کلاچ در تراکتور:

كلاچ(Clutch) وسیله ایست كه براساس وجود اصطحكاك بین دو سطح كار می كند و وظیفه اش قطع و وصل در انتقال توان از میل لنگ و موتور به جعبه دنده است.

همانطور كه مشخص است كلاچ از پدال، محور اتصال پدال و توپی بلبرینگ، توپی بلبرینگ، بلبرینگ، صفحه‌ی تماس بلبرینگ و سطح انگشتی ها، انگشتی ها، فنرها، پوسته فنر، میله‌ی اتصال پوسته فنر وصفحه‌ی فشاردهنده، پیچ تنظیم طول فنر، استكانی های فلزی كه فنر داخل آن قرار می گیرد، صفحه‌ی فشاردهنده، صفحه كلاچ كه بر روی آن لنت كوبی شده است و شافت كلاچ كه وظیفه‌ی انتقال توان به جعبه دنده را برعهده دارد تشكیل شده است.
حال طرز كار كلاچ لنتی یك مرحله ای:
در مورد كلاچ دو حالت وجود دارد: 1- حالتی كه پا بر روی پدال فشار نمی آورد. 2- حالتی كه پا بر روی پدال فشار می آورد.
در حالت اول :
كه هیچ فشاری بر روی پدال وجود ندارد، بلبرینگ بر روی انگشتی ها فشاری وارد نمی كند لذا فنرها كه در داخل استكانی قرار دارند نیز در بیشترین حالت انبساط قرار گرفته اند. فنرها از یك طرف به پوسته فنر و از طرف دیگر به واسطه‌ی میله‌ی درون آن به صفحه‌ی فشاردهنده متصل اند. زمانی كه فشاری وارد نمی شود صفحه ی فشاردهنده در بیشترین فاصله با پوسته فنر قرار دارد. در این حالت صفحه ی فشاردهنده به صورت كامل با صفحه كلاچ یا همان لنت درگیر بوده و با فشاری كه به آن وارد می كند باعث تماس كامل لنت با فلایویل می گردد. فلایویل یا چرخ طیار به واسطه ی چرخش میل لنگ، همواره درحال چرخش است و لنت یا صفحه كلاچ را كه با فلایویل تماس دارد می چرخاند و از طرفی چون وسط صفحه كلاچ هزارخاره شده است و چون شافت كلاچ نیز هزارخاره است واز طرفی دیگر بدلیل انطباق كامل این هزارخاره ها با یكدیگر، چرخش لنت ها موجب چرخش شافت كلاچ شده و بدین ترتیب انتقال توان از موتور به جعبه دنده از طریق شافت كلاچ میسر می گردد.
در حالت دوم :
پدال به واسطه ی فشار پا به جلو حركت می كند. بلبرینگ نیز به جلو حركت كرده و بدلیل خاصیت بلبرینگی خود، چون با صفحه ی متصل به انگشتی كه درحال چرخش است درگیر می شود شروع به چرخیدن می كند و به واسطه ی فشار وارد شده ، ابتدای انگشتی را كه به صورت لولایی است به جلو فشار می دهد و انتهای آن را به سمت عقب می كشد، با این كار میله ی داخل فنر كه متصل به پوسته فنر و صفحه ی فشاردهنده است به عقب حركت كرده و باعث جمع شدن فنرها می گردد و صفحه ی فشاردهنده به پوسته كه خود به فلایویل متصل است و می چرخد را به عقب می كشد. با این كار تماس صفحه ی فشاردهنده و لنت ها قطع شده و این زمانی است كه صفحه كلاچ بدون تماس بین فلایویل و صفحه ی فشاردهنده به صورت آزاد قرار می گیرد و چون با هیچ قطعه ی در حال چرخش تماس ندارد لذا می ایستد. وقتی صفحه كلاچ متوقف شد چون همواره حالت درگیری با شافت كلاچ دارد، شافت كلاچ نیز از حركت باز می ایستد و بدین ترتیب توان از موتور و میل لنگ به جعبه دنده منتقل نمی شود.