط كرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید.
خواص روغن به
۱) برای برطرف كردن زنگ زدن در گوش مفید است.
۲) سرگیجه را برطرف میكند.
۳) برای مداوای زخمهای دهان مفید است.
۴) خونریزی ریوی را درمان میكند.
۵) اسهال مزمن را برطرف میكند.
۶) دوست كبد است و روم كبد را رفع میكند.
۷) زخم رودهها را درمان میكند.
خواص برگ وشاخههای به
۱) جوشانده برگ درخت به ورم چشم را مداوا میكند.
۲) زخمها را با جوشانده برگ به بشوئید.
۳) قابض است .
۴) ضماد برگ درخت به برای ورم چشم مفید است.
طرز استفاده:
۱) شیره به: ۵۰ گرم به را خرد كرده با ۵۰ گرم عسل یا شكر مخلوط كنید و در یك لیتر آب جوش بریزید و آن را روی چراغ گذاشته تا بجوشد و حجم آن به نصف تقلیل یابد.
۲) جوشانده دانه به: ۳۰ گرم به دانه را در یك لیتر آب جوش ریخته و آنقدر بجوشانید تا بهصورت ژله درآید.
۳) جوشانده برگ درخت به: ۳۰ گرم برگ درخت به را در یك لیتر آبجوش ریخته و مدت چند دقیقه بجوشانید.
۴) دمكرده گل به: ۳۰ گرم گل به را در یك لیتر آبجوش ریخته و به مدت پنج دقیقه بگذارید تا دم بكشد.
۵) لوسیون پوست به: این لوسیون برای از بین بردن چین و چروكهای پوست از هر كرم دیگری مؤثرتر است.
۶) روغن به: به را تكه تكه كرده و بپزید سپس آب آن را بگیرید و با دو برابر وزن آن روغن زیتون مخلوط كرده و آنقدر بجوشانید تا تمام آب آن بخار شود و فقط روغن باقی بماند البته دقت كنید كه روغن نسوزد.
مضرات:
خوردن به بهصورت خام خوب نیست و مضر میباشد زیرا به خام رگهای بدن را مسدود میسازد و چون گرم است برای كسانیكه گرممزاج هستند خوب نیست.